Policijas pētījums: Pērn vairāk nekā puse autovadītāju atkārtoti pārkāpuši satiksmes noteikumus 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 10.janvāris 2022 15:36

Pagājušajā gadā vairāk nekā puse jeb 56% autovadītāju atkārtoti pārkāpuši satiksmes noteikumus, liecina Valsts policijas (VP) pētījums.

2020.gadā VP veica pētījumu par atkārtotiem ātruma pārkāpumiem ceļu satiksmē. Pētījuma rezultātā tika iegūti dati par 592 personām, kuras laika periodā no 2019.gada 1.jūnija līdz 2020.gada 31.maijam ir vismaz divas reizes pārkāpušas atļauto braukšanas ātrumu vairāk nekā par 31 kilometru stundā.

Lai gūtu plašāku ieskatu par atlasīto personu paradumiem piedaloties ceļu satiksmē, tika uzskaitīti visa veida pārkāpumi laikā no 2016. līdz 2020.gadam. Savukārt pētījums 2021.gadā ar jau iepriekš pārkāpumus izdarījušām personām parāda, ka vairāk nekā puse jeb 56% vadītāju tāpat kā iepriekšējā periodā turpināja pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus.

Gada laikā personas, kas šajā posmā neievērojušas noteikumus, tieši atļauto braukšanas ātrumu ir pārkāpuši 59% autovadītāju.

Mēneša laikā aptuveni 50 000 autovadītāju visā Latvijā drošības kampaņas "Nepieliec sev soda punktu!" laikā ir saņēmuši īpašas kartītes, kas vēlreiz sabiedrībā aktualizēja jautājumu par atkārtotiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, būtiskākajiem iemesliem un iespējamajām sekām. 

"Arvien vairāk un plašāk sabiedrībā aktualizējot drošības jautājumus, akcentējot ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu bīstamību, redzam, ka soli pa solim mainās sabiedrības attieksme, lai gan ne mazums ir arī tādu, kas nav guvuši mācību un joprojām krāj savus soda punktus," norāda VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.

Arī turpmāk policija aicināšot gan jaunos, gan pieredzējušos autovadītājus pārskatīt un mainīt attieksmi pret veiktajiem pārkāpumiem, kas rezultējas jaunos soda punktos, kā arī vispār nepārkāpt noteikumus.

Kampaņa "Nepieliec sev soda punktu!" norisinājās 2021.gada nogalē, dažādos komunikācijas kanālos un veidos uzrunājot sabiedrību, aktualizējot un brīdinot autovadītājus, kuriem ir konstatēts recidīvs par atbildību un bīstamām sekām, kuras var izraisīt sistemātiska, bezatbildīga attieksme pret noteikumiem.
 

 
Visi komentāri
 
WALA 10.janvāris 2022 15:52
3 0 Atbildēt

Nu šito sviesta demagoģiju par "vispār nepārkāpt noteikumus" var droši nestumt - liela daļa vadītāju nezin daļu no likumiem un noteikumiem, arī noteikti ka uz sitiena kaut ko gan palaižu garām, gan nemaz jau tik "rātns ar neesmu", kur nu vēl braucot ar velo vai ejot ar kājām ...

Fakts 10.janvāris 2022 19:14
3 1 Atbildēt

Fakts ka nezin! Vakar tuvojos pārejai, kurai parasti deg luksofors, bet vakar deg mirgojošs dzeltenais. Tuvojos un redzu, ka vadītājam ir 100m, eju pāri un skatos. Un izskatās tas tips nezināja, ko nozīmē neregulējama pāreja! Nu pipec! Uz pāraudzināšanu!

Vernons 10.janvāris 2022 19:43
1 5 Atbildēt

Brīnums ka izdzīvoji! Auto vadītājs laikam Tev parādā!

CSN 10.janvāris 2022 20:19
6 1 Atbildēt

131. Ja luksofors ir izslēgts vai darbojas mirgojošas dzeltenās gaismas režīmā, transportlīdzekļa vadītājam jāievēro neregulējamu krustojumu šķērso­šanas noteikumi un pirms krustojuma uzstādīto priekšrocības ceļa zīmju prasības.

145. Transportlīdzekļa vadītājam, tuvojoties neregulējamai gājēju pārejai, jāsamazina braukšanas ātrums vai jāaptur transportlīdzeklis pirms gājēju pārejas, lai dotu ceļu gājējiem, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju vai iziet uz tās, kā arī velosipēdu vai elektroskrejriteņu vadītājiem, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju vai izbrauc uz tās, ja tie varētu tikt traucēti vai apdraudēti.

uupis 10.janvāris 2022 22:40
5 1 Atbildēt

Saprotu ka vernons noliedz satversmes 93. pantu, bet tad kad es aicinu viņu uz tikšanos lai pielietotu viņa metodes (kā zināms tad ar piemēriem mazizglītotam indivīdam var pierādīt viņa kļūdas nu piemēram izdauzot viņa spainim stiklus), tad šams iespiež asti kājstarpī un kliedz policija, te ir pretlikumības nedrīkst stiprāks onka sist vājāko un nav svarīgi ka vernons visu laiku sludina, ka sabraukt vecus cilvēkus un bērnus uz gājēju pārejas ir pašu bērnu bojājāgājeju vaina!!!

msh 10.janvāris 2022 18:44
1 0 Atbildēt

Šis pētījums drīzāk parāda cik liela daļa autovadītāju ir meļi...

k442 10.janvāris 2022 19:15
3 0 Atbildēt

Pilnīgi nekorekts un maldinošs virsraksts, kurš galīgi neatbilst raksta saturam!

ZZZZ 11.janvāris 2022 10:33
0 0 Atbildēt

Bezmaksas padoms VP un CSDD attiecīgajiem runas cilvēkiem.

Neliekat tos lielos reklāmas uzskates un aģitācijas plakātus ceļa malās. To vietā pa tiem līdzekļiem izveidojat plašsaziņas līdzekļos, TV īsus tipa, kā reklāma, pamācošus CSN un situāciju izskaidrojošus īsus dažas sek rullīšus . Jo piem. gājēji un daudzi velo skrejriteņi tos plakātus nemaz neredz. Piemērs no iAuto portāla, kur pat advancēti spečuki gatavi viens otram parādīt kur tad tie īstie vēži mājo

Statistika 11.janvāris 2022 13:02
1 0 Atbildēt

Policijas statistika liecina par to, ka gājēju un velosipēdistu pārkāpumu kontrolei policija vispār nepievērš uzmanību!

Būtu labāk kādu ekipāžu aizsūtījuši uz Jūrmaleni pie SMS tenisa halles, kur trakās māmiņas šķērso Jūrmalas šoseju ar bērnu ratiem, un vēl kaut kā pamanās tikt pāri nožogojumam. Tur tādas ekstrēmistes, jomajo.

oho 11.janvāris 2022 21:12
0 0 Atbildēt

....policijai neliekas,ka sodiņi par maziem...it īpaši ja brauc dzērumā un bez tiesībām...uzliktu sodu vismaz 10 tūkstošus eiro par tādu pārkāpumu,citi padomās vai ir vērts riskēt...tāpat ar ātrumu pārsniegšanu....tāpat nepārdot un neļaut reģistrēt a/m tiem cilvēkiem,kuriem nav a/v apliecības...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti