"Kronus": Koksnes cenas ir sasniegušas īslaicīgu zemāko punktu; kurināmā cenas augs 10

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 6.oktobris 2022 10:48

Kokapstrādes uzņēmums SIA "Kronus" 2022.gada ceturtajam ceturksnim prognozē, ka koksnes cenas ir sasniegušas īslaicīgu zemāko punktu, turpmāk būtiski cenu kritumi izejvielu cenās nav gaidāmi, tāpēc nav ieteicams atlikt nepieciešamos iepirkumus uz vēlāku laiku, aģentūru LETA informē uzņēmumā.

Uzņēmumā atzīmē, ka, lai gan izejvielu cenas sāka samazināties jau vasaras sākumā un turpināja samazināties arī augustā, tālāka galaprodukcijas cenu samazināšanās nav gaidāma, jo augstās enerģijas cenas rada jūtamu ražošanas izmaksu pieaugumu gan zāģmateriāliem, gan galaprodukcijai.

Kā ziņojusi Zviedrijas kokzāģētavu grupa "Vida Group", pēdējais elektroenerģijas cenu pieaugums par vienu Zviedrijas kronu uz kilovatstundu nozīmē ražošanas cenu pieaugumu par aptuveni 16 miljoniem eiro gadā, kas atbilst izmaksu pieaugumam par 10%.

"Kronus" norāda, ka sakarā ar esošajiem līgumiem ar elektroenerģijas piegādātājiem, pieaugošās enerģijas izmaksas kokrūpniecības uzņēmumos drīzumā ietekmēs cenas.

Vienlaikus, pēc uzņēmumā apkoptajiem datiem, Eiropā novērojams liels pieprasījums pēc šķiedras un kurināmās koksnes, ko izraisa augstās enerģijas izmaksas. Cilvēki cenšas nosegt apkures vajadzības ziemas periodā ar malku, granulām un skaidu briketēm, tādēļ šo preču cenas pēdējo nedēļu laikā ir vairāk nekā dubultojušās, un "Kronus" tirgus eksperti uzskata, ka kurināmās koksnes cenām vēl ir iespēja augt.

Uzņēmumā arī atzīmē, ka gandrīz visos Eiropas tirgos novērojams ievērojams pieprasījums pēc malējiem dēļiem un to sākotnējs iztrūkums.

Par iemeslu iztrūkumam "Kronus" uzskaita samazinātu pamata sortimentu zāģēšanu, kas izraisīja samazinātu malējo dēļu pieejamību, maza un vidēja diametra baļķu nonākšanu uzreiz kurināmajā koksnē bez sazāģēšanas, kā arī nepieciešamību apmierināt pieprasījumu pēc malējiem dēļiem iepakojumu un dārzkopības nozarēs.

Tāpat uzņēmumā informē, ka novērots palielināts pieprasījums pēc paletēm un divu palešu apmalēm, kā arī reģistrēts stabils pieprasījums pēc dārzkopības produktiem, kas izgatavoti no malējiem dēļiem.

Pēc "Kronus" paustā, to pastiprina fakts, ka Baltkrievijas un Krievijas dārzkopības preču piegādātāji nākamajai sezonai tiek izslēgti no tirgus.

"Kronus" reģistrēts 2000.gadā un tā pamatkapitāls ir 341 264 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu dati par 2021.gadu vēl nav publiskoti, bet 2020.gadā tas strādāja ar 44,44 miljonu eiro apgrozījumu un 560 000 eiro zaudējumiem.

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 6.oktobris 2022 11:19
0 0 Atbildēt

"Tāpat uzņēmumā informē, ka novērots palielināts pieprasījums pēc paletēm"...

... un tāpēc var pircējiem smērēt pilnīgi nederīgas paletes!!!

Atved sapelējušas paletes ar zīmogu, ka tās ir termiski apstrādātas, un uz pretenziju auro ka klients ir sapūdējis!!

Vāvuļo, ka klienta uzglabāšanas vieta neatbilst.....

1) kaut gan paši šis firmas pārstāvji ir bijuši noliktavā un zina kāda tā ir,

2) termiski apstrādātas paletes nevar sapelēt kamēr tās atved pa tām 3 - 4 stundām!!!

Pateicoties tam ka Kronuss 2 reizes pēc kārtas atveda mēslus un ignorē pretenzijas, vairs ar tādu firmu nestrādājam un diez vai jebkad strādāsim!!!

es 6.oktobris 2022 11:40
0 0 Atbildēt

A ko tu brīnies? Tevi sūdi taču pievelk? Pat paletes paspēj pārvērsties sūdos kamēr atved. Bail domāt, kas ar paiku notiek, kamēr tu līdz mājām tiec!

msh 7.oktobris 2022 22:23
0 0 Atbildēt

Nu pastāvēja tās tavas paletes kaut kur bik ilgāk... Tu laikam nezini ko nozīmē "termiski apstrādāts" - tas nav tas pats kas "izžāvēts"

Bibis 6.oktobris 2022 11:50
0 0 Atbildēt

Cenas augs, pircējs kauks.

rt 6.oktobris 2022 11:54
0 0 Atbildēt

Kāds tur zemākais punkts? Lietotas paletes nekad tik dārgas nav bijušas. Nupat aizlaidu kravu ar pirmā lietojuma EUR paletēm par 20 EUR gab. Vēl pirms gada bija tikai 4-5 EUR.

tr 6.oktobris 2022 12:11
0 0 Atbildēt

Man no granulu pirkšanas iekrājušās, kur var pārdot?

rt 6.oktobris 2022 12:12
2 0 Atbildēt

Skaties netā, tur ir daudz uzpircēju.

Malkas 6.oktobris 2022 14:21
3 0 Atbildēt

cenas ir stipri pārspīlētas. Drīz jau dēļiem būs izdevīgāk kurināt. Ps. Pats gatavojot malku, biju Īstenībā pārsteigts cik daudz malkas sanāk no viena koka !

Slinkais 7.oktobris 2022 13:11
1 0 Atbildēt

tur jau tā sāls. tā saucamais beramais kubs ir baigā afēra. reāli nopērc gaisu. kad pats nogāz un sagatavo, redzi ka vienu normālu koku var kurināt nedēļu

rt 7.oktobris 2022 14:51
0 0 Atbildēt

Beramais kubs parasti veidojās, ja skalda ar automātisko skaldītāju. Un ir reāls slinkums kāpt kuzovā un pārkrāmēt ar rokām. Jā, var salikt vairāk, bet tas ir laika zaudējums pat sev no meža uz māju vedot. Reāli vajag vēl vienu cilvēku, kurš pārkrāmē.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 6

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 27

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti