Ja tavai mašīnai kāds stāvvietā var ar durvīm iesist durvīs bukti, un tevi tas satrauc, tad tu esi lohs, jo pats esi pie tā vainīgs - gluži tāpat kā tad, ja tu brauc ar mašīnu kurai ir lieli ripuļi ar plānu gumijas kārtiņu, un tu pavasarī kādu riepu/disku kaut kur sasit nah lupatās. Abos gadījumos tā ir bijusi tava personīgā izvēle - braukt ar mašīnu kuras ārpusē stils ir bijis svarīgāks par praktiskumu. Nu labi - ja lieli ripuļi ir vienkārša nolaidība, moldingu trūkums ir tāds divdomīgāks variants; mašīnas ar moldingiem praktiski neeksistē - bet nu ja tev tik šausmīgi uztrauc kaut kādas sīkas buktes, vari tos moldingus ierīkot.
Moldingiem piedevām ir dubults efekts - tie ne tikai pasargā durvis uz kurām tie atrodas, bet arī citu mašīnu durvis; būdami izvirzīti un atrodoties izvirzītākajā durvju posmā, priekšējo durvju moldingu aizmugurējās kantes atvērtām durvīm ir izvirzītākais punkts; svempjoties ārā no mašīnas šaurā stāvvietā ir stipri mazāk jāsatraucas par iespēju sašvīkāt blakus mašīnas durvis, jo ja tur būs kontakts, tas būs plastmasa pret metālu, nevis metāls pret metālu...
Ja Tavam Golfam kāds ar sakabes āķi iztaisīs bamperī caurumu, arī pats būsi vainīgs, jo pa tuvu būsi piebraucis.
Nē, vainīgs būs tas otrs, jo viņš būs atpakaļgaitā maucis nenormālā ātrumā - parastu "shit happens" tipa kontaktu zem kājāmgājēja ātruma tas buferis izturēs bez pēdām.
Redzi, durvis arī var lēni un strauji attaisīt.
Paskat tik, doma attīstās.
Un kā tad esmu vainīgs pie tā, ka man iesit bukti? Es varu noparkoties vistālākajā stūrī un tāpat nav garantijas, ka kāds blakus neiekārtosies.
Personīgi mani šādi sīkumi pārlieku nesatrauc, bet mani satrauc attieksme - ka te gudri pamāca, ka tas tāds nieks vien un par to nevajag iespringt. Tas ir cilvēka privātīpašums un viņam ir tiesības sagaidīt, ka cits to nebojās, neatkarīgi no tā, vai mašīna ir "3 mēneši vēl skate" vai 300k vērtībā.
Kurš kaut ko runā par bruņumašīnu? Mašīnai ir jābūt nokonfigurētai izturēt sīkus negadījumus adekvātā līmenī; krāsoti trauslas plastmasas buferi un durvis bez moldingiem nav adekvāts līmenis, vismaz ne mašīnai kura mēdz stāvēt arī publiskās stāvvietās.
Un kāda būtu mašīna, kas to visu spēj? Tīri piemēram - vai 2. golfs ir tam +/- piemērots?
Jā, tāpat kā citas tā laika mašīnas. Parādi man kādu astoņdesmito gadu mašīnu bez moldingiem un ar buferiem kuriem mērens sitiens atstāj pēdas.
Tieši to es arī gaidīju.
Ģimenē savulaik bija 2. golfs un iepriekšējais saimnieks bija pamanījies dabūt visvisādas skrambas un buktes (t.sk. sānos), tā ka to golfu es vis neceltu saulītē kā kaut ko diži labāku par ko citu (par bamperiem nerunāšu, tādā veidā šo testējuši mēs netikām).
Tieši tā - iepriekšējais īpašnieks bija pamanījies dabūt visādas skrambas un buktes - mans golfs arī - bet šeit ir runa par ko? Par skrambām un buktēm no blakus novietotas mašīnas durvīm - nevis par buktēm no mašīnas purna vai pakaļas kas iestumjas tavā mašīnā, vai skrāpējumi no krūma kurā tu iebrauc, vai bukte no garāžas inventāra kuram tu uztriec durvi virsū, utt...
Manam golfam uz sitienu laikam ir trīs buktes - pa pusei nolikvidēta bukte labajā aizmugures stūrī, kāds laikam bija ar kaut ko uztriecies arkas priekšdaļai/aizmugures durvij; arkas bukte nolikvidējās nomainot arku, durvī vēl bukte ir, līdz nomainīšu durvi - pretējajā stūrī zem bufera ir bukte spārnā, laikam kāds ar kaut ko bijis uztriecies sāniski buferim. Nu un nesen gadījās darbā braucot caur šauru spraugu bik nolohoties ar stūri un pret dēļu čupu bik sabuktēju priekšas pasažiera durvi; bukte bija diezgan nopietna bet lielo vairumu izspiedu, atlikums nākotnē nolikvidēsies nomainot durvi. Jebkurš no šiem gadījumiem ir daudz smagāks par "šausmas, ārprāts, blakus stāvošais atsita durvis pret manu mašīnu".
Tajā pašā laikā situācijā kur manā acu priekšā šrota teritorijā C4 A100 avants ielikās mana golfa pakaļas bufera stūrī tā ka mans golfs nolīgojās procesā neradās neviena švīka vai bukte...