Pirmais rakstīja:
juha rakstīja:
msh rakstīja: Apskaidrojiet man, nezinītim, ko tā devalvācija valstij dos. Nu, lats paliks nevērtīgāks, kāds no tā tolks? Tas ka mūsu jaukajā, lielajā galvaspilsētā mītošie penši apmirs?
Labums, ko var dot kādas nacionālas valūtas devalvācija ir eksporta konkurences spēju palielināšana - ražotājs staprtautiskajā tirgū savu produktu var piedāvāt par zemāku cenu, izskaužot konkurentus, vai arī par ierastajiem eirikiem (vai dolāriem, vai šekeļiem), kas devalvētas naudiņas zemē jau būs ar lielāku vērtību. Piemērs nav tālu jāmeklē - Krievija ir devalvējusi savu rubli, un tagad mūsu bērza saplāksnis (arī somu un poļu) ar viņiem vairs nespēj cenu ziņā konkurēt staptautiskajā tirgū.
Bet mans viedoklis ir tāds, ka mums ar to devalvāciju ir baigi jāuzmanās, jo kā jau te vairāki minējuši, mēs ražošanas vajadzībām daudz ko importējam. Lai arī mums ir nozares, kurām šis izejvielu importa īpatsvars ir minimāls, tad vienalga mēs esam pamatīgi atkarīgi no ārvalstu energoresursiem, kuri, devalvējot latiņu, automātiski kļūs dārgāki. Nu un, protams, devalvācijai sekos visi iekšzemes negatīvie aspekti saistībā ar kredītiem.
vot pastāsti man, muļķitim, kāda atšķirība devalvācijai par 50% un vienkāršai algu samazināšani 2 reizes????
ar konkurenci eksportā tām nav nekāda sakara....
devalvācija vienkārši legāli atņem vienkāršajai tautai uzkrājumus (tajā skaitā arī pensiju fondos) un par to naudu izglābj tās parsimt pakaļas, kas tuvāk tai silei sēž
Neesmu ekonomists, tāpēc nevaru pateikt, kādu labumu varētu dot tieši lata devalvācija, pagaidām tajā redzu daudzas sev personīgi neizdevīgas lietas.
Tas, ko es minēju par devalvāciju, bija vispārināti, kā piemērs arī bija valsts, kura ir pilnīgi citādākā situācijā nekā Latvija. Lasi uzmanīgāk tekstus!
DEVALVACIJA
Kā domājat ?
1.Latu NEdevalvēs
2.Latu Devalvēs
Es pašlaik domāju ,ka devalvēs tik nav zināms kad