PAPILDINĀTS 18:58; Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; ASV prezidenta uzruna (+ VIDEO) 7.diena 02.03 29

 
Nozare.lv | 2.marts 2022 8:55

Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai, tiek bombardēta Žitomira, sīvas kaujas norit pie Hersonas, Harkivas un citām pilsētām.

ASV prezidenta uzruna kongresam - pilnais video

plkst. 1:31 Krievijas armija Ukrainā veic uzlidojumus Zaporižjas apgabala civilajai infrastruktūrai

LETA--UKRINFORM. Krievijas armija Ukrainā veic aviācijas triecienus Zaporižjas apgabala civilajai infrastruktūrai, "Telegram" kanālā paziņoja apgabala militārā administrācija, atsaucoties uz Ukrainas Bruņoto spēku informāciju.

"Ienaidnieks īsteno aviācijas triecienus karaspēka grupējuma "Dienvidi" apakšvienību pozīcijām un civilās infrastruktūras objektiem Zaporižjas apgabalā. Dienas gaitā, veicot gaisa izlūkošanu, pretinieks pielietoja bezpilota lidaparātu un veica uzbrukumu Kurošanu, Vasilivkas, Mihailivkas un Ševčenko virzienā," teikts paziņojumā.

Tika atzīmēts, ka Krievijas spēki ir palikuši bez sistemātiskas degvielas un munīcijas pievešanas, tomēr veikuši divas artilērijas apšaudes pa Ukrainas apakšvienību pozīcijām, kuras aizsargājas Melitopoles, Zaporižjas, Berdjanskas un Mariupoles pilsētu virzienā.

Sastopot pretsparu no karaspēka grupējuma "Dienvidi" apakšvienību puses, ienaidnieks atkāpās, atzīmēja apgabala militārā administrācija.   

PAPILDINĀTS plkst. 2:23 Krievijas spēkiem bombardējot Žitomiru, sagrauts dzīvojamais nams pie slimnīcas

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Krievijas okupācijas spēkiem bombardējot Ukrainas pilsētu Žitomiru, viena no aviombumbām otrdien sagrāva dzīvojamo namu blakus slimnīcai, paziņoja pilsētas mērs Serhijs Suhomlins.

"Nams ir pilnīgi sagrauts. Slimnīcā tika izsisti pilnīgi visi logi un durvis. Cietušo skaitu precizējam," sacīja mērs.

Glābēji paziņoja, ka aviācijas triecienā ir nodarīti postījumi 10 privātiem dzīvojamiem namiem, no kuriem trijos izcēlies ugunsgrēks, un izsisti logi pilsētas slimīcas ēkā. Ir gājuši bojā divi cilvēki, bet trīs guvuši traumas.

Glābēji pārmeklēja gruvešus, kuros var būt cilvēki, un dzēsa ugunsgrēku.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko paziņoja "Telegram" kanālā, ka no Baltkrievijas teritorijas veikts trieciens ar spārnoto raķeti "Kalibr", ienaidniekam tēmējot uz 95.atsevišķās desanta triecienbrigādes bāzi Žitomirā.

PAPILDINĀTS plkst.3:34 Harkivā izsēdies Krievijas desants, sākusies kauja

LETA--UNIAN. Ukrainas ziemeļu pilsētā Harkivā ir izsēdies Krievijas desants, un kaujā pret to ir iesaistījušies Ukrainas karavīri, trešdienas rītā paziņoja Ukrainas Drošības dienests.

"Harkivā izsēdies Krievijas desants. Okupanti uzbrukuši slimnīcai - Ziemeļu reģiona Kara medicīnas klīniskajam centram. Ir sākusies kauja starp okupantiem un Ukrainas aizstāvjiem," teikts paziņojumā.

Uzbrukums notika brīdī, kad Harkivas pilsētā un apgabalā tika izsludināta gaisa trauksme.

Otrdienas rītā Krievijas karavīri ar raķetēm apšaudīja Harkivas apgabala administrācijas ēku.  

PAPILDINĀTS plkst.4:10 Ukrainas bezpilota lidaparāti "Bayraktar" iznīcina divas Krievijas tehnikas kolonnas Sumu apgabalā

LETA--UNIAN. Ukrainas bruņoto spēku bezpilota lidaparāti "Bayraktar" Sumu apgabalā ir iznīcinājuši divas Krievijas militārās tehnikas kolonnas, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja apgabala administrācijas vadītājs Dmitro Živickis.

Par nogalināto okupantu skaitu netika ziņots.

"Bayraktar" pret Krievijas spēkiem Sumu apgabalā sāka darboties otrdienas vakarā.

Pie Romnu rajona Pustovijtivkas ciema tika padarītas nekaitīgas apmēram 80 Krievijas tehnikas vienības, no kurām aptuveni trešdaļa bija reaktīvās raķešus sistēmas "Grad". 

Pie Lebedinas rajona Biškiņas ciema tika iznīcinātas apmēram 100 Krievijas tehnikas vienības, galvenokārt tanki un bruņutransportieri.

Pirms tam pie Harkivas Ukrainas armija sagrāva Krievijas bruņoto spēku 200.motorizēto strēlnieku brigādi. Prettanku raķešu sistēma "Javelin" iznīcināja Krievijas pašpiedziņas haubici "Akacija". 

PAPILDINĀTS plkst.5:09 Hersonā pēc Krievijas tanka šāviena aizdegas UkrainasDrošības dienesta ēka, okupanti ieņem staciju un ostu

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Ukrainas dienvidu pilsētā Hersonā pēc Krievijas tanka šāviena ir aizdegusies Ukrainas Drošības dienesta pārvaldes ēka, un Krievijas okupācijas spēki ir sagrābuši dzelzceļa staciju un jūras ostu, informēja pilsētas pašvaldība.

Krievijas okupācijas spēki Hersonā otrdien apšaudīja dzīvojamos kvartālus, un pilsētā notika ielu kaujas.

Hersonā ir humānā katastrofa. Ir izcēlušies ugunsgrēki, uz kuriem glābēji nevar izbraukt apšaudes dēļ, ir notikuši marodierisma gadījumi, un nav iespējams savākt karadarbībā kritušo līķus.

Hersonas militārās administrācijas vadītājs Hennadijs Lahuta pēc komandantstundas sākuma paziņoja, ka okupanti turpina apšaudīt pilsētu. Hersonas Dņepras rajonā šāviņi trāpīja daudzstāvu ēkā.

Krievijas okupācijas spēku kontrolē ir dzelzceļa stacija un jūras osta, un pie apgabala administrācijas ēkas stāv Krievijas militārā tehnika.

Hersonas mērs Igors Kolihajevs aicināja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Augstāko radu (parlamentu) un starptautiskās misijas palīdzēt organizēt zaļo koridoru, lai savāktu simtiem līķu un izvestu pārtiku un medikamentus. Viņš atzīmēja, ka ir daudz bojāgājušo karavīru vidū, sevišķi teritoriālās aizsardzības vienībās.

Parkā pie naftas pārstrādes rūpnīcas notika kaujas sadursme starp pilsētas teritoriālās aizsardzības karavīriem un Krievijas karavīriem. Teritoriālās aizsardzības karavīri gāja bojā.

PAPILDINĀTS plkst.9:00 Krievijas spēki atkal ar raķetēm apšaudījuši Harkivu

LETA--UNIAN. Krievijas spēki trešdien atkal ar raķetēm apšaudījuši Ukrainas ziemeļu pilsētu Harkivu.

Raķetes trāpījušas apgabala policijas pārvaldes ēkai, kas daļēji sagrauta un deg. Aizdegusies arī ielas otrā pusē esošā Nacionālās universitātes socioloģiskās fakultātes ēka.

Naktī uz trešdienu Harkivā Krievijas karavīri uzbruka Ziemeļu reģiona Kara medicīnas klīniskajam centram, iesaistoties kaujā ar Ukrainas spēkiem. Šobrīd situācija tiek kontrolēta.

Amatpersonas noraidījušas sociālajos tīklos izskanējušo informāciju, ka Harkivā būtu izsēdis krievu desants.

Jau ziņots, ka otrdien Krievijas uzlidojumos un raķešu apšaudēs Harkivā tika nogalināti vismaz 18 civiliedzīvotāji, cietis centrālais Brīvības laukums, kas ir viens no lielākajiem laukumiem Eiropā, daļēji sagrauta Harkivas apgabala valsts administrācijas ēka, cietis operas nams, filharmonija, kāda rūpnīca un dzīvojamās ēkas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Harkivas bombardēšanu jau nosaucis par kārtējo Krievijas kara noziegumu.

PAPILDINĀTS plkst.9:37 Ukrainas Ģenerālštābs: Krievijas armija cenšas turpināt uzbrukumus visos virzienos, sastop pretestību un cieš zaudējumus

LETA--INTERFAX. Ukrainā iebrukušais Krievijas karaspēks cenšas turpināt uzbrukumus visos virzienos, arī bloķēt Kijevu un Mariupoli, bet satopas ar Ukrainas Bruņoto spēku pretestību un cieš būtiskus zaudējumus, par situāciju trešdienas rītā pavēstīja Ukrainas Ģenerālštābs.

Ienaidnieka spēki īsteno neveiksmīgus centienus noturēt aplenkumā Ukrainas pilsētas Sumus, Lebedinu un Ohtirku.

Slobožanskes virzienā 16 bataljona taktiskās grupas turpina uzbrukuma operāciju Krasnohradas virzienā.

Doņeckas virzienā, negūstot panākumus, agresors koncentrē pūliņus, lai bloķētu Mariupoli.

Taurijas virzienā ienaidnieks turpina uzbrukuma darbības Skadovskas, Hola Pristaņas, Hersonas, Sņihurivkas un Nova Kahovkas virzienos.

Melnās jūras operāciju zonā ienaidnieks turpina izvērst kuģu grupas un gatavojas jūras desanta operācijas īstenošanai.

Centieniem veikt tālāku savu spēku pārvietošanos neīstenojoties ar cerētajām sekmēm, ienaidnieks turpina veikt raķešu un bumbu triecienus kritiskās infrastruktūras objektiem, lai iebiedētu civiliedzīvotājus, kas kopā ar Ukrainas Bruņotajiem spēkiem turpina pretošanos.

"Pretinieka morālais gars un viņu griba uzvarēt strauji samazinās, pateicoties mūsu spēku noturīgajai aizsardzībai. Okupanti cieš zaudējumus visos virzienos," uzsvēra Ģenerālštābā.

PAPILDINĀTS plkst.9:51 Ukraina: Krievu dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 5840 karavīrus

LETA--UNN. Saskaņā ar stāvokli uz trešdienas rītu Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 5840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī ukraiņi notriekuši 30 krievu lidmašīnas un 31 helikopteru, kā arī iznīcinājuši 211 tankus, 862 bruņutransportierus, 85 lielgabalus, deviņas zenītartilērijas iekārtas, 40 reaktīvos daudzstobru mīnmetējus, 60 degvielas autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un 355 automobiļus.

Krievu zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē intensīvā karadarbība.

Šobrīd no Krievijas izvērstā terora visvairāk cieš Harkiva, Mariupole un Hersona, paziņoja Ģenerālštābs. 

PAPILDINĀTS plkst. 10:23 Administrācija: Krievijas spēki pilnībā aplenkuši Hersonu

LETA--INTERFAX-UKRAINE. Krievijas spēki ir pilnībā aplenkuši Ukrainas dienvidu pilsētu Hersonu, trešdien paziņoja Hersonas apgabala administrācija.

"Ienaidnieks ir pilnībā ielencis pilsētu. Naktī bija dzirdami daudzi šāvieni, sprādzieni, dega Ukrainas Drošības dienesta pārvaldes ēka. Tāpat okupanti nodarbojās ar marodierismu daudzās aptiekās un veikalos," teikts administrācijas paziņojumā "Telegram" kanālā.

"Šobrīd strādājam pie informatīvajiem, humānajiem jautājumiem, atjaunojam ūdens un elektroapgādi pilsētā," teikts paziņojumā.

Krievijas Aizsardzība ministrijas preses pārstāvis Igors Konašenkovs pirms tam paziņoja, ka Krievijas armija pilnībā kontrolē Hersonu pēc tur naktī notikušajām kaujām.

Krievijas okupācijas spēki Hersonā otrdien un trešdienas rītā apšaudīja dzīvojamos kvartālus, un pilsētā notika ielu kaujas.

Hersonā ir humānā katastrofa. Ir izcēlušies ugunsgrēki, uz kuriem glābēji nevar izbraukt apšaudes dēļ, ir notikuši marodierisma gadījumi, un nav iespējams savākt karadarbībā kritušo līķus, ziņoja pilsētas pašvaldība.

Hersonas militārās administrācijas vadītājs Hennadijs Lahuta pēc komandantstundas sākuma paziņoja, ka okupanti turpina apšaudīt pilsētu. Hersonas Dņepras rajonā šāviņi trāpīja daudzstāvu ēkā.

Krievijas okupācijas spēku kontrolē ir dzelzceļa stacija un jūras osta, un pie apgabala administrācijas ēkas stāv Krievijas militārā tehnika.

Hersonas mērs Igors Kolihajevs aicināja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Augstāko radu (parlamentu) un starptautiskās misijas palīdzēt organizēt zaļo koridoru, lai savāktu simtiem līķu un izvestu pārtiku un medikamentus. Viņš atzīmēja, ka ir daudz bojāgājušo karavīru vidū, sevišķi teritoriālās aizsardzības vienībās.

Parkā pie naftas pārstrādes rūpnīcas notika kaujas sadursme starp pilsētas teritoriālās aizsardzības karavīriem un Krievijas karavīriem. Teritoriālās aizsardzības karavīri gāja bojā.

PAPILDINĀTS plkst.11:46  Krievijas spēku raķešu apšaudē Žitomirā nogalināti trīs cilvēki un 16 ievainoti

LETA--UKRINFORM. Krievijas spēki naktī uz trešdienu ar raķetēm apšaudījuši Ukrainas pilsētu Žitomiru, nogalinot trīs cilvēkus un 16 ievainojot, ziņo ārkārtas situāciju dienests.

"Pēc ienaidnieka nakts uzbrukuma ir upuru mierīgo iedzīvotāju vidū: sprādzienu rezultātā gāja bojā trīs cilvēki un 16 cilvēki, kuru vidū ir septiņi bērni, guva traumas un hospitalizēti slimnīcās," pavēstīja dienests.

Izglābti 12 cilvēki, tostarp seši bērni, kuri apšaudes laikā slēpās pagrabā un bija iesprostoti.

Glābēji paziņoja, ka aviācijas triecienā ir nodarīti postījumi 10 privātiem dzīvojamiem namiem, no kuriem trijos izcēlies ugunsgrēks, un izsisti logi pilsētas slimnīcas ēkā.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko paziņoja "Telegram" kanālā, ka no Baltkrievijas teritorijas veikts trieciens ar spārnoto raķeti "Kalibr", ienaidniekam tēmējot uz 95.atsevišķās desanta triecienbrigādes bāzi Žitomirā. Pavisam uz pilsētu izšautas trīs raķetes.

PAPILDINĀTS plkst.11:57 Spānija sūtīs uzbrukuma militāro tehniku Ukrainai

LETA--AFP. Spānija piegādās uzbrukuma militāro tehniku Ukrainai, kura septīto dienu aizstāvas pret Krievijas iebrukumu, trešdien Spānijas parlamentam sacīja premjerministrs Pedro Sančess.

Sančess parlamentam paziņoja, ka "Spānija piegādās uzbrukuma militāro tehniku Ukrainas pretošanās kustībai".

Līdz šim Spānija bija paziņojusi, ka piedalīsies militāras palīdzības sniegšanā Ukrainai tikai Eiropas Savienības (ES) svētdien prezentētās 450 miljonu eiro vērtās paketes ietvaros.

Tomēr trešdien Sančess norādīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmums iebrukt Ukrainā "ir zvērīgs mēģinājums apturēt Eiropas telpas veidošanu, kura ir balstīta viņa pārstāvētajam autoritārismam krasi pretējās vērtībās".

Otrdien Spānija paziņoja, ka nosūtīs vēl 150 karavīrus uz Latviju, piedaloties plašākos NATO centienos stiprināt Baltijas reģiona aizsardzības spējas.

Latvijā paplašinātās klātbūtnes daudznacionālajā kaujas grupā jau ir 350 Spānijas karavīri.

ASV, Kanāda un vairāk nekā ducis Eiropas valstu līdz šim ir atsaukušās Ukrainas aicinājumam piegādāt militāru aprīkojumu.

PAPILDINĀTS plkst.12:46 Kremlis apstiprina gatavību sarunām ar Ukrainu

LETA--INTERFAX. Krievijas delegācija trešdien dienas otrajā pusē gaidīs Ukrainas delegāciju sarunu turpināšanai, pavēstīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Šodien dienas otrajā pusē tuvāk vakaram mūsu delegācija uz vietas gaidīs Ukrainas sarunvedējus. Mūsu delegācija šodien vakarā būs gatava turpināt sarunu," sacīja Peskovs.

Sarunu vietu viņš neminēja, norādot, ka pagaidām nevēlas izpaust.

Iepriekš Krievijas prezidenta palīgs Vladimirs Medinskis, kas vadīja Krievijas delegāciju pirmajā sarunu raundā, sacīja, ka nākamā sarunu kārta notiks uz Baltkrievijas-Polijas robežas.

PAPILDINĀTS 14:18: Alekseja Navaļnija aicinājums iziet ielās un RĪKOTIES PRET KARU

PAPILDINĀTS plkst.14:42 Militārais eksperts: Vēl nevar apgalvot, ka Krievijas armija Ukrainābūtu pilnībā izgāzusies

Patlaban vēl nevar apgalvot, ka Krievijas armija Ukrainā būtu pilnībā izgāzusies, taču nedēļas laikā būs redzams, vai krievi ir spējīgi turpināt uzbrukumu savai kaimiņvalstij, aģentūrai LETA prognozēja bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs.

Vērtējumu, ka Krievijas armija Ukrainā vēl nav pilnībā izgāzusies, Rajevs pamatoja ar to, ka tā tomēr ir ieņēmuši kādu Ukrainas teritorijas daļu. Tajā pašā laikā ir absolūti ir skaidrs, ka krievi šajā militārajā avantūrā nav panākuši to, ko gribēja un kādos veidos gribēja, skaidroja eksperts.

"Harkivas apšaudīšanas piemērs. Šī pilsēta ir vēl krieviskāka nekā Maskava, taču pilsēta nesagaidīja krievu tankus ar ziediem. Krievija bija pārliecināta, ka krievi tiks sagaidīti ar ziediem un tagad viņi ir pārskaitušies, tāpēc demonstrē savas dusmas par šiem cilvēkiem," norādīja Rajevs.

Kopumā vērojams, ka Krievijai vēl ir pietiekami spēka uzbrukuma turpināšanai, tomēr šajā gadījumā Rajevs atkārtoja jau daudzu ekspertu pausto, ka karā uzvar ne tikai tas, kuram ir militārais pārspēks, bet arī morālā apņēmība. Patlaban morālais faktors spēlē par labu Ukrainas armijai, jo viņi aizstāv savu dzimteni. "Jo ilgāk un sīvāk ukraiņipretosies, jo Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir mazāk cerību panākt iecerētos mērķus," piebilda eksperts.

Runājot par Krievijas armijas taktiku pilsētu apšaudēs izmantot artilērijas sistēmas, Rajevs norādīja, ka šāda taktika var ietekmēt pilsētu aizstāvju un civiliedzīvotāju morāli, taču Krievijas armijas vēsture liecina, ka krievi karā vienmēr paļāvušies uz milzīgu artilērijas sistēmu un aviācijas atbalstu. Pārsteidzoši esot tas, ka šīs kampaņas sākumā Krievijas armija praktiski neizmantoja artilēriju.

Rajevs arī uzskata, ka pēc neveiksmēm kara pirmajās dienās Krievijas bruņoto spēku vadība ir izdarījusi secinājumus. "Pirmkārt, ka bezjēdzīgs [bija] uzbrukums no visām frontēm un gar visu robežu, nekoncentrējoties uz galvenajiem virzieniem. To viņi mainīja pēc kādām 2-3 dienām. Otrkārt, viņi secinājuši, ka nepietiekami strādā tālās darbības rādiusa augstas precizitātes ieroči, kuru nemaz krieviem nav tik daudz. Ņemot vērā minēto krievi automātiski pārslēdzās uz to kaujas darbības veidu, ko pārzina ļoti labi - milzīgo artilērijas un aviācijas atbalstu," norādīja Rajevs, kurš šo karu kopumā vērtē kā Dāvida un Goliāta cīņu.

Runājot par Rietumvalstu paziņojumiem sūtīt uz Ukrainu pretgaisa un prettanku ieročus un pat ukraiņu pilotiem labi zināmas lidmašīnas, Rajevs vērsa uzmanību, ka no šāda paziņojuma līdz ieroča piegādāšanai konkrētai ukraiņuvienībai frontē vēl ir garš ceļš ejams.

"Ieroču piegāde līdz konkrētai ukraiņu vienībai frontē ir pietiekami sarežģīta praktiska darbība plus vēl jau ir jāprot šos ieročus pielietot. Tās pašas lidmašīnas vēl reāli jānogādā, tad vēl ir pārņemšana un lidlaukam jābūt ar atbilstošām sistēmām - degvielas nodrošināšanu, raķetēm, apkalpojušo personālu," skaidroja eksperts.

Ņemot vērā minēto, Rajevs uzskata, ka Rietumvalstu ieroču piegādei bija jānotiek jau pirms mēneša, tad būtu lielāks efekts. "Tagad efekts būs, tomēr tas nenotiks tik ātri un tas nebūs tik izšķirošs kā mums gribētos. Šīm ieroču piegādēm ir morālais faktors, tomēr jāsaprot, ka arī morālais faktors ir ļoti svarīgs," norādīja Rajevs.

Lai arī kopš kara sākuma tīmeklī bieži redzami video ar ukraiņu sašautu vēl padomju laika ražojuma krievu tehniku, Rajevs vērsa uzmanību, ka katra konfliktā iesaistītā puse cenšas konfliktā notiekošo parādīt  sev izdevīgākā pozīcijā, tomēr ir jāsaprot, ka Krievijai ir milzīga armija un visas armijas modernizēšana ar jaunākajām sistēmām īsā laikā nav iespējama, pat neskatoties uz Krievijas peļņu no naftas produktiem.

"Jā protams daļa tehnikas viņiem ir vēl no 70.gadiem. Īpaši nemoderna tehnika ir tām vienībām, kas atsūtītas no Krievijas austrumu reģioniem. Šajos reģionos tehnika nav tik moderna kā tā, kura atrodas Krievijas rietumu kara apgabalos," piebilda eksperts.

Kara ilgumu neviens nevarot prognozēt, taču Krievijas kara resursi nav bezgalīgi, un, nepanākot īsajā laikā savus mērķus, tas "ļoti sitīs pa Putina režīmu". Visam pa vidu ir ukraiņu cīņasspars un Rietumu apņēmība atbalstīt Ukrainu, norādīja Rajevs.

Eksperts personīgi uzskata, ka vēl vismaz nedēļu karš turpināsies. "Nedēļa nosacīti ir tas kritiskais laiks, kad redzēsim, vai krievi ir spējīgi turpināt uzbrukumu un sākt Kijevas šturmēšanu vai arī šī militārā avantūra izgāzīsies. Tas būtu laika periods, kad sāksim redzēt reālos rezultātus," piebilda Rajevs.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka daudzi bija pārliecināti, ka Putins neiebruks Ukrainā un neizmantos artilēriju un aviāciju. Patlaban izskatās, ka Putinam vairs nav atkāpšanās iespējas un viņam jāsāk šturmēt Kijeva, jo pretējā gadījumā viņa režīmam ir beigas.

"Tā labā ziņa ir tāda, ka, arī sākot Kijevas šturmēšanu, ar kādu laiku tas novedīs pie viņa režīma beigām, jo Krievijas iedzīvotāji viņam to nepiedos," uzskata Rajevs.

LETA jau vēstīja, ka ceturtdien, 24.februārī, Krievijas armija iebruka Ukrainā, savukārt otrdien arī Baltkrievijas armija iegāja Ukrainas teritorijā.

Krievijas atbalstīta separātistu militārā ofensīva Austrumukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalos sākās jau pēc Krimas aneksijas 2014.gada aprīlī.

PAPILDINĀTS plkst.15:41 Krievijas agresijas rezultātā Ukrainā gājuši bojā 2000 civiliedzīvotāju

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Krievijas karaspēka agresijas rezultātā kopš atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā gājuši bojā vairāk nekā 2000 civiliedzīvotāju, ziņo Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests.

Septiņu dienu laikā kopš pilna mēroga karadarbības sākuma Krievijas agresori iznīcinājuši simtiem transporta infrastruktūras objektu, dzīvojamo ēku, slimnīcu un bērnudārzu.

Valsts ārkārtējo situāciju dienests izglābis vairāk nekā 150 cilvēku dzīvības, likvidējis vairāk nekā 400 ugunsgrēku, ko izraisījušas krievu aviācijas un artilērijas apšaudes. Veikta 500 cilvēku evakuācija. Sapieri padarījuši nekaitīgus 416 šāviņus.

Veicot savus dienesta pienākumus, gājuši bojā desmit glābēji, bet 13 guvuši ievainojumus.

PAPILDINĀTS plkst. 15:49 Ukraina: Krievijai gandrīz beigušās "Kalibr" raķetes

LETA--UNN. Krievijas karaspēkam gandrīz beigušās spārnotās raķetes "Kalibr", tādēļ iebrucēji sākuši izmantot mazāk precīzos taktiskos raķešu kompleksus "Iskander", trešdien paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

""Kalibr" tipa raķetes pretinieks gandrīz neizmanto, jo tās vienkārši ir beigušās. Palikušas nelielas rezerves," norādījis Arestovičs.

Viņš piebildis, ka krievi sākuši triecienus ar raķetēm "Iskander", kuras var stipri novirzīties no mērķa.

Arestovičs informēja, ka naktī uz trešdienu "Iskander" apšaudēm un aviācijas uzlidojumiem pakļauta Kijeva, Žitomira un Harkiva.

PAPILDINĀTS plkst. 15:56 Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijas darbinieki bloķē ceļu Krievijas armijai

LETA--CNN. Tuvojoties Krievijas karaspēkam, Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) darbinieki un vietējie iedzīvotāji nobloķējuši piekļuvi AES, kas atrodas netālu no Enerhodaras.

Simtiem cilvēku ar Ukrainas karogiem rokās trešdienas rītā nobloķēja ceļu, kas ved uz AES, liecina vietējās varasiestādes

"Facebook" lapā publicētie video.

Ceļa bloķēšanai izmantotas arī atkritumu savākšanas mašīnas.

Enerhodaras mērs Dmitro Orlovs savā lapā sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka Zaporižjas atomelektrostacija tiek aizsargāta un AES darbinieki un Enerhodaras iedzīvotāji ir vienoti zem Ukrainas karogiem.

"Visi pašvaldības dienesti strādā avārijas režīmā. Neviens negrasās atdot pilsētu. Cilvēki ir apņēmīgi," piebilda Orlovs.

Krievija informēja ANO Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA), ka tās militārie spēki ir pārņēmuši savā kontrolē teritoriju ap Zaporižjas atomelektrostaciju, otrdien atklāja IAEA vadītāja Rafaela Grosi.

Krievijas vēstulē IAEA teikts, ka Zaporižjas AES darbinieki turpina strādāt, rūpējoties par kodoldrošību un novērojot radiācijas līmeni, kas esot normas robežās.

IAEA ziņoja, ka ir saņēmusi lūgumu no Ukrainas Atomenerģijas aģentūras sniegt tūlītēju palīdzību pasākumu koordinēšanā saistībā ar Černobiļas AES un citu AES drošību.

Jau ziņots, ka Krievijas spēki pagājušajā nedēļā pārņēma savā kontrolē slēgto Černobiļas AES. 

PAPILDINĀTS plkst.18:41 apkopojums - Situācija Ukrainas frontē

LETA--UNIAN/UKRAINSKA PRAVDA/UNN/UKRINFORM. Ukrainas armija atsevišķos Krievijas karaspēka uzbrukuma virzienos sāk pārtvert iniciatīvu, trešdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Ienaidnieks mēģina uzturēt savu vienību kaujasspējas, saprotot, ka "viegla pastaiga" nav izdevusies.

Pretinieks sācis izvairīties no tiešām sadursmēm ar Ukrainas armiju.

Tiek ziņots, ka Volīnijas virzienā krievi zaudējuši iniciatīvu un aktīvu karadarbību neveic.

Tomēr Poļesjē pretinieks ar daļu spēku turpina uzbrukumu Kijevas virzienā.

Malinas un Irpiņas virzienā Krievijas karaspēks zaudējis uzbrukuma tempu un apturēts neizdevīgās pozīcijās.

Ienaidnieks apturēts arī Čerņihivas virzienā.

Harkivas apgabalā pretinieks iegājis Baļaklijā.

Austrumos krieviem joprojām nav izdevies sasniegt Doneckas un Luhanskas apgabalu administratīvās robežas. Tikmēr Ukrainas armija sasniegusi Horlivkas pievārti un gatavo uzbrukumu pilsētai, kuru kopš 2014.gada kontrolējuši krievu okupanti.

Krieviem nav izdevies bloķēt arī Mariupoli.

Dienvidos pretinieks turpina mēģinājumus attīstīt uzbrukumu Zaporižjas virzienā.

Tajā pašā laikā Krievija turpina gatavot desanta izsēdināšanu Melnās jūras piekrastē Odesas un Zatokas rajonos.

Saskaņā ar stāvokli uz trešdienas rītu Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 5840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī ukraiņi notriekuši 30 krievu lidmašīnas un 31 helikopteru, kā arī iznīcinājuši 211 tankus, 862 bruņutransportierus, 85 lielgabalus, deviņas zenītartilērijas iekārtas, 40 reaktīvos daudzstobru mīnmetējus, 60 degvielas autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un 355 automobiļus.

Naktī uz trešdienu gaisa kaujā virs Kijevas ukraiņu lidotāji un zenītartilērija notriekusi vēl divus krievu iznīcinātājus SU-35S. Ukraiņi arī zaudējuši vienu iznīcinātāju MIG-29.


 Lasi iAuto par krievijas iebrukumu un karu pret neatkarīgo Ukrainu:

JAUNĀKIE VIDEO NO UKRAINAS mūsu Telegram kanālā šeit >>> seko https://t.me/iAutolv un raksta apakšā.

 
Visi komentāri
 
Miks 2.marts 2022 10:28
1 11 Atbildēt

Vienotības valdīšanas laikā Latvija pazaudēja vairāk cilvēku nekā visos genocīdos un teroros kopā ņemot. Kad kalendārā tiks ieviesta Vienotības ekonomiskā genocīda un terora upuru piemiņas diena? Kad tiks aizliegta Vienotības simbolika?

WALA 2.marts 2022 10:44
7 2 Atbildēt

Stulbs, vai nepaēdis esi ???

Krotow 2.marts 2022 16:55
0 0 Atbildēt

Ej na***! Tas tagad ir valodā oficiāli atļauts.

R(8) 2.marts 2022 18:09
1 0 Atbildēt

Esi idiots un totals Krievu trolis , bet vienu tu neapjedz , ka kara lojalos Krievijas politikas pieludzjus neviens neskiro , so pierada sibriza kars Ukraina , ka ari uz viniem krit tas Krievu bumbas un ari viniem nakas slepties pagrabos , ka ari viniem tie Krievu specdienasti ieliek lodi piere , ja tev tas Putins tik dikti patik , tad ktava cemodamus un mauc prom uz Maskavu , tad tur tev bus riktiga paradize uz zemes virsas

Fkc 2.marts 2022 10:31
1 8 Atbildēt

Ikrainska pravda nosaukums atgādina komunisma propogandas laikrakstu Pravda ha-ha

ckF 2.marts 2022 10:45
10 2 Atbildēt

skatos, ka esi putins trollis - nu tad izskaidro visai pasaulei, ieskaitot mani, ko mēs nesaprotam? - kādēļ putins slepkavo cilvēkus, savus un ukraiņus, kādēļ tas notiek un ar ko tevi un tev līdzīgos baro, lai jums būtu pieņemamas šādas zvērības?

650 2.marts 2022 11:59
0 3 Atbildēt

Eu,šis ir kāds oficiāls politiskais forums?? Cik ilgi šo te drazu te ataus publicēt??

Kanibaals 2.marts 2022 12:22
6 2 Atbildēt

Nē ši ir neoficiāls tā kā idi na** uz oficiālo.

650 2.marts 2022 13:33
0 3 Atbildēt

Izdzēsies, kretīn!

650 idioti 2.marts 2022 13:40
0 0 Atbildēt

Mēs ejam na*uj

Kanibaals 2.marts 2022 13:55
1 0 Atbildēt

Te nu bija apmaldījušies, lieliski saprot, ka ir okupanti "Brauciet mājās šī nav jūsu zeme.

- okupants:Šī ir mūsu zeme!"

m.antikor.com.ua/articles/5232...gromnye_poteri

Vernons 2.marts 2022 14:19
3 1 Atbildēt

Te kāds, vai kādi nesaprot, ka ir reāls karš! Nodevēju tepat uz vietas gana! Mazliet pacietību. Visa Pasaule ir apvienojušies, lai Krieviju pārceltu Akmens laikmetā ar pliku d*rsu un kodolraķetēm!

Krievs nekur nevar aizlidot! No 980 lidmašīnā 770 līzingā Īrijā. Tās tūliņ jāatdod! Ne vienā ostā nevar iebraukt Krievijas kuģi! Gibraltārs slēgts krievu kara kuģiem uz Melno jūru! Malaizija nepiegādā mikroshēmas! Krievi raķetes nevar palaist! Par privātām bagātībām ārzemēs. Plikus padarīja! Nu kā? Kādam ir ko piebilst?

Kanibaals 2.marts 2022 14:21
2 1 Atbildēt

Džeržava kura esot no ne no viena atkarīga. Lepni piecēlās stāvus no ceļiem, lai atkal nokristu uz ceļiem.

Vernons 2.marts 2022 14:23
1 1 Atbildēt

Sūdos līdz ausīm!

Pļurkt 2.marts 2022 14:56
0 0 Atbildēt

Pat Ļeņinam neizdevās Krieviju iebāzt tik dziļā dirsā!!!

Vernons 2.marts 2022 15:03
0 0 Atbildēt

Kāpēc neizdevās? Izdevās! Ļeņins bija Slepkava! Visu tālāko slepkavību cēlonis. Ne ar ko neatšķīrās no Krievijas Cara tētiņa!

Pļurkt 2.marts 2022 18:10
0 1 Atbildēt

Vēstures grāmatu kaut pašķirsti!!!

Ļeņins salaba ar Vāciju, bet ļoti labi sadzīvoja ar ASV! Ja ne pēdējās, tad tādas kā Krievijas nebūtu nedz Ļeņina, nedz Staļina laikā!

Vernons 2.marts 2022 18:53
0 0 Atbildēt

Jēziņ kāda tumsonība!

Pļurkt 2.marts 2022 20:15
0 0 Atbildēt

Patiešām "Jēziņ kāda tumsonība!"!!!

Krotow 2.marts 2022 17:00
1 0 Atbildēt

Piecēlās no ceļiem, lai tūlīt ar seju ieveltos sūdu čupā.

Eh... Kāda ***** pēc krieviem to vajadzēja? Pēc PSRS sabrukuma pasaule gaidīja ka viņi pieslēgsies pasaulē notiekošajam un sāks attīstīties. Tā vietā kļuva par noziedzniekiem, fašistiem un sāka prasīt lai viņus ciena tikai par to ka plikā pakaļa piesegta ar atombumbu. Nu nē - ja gribiet būt kā Ziemeļkoreja - lūdzu, saņemiet. Kims šobrīd visticamāk ir pārsmējies līdz zemei. Viņa režīms vismaz ietur stilu.

MMX 2.marts 2022 18:30
2 0 Atbildēt

Principā situāciju īsumā varētu raksturot šādi - Putins bunkurā sēžot daudz lasīja un izdomāja apvienot krievu zemes. Politiski laba ideja un notiekti būtu palīdzējusi nostiprināt varu valstī. Armijnieki vai pietuvinātie izdomāja zibenskara plānu, ko gan pats ģenerālštābs caur bijušajiem virsniekiem nosodīja, bet tāpat visi devās meklēt piedzīvojumus. Ņemot vērā, ka Eiropa un ASV bija aizņemta ar savām iekšējām lietām, laiks uzbrukumam arī tika izvēlēts labs. Rietumi arī nebūdami pārliecināti par Ukrainas vienotību piegādāja tikai kājnieku ieročus, tīri labas karmas vārdā, lai neviens neteiktu ka neko nedarīja un pēc tam pačakarētu prātu krieviem izmantojot ar Javelin bruņotus mežabrāļus.

Tad sākoties karam radās trīs milzīgas problēmas ar ko neviens nebija īsti rēķinājies - Krievijas armija izrādījās negaidīti vāja, Ukraiņi negaidīti vienoti un Zeļenskis kopā ar ukraiņiem jau no pirmās dienas uztaisīja negaidīti veiksmīgu PR kampaņu. Rezultātā Rietumu politiķi savu vēlētāju spiediena rezultātā vairs īsti nevar uzmest Ukrainu un Putinam šobrīd arī vairs nav kur atkāpties, jo elektorāts nesapratīs un kara noziegumi jau ir izdarīti. Kas ir vēl trakāk, ka šobrīd pat īsti pat nevar sadalīt Ukrainu starp Rietumiem un Krieviju, jo rietumu vēlētājs tādu 2. pasaules kara triku nesapratīs un arī ES un NATO blokā var rasties nevajadzīga stīvēšanās. Līdz ar to šobrīd vai nu Ukraiņi padosies (maz ticams), Ukraiņi uzvarēs (neskaidrs variants, nav ziņu par ukraiņu zaudējumiem), kāds likvidēs Putinu (ticams variants) vai arī civliedzīvotāju upuru bildes liks Rietumvalstu vēlētājiem spiest uz saviem politiķiem novedot pie ANO (NATO) iejaukšanās (ticams variants).

es 2.marts 2022 19:01
0 0 Atbildēt

Salūta kulminācija ir pēdējā cēlienā, ka tik UA ar savu pretošanos vēl nenoved pie pasaules gala sākuma... Putins, lai arī līdzīgs Ādolfam, tomēr nav tas kadrs, kurš nošausies bunkurā kopā ar mīļāko.

MMX 2.marts 2022 19:24
3 1 Atbildēt

Redz, ar to pretošanos nav tik vienkārši. Ukraiņi saprot, ka zem krieviem dzīves nebūs (vismaz Putina izteikumi kara pirmajā dienā tā liek saprast), līdz ar to priekš viņiem ir pilnīgi pofig par to ka dēļ viņiem var izcelties atomkarš. Tur jau ir karš, cita līmeņa problēmas. Jautājumu nostādot šādi, var spriest arī par to, ka varbūt mums arī tagad jāpadodas krieviem, tomēr viņiem izdomājot uzbrukt mums arī var iestāties atomkarš, tomēr uzbrukums NATO. Ja mēs neesam gatavi aizstāvēt savu zemi tādā līmenī, tad varbūt jau tagad valdības pārstāvji var doties uz Krievijas vēstniecību un iesniegt notu par pievienošanu Krievijai. Putins būs apmierināts, un pa lielam neviens necietīs. 1940. gadā mēs jau šito joku pamēģinājām, ir pieredze.

es 2.marts 2022 19:27
0 0 Atbildēt

Pirmais Ulmanis jau savā laikā tā arī izdarīja.

MMX 2.marts 2022 20:27
2 0 Atbildēt

Jā, tieši par Ulmani es arī runāju. Jā, uz to brīdi viņš mūs pasargāja no kara, bet šobrīd skatoties vēsturiskā kontekstā, to diezin vai var nosaukt par mūsu labāko lēmumu. Tajā brīdī principā nomira gandrīz viss nācijas lepnums, kas bija uzpumpēts kopš brīvības cīņām. Kopš atmodas laikiem mēs beidzot esam nonākuši tik tālu, ka ir pat speciāls likums, kas ļauj pretoties okupācijai pat ja valdība saka pretējo.

Attiecīgi atgriežoties pie ukraiņu situācijas - viņiem pofig par atomkaru, viņus tāpat bumbardē. Bet lūk rietumiem un mums tai skaitā ir viela pārdomām, jo pateicoties modernajām tehnoloģijām pilsētu un vienlaicīgi rietumu vērtību bombardēšanu var skatīties reālajā laikā.

Kāpēc piemēram poļi bruņojas? Jo saprot, ka NATO ir kolektīvs pasākums kur pašam arī kaut kas lietas labā jādara. Krievu uzbrukums NATO valstīm stratēģiski nav tik neiespējams, jo krievi zin, ka NATO pirmie neizmantos kodolieročus un diezin vai ies uz Maskavu, un pēc šī brīža NATO reakcijas to saprot arī NATO iekšienē.

Kanibaals 2.marts 2022 23:03
2 0 Atbildēt

Da nebūs kodolkarš. Atombumbas ir atomkara atvairīšanai. Pat ja Putins izdos pavēli, tā pavēle netiks izpildīta, bet gan pašu novāks. Atomkara uzsācējam ir jāliek uz likmes sava dzīvība, bet Putinam gribās dzīvot kā redzam. Bet nošauties tad arī negribēs. Ar iešanu uz visu banku nu jau tā drusku apdedzinajās, vēl gan tupa smaida sanāksmēs, bet pamperi pilni. Diez vai ukraiņiem izdosies novājināt krievu armiju tik tālu, ka draudētu uzbrukums Krievijai. Par Krimu vēl jautājums, to ar atdod negribēs kompromiss varētu būt "Krimas tautas republika".

MMX 2.marts 2022 23:32
2 0 Atbildēt

Es arī domāju, ka kodolkarš ir praktiski neiespējams. Mana doma vairāk ir virzienā, ka krievi var mēģināt veikt parastu karadarbību pret NATO valstīm rēķinoties, ka NATO viņu nebombīs ar kodolieročiem. Tā teikt veikt pēdējo karagājienu pret vispasaules fašistiem.

Krotow 2.marts 2022 23:52
1 0 Atbildēt

Ja no dienaskārtības noņem atombumbas, krievu gājiens pret NATO ir zaudēts vienos vārtos. Taču tas vienalga nav iemesls mums gulēt uz lauriem.

Pļurkt 2.marts 2022 20:16
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 4

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti