Aptauja: Latvijā ir daudz automašīnu, bet ar tām brauc maz 17

 
Nozare.lv | 1.aprīlis 2023 9:23

Latvijā ir ļoti daudz automašīnu – pat 84 procentiem iedzīvotāju ir savs personīgais transportlīdzeklis, daudziem pat vairāki. Lai arī 49% respondentu ir norādījuši, ka ar automašīnu pārvietojas katru dienu, tomēr vidējais nobraukums ir no 10 001 līdz 20 000 kilometru gadā, liecina If Apdrošināšanas veiktā aptauja.

Vislielākais automašīnu skaits ir reģionos, kur tikai desmit procentiem ģimeņu nav sava auto. Mazpilsētās bez automašīnas var iztikt 12% iedzīvotāju, lielākajās pilsētās 14% un Rīgā 21%.

Kā norāda Roberts Skrupskis, If Apdrošināšanas KASKO produkta vadītājs, aptauja atklāja, ka cilvēka dzīvesvietai ir vislielākā loma automašīnas īpašumā un lietošanā: “Skaidrs, ka ārpus pilsētām dzīvojošajiem auto ir visvairāk nepieciešams. Lielākās pilsētās vieglāk iztikt bez auto. Tāpat gada laikā ar automašīnu nobrauktie attālumi lielā mērā ir atkarīgi no dzīvesvietas. Ja pilsētās ir 31% cilvēku, kas ar savu transportlīdzekli gadā nobrauc mazāk nekā 10 000 kilometru, tad ārpus pilsētu robežām tādu ir tikai teju 20%. Iedzīvotāji, kas dzīvo ārpus lielajām pilsētām, parasti mēro 20–30 tūkstošus kilometru gadā.”

Baltijā situācija atšķiras

Salīdzinot Latvijas rādītājus ar pārējo Baltijas valstu datiem, aptauja atklāja, ka, lai arī Latvijai, Lietuvai un Igaunijai teritoriālās platības atšķiras, tomēr Baltijas iedzīvotāji gada laikā vidēji nobrauc vienādu kilometru skaitu – no 10 līdz 20 tūkstošiem. Visvairāk automašīnu ir Lietuvā, kur 90% iedzīvotāju pieder vismaz pa vienam auto (Igaunijā 86% un Latvijā 85%). Taču Igaunijā ir krietni jaunāks autoparks – 40% iedzīvotāju auto ir līdz sešiem gadiem vecs, Latvijā šis rādītājs ir 21%, bet Lietuvā 18%. Gan Latvijā, gan Lietuvā lielākā daļa automašīnu (Lietuvā 61% un Latvijā 59%) ir vismaz desmit gadus vecas.

Aptaujas dati rāda:

24% Latvijas iedzīvotāju gadā nobrauc līdz 10 tūkstošiem kilometru, lielākā daļa (36%) nobrauc līdz 20 tūkstošiem kilometru. 15% respondentu mēro no 20 līdz 30 tūkstošiem kilometru, 7% brauc no 30 līdz 40 tūkstošiem kilometru, tikai 3% pieveic no 40 līdz 50 tūkstošus garu distanci, savukārt 50 vai vairāk tūkstošus kilometru gadā nobrauc 4% Latvijas iedzīvotāju. Aptaujā 11% respondentu atbildēja, ka nezina, cik kilometru gadā nobrauc.

Aptaujā, kuru If Apdrošināšana veica Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, piedalījās nedaudz vairāk par 3000 cilvēkiem.

 
17 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 1.aprīlis 2023 13:07
6 0 Atbildēt

Hm. ja runa par virsrakstu, tas rada pārdomas, ka faktiskais vieglo auto CO2 izmešu daudzums valstī ir krietni mazāks, nekā pieņemts, un, šajā sakarībā Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli vajag samazināt.

Rr19 1.aprīlis 2023 20:26
4 1 Atbildēt

Viņam bail izbraukt, jo tad OCTA jāpērk.

imzz 1.aprīlis 2023 13:12
2 1 Atbildēt

Tikai, ja garāža maza, tad tak nav pietiekami vietas kur atkāpties apbrīnošanai, vajag vismaz dažus metrus no tās izbraukt :-/

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 20

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti