Jansons: Mācies – vai brauc vēl lēnāk (+ video) 31

 
Atis Jansons speciāli iAuto.lv | 30.novembris 2015 19:17

Vēl viena sadursme no tiesu eksperta Oskara Irbīša krājumiem. Lūk, kā viņš pats to apraksta.

- Pētot negadījumu iemeslus, it īpaši strīdīgās situācijas, visai bieži iznāk saskarties ar CSNg uz šaura, nepārredzama ceļa. Šie negadījumi nav paši traģiskākie (ātrumi relatīvi nelieli), bet ir pietiekami strīdīgi. Ar kādu ātrumu tad īsti ir jābrauc šādos ceļa posmos un kā ir jārīkojas, ja rodas bīstamība?

Šeit viens tipisks negadījums – automobiļa vadītājs nav izvēlējies drošu kustības ātrumu – tādu, lai būtu iespējams apstāties abiem transportlīdzekļiem – tātad, iespējams, uz pusi mazāku, kā uz platāka ceļa. Tāpat arī rīcība, rodoties bīstamībai, var būt dažāda – var bremzēt un ieslīdēt pretējā kustības joslā, var bremzēt mazāk intensīvi un izvairīties no sadursmes… 

Pieraksties uz mūsu jaunumiem iAuto YouTube kanālā un abonē to šeit >>>

Un te mūsu tradicionālo komentētāju viedokļi.

Juris Teteris, CSDD:

- Transportlīdzekļa vadītājam jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz noteiktos ierobežojumus, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, transportlīdzekļa un kravas īpatnības un stāvokli, kā arī ceļa un meteoroloģiskos apstākļus (īpaši redzamību braukšanas virzienā).

Te īpaši gribas vērst uzmanību redzamībai braukšanas virzienā. Ja tā nav pietiekoša, nesteigsimies, labāk atlaidīsim akseleratora pedāli. Un, kad ceļš kļūs pārredzams, tad braukšanas ātrumu var arī palielināt. Pie katra līkuma ātruma ierobežojumus neuzliksim. Katram pašam vajadzētu izvērtēt savas spējas un prognozēt situāciju. Ja nav pārliecības – neskrienam!

Andris Pļavenieks, “Tālbraucēju akadēmija”:

Pa tādu ceļu un tādu segumu jābrauc ar traktora braukšanas ātrumu! Traktors taču spēja apstāties, ieraugot problēmu, bet džips ne. Apstāšanās ceļš džipam izrādījās garāks nekā redzamība braukšanas virzienā. Varbūt varēja nebremzēt?! Taču “šoferis-vulgaris” savādāk laikam nespēj rīkoties...
Domāju, ka dažus pirmos līkumus džips ir izbraucis ar mazāku ātrumu, piesardzīgāk....taču, nevienam (sākumā) pretī nebraucot, kļuvis drosmīgāks un “saslimis" ar ILŪZIJU - "... ka arī šoreiz ar mani nekas nevar notikt!" 
Lai gan -  domāju, ka tad, ja traktorists noliktu traktoru šķūnī, viņš ar savu džipu brauktu tāpat kā ar džipists ar džipu...

Didzis Kalnietis, joprojām rallists:

Klasiska situācija. Jeep vadītājs (ja tāds automobilī būtu ) nav izvēlējies savām spējām atbilstošu ātrumu. Braucot pa šādu šauru ceļu, ir jābūt gatavam jebkurā brīdī, gan atgriezties savā ceļa pusē un tajā noturēties (!), gan "iesprukt" krūmos, ja pretim braucošais nav atstājis pietiekami daudz vietas tavā ceļa pusē.

Pats šādās situācijās esmu bijis neskaitāmi daudz reižu, īpaši bieži pierakstot un pārbaudot ātrumposmu trases. Visos gadījumos iemanījos palikt savā ceļa pusē, ja vajag - pat izvairīties no pretīm braucošā pa grāvi savā pusē. Te gan jāatzīst, ka nevienā no šiem gadījumiem nepielietoju bremžu pedāli, jo tas izslēdz manevra iespēju, izņemot gadījumus, kad ar steigu jāpamet nekorekti ieņemtā pretējās puses iekšmala.

Viens ieteikums - jāmācās braukt! Ja nemāki - jābrauc tik lēni, lai arī negaidītā un kritiskā situācijā tiktu galā ar auto vadīšanu.

Ivars Caune

Ivars Caune, “Auto akadēmijas” instruktors:

- Nepareizs ātrums, protams. Apstākļiem un braucēja prasmei  neatbilstošs. Bremzēšana brīdī, kad tā nespēj sadursmi novērst. Un aplama brauciena trajektorija. Gan pārskatamība būtu labāka, tālāka, gan iespējas piekļauties grāvmalai tieši vajadzīgajā brīdī lielāka, ja džipa vadītājs “zīmētu” citādu, pareizu līniju. Līkumā ieietu dziļāk, vairāk no ārmalas.

Atis Jansons

Atis Jansons, “Latvijas Avīze”:

- Taisnība visiem. Tetera kungam (katrā līkumā zīmi neuzliksi), Andžam (par to ilūziju), Didzim un Ivaram (bremze nelaikā). Ātrākam braucienam nepieciešamas izglītības un iemaņu nav. Bet ātrums ir. Un avārija arī.

Zēns nezina, nav ne lasījis, ne domājis (kur nu vēl tāda greznība, kā treniņš kādā drošā laukumā vai trasē) par bremzēšanu pagriezienā. Bremzēšana taisnvirzienā (nevis “atstūrēšana”) ir laba, neapšaubāmi rekomendējama vidusmēra vadītājam. Bet kustību pa loku slidenākos ceļa apstākļos tā (Ņutona likums ir visvarens!) pārvērš pieskarē. Un ja tu esi labajā pagriezienā, iebrauksi nevis grāvī, bet pretējā joslā, kura šoreiz ir aizņemta.

Šķērsli apbraukt ir jāmācās. Gandrīz neviens to nedara. Dzīvo ilūzijās par to, ka veiksmīgie labas saķeres kilometri turpināsies bezgalīgi, ka 50-60 km/h ir maz un vidējais pedālis visvarens. Vai tiešām grūti pirmajā sniedziņā atrast tukšu stāvvietu un drusku paspēlēties, lokā pabremzēt un apjēgt sekas?

Labs ir Caunes teiktais par trajektoriju. Labs, bet no vēl augstākiem izglītības un treniņa plauktiem nekā “nebremzē nevietā!”. Tā, kā šo meža taku ripina sarkanais džips (pastāvīgi piekļāvies ceļa iekšmalai), var braukt tikai ĻOTI LĒNI. Ja gribi ātrāk, jāizmanto viss ceļa platums, tava atrašanās līkuma pārskatāmās daļas vidū (vai pat ārmalā) nevienu neapdraud, bet tev dod iespēju gan redzēt tālāk, gan līkumā, kā rallisti saka, ielikt, pagriešanas grūtā darba lielāko daļu veikt jau līkuma sākumā, neatstāt to uz izeju, kurā var parādīties traktors. Tāpēc – jāmācās! Un vēl – jāpazīst savs auto. Jāzina, ka džipam slidenos apstākļos ir ne tikai patīkamās labas vilkmes, laba paātrinājuma īpašības, bet arī neizbēgami trūkumi – lielāka masa (grūtāk apturama un stūrējama), augstāks smaguma centrs (tātad sliktāka vadāmība bremzējot).

Citas iAuto avāriju analīzes:

Avārija 1: Iebrauca pretējā joslā un... šeit >>>

Avārija 1: Ivara Caunes viedoklis šeit>>>

Avārija 1: Didža Kalnieša viedoklis šeit >>>

Avārijas 2 un 3. Instinktīvi un – stulbi šeit >>>

Avārija 4. Grāvī labāk nekā morgā ... šeit >>>

Avārija 5. Apdzīšana krustojumā šeit >>>

 
Visi komentāri
 
xx89 14.decembris 2015 9:56
16 1 Atbildēt

Situācija klasiska, pietiekami nenovērtēta reālā situācija uz ceļa. Viennozīmīgi jāpiekrīt Didzim par spēju jebkurā brīdī atgriezties savā braukšanas joslā. Atrodotiesuz šaura ceļa braucējam jāsaprot, var nākties maksimāli piespiesties brauktuves labajai malai. tas jāņem verā no brauciena uzsākšanas konkretājā posmā(šaurajā vai meža u.t.t). Braucējam jau jābūt gatavam jebkurai situācijai. Nevar braukt ar domu, "ja kaut kas būs tad jau skatīsimies". Būs par vēlu, jo iespējams otrs domās tā pat! Par tām zīmēm. Ir stulbi ceļa līkumos izlikt ātruma ierobežojuma zīmes. vajag likt brīdinājuma zīmes, kas nozīmē uzmanīties, bet nevis automatiski samazināt ātrumu, nesaprotot kāpēc. Ņemot vērā ka visiem braukšanas kvalifikācija nav vienāda. CSDD un LVC par to neaizdomājas.

un 14.decembris 2015 10:04
0 0 Atbildēt

kā tad džipam pareizi vajadzēja rīkoties pie nepareizā ātruma?

aansis 14.decembris 2015 10:29
11 1 Atbildēt

Ko vajadzēja? Cik var spriest no datorgrafikas - tik vien, kā pabraukt garām traktoram pa savu ceļa malu... Varam jau protams minēt, ka tur ceļa malā bija celmi vai kas tamlīdzīgs, bet visticamāk - džipa vadītājs bija "zaļi domājošs" un nobijās izbraukāt sūnas un mellenes. Nu vai arī nemācēja vai nespēja savaldīt auto nebremzējot. Tādēļ jau arī virsrakstā minētais - mācies braukt vai brauc lēnāk.

VWfans 14.decembris 2015 14:36
9 12 Atbildēt

Labs, pamācošs raksts! Pa lauku grantētajiem ceļiem jābrauc lēni. Izbrīna, kā daži dažkārt pie rakstiem komentāros raksta, ka viņi, lūk, pa grants ceļiem braucot ar 100 km/h. Cilvēkam bez speciālām iemaņām tas ir daudz par daudz!

nu 14.decembris 2015 14:41
7 1 Atbildēt

pa granteni ātri braucot mazāk krata, lēni braucot vairāk krata

aansis 15.decembris 2015 10:27
5 1 Atbildēt

Gandrīz varētu piekrist. Vienīgi dīvainas emocijas raisa pieņēmums, ka visi, kas to raksta ir bez tām iemaņām...

Jā - taisnība - ja iemaņu nav, jābrauc lēni. Bet neviens jau neliedz tās iemaņas apgūt, ja ir vēlēšanās. Var iet kursos... Var palasīt Zasadu un "paspēlēties" ziemā speciālās trasēs...

Līdz ar to apgalvojums, ka jābrauc lēni, bez piebildes "ja nav iemaņu", ir diezgan "fanīgs".

Manuprāt daudz vērtīgāk ir apgūt iemaņas ir daudz vērtīgāk, nekā vienmēr braukt lēni. Jo lēnajam agrāk vai vēlāk pienāks tas brīdis, kad "iekritīs" uz vēl sliktākiem ceļa apstākļiem nekā likās, un tad būs kārtējais Degpunkta sižets, kurā bolīs acis un teiks, ka nesaprot, kas notika.

ak 14.decembris 2015 15:41
10 1 Atbildēt

Te nav ko analizēt. Ja var ticēt grafikai, pie džipa stūres pilnīgs iesācējs un nepraša. Ātrums vispār nav liels. Nevajadzīga un pilnīgi vadītāja apziņu bloķējoša stulba bremzēšana. Ar tādu bremzēšanu, pat, ja nebūtu traktora, tāpat noslīdētu no ceļa, jebkura vietā. Šitā bremzē lielākā daļa autovadītāju "vulgaris".

Vernons 14.decembris 2015 17:54
0 10 Atbildēt

Katram uz ceļa ir jārīkojas "TĀ"! CSN nekad nespēs definēt "KĀ".

Nevajag nelikumīgi kādam nonākt priekšā!

Un ja ceļš ir slidens, tad jo īpaši par to ir jāpiedomā.

Khmm 14.decembris 2015 20:51
7 0 Atbildēt

Ikreiz jāzvana tev kā rīkoties, jo tikai tu mums te vienīgai uz pasaules kurš zina kā rīkoties... Kā sist mašīnas, notriekt gājējus utt

Un kad reiz dzemdēsi to definīciju "priekšā esošajam", lai bez zvana tev saprastu, kurš kam un kāpēc te ir tas "priekšā esošais"...

Vernons 14.decembris 2015 23:11
0 10 Atbildēt

Tu patiesi esi tiks stulbs, vai par tādu izliecies?

Katram, Tev priekšā esošam gājējam, velosipēdistam un auto vadītājam ir jāizpilda burtiski tas kas rakstīts CSN!

CSN 119. punkts ..."priekšā braucošam bremzējot" jāpilda CSN prasības, bet kāds ir izdomājis šo "priekšā esošo"atbrīvot no atbildības ar "ievēro distanci" un rūpēm par "vismazāk aizsargāto". Tātad CSN ir jāpilda katram otram, bet ne katram. Kurš tādu triku izdomāja?

Palaidniex 15.decembris 2015 8:03
8 2 Atbildēt

Tu te nefļurksti - labāk definīciju noskaiti!

Salmu dakša atradusies!

Vernons 14.decembris 2015 23:18
0 13 Atbildēt

Sarkanam paveicās, ka traktoram priekšā nebija salmu dakšas. Tad "priekšā esošais" šīs dakšas saņemtu ribās, juridiski pareizi vai nepareizi, nebūtu jādiskutē. Vainīgs un viss.

stāvbremze 14.decembris 2015 21:28
13 3 Atbildēt

Esmu pārliecināts, ka no prokurora mutes šī negadījuma sakarā izskanēja teikums – neatbilstoša braukšanas ātruma izvēle nepārskatāmā ceļa posmā, transportlīdzekļa vadītājam apzinoties to, norāda uz darbības mērķtiecību. Saproti? Mērķtiecīga darbība! Transportlīdzekļa vadītājs nedrīkst vienaldzīgi izturēties pret savu tiesību īstenošanu, vai braukšanas dinamika tiek progresēta vai gluži pretēji regresēta.

Persona ir paredzējusi savas darbības vai bezdarbības seku iestāšanās iespēju, tomēr vieglprātīgi paļāvusies, ka tās varēs novērst. To sauc par noziedzīgu pašpaļāvību.

Ja persona (sarkanā vadītājs) nav paredzējusi video redzamo seku iestāšanās iespēju, kaut konkrētajos ceļa apstākļos vajadzēja un varēja tās paredzēt, tā jau ir noziedzīga nevērība.

Dotajā video situācijā, man skolniekiem autoskolā un Jums, kolēģi autovadītāji, būtu tikai viens jautājums – kādā attālumā no transportlīdzekļa uz ceļa jāizliek avārijas zīme piespiedu apstāšanās gadījumā? Atbilde ietver braukšanas ātruma izvēli dotajā ceļa posmā. Protams, seko papildjautājumi par dažādiem saķeres apstākļiem – sauss, slapjš, sniegs, atkala.

Kā ir, Ati Janson? Ir atbilde metros uz sitiena, uz sekundes? Kāpēc māciet uz dumībām – izmantot visu ceļa platumu, ja CSN 3. punktā rakstīts – transportlīdzekļu braukšana Latvijā ir noteikta pa ceļa labo pusi? Nesaprotu, kas ir lēca, caur ko raugāties uz ceļu satiksmes situācijām? Vai tiem nevajadzētu būt CSN, ja diskutējam par ceļu satiksmi uz koplietošanas ceļiem? Kāds ir šīs lēcas tiesiskais rāmis? Kāpēc no CSN 113. punkta izraujiet tikai trešo daļu – šķēršļa apbraukšanu? Minētā punkta 1. un 2. daļa nosaka samazināt kustības ātrumu vai apturēt transportlīdzekli taisnvirzienā. Vienmēr visos laikos primāri ir bijusi kinētiskās enerģijas džēšana, bremzējot ar maksimālo iespējamo palēninājumu. Kāpēc Jūs cenšaties autovadītājus pārliecināt par vājprātīgu virziena maiņu, ja visas inteliģentās sistēmas rūpējas par taisnvirziena kustības saglabāšanu? Kā es lai zinu, ka tas tur, lūk, pagriezienā slīdošais, brauc Atis Jansons vēsu prātu pīpēdams, sānslīdē apbraukdams viņu traucējošu situāciju? Kurš te apdraud sabiedriskās drošības intereses? – es bremzējošs taisnvirzienā vai Jūs, slīdošs šķērsām pa visu ceļa platumu? Lai manevrētu uz sāniem, vispirms ir jāpārliecinās par satiksmes drošību, tad jāpabrīdina. Kā jūs pirms sānslīdes brīdināsiet citus par virziena maiņu?

Varbūt, vīri, pietiks jaukt braukšanu slēgtā trasē ar braukšanu pa koplietošanas ceļiem?! Kaut viens no Jūsu izvēlētajiem „rallistiem” būtu paskaidrojis tautai, ko nozīmē ceļa pagriezienu izbraukt pa mainīgu trajektoriju. Jums tik vajag pretējo brauktuves pusi, dziļāk iebraukt pagriezienā un tad krāmēt, lai vai kas tur.

Skaidroju es – tautieši, jebkuru ceļa pagriezienu variet izbraukt pa nemainīgu trajektoriju un pa mainīgu. Atšķirība tāda, ka, izvēloties otro variantu tiek saīsināts tā sektora garums, kurā centrbēdzes spēks pieaug līdz maksimālajai vērtībai. Tas ir tas pats spēks, kas kaut kādā laika momentā pieaug līdz maksimālai vērtībai un Jūsu transportlīdzekļa kustību pārvērš pieskarē, par kuru Jansona kungs min rakstā. Algoritms vienkāršs – tuvojoties pagriezienam dzēšam ātrumu līdz drošam, izbraucam pagriezienu un paātrināmies.

p.s. Tos, kuri nelasa CSN un ir nolēmuši sevi bojāejai, ir morāli jānogalina lekcijās, bet izdzīvojušos smagos ceļu satiksmes negadījumos, kuriem dāvāta otra dzīvība, uz pāraudzināšanu, protams, ja vien ir nepieciešamība un vēlme vadīt transportlīdzekli.

ak 15.decembris 2015 8:03
1 1 Atbildēt

Tajā video nav nekādas norādes par ralliju un piespiedu apstāšanos, ka šajā garajā un tik sakarīgajā komentārā tiek uzsvērts. Un tur nav nekādas taisnvirziena kustības.

k442 15.decembris 2015 9:27
5 1 Atbildēt

Manuprāt, Tavs komentārs īsti neatbilst ievietotajam rakstam un tajā paustajiem viedokļiem. Es no savas puses teiktu, ka rakstā atainotā situācija ļoti precīzi atbilst populārajam teicienam - ātrums pārsniedz meistarību. Braucot pa šāda veida ceļiem - šauriem, līkumainiem, kur ir ierobežota pārskatāmība, vienmēr ir jābūt gatavam uz to, ka pretī var braukt kāds cits, ar kuru jāspēj izmainīties, neapskādējot ne savu, ne otra braucamo. Atmetot pieredzējušo un neapšaubāmu sportiskas braukšanas iemaņām bagāto vīru viedokļus, katram pašam priekš sevis jāatceras CSN (šobrīd 112. punktā) noteiktās prasības par braukšanas ātruma izvēles kritērijiem.

Manuprāt, negadījuma iemesls ir ceļa apstākļiem - platums, līkumainība, sniegots segums - neatbilstoša braukšanas ātruma izvēle, kuras rezultātā vadītājs, būdams spiests strauji bremzēt, lai varētu izmainīties ar pretimbraucošo, zaudēja kontroli pār auto vadību un iebrauca ceļa pretējā pusē, kur notika "bums".

Vernons 14.decembris 2015 23:00
6 18 Atbildēt

Auto sportisti ir sajaukuši sporta pasākumus ar koplietošanas ceļu. Uz koplietošanas ceļa jāmāca braukt nespolējot un nepieļaujot sānslīdi. Tā jau ir agresija pret citiem šī paša ceļa lietotājiem. Autobusa vadītāju es tieši tā arī morāli sagrauju. Viņa pienākums ir nomirt savā darba vietā to 50 cilvēku vārdā, kas atrodas salonā. Paiet 3 vai 5 gadi un viņi sāk runāt tāpat!

Ar vieglo var pa krūmiem un grāvjiem braukt. Ar autobusu un smago to nedrīkst darīt. Tāpēc arī autobusa un smagā vadītājam nav jālabo vieglā kļūdas. Vienkārši variantu nav.

Palaidniex 15.decembris 2015 8:06
7 1 Atbildēt

Vispirms sāksim ar to, ka autobusam pašam jābrauc bez kļūdām, lai neiznāk ka vienīgais iznākums ir likumīga avārija!

Izskatās, ka tui organizēti musini uz likumpārkāpumiem un braukt tā, lai ir bezizerja, visu atbildību par paša nespēju uzkraujot uz vēljoprojām nedefinēto mistisko priekšā braucēju...

Atis_Jansons 15.decembris 2015 14:31
3 3 Atbildēt

Paldies visiem. Prieks, ka runājam un domājam.

"Stāvbremzem" - nevienu neesmu aicinājis braukt pa ceļa kreiso pusi. Teicu - ja gribi ātrāk... Un aicināju braukt lēnāk.

Par trajektorijām pagriezienos - diemžēl kļūdās tie (vairākums), kuri par drošāko un ātrāko uzskata kustību ar nemainīgu radiusu. Tā nav. Skaidrojums būtu komentāram par garu, tādēļ kopā ar šī rakstiņa līdzautoriem gatavojam īpašu publikāciju šajā tematā. Varēsiet palasīt jau šogad.

k442 15.decembris 2015 17:08
7 2 Atbildēt

Personīgi es gaidīšu pat ļoti.

P.S. Atim pašam paldies par, manuprāt, ļoti loģiskajiem rakstiem par un ap braukšanu un drošību vispār, vienmēr ar patiku lasu tos gan DELFos, gan LA! Tā turēt!

Chankaishi 15.decembris 2015 15:19
1 0 Atbildēt

Pēc video - džipam nedarbojās ABS vai arī galīgi sūdīgas riepas. Vai, visdrīzāk - tas viss, pluss veel galīgs nepraša. Ar ABS un labām riepām šādu līkumu varētu mierīgi izbraukt arī piebremzējot. Ja nu vienīgi tīrs ledus uz ceļa.

rt 15.decembris 2015 16:42
0 1 Atbildēt

Traktorists vainīgs, brauca bez gaismām un TA, pie tam, promilles arī bija pavairāk.

k442 15.decembris 2015 17:11
3 0 Atbildēt

Pat gadījumā, ja traktoristam tiktu konstatēta visa šī "buķete" kopā, pie sadursmes attēlotajā situācijā viņš vainojams nebūtu, jo bija un palika SAVĀ ceļa pusē!!

DidzisKalnietis 15.decembris 2015 22:41
12 2 Atbildēt

Vernonam: pamēģini iemācīt saviem busiņu šoferīšiem braukt, ne tikai „iedolbīt” CSN – kazi, būs pateicīgi, lai gan, spriežot pēc Taviem pilnīgi vienādajiem komentāriem par jebkuru rakstu, jebkurā sadaļā un forumā, tēmu īsti nenoķer. Tas varētu liecināt to, ka arī par braukšanu pašam īstas sapratnes nav. CSN gan esi korifejs, gan tikai to zināšanā no galvas, diez vai izpratnē. Kā nepabeigtais skaņdarbs mehāniskajām klavierēm...

Tagad – gan vernonam, gan stāvbremzei: ne brīdi mēs, rallisti, neesam teikuši, ka vajadzēja šķērsām, pa mainīgām trajektorijām, gāzi grīdā, te ir trase. Mēs sakām tikai vienu – vajadzētu drusku, drusku uzlabot braukšanas iemaņas, lai, noturētos savā pusē, vai iemanītos apstāties pirms šķēršļa. Ja Atis, Ivars vai es kaut kur esam pieminējuši „ar pilnu gāzi”, tad apsolos vairs nekad neko nekomentēt!!!

Problēma tāda, ka, pēc manām domām, perfekta CSN un ģeometrijas pārzināšanas diez vai kādu ir pasargājusi no avārijām. Nenoliedzot CSN nozīmīgumu, esmu pārliecināts, ka jāmāk arī braukt – tas gan glābj!

Tas, ka visu mūžu esmu nodarbojies ar autosportu, nenozīmē ka jebkura iela, ceļš vai krustojums prekš manis ir trase un sacīkstes, bet gan to, ka braucu, piemēram ar 25% no iespējamā.

CSN nevar aprakstīt pilnīgi jebkuru situāciju un neparedzamus apstākļus, nesaka priekšā ko darīt strīdīgās situācijās. Kad kāds nav pareizi aprēķinājis savu apdzīšanas manevru, ir stulbi bremzēt taisnā virzienā ar domām, ka man taču ir taisnība – tā var izrādīties arī tava pēdējā doma...

Braukšanas prasme nodrošina to, ka negaidītās un ekstremālās situācijās, mēs, rallisti, 98% gadījumos pasargāsim sevi (arī no savām kļūdām) un pasargāsim arī citus (arī no viņu kļūdām) un spēsim novērst negadījumu. Pāri palikušie 2% būs tiem gadījumiem, kad nepaspējām, vai nemācējām , jo arī mēs neesam absolūti, gluži tāpat kā CSN un jebkurš rakstītais likums, instrukcijas, līgums utt. Un tam nav nekāda sakara ar sporta trasēm. Ja jebkurš ceļu satiksmes dalībnieks spētu apgūt braukšanu, lai vismaz par 60% varētu būt drošs, ka tiks galā ar šādām situācijām, avāriju skaits samazinātos par kārtu!

Lai mums visiem izdodas!!!!

Vernonam: pamēģini iemācīt saviem busiņu šoferīšiem braukt, ne tikai „iedolbīt” CSN – kazi, būs pateicīgi, lai gan, spriežot pēc Taviem pilnīgi vienādajiem komentāriem par jebkuru rakstu, jebkurā sadaļā un forumā, tēmu īsti nenoķer. Tas varētu liecināt to, ka arī par braukšanu pašam īstas sapratnes nav. CSN gan esi korifejs, gan tikai to zināšanā no galvas, diez vai izpratnē. Kā nepabeigtais skaņdarbs mehāniskajām klavierēm...

Tagad – gan vernonam, gan stāvbremzei: ne brīdi mēs, rallisti, neesam teikuši, ka vajadzēja šķērsām, pa mainīgām trajektorijām, gāzi grīdā, te ir trase. Mēs sakām tikai vienu – vajadzētu drusku, drusku uzlabot braukšanas iemaņas, lai, noturētos savā pusē, vai iemanītos apstāties pirms šķēršļa. Ja Atis, Ivars vai es kaut kur esam pieminējuši „ar pilnu gāzi”, tad apsolos vairs nekad neko nekomentēt!!!

Problēma tāda, ka, pēc manām domām, perfekta CSN un ģeometrijas pārzināšanas diez vai kādu ir pasargājusi no avārijām. Nenoliedzot CSN nozīmīgumu, esmu pārliecināts, ka jāmāk arī braukt – tas gan glābj!

Tas, ka visu mūžu esmu nodarbojies ar autosportu, nenozīmē ka jebkura iela, ceļš vai krustojums prekš manis ir trase un sacīkstes, bet gan to, ka braucu, piemēram ar 25% no iespējamā.

CSN nevar aprakstīt pilnīgi jebkuru situāciju un neparedzamus apstākļus, nesaka priekšā ko darīt strīdīgās situācijās. Kad kāds nav pareizi aprēķinājis savu apdzīšanas manevru, ir stulbi bremzēt taisnā virzienā ar domām, ka man taču ir taisnība – tā var izrādīties arī tava pēdējā doma...

Braukšanas prasme nodrošina to, ka negaidītās un ekstremālās situācijās, mēs, rallisti, 98% gadījumos pasargāsim sevi (arī no savām kļūdām) un pasargāsim arī citus (arī no viņu kļūdām) un spēsim novērst negadījumu. Pāri palikušie 2% būs tiem gadījumiem, kad nepaspējām, vai nemācējām , jo arī mēs neesam absolūti, gluži tāpat kā CSN un jebkurš rakstītais likums, instrukcijas, līgums utt. Un tam nav nekāda sakara ar sporta trasēm. Ja jebkurš ceļu satiksmes dalībnieks spētu apgūt braukšanu, lai vismaz par 60% varētu būt drošs, ka tiks galā ar šādām situācijām, avāriju skaits samazinātos par kārtu!

Lai mums visiem izdodas!!!!

DidzisKalnietis 15.decembris 2015 22:49
0 0 Atbildēt

Atvainojos visiem - dubultais teksts mana datora kļūmes dēl!

Vernons 16.decembris 2015 10:01
1 17 Atbildēt

Piedod, ka tas Tevi tik ļoti aizskāra. Ar Tevi un Tev līdzīgiem uz ceļa problēmu nav. Bet problēma ir attieksmē vienam pret otru, vieglā vadītāja attieksme pret smago vai autobusu, vai citu braucēju. Jā man sporta braukšanas prakses nav! Braucu nespolējot un neizslīdot, bet tas vēl nenozīmē ka nemāku "savākt" auto. Vienkārši lielu un smagu braucamo nedrīkst novest līdz tādam stāvoklim.

Par Noteikumiem, kuri visiem vienādi, bet to pielietojumu un izpratni Tu un Tev līdzīgie, piedod, ir izkropļojuši.

1. Rotācijas aplī pa pirmo joslu rotējošam pa apli nekādus šķēršļus neesat likuši. Pirmā josla nebeidzas pirmajā izejā!

2. Virzienrādītājus vairs neslēdzam, vai ieslēdzam priekš sevis.

3. Ceļus pārtaisot aizmirsām par ātruma palēninājuma joslām un paātrinājuma joslām.

To sarakstu varu turpināt, bet tam visam ir nulles vērtība, ja ceļu satiksmes Noteikumus, kā tādus, ignorē un paralizē viens nedefinējams termins "Ievēro distanci"! Kur paliek katra satiksmes dalībnieka rīcības drošības garantijas?

Pieredze nāk ar gadiem. Vidējais vecums autobusu vadītājiem ir virs 55 gadi. Atnāc parunāsim un paklausīsies kas notiek uz ceļa. Tas sen nav mans personīgais viedoklis.Vēlu veiksmi!

xx89 16.decembris 2015 10:20
0 0 Atbildēt

Nav jau obligāti jābūt rallistam, lai pareizi uzvestos uz ceļa. Vienkārši jāuzkrāj pieredze, jāizdara secinājumi no izdzīvotām situācijām un būtu labi tīri praktiski kādā drošā vietā pārbaudīt saķeres izmaiņas un centrbēdzes spēkus. Taču galvenais, nevajag darīt to, par ko neesi īsti pārliecināts. Ja , kas nav skaidrs, labāk pajautāt padomu un vēlam to pārbaudīt. Izklausās sarežģīti, taču atcerēsimies, ka apsēžoties pie stūres, mēs uzņemamies atbildību par savu rīcību citu satiksmes dalībnieku priekšā.

stāvbremze 16.decembris 2015 20:04
5 2 Atbildēt

Vienmēr fascinējis termins rallists. Kas ir rallists? Es esmu rallists, Tu esi rallists? Kas ir kritēriji rallista statusam? Finišēto ralliju skaits? Nobrauktā kilometrāža? Apmestie kūleņi un izbrauktie grāvji, kas? Ja autovadītājs dzīves pirmā rallija finišā no līdera atpalicis 4 un vairāk minūtes, viņš ir rallists? Un ja šo četru minūšu starpību visas aktīvās braukšanas laikā, pēdējo startu ieskaitot, spējis dzēst līdz divām, viņš tāpat ir rallists? Paskaidrojiet, kas tā ir par nostāju – rallists, runājot par ceļu satiksmes drošību?! Ja runājam par autosporta disciplīnu rallijs, tad, lai pierādītu čempiona sparu braukt un zināt fiziku, pietiek saskaitīt Caunes kausus un apbalvojumus.

Tas, kas man nepatīk šajā visā, ir Jūsu – žurnālistrallistekspertu pozicionēšanās – tāda mētāšanās atkarībā no apstākļiem, kā izdevīgāk. Respektīvi, sajūta tāda, it kā Jūs brauciet pa brauktuvi, bet mēs – parastie civilie šoferīši velkamies blakus ceļam pa notekgrāvi un tik vien atliek, kā noskatīties no apakšas uz augšu, meklējot kaut kādas mīlestības atblāzmas Jūsu acīs un skatīties, kā no buksējošiem riteņiem pa pieskarēm kustas dubļu šļakatas…

Ja reiz esiet rallisti, tad puikām, kas lasa šos komentārus, pareizi pedagoģiski pasniedziet nepieciešamo informāciju par automobiļa kustību ceļa pagriezienā pa trajektoriju, kas raksturojas kā līklīnija. Jārunā par tiem spēkiem, kas nepieredzējušos autovadītājus nogalinās, ne, akcentējot to sadaļu, kas noturēs savā brauktuves pusē. Jebkura līklīnijas kustība ir sarežģīts mehānikas uzdevums. Braukšanas taktika, ko slaviniet, pirmkārt, ir cīņa ar pašsaglabāšanās instinktiem – ar savu nervu sistēmu. Vai mums stresa par maz?!

Lasiet, rakstiet, diskutēsim!

p.s. Arī rallistam nervu sistēma noveco, refleksi kļūst lēnāki un reakcijas laiks vairs nav ne tuvu tehnoloģiju laikmeta inteliģento transporta sistēmu algoritmu procesiem…

ko dos prasme, ja, piemēram, izbraucot no Olaines uz A8, rallistu ne mazākās izmaiņas topogrāfijā nerosinās uztvert to, ka no kreisā sāna lodes ātrumā lido kāds no tiem 100 psihopātiem, šizofrēniķiem, oligofrēniem, kuri pusgada laikā šo krustojumu šķērso vistas aklumā ar 180+kmh

p.p.s. kas dotajā situācijā ir vēlamāks - refleksa pievilta rallista prasme vadīt automobīli vai kāda no aktīvās drošības inteliģentajām sistēmām, kas nelabā tonī iekauksies un neļaus turpināt vai uzsākt kustību, jo pats nelabais tūlīt būs klāt…

Transporta evolūcijas stratēģija skaidra, tāpēc nenogaliniet viens otru uz ceļiem, lai piedzīvotu laikus, kad būsim tikai pasažieri – automobiļi kustēsies paši un uz trīsvietīga sēdekļa vedīs rallistu, žurnālistu un kvalifikācijas daļas priekšnieku!

ak 17.decembris 2015 8:12
2 1 Atbildēt

Es no šiem garajiem stāvbremzes komentāriem sapratu 2 lietas: rallisti ir slikti, gan īstie, gan tie, kas sevi par tādiem sauc. Un auto drošības sitēmas ir gudrākas nekā cilvēks, jo tam, redz, maņas notrulinās ar gadiem. Bet tā -interesanti, raksti, raksti, stāvbremze, vismaz ir ko palasīt.

aansis 17.decembris 2015 11:08
1 0 Atbildēt

Nav tik viennozīmīgi ar tām aktīvās drošības sistēmām. Jā - tajā slīdzinoši retajā situācijā, kad pieviļ refleksi, tā glābs, bet ko tā darīs pārējā laikā? Lai vai cik skarbi tas neizklausītos, bet mēŗķtiecīgi trulinās vadītāja refleksus un atslābinās uzmanību uz ceļa - tādejādi panākot daudz ātrāku un biežāku "refleksu pievilšanas" situāciju rašanos un savas eksistences attaisnojumu.

Pats, piemēram, ar ESP braucu tikai tad, kad ceļi NAV slideni. Jā - tā, iespējams, var izglābt mani no nepatīkamām sekām, ja vasarā aiz sausa ceļa līkuma kādam ir izlijusi eļļas muca. Bet ziemā tā padara normālu braukšanu neiespējamu - vismaz parasta ielas auto izpildījumā noteikti. Ir gadījies patestēt trasē kādas sporta modifikācijas "trīspakāpju" ESP - kura sportiskajā režīmā sola nesajukt prātā arī tad, kad auto tiek slidināts. Secinājums - iespējams, ka es varētu iemācīties sadzīvot ar šo risinājumu, tikai skaidrs, ka es to nekad nedarīšu - tā ir dārga sistēma, kas jāapgūst "no nulles", saprotot, ka nedarbojas ne ierastie fizikas likumi, ne arī "totālā kontrole", ko uzpiež parastais ESP.

ak 18.decembris 2015 12:26
0 0 Atbildēt

Nu re aansi, šeit es Tev pilnīgi piekrītu. Vēl varētu tālāk paanalizēt-vai nebūs tā, ka nākamā paaudze vispār maz ko zinās par braukšanas pamatiem, jo viņu vietā lielāko daļu darīs sistēmas? Pat parkoties auto jau sodien var pats....

Atis_Jansons 16.decembris 2015 20:20
5 1 Atbildēt

Rallists? Romānu varētu rakstīt...

Šobrīd viena īsa improvizācija:

- Riskantās ātrumu zonas izlūks un pētnieks.

Cilvēks, kuram citam transportam slēgtās treniņu un sacensību trases, papildus karkasiem un īstām siksnām nodrošinātie auto, ir devuši iespēju ieskatīties tur, kur ikdienas braucējs nekad nav bijis. Bet apstākļu nelabvēlīgas sakritības gadījumā var nonākt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 11

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Putas vai rezerves ritenis ? TV Autoziņu eksperiments (+VIDEO) 13

Modernajās vieglajās automašīnas vietas rezerves ritenim itin bieži nemaz nav, jo rats aizņem vietu un ir smags. Tomēr melnajā stundā tas noderētu. Tā uzskata arī Autoriepu Nama direktors Oskars Krampāns, kurš izrāda Autoziņām dažādus rezerves riteņu veidus. Populārākais ir pagaidu jeb mazais rezerves ritenis, tautā saukts par "desu" vai "tableti". Pagaidu rezerves ritenis ir kompromiss starp pilnvērtīgu riepu un vispār neko. Ar tādu drīkst braukt ne tālāk par 80 km un ne ātrāk kā 80 km/h. Pagaidu riepa ir ne vien mazāka, bet arī plānāka. Lasīt vairāk

 

Laika kapsula: sportiskais 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT ar tikai 716 km nobraukumu (+ FOTO) 6

Nīderlandē piedāvā lieliski saglabātu „laika kapsulu” – 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT, kas savā 32 gadus garajā mūžā nav nobraucis pat 1000 kilometrus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti