Šogad par 17 % pieaudzis BTA pieteikumu skaits par automašīnu zādzībām

 
BTA Insurance Company | 27.novembris 2014 7:43

Apdrošināšanas sabiedrība “BTA Insurance Company” SE (turpmāk – BTA), apkopojot datus par saņemtajiem KASKO atlīdzību pieteikumiem, secinājusi, ka šogad desmit mēnešu laikā, salīdzinot ar identisku laika periodu pērn, par 17 % pieaudzis apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits par klientiem nozagtiem transportlīdzekļiem. Būtiski – par 60 % - pieaudzis saņemto atlīdzību pieteikumu skaits par transportlīdzekļu zādzībām tieši šī gada oktobrī. Neraugoties uz to, ka BTA klientu transportlīdzekļu zādzību gadījumi fiksēti virknē Latvijas pilsētu un arī ārpus Latvijas robežas, BTA novērojusi tendenci – palielinās zādzību skaits Rīgas tuvumā esošajos novados, sevišķi Mārupes un Babītes novados.

Kopumā BTA šī gada 10 mēnešos saņēmusi 49 KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par nozagtiem transportlīdzekļiem, kas ir par 17 % vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika periodā. Saskaņā ar BTA datiem, autozagļi kļuvuši aktīvāki tieši oktobrī, kad sākas gada tumšais laiks un garnadžiem iespējams paveikt zādzības nepamanītiem. Šogad oktobrī BTA saņēmusi astoņus KASKO atlīdzību pieteikumus par nozagtiem transportlīdzekļiem, kas ir par 60 % vairāk nekā šī gada septembrī un arī par 60 % vairāk nekā pērnā gada oktobrī. Par līdzīgu tendenci attiecībā uz zādzību skaita pieaugumu tieši oktobrī liecina Valsts policijas dati. Saskaņā ar Valsts policijas datiem šī gada oktobrī nozagti 98 transportlīdzekļi, kas ir par 51 % vairāk nekā šī gada septembrī un par 13 % vairāk nekā pērnā gada oktobrī. Kopumā Latvijā šī gada 10 mēnešos nozagti 779 transportlīdzekļi.

Apkopojot informāciju par šogad saņemtajos atlīdzību pieteikumos norādīto transportlīdzekļu zādzības vietu, BTA secinājusi, ka, līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad visbiežāk transportlīdzekļi zagti Latvijas galvaspilsētā Rīgā, proti, Rīgā nozagti 24 % no transportlīdzekļiem, par kuru zādzībām BTA saņēmusi apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus. Vērtējot apkopoto informāciju par zādzību vietām, BTA secinājusi, ka šogad pieaudzis zādzību skaits tieši Rīgas tuvumā esošajos novados – Mārupes un Babītes novadā, kur nozagti 12 % no visiem transportlīdzekļiem, par kuru zādzībām informējuši BTA klienti. Jāatzīmē, ka šogad zagļi pamanījušies ne tikai zagt transportlīdzekļus, kas aprīkoti ar “Keyloss Go” atslēgu sistēmu, bet arī zagt tos no privātmāju pagalmiem. Zādzības veiktas no privātmāju pagalmiem, kuros nav ierīkota video novērošana un signalizācija, kas liecina par to, ka zagļi iepriekš nolūko, kurās privātmājās ir uzstādītas attiecīgās drošības sistēmas un kurās nē.

Iveta Rijniece, apdrošināšanas sabiedrības “BTA Insurance Company” SE Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore: “Vērtējot šogad saņemtos apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par nozagtajiem spēkratiem, jāteic, ka zagļi patiešām “neguļ” un, neraugoties uz to, ka autoražotāji ik gadu nāk klajā ar jaunām auto pretaizdzīšanas iekārtām, ir spējuši pielāgoties un uzlabot savas darbības metodes. Vēl jo vairāk, transportlīdzekļu zādzību tendences liecina, ka garnadži, līdz ar gada tumšākās sezonas iestāšanos, ir kļuvuši pārdrošāki un nekautrējas doties pēc kārotā guvuma pat privātmāju pagalmos. Ņemot vērā iepriekš minēto, auto īpašniekiem noteikti jāpievērš pastiprināta uzmanība sava transportlīdzekļa drošībai, tai skaitā privātmāju īpašniekiem jādomā arī par papildu drošības sistēmām privātmāju pagalmos.”

Šogad garnadži iecienījuši “Toyota” markas un baltas krāsas transportlīdzekļus

Vērtējot apkopoto informāciju pēc nozagto transportlīdzekļu markas, krāsas un izlaiduma gada, BTA eksperti secinājuši, ka šogad tendences ir mainījušās. Ja pērn šo mēnešu laikā visbiežāk tika nozagti “Audi” markas transportlīdzekļi, tad šogad zagtāko transportlīdzekļu topa līderpozīcijā ierindojas “Toyota” markas transportlīdzekļi (14 % no kopējā pieteikto zādzību skaita). Zagtāko transportlīdzekļu topa otro vietu šogad ieņem “Audi” markas transportlīdzekļi (10 %), bet trešajā vietā – “Volkswagen” un “Lexus” markas transportlīdzekļi (8 %).

Pērn zagtākie transportlīdzekļi pēc to krāsas bija melni un gaiši pelēkas krāsas transportlīdzekļi, bet šogad pārliecinoši zagtākie ir baltas krāsas transportlīdzekļi. Šogad 29 % gadījumu, par kuriem BTA saņēmusi atlīdzību pieteikumus, nozagtie transportlīdzekļi bijuši baltā krāsā.

Savukārt, vērtējot tendences pēc transportlīdzekļu izlaiduma gada, jāatzīmē, ka pērn šajā ziņā pārliecinoši dominēja 2007. izlaiduma gada transportlīdzekļi, turpretim šogad vienlīdz lielā skaitā zagti gan 2006., 2009., gan arī 2011., 2012., 2013. un 2014. izlaiduma gada transportlīdzekļi, kas liecina par to, ka zagļi iecienījuši gan ekonomiskās klases vidējas dārdzības transportlīdzekļus, gan arī jaunāka gada izlaiduma luksus klases transportlīdzekļus.

2014. gadā lielākā atlīdzība – 82 tūkstoši eiro par nozagtu traktoru ar piekabi

Palielinoties pieteikto apdrošināšanas atlīdzību skaitam un nozagto transportlīdzekļu vērtībai, par 3 % palielinājusies arī šogad desmit mēnešu laikā BTA izmaksātā apdrošināšanas atlīdzību summa par nozagtajiem transportlīdzekļiem, kas sasniedz 290,6 tūkstošus eiro.

Šogad desmit mēnešu laikā lielāko apdrošināšanas atlīdzību – 82 tūkstošus eiro – BTA izmaksāja par Strenču novadā nozagtu 2006. izlaiduma gada specializēto tehniku. Otru lielāko apdrošināšanas atlīdzību – 40 tūkstošus eiro - BTA izmaksāja par Rīgā nozagtu 2013. izlaiduma gada baltas krāsas “Audi” markas transportlīdzekli, savukārt trešo lielāko apdrošināšanas atlīdzību – 30,6 tūkstošus eiro BTA izmaksāja par Babītes novadā nozagtu 2010. izlaiduma gada zaļas krāsas “Toyota” markas transportlīdzekli.

BTA ir lielākā apdrošināšanas atlīdzību izmaksātāja Latvijā. Kopumā 2013. gadā BTA bruto apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 77,8 milj. eiro, kas ir par 13 % vairāk nekā 2012. gadā. 2014. gada deviņos mēnešos BTA bruto apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 64 milj. eiro, kas ir par 11,3 % vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika periodā.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti