Pāreja uz vasaras laiku

iAuto Reģ.: 17.07.2001

Naktī uz svētdienu, 30.martu, Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku - pulksteņa rādītāji plkst.3 jāpagriež par vienu stundu uz priekšu

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Sākot no 1997.gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas plkst.3 līdz oktobra pēdējās svētdienas plkst.4.

Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiek šādā kārtībā: marta pēdējā svētdienā plkst.3 atbilstoši otrās joslas laikam pulksteņa rādītājus pagriež par vienu stundu uz priekšu un attiecīgi oktobra pēdējā svētdienā plkst.4 - par vienu stundu atpakaļ.

 
1 2
IkdienasViesis Reģ.: 24.02.2003
0 0 Atbildēt

Domāju, ka pašreizējais risinājums ir optimāls. Pavasarī gaišie vakari ir ļoti patīkams process. Rītos tumsa arī ir garāka, kas ir pozitīvi.

sirga Reģ.: 29.10.2002
0 0 Atbildēt

aansis rakstīja:

iAuto rakstīja:

Bucefals rakstīja: Lasīju, ka Latvijai ir piemērotāks tieši tā saucamais "vasaras laiks", kurš ir bijis sākotnējais, ko pierādot Rīgas pilī atrodamais saules pulkstenis.

Par šo es arī domāju, kāpēc jāpāriet uz ziemas laiku!

Ziemas laiks ir astronomiskais laiks. Vasaras laiks ir kaut kāds neloģisks absurds. Tā vietā, lai bezmiega mocīti indivīdi vienkārši celtos līdz ar saullēktu, neskatoties pulkstenī, agrāka celšanās tiek uzspiesta pārējiem. Man nepatīk, ka Jāņos līst... Varbūt pārbīdām mēnešus? Tas nekas, ka saulgriežu svētkus svinēsim laikā, kam vairs nebūs saistība ar astronomiskajiem saulgriežiem.

dzirdejis esu ka bija viens kursh pazina kuzjas mamu gribeja grozit visu! gribeja upes griezt uz otru pusi

un kukuruzu pa visu A-eiropu stadit! nekur netika

Chankaishi Reģ.: 11.07.2007
0 0 Atbildēt

Deksters rakstīja:

Chankaishi rakstīja: Cilvēki ir dīvaini! Ja būtu aptauja par vides aizsardzības pasākumiem, tad noteikti lielākā daļa būtu par vides aizsardzību. Pulksteņa grozīšanas jēga ir tieši vides aizsardzība, sekundāri enerģijas ekonomēšana - bet te nez kāpec lielākā daļa ir pret zaļo dzīvesveidu! Toties atbalsta samērā bezjēdzigo zemes stundu reizi gada!

Ja? Un kā tieši to vidi aizsargā?

Tieshaam nezini? Pieskanjojot darba dienu saules gaismai ekonomee energjiju, liidz ar to mazaak tiek teereeti resursi energjijas razhoshanai. Tas tachu pashsaprotami!

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
0 0 Atbildēt

tas bija kādreiz. Mūsdienās lielākais ieguvums ir pakārtotiem sektoriem - izklaides, utml. Enerģijas patēriņa svārstības ir tik mazas, ka nav pamata tās uzskatīt par laika griešanas ietekmē notikušām.

Chankaishi Reģ.: 11.07.2007
0 0 Atbildēt

anonimikis rakstīja: tas bija kādreiz. Mūsdienās lielākais ieguvums ir pakārtotiem sektoriem - izklaides, utml. Enerģijas patēriņa svārstības ir tik mazas, ka nav pamata tās uzskatīt par laika griešanas ietekmē notikušām.

Cik kw vienaa stundaa noteeree Riigas apgaismoshanai? Saki, ka miizers? Shaubos!

aansis Reģ.: 23.11.2012
0 0 Atbildēt

Chankaishi rakstīja:

anonimikis rakstīja: tas bija kādreiz. Mūsdienās lielākais ieguvums ir pakārtotiem sektoriem - izklaides, utml. Enerģijas patēriņa svārstības ir tik mazas, ka nav pamata tās uzskatīt par laika griešanas ietekmē notikušām.

Cik kw vienaa stundaa noteeree Riigas apgaismoshanai? Saki, ka miizers? Shaubos!

Redzi - Rīgas apgaismošana tāpat notiek tieši tik ilgi, kamēr ir tumšs, neatkarīgi no tā, cik rāda pulkstenis. Pulksteņa grozīšana ir palieka no laikiem, kad tas tika grozīts industriālās revolūcijas laikā, lai maksimizētu rūpnieku peļņu. Nevienu neinteresēja, cik izmaksā mājas apgaismošana strādniekiem. Mūsdienās energoietilpīgās ražotnes strādā maiņu režīmā 24/7 (vai arī ekonomējot tieši ar elektrības nakts tarifa izmantošanu). Savukārt "sadzīves" elektropatēriņš potenciāli nemainās - darbā datoru un gasmu izslēdz, mājās ieslēdz u.t.t., līdz ar to no sabiedrības un ekoloģijas viedokļa nekāda labuma nav.

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
0 0 Atbildēt

rekuphys.org/... labs rakstiņš par šo.

Chankaishi Reģ.: 11.07.2007
0 0 Atbildēt

anonimikis rakstīja: rekuphys.org/... labs rakstiņš par šo.

Nu jaa - kaa vienmeer - sazveernieki vainiigi! Nezinu, iespeejams, ka daljeeji taisniiba, bet piesaukt taadus iemeslus kaa galjas cepshanu daarzaa vai biezhaaku autinja lietoshanu vasaraa - tas nu ir galiigi garaam! Protams, kas gan ziemaa par galjas cepshanu! Un kaada saistiiba gaisa kondicionieru lietoshanai vasaraa ar vasaras laiku? Pieraadiit var daudz ko - tikai jaaizveelaas attieciigie fakti, ignoreejot citus.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

Daļa taisnības jau tur ir, jo sākotnēji tiešām tas bija vairāk mērķēts uz rūpnīcām, lai efektīvāk izmantotu dienas gaismu. Tagad apgaismojums sastāda mazāko daļu no patēriņa un tas vairs nav arguments. Bet kā jau iepriekš šeit minēju tad no satiksmes drošības viedokļa vasaras laikam ir priekšrocība. Politiķiem jāpamaina retorika, kad pamato.

aansis Reģ.: 23.11.2012
0 0 Atbildēt

Chankaishi rakstīja: Pieraadiit var daudz ko - tikai jaaizveelaas attieciigie fakti, ignoreejot citus.

Tieši tā - "vasaras laika" jēdziens ir absurds pašos pamatos. Laiks nav kautkāds abstrakti izdomāts jēdziens, bet gan cieši saistīts ar debess ķermeņu kustību. Pareizs laiks ir tikai un vienīgi tas, kurā 12:00 saule atrodas augstākajā punktā. Grozīt pulksteni ir tikpat loģiski, kā, piemēram, pārcelt Līgo svētkus uz jūliju - jo tad mazāk līst. Darīt jau tā var, tikai būsim pavisam pazudējuši sākotnējo nozīmi - saulgriežu svētkus. Kas liedz tiem, kas grib celties agrāk, to darīt, neuzspiežot citiem savu uzskatu par dienas režīmu?

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

Liedz tas, ka dzīvojam pēc pulksteņlaika nevis debess ķermeņu kustības. Tu iesaki atteikties no pulksteņa un dzīvot kā pirms industrializācijas laikos, kad cēlās ar saullēktu un pieskaņojās tās ritmiem.

1 2
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti