Līdz 1400 eiro - rosina būtiski palielināt sodu autovadītājiem par būtisku ātruma pārkāpšanu 73

 
Nozare.lv | 7.septembris 2023 10:21

Saeima nodevusi izskatīšanai komisijās "Jaunās vienotības" (JV) deputātu rosinātos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz lielākus sodus par ātruma pārsniegšanu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja partiju apvienībā, JV rosina par ātruma pārsniegšanu no 61 līdz 70 km/h piemērot naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 720 līdz 960 eiro pašreizējo 240 līdz 460 eiro vietā, kā arī atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 12 pašreizējo sešu mēnešu vietā.

Savukārt par tikpat būtiska ātruma pārsniegšanu apdzīvotā vietā sods pieaugtu no 360 līdz 460 eiro uz 1040 līdz 1400 eiro un tiktu atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 24 esošo 12 mēnešu vietā.

Gadījumā, ja ātrums pārsniegts par vairāk nekā 70 km/h neatkarīgi no pārkāpuma izdarīšanas vietas un no transportlīdzekļa veida grozījumi paredzētu sodu 2000 eiro apmērā un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz 36 mēnešiem.

Kā norāda JV, balstoties uz Ceļu satiksmes drošības padomes publiskoto informāciju, katru gadu vairāk nekā 500 transportlīdzekļu vadītāju sauc pie atbildības par ātruma pārsniegšanu par 60 un vairāk kilometriem stundā.

"Katra pārgalvīgā rīcība uz ceļa rada riskus ne tikai pašam autovadītājam, bet arī apkārtējai sabiedrībai. No šī gada sākuma līdz 23.jūlijam ceļu satiksmes negadījumos Latvijā reģistrēti 72 bojāgājušie, bet vēl gandrīz 200 smagi ievainoti. Šie traģiskie notikumi atstājuši neizdzēšanu ietekmi un traumu uz simtiem ģimeņu. Diemžēl esošie naudas sodi preventīvu efektu nenodrošina. Tas nozīmē, ka nepieciešams pārskatīt pašreizējo kārtību," uzsver Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV).

Pēc JV vārdiem, grozījumu mērķis ir sodīt par apzinātu bezatbildīgu un ļaunprātīgu rīcību uz autoceļiem, kad būtiski tiek pārkāpts noteiktais braukšanas ātrums.

"Šāda nihlistiska uzvedība apdraud visu satiksmes dalībnieku veselību un dzīvību. Valsts policijas publiskotā informācija atklāj satraucošu tendenci, ka esošais sodu apmērs neattur lielu autovadītāju daļu no regulāras, rupjas atļautā braukšanas ātruma ierobežojumu pārkāpšanas, jo tie, kas kādreiz jau pārkāpuši noteikumus, bezatbildīgi rīkojas atkārtoti," akcentē Saeimas JV frakcijas priekšsēdētāja vietniece Agnese Krasta.

 
73 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 7.septembris 2023 12:53
78 6 Atbildēt

Es vienmēr brīnījos kuri ir tie dalbajobi kas atbalsta brutālu slaukšanu, un reku viens pieteicās. Paldies par vēlmi regulāri piedzīvot uz šosejas mašīnu līšanu purnā, jo bail iemīt grīdā. Attiecībā par "hronisko ātruma pārkāpšanu" - nu un kāds sabiedrībai būtu no tā labums? Neesi pamanījis ka tiem sodiem nav nekāda sakara ar kaut kādu apdraudējumu vai kaut ko tamlīdzīgu, kas it kā ir pamatojums sodu esamībai? Bet nu ja iet uz pilnu banku, tad iet - vajag arī sodus par vilkšanos, teiksim ja "es braucu uz 50" patiesībā nozīmē 45, tad sods. 

P.N. Ja šitādu idiotismu kādu tu te ierosini tiešām pieņemtu, un man kādreiz apdzenot kādu fūri gadītos padirst vadītāja apliecību, es pieņemu ka tas būtu pēdējais piliens lai mans kā likumpaklausīga iedzīvotāja vadzis lūztu - tevis aprakstītajā situācijā jaudīgāks enduro mocis būtu lielisks risinājums pēc vadītāja apliecības padiršanas - nevajadzētu ne vadītāja apliecību, ne dokumentus, ne apdrošināšanu - un arī ātruma ierobežojumus nevajadzētu ievērot. Esi uzmanīgs ar to, ko tu vēlies.

msh 7.septembris 2023 12:55
49 6 Atbildēt

Esi kādreiz mēģinājis uz šosejas apdzīt kādu mašīnu ievērojot visus CSN?

MMX 7.septembris 2023 11:47
33 3 Atbildēt

Ideja varbūt nav slikta, bet jebaķ kapaķ, tiešām politiķiem nav stipri aktuālāk jautājumu ko risināt? Valstī viss bļ*d kārtībā, ka varam skaldīt matus uz nelielu procentu pārkāpēju? Vai arī vienkārši kaut kas jāizmet ēterā, bet nu tāds ko populācija atbalstītu, lai var pacelt partijas reitingu un atskaitīties par padarītu darbu?

500 braucēju gadā pie kāda kopējā pārkāpumu skaita? 2021. gadā runa bija par 55000 protokolu tikai par ātruma pārsniegšanu, tātad saeimas Juridiskā!!!! komisija ilgās cīņās ir izstrādājusi likuma labojumus, kas attieksies uz 0,91% no protokolu saņēmējiem. Jeb*l es vienkārši esmu sajūsmā no šī saimes Juridiskās komisjas pienesuma, prasās pēc algas pielikuma un prēmijām

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Divi džigiti ar ZILiem nesadala ceļu; liktenis žēlo (+ VIDEO) 1

Divi kirgīzu džigiti ar padomjlaiku ZIL kraviniekiem nesadala ceļu un viens no kraviniekiem ietriecas brauktuves atdalošajās barjerās. No šī ZIL priekšpuses maz kas paliek pāri, taču trieciens šoferi izmet uz ielas un viņš paliek šķietami neskarts. Lasīt vairāk

 

80 500 eiro - elektriskais Cadillac jau Eiropā (+ FOTO) 7

Pilnībā elektriskais Cadillac Lyriq sper pirmos soļus Eiropā. Automašīna jau pieejama dažos tirgos, tostarp Vācijā, kur tās cena būs vismaz 80 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 12

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti