Vai virs privātīpašuma drīkst lidot ar dronu? JĀ

Daudzi uzskata, ka privātīpašuma robeža attiecas arī uz gaisa telpu virs tā un ka drons virs mājas lidot nedrīkst. Taču realitāte ir cita. Drona lidojums pats par sevi nedod tiesības īpašniekam to notriekt vai citādi apzināti bojāt virs savas teritorijas — tāpat kā nav pieļaujams bojāt svešu automašīnu.

Latvijā ar dronu nedrīkst lidot bez īpašas atļaujas speciāli noteiktos un atzīmētos apgabalos, te ir dronu lidojumu aizlieguma karte https://m.airspace.lv/mob/ Parasti vietās, kur ir militāri vai aizsargājami objekti.

Kāds ir jūsu viedoklis un pieredze? Vai esat saskārušies ar droniem virs sava īpašuma? Vai šādā situācijā jūs justos aizsargāti ar pašreizējo regulējumu?

Aicinu pārējos dalīties ar savu pieredzi, viedokli un zināšanām par šo jautājumu.

Jā drīkst, ja gaisa telpas ierobežojumos nav norādīts citādi, BET ja tu lidosi tā ka privātīpašnieks var ar beisbola nūju to dronu notriekt - tad viņš vēsi pierādīs ka tev nebija tiesību apdraudēt cilvēkus un/vai ka nodarbojies ar ko nelegālu kādēļ ar pilnām tiesībām to drīkstēja “izsist no aprites” …

P.S. "bet arī normālā nevienu neapdraudošā augstumā" var pastāvēt pamatotas aizdomas par tava privātuma aizskārumu - taču šādus gadījumus tad jānodod risināt VP/PP iespēju robežās nofilmējot kas/ko/kāpēc. Jo arī valsts iestādes kā VMD, VZD, PVD utml. darba peinākumu veikšanai mēdz izmantot video novērošanu/apsekošanu no gaisa … juridiski noteikti var atrast kur tam piesipties, bet cilvēkam parastajam tos notriekt un mēģināt tad risināt juridiskos jautājumus nav ieteicams.

Vēl ir jāpierāda, ka apdraudēja vai ka tas bija nelegāli. Veda ieročus vai narkotikas, uzkaisīsi dronam no savas šnaucamdozes un teiksi lai taisa ekspertīzi?

Ja tu vari ar beisbola nūju dronu notriekt - tad viņš jau apdraudēja tavu veselību - ar to mierīgi pietiek lai to definētu kā pašaizsadzību, un tad drona īpašniekam būs jāpierāda, ka viņš nav “ēzelis”, nevis privātīpašniekam. 

Nē. Pat lidojot 5cm virs taviem matiem, drons neapdraud veselību, to apdraud beisbola nūjas vicināšana - zin kā, bez iesildīšanās izmežģīs plecu un betonētājs ir uz slimības lapas.

Lai būtu pašaizsardzība, jābūt apdraudējuma faktam. Ja esi ieroča turētājs, tad tas ir pavisam strikti. Jo citādi ir kā - sastrēgumā tev kāds piebrauc, tavuprāt, par tuvu, tu saskati apdraudējumu un ar to pašu beisbola nūju sāc sevi aizsargāt.

Es piekrītu, ka tas ir nepierasti un neomulīgi, ka virs mana grila lidinās pizdapļots un skaita gaļas gabaliņus.

Ja, ja nu pamēģini, ātri uzzināsi cik viegli ir pamatot to ko teicu es, un cik svarīga drona operatoram būs iespēja atgūt video ar incidentu un tad mēģināt pierādīt, ka šāds lidojuma augstuma mērķis bija leģitīms, vai ka tā bja piemēram avārijas nosēšanās ( kas būtu viens no puslīdz pieņemamiem skaidrojumiem kurš iet cauri tad ja nav nekādu video pierādijumu par piemēram to ka drons turpu šurpu ir “krūzējis” ap privātīpāšnieka ciemiņu galvām …)

Manuprāt, drona operatoram nekas nav jāpierāda - pietiek ar to, ka nav lidojumu lieguma. Jāpierāda būs nūjas vicinātājam.

Video atgūšana, vai tad ieraksts nepaliek vadības ierīcē? Tur arī viss būs redzams - cilvēks, kas lēkā ar nūju rokās. Ja nu vienīgi kāds ir tik slīpēts, ka maskējas un uzbrūk ārpus kemras redzamības loka.

Nē tev ir atklāta niezpratne par situāciju - ja es to štruntu varu ar roku aizsniegt ( savā privātīpašumā) un tā nav pacelšanās vai nolaišanas ( kas ir divas situācijas kad dronu var viegli noķert), tad parējo nemaz nav jāpierāda, drons ir lidojis nepamatoti zemu. Un jau drona īpašniekam nāksies pierādīt ka nav ēzelis.

P.S. ieskatīsies dronu pilotu eksaminācijā/noteikumos - sapratīsi …

drons nepamatoti zemu - tas ir kā zupa par sāļu. Tev par sāļu, citiem normāli. Pag, ir labāka analoģija - traucēt ceļu satiksmi, bez vajadzības braucot ar pārāk mazu ātrumu. Kas ir traucēt, kas ir bez vajadzības, kas ir pārāk mazs ātrums. 

Brauc ar pārāk mazu ātrumu - apdzīšu. Lido tā ka iepīsies man vai ģimenes locekļiem matos - vairs nelidosi, tas ir universāls noteikums - arī lapsenes un ne tikai šādi savu dzīvi ir beiguši …

P.S. Ja mani neaiztiek es no problēmām parasti izvairos, bet ja problēma centīgi meklē mani, tad es to likvidēju un tālāk jau konsultējos ar draugiem, kuri nav gluži vakarējie juridiskās niansēs, ja nu tiešām tik tālu nonākam.

Noteikumos skaidri un gaiši noteikts, ka drīkst lidot drošā attālumā no lidojumā neiesistītām personām. Ja drons smagāks  par 250 gramiem, tad jau ir 50 metru attālums jāievēro. 

Iemauc ar rungu vai gaiseni, iznem atminas karti, dronu pāri sētai un saki, ka neko nezini. 

Ko atrisina atmiņas kartes izmešana? Operatoram ir lidojuma maršruta ieraksts un video. 

Vienīgais, uz ko var spiest - lidoja par tuvu, bet arī tur neder atklāta notriekšana - ir jāfiksē lidojuma fakts un jāiesniedz sūdzība policijā un civilās aviācijas pārvaldē. Notriekt varētu tikai pašaizsardzības nolūkos, bet kamēr neesi beigts vai vismaz smagi ievainots - nesanāks nekāda pašaizsardzība.

BET, kā taD ar video? Hi hi ha ha. x K? 

Definējiet privātīpašumu. 10m ap privātmāju vai puskilometru tālāk virs labības lauka.

Tas gan nav grūti - viss, uz ko kādam ir ieraksts ZG

CAA izsniedz narušalkas tā kā var arī virs privātīpašumiem. Bet narušalku var arī pazaudēt, ja pārkāpj tās nosacījumus.

0pis rakstīja:

Ko atrisina atmiņas kartes izmešana? Operatoram ir lidojuma maršruta ieraksts un video. 

Vienīgais, uz ko var spiest - lidoja par tuvu, bet arī tur neder atklāta notriekšana - ir jāfiksē lidojuma fakts un jāiesniedz sūdzība policijā un civilās aviācijas pārvaldē. Notriekt varētu tikai pašaizsardzības nolūkos, bet kamēr neesi beigts vai vismaz smagi ievainots - nesanāks nekāda pašaizsardzība.

Kāds video tam operatoram? Pretlikumīgi veiktas personas datu apstrādes pierādījums? Diez kas nesaies ar tādu video.

Te pretruna - ja reiz gaisa telpa virs privātīpašuma nepieder privātpersonai, tad tajā gaisa telpā var filmēt - ar piezīmi, ka tastiek veikts tikai lidojuma laikā navigācijas vajadzībām un materiāli netiek publiskoti.

Ieiet īpašumā un filmēt gan nevar.

Lasītākie raksti

Jaunie raksti