Kriminālprocesa dēļ ceļu satiksmes negadījumā cietusī kļūst par situācijas ķīlnieci 20

 
iAuto.lv | 7.marts 2017 15:02

Portāla iAuto.lv redakcijā vērsās kāda lasītāja pēc padoma, ko darīt situācijā, kad ceļu satiksmes negadījumā bojāts nekustāmais īpašums, taču to nevar savest kārtībā, jo apdrošinātājs vilcinās izmaksāt atlīdzību.

Foto: Ekrānšāviņš

Lasītājas iesūtītā vēstule:

Pirms mēneša manos vārtos un apstādījumos iebrauca automašīna. Tika izsaukta Ceļu policija un ātrā palīdzība, aizpildīti visi protokoli utt.Lai saņemtu apdrošināšanas atlīdzību kā cietušais, griezos pie vainīgā transportlīdzekļa apdrošinātāja (red. - minēts arī apdrošinātāja nosaukums).Tika aizpildīti visi nepieciešamie iesniegumi, iesniegtas fotogrāfijas no notikuma vietas, kā arī kopā ar firmu, kas izgatavo vārtus, sastādīta un iesniegta remontdarbu tāme. Taču man pēkšņi paziņo, ka atlīdzību izmaksāt nevar, jo Ceļu policija neesot vēl reģistrējusi šo negadījumu. Devos pie Ceļu policijas un viņi man skaidro, ka esot ierosināta krimināllieta šajā sakarā un ka Ceļu policija mani informēs par tālāko lietas virzību. Nu jau kopš negadījuma brīža ir pagājis mēnesis, ar mani vēl neviens no policijas vai apdrošinātājiem nav sazinājies. Vai man vispār ir iespēja saņemt šo atlīdzību par mantas bojājumu un cik ilgi vēl man būtu nepieciešams gaidīt? (vārtus aiztikusi neesmu, tā arī stāv bojāti) Kā man pareizāk būtu rīkoties šajā situācijā?

Šajā situācijā vislabāk būtu tikties ar apdrošinātāja pārstāvjiem un kopīgi izrunāt jautājumus, par kuriem atbildes var sniegt tikai apdrošinātājs, un noskaidrot, kādi ir situācijas iespējamie risinājumi. Varbūt, ka īpašniece šobrīd savu īpašumu var savest kārtībā par saviem līdzekļiem, saņemot kompensāciju vēlāk.

Arī policijā vajadzētu tikties vai vismaz mēģināt sazināties par kriminālprocesa gaitu. Ja kriminālprocesa virzītājs ir izmeklētājs vai prokurors, iespējams, viņš var izsniegt Jums izziņu priekš apdrošinātāja, ka atbildīgais par nodarītiem zaudējumiem procesa laikā nemainīsies, bet process ir nepieciešams, lai izlemtu par kriminālvajāšanas uzsākšanu vai soda apmēru, kas neietekmēs OCTA atlīdzības izmaksā noteikto atbildīgo. Kriminālprocesa laikā apdrošinātājs var pieņemt lēmumu izmaksāt avansu. Jāpiebilst, ka par šiem jautājumiem palīdzētu tikt skaidrībā advokākts.

Sliktākajā gadījumā vilcināšanās varētu norādīt uz apdrošinātāja vēlmi nemaksāt, kādēļ var rasties pamatotas šaubas par iespēju vispār saņemt cerēto atlīdzību. Varam cerēt, ka šoreiz apdrošināšanas atlīdzības izmaksa ir aizkavējusies tieši kriminālprocesa dēļ. Lai nebūtu ilgstoši jāgaida neziņā, iAuto iesaka mēģināt pašiem noskaidrot situāciju - tas, ja ne paskubinās iesaistītos darboties, tad vismaz ieviesīs kādu skaidrību. 

Ja Tev ir neskaidrības par kādu līdzīgu situāciju, vai arī ir fotogrāfijas un video no avārijas, videoreģistratora, Ceļu policijas vai citām nebūšanām uz mūsu ceļiem, tad sūti tās iAuto.lv redakcijai uz sociālajiem tīkliem FacebookDraugiemTwitter vai uz e-pastu iAuto at iAuto .lv, vai šeit >>>

 

 
Visi komentāri
 
kk 7.marts 2017 18:35
0 4 Atbildēt

No rakstītā jau nemaz nevar secināt, vai persona ir vērsusies ar pieteikumu par zaudējumiem pie apdrošinātāja. Apdrošinātājs nav melnsvārcis, kurš pats atnāks.

Ja ir vērsusies, tad jāprasa apdrošinātājiem, kāpēc nav un kad būs.

Zaudējumu apmērs kā tika noteikts? Ir tāme/novērtējums?

Ja apdrošinātāji saka nav un nebūs, jāprasa, lai pašu personu atzīst par cietušo kriminālprocesā un jāpiesaka zaudējumu atlīdzināšanas prasījums no vainīgā. Protams, jāsagatavo pierādījumi zaudējumu apmēram, nevis sniegā jāizrēķina.

Nevar saprast, kāpēc kriminālprocess? vai vainīgais reibumā braucis?

Pļurkt 7.marts 2017 19:33
4 3 Atbildēt

Tak izlasi rakstu!!! Vai arī iemācies lasīt, ja nejēdz.

Tad nevajadzēs sacerēt visādus murgus!

nomiks 7.marts 2017 19:49
1 0 Atbildēt

Ja uzsākts kriminālprocess, tad līdz pat personas atzīšanas par vainīgu spēkā stāšanās brīdim atlīdzību nevarēs saņemt.

Spilgts piemērs Zolitūdes traģēdija, kurā tika bojāti daudzi transportlīdzekļi. Pat tiem, kam bija KASKO, atlīdzības vēl nav izmaksātas.

AnK 7.marts 2017 22:28
2 1 Atbildēt

Kā var neizmaksāt atlīdzību, ja vaininieks nav atzīts par vainīgu, ja ir KASKO? Vai tad KASKO visa jēga nav tā, ka ja izraisi avāriju/nozog/sadauza, tad tavu auto saremontē un tu pats maksā tikai pašrisku?

ss 8.marts 2017 15:35
1 0 Atbildēt

Tu esi dauns un rakstu neesi pat izlasījis?

Kanibaals 8.marts 2017 10:06
0 0 Atbildēt

Tikai ne Latvijā. Latvijā apdrošināšanas bizness darbojas tikai ja ir no kā piedzīt zaudējumus. Kā te jau bija iauto raksts, ja dzērājšoferis nositas, tad viņa OCTA arī vairs īsti nav spēkā, jo redz dzēris pie stūres un tad ir regress, bet nav no kā regresēt.

Reāli apdrošināšanai būtu jābūt ir kā kopējam katlam, kur visi sametas un tad izmaksā kam iestājas negadījums.

AnK 8.marts 2017 12:03
1 0 Atbildēt

Nu, bet nomiks runā tieši par KASKO. Es KASKO līgumus vienmēr esmu rūpīgi pārlasījis, bet nekur neesmu atradis nekādus pantus par to, ka atlīdzību varētu neizmaksāt, ja neatradīs vainīgo, no kā piedzīt. Vai arī pantus, uz kuriem varētu atsaukties, lai ko tādu dabūtu gatavu.

Maksimaas gadījumā vienīgais varbūt cenšas piesaukt kādu nepārvarāmo varu, bet tas arī izklausās diezgan absurdi.

Ir visādi gadījumi norādīti, kad var neizmaksāt vai samazināt - nu, ja esi braucis dzērumā, ja esi piedalījies krūmu gonkās, ja esi pārkāpis ātrumu par 30+ km/h, ja nevari uzrādīt tehpasi u.t.t., bet nekur nav nekas, ko es varētu interpretēt kā "neizmaksās, ja nebūs vainīgā, no kā piedzīt".

Divas reizes esmu par KASKO taisījis mašīnu, kad nebija nekāda vainīgā, no kā piedzīt (1x sieva saskrāpēja auto pret sienu, 1x kāds cits saskrāpēja, kad auto bija noparkots) un nebija nekādu problēmu.

Tātad, gribētu vairāk informāciju par šo tēmu, jo izklausās pēc baumām - ne man, nedz arī pazīstamiem, KASKO nav atteicis, ja nav bijis vainīgais, no kā piedzīt.

nomiks 8.marts 2017 12:37
0 0 Atbildēt

nav baumas. Personīgi esmu bijis šajā procesā iesaistīts. Konkrētajā gadījumā man izdevās vienoties, ka cietusī persona saņem KASKO atlīdzību no apdrošinātāja. Bet tas tikai manu korporatīvo sakaru dēļ. Zinu (nevis domāju), ka daudzi savas KASKO atlīdzības joprojām nav saņēmuši!

AnK 8.marts 2017 13:03
0 0 Atbildēt

Bet uz kāda pamata? Kāds var būt pamats neizmaksāt atlīdzību/neremontēt auto šajā gadījumā? Tieši tāpēc jau KASKO ņem, lai nebūtu čakars - saremontē un brauc tālāk...

(Tas par baumām vairāk bija domāts par visiem tiem "man kaimiņa draugam reiz atteica atlīdzību, ļauni apdrošinātāji" tipa komentāriem, ne par tavējo.)

nomiks 7.marts 2017 19:50
3 0 Atbildēt

Nedomāju, ja procesa virzītājām ir tiesisks pamats izsniegt minētās izziņas par to, ka vainīgā persona nevar mainīties.

nomiks 7.marts 2017 19:51
1 0 Atbildēt

ja = ka :)

tiesu dzirnas lēni mals 7.marts 2017 22:40
7 0 Atbildēt

Tiesāsies 7 gadus.Tad cietusi īpašniece varēs griesties ECT,un tur tad mūsu valstij tiks nospriets maksāt īstu piķi.Taisnība,kāda daļa būs pašas,bet lielā pārēja-mūsu visu.

k442 8.marts 2017 9:34
1 0 Atbildēt

Īss procedūras apraksts, kādai tai būtu jābūt. Persona, kuras mantai nodarīti zaudējumi, iesniedz pieteikumu vainīgā auto apdrošinātājam par atlīdzības izmaksu. Apdrošinātāja pārstāvis apskata bojāto mantu, pieprasa informāciju no policijas. Policija sniedz apdrošinātājam informāciju par negadījuma apstākļiem un tā izraisīšanā vainīgo personu (ir izstrādāta speciāla veidlapa), ja šāda informācija ir noskaidrota. Apdrošinātājs, ņemot vērā policijas sniegto informāciju, lemj par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu.

Nezinot konkrētā negadījuma apstākļus, varu izteikt minējumu, ka negadījuma apstākļu un līdz ar to arī vaininieka noskaidrošana var prasīt ilgāku laiku, ja negadījums ir noticis sadursmes veidā, kā dēļ vērtējama vairāku vadītāju rīcības atbilstība noteikumu prasībām.

Bojātā žoga īpašniecei vajadzētu rīkoties atbilstoši rakstā dotajiem ieteikumiem, domāju, ka bojāto žogu var remontēt, ja apdrošinātāja pārstāvis jau ir veicis tā bojājumu apskati (var tak pie apdrošinātāja to noskaidrot), pēc padoma var vērsties arī Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā.

piebilstot 8.marts 2017 16:21
0 1 Atbildēt

Par vainīgu atzīst tikai un vienīgi tiesa.

Otrkārt, praksē nācies saskarties ar gadījumiem, kad pāris apdrošinātāju cietušajam neko neizmaksā pat tad, kad policija k442 minēto veidlapu apdrošinātājam ir nosūtījusi. Parasti apdrošinātājs atrunājas, ka grib redzēt krimināllietas materiālus, kurus policija nav tiesīga izsniegt, jo pastāv izmeklēšanas noslēpums. Un tā atlīdzības saņemšana ievelkas uz pāris gadiem, kad stājas spēkā galīgais nolēmums.

PS. Nesapratu, vai raksta autore cieta tikai materiāli vai arī fiziski, gūstot miesas bojājumus. Jo, ja ir tikai mantisks zaudējums, nav pamata sievieti atzīt par cietušo kriminālprocesā un tajā kaut ko prasīt no izraisītāja.

k442 8.marts 2017 19:26
1 0 Atbildēt

Diemžēl atsevišķi apdrošinātāji tiešām ļoti ilgi "velk" lēmuma pieņemšanu par atlīdzības izmaksu arī tādām personām, kuru rīcība nekādi nav saistīta ar negadījuma izraisīšanu, tā diemžēl bija arī tajā gadījumā, kad cementvedējs uz Liepājas šosejas noslaucīja remontzonā pie luksofora apturēto NORDEKAs autobusu un vieglo VOLVO pirms tā.

Papildus ieteikums žoga īpašniecei - ja rodas iespaids, ka apdrošinātāja darbinieki tikai visādi atrunājas un dod tukšus solījumus, visu saziņu ar apdrošinātāju veikt tikai rakstveidā - tas vēlāk var izrādīties noderīgi...

piekrītu 8.marts 2017 19:32
0 0 Atbildēt

Jā, ir apdrošinātāji, kuri principiāli neizmaksā atlīdzību, kamēr nav stājies tiesas spriedums krimināllietā, kaut gan cietušais ir iesniedzis visas nepieciešamās izziņas un viņam prokuratūrā izsniegtās krimināllietas materiālu kopijas, pēc kurām apdrošinātājs pats var izsecināt personu atbildības pakāpi.

gena 8.marts 2017 16:53
0 1 Atbildēt

kādas muļķības? tad jau nevienā zādzības lietā nebūtu cietušo. Cietušais nenozīmē tikai pārsistu pieri. Jebkurš interešu aizskārums tam var būt par pamatu, arī mantisks.

k442 8.marts 2017 19:19
1 0 Atbildēt

Par cietušo kriminālprocesā saistībā ar notikušu ceļu satiksmes negadījumu var būt tikai persona, kurai ir nodarīti vismaz viegli miesas bojājumi - tā ir savos lēmumos norādījusi Augstākā Tiesa. Mantiska kaitējuma radīšana nevar būt pamats, lai personu atzītu par cietušo šādā procesā!

gena, nav muļķības 8.marts 2017 19:25
0 0 Atbildēt

Par cietušo krimināllietā par ceļu satiksmes negadījumu var atzīt tikai tādu personu, kura negadījumā guvusi noteiktas smaguma pakāpes miesas bojājumus. Persona, kurai negadījumā bojāta manta, bet miesas bojājumu nav, krimināllietā var būt tikai liecinieka statusā un savas mantiskās pretenzijas piesaka zaudējumus nodarījušā transportlīdzekļa apdrošinātājam.

k442 8.marts 2017 19:27
0 0 Atbildēt

Tieši tā, pareizi!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti