"Ballējam - izguļam! Reibumā nebraucam." (+ VIDEO)

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 12.jūnijs 2019 11:03

CSDD un grupa “Bermudu Divstūris” pirms Līgo svētkiem aicina: “Ballējam - izguļam! Reibumā nebraucam.”

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pētījums* liecina, ka gandrīz trešdaļa šoferu (32%) ir vadījuši auto, nepārliecinoties, vai ir pietiekami izgulēts reibums. Kā biežākie aizbildinājumi šādai rīcībai tiek minēti - ārkārtas gadījums, laba pašsajūta, lai gan gulētas tikai pāris stundas, vai arī neesot bijis cita veida, kā tikt līdz mājām. Lai šogad cilvēkus pēc svinībām aicinātu kārtīgi izgulēties un nebraukt reibumā, CSDD sadarbībā ar vasaras ballīšu karaļiem - grupu “Bermudu Divstūris” uzsāk kampaņu “Ballējam – izguļam”. Tās ietvaros mūziķi ir pārfrāzējuši slavenu hitu, izveidojot lipīgu šūpļa dziesmu: 

“Ņemot vērā vidējo statistiku, alkohols no ķermeņa izvadās ar ātrumu 0,12 – 0,15 promiles stundā, ko ietekmē arī neskaitāmi daudz citu faktoru (dzimums, svars, ēšanas paradumi u.c.). Taču pat vienādi uzņemts alkohola daudzums katra cilvēka organismā mazināties var dažādos tempos, tādēļ ir būtiski cilvēkam pašam racionāli izvērtēt, cik daudz ir “par daudz” un cik ilgs laiks nepieciešams miegam, lai reibumu pienācīgi izgulētu. Tas, ka alkohola saturs organismā ir mazinājies, vēl nenozīmē, ka cilvēks var adekvāti rīkoties pie auto stūres. Tikai ilgs un pilnvērtīgs miegs sniedz garantiju kvalitatīvai uzvedībai un drošai auto vadīšanai. Jebkura sēšanās pie stūres reibumā var beigties slimnīcā vai pat morgā,” brīdina ārste narkoloģe Ilze Maksima.

“Gadu no gada, veidojot kampaņas pret braukšanu reibumā, lielākā sabiedrības daļa vairs nav jāmāca - viņi zina, ka glāze un stūre nav savienojamas lietas. Arī šā gada statistika liecina, ka  piecos mēnešos reibumā izraisītas 240 avārijas, kurās ievainoti 77, bet gājuši bojā 5 cilvēki. Salīdzinot ar 2018. gada attiecīgu laika periodu, reibumā izraisīto avāriju skaits ir samazinājies par 10%,” skaidro CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Sabiedrības attieksmes pētījums parāda, ka ceturtā daļa respondentu uzskata, ka braukšana reibumā Latvijā vēl aizvien ir izplatīta problēma. Vienlaikus sabiedrība kļūst zinošāka; lielākā daļa šoferu apstiprina, ka miegs ir vienīgās “zāles” pret reibumu. Ne ūdens, ne ēdiens, ne arī sporta aktivitātes vai kādas citas nodarbes nemazina alkohola koncentrāciju asinīs. Tādēļ kampaņa aicina: “Svini, kārtīgi izgulies un tikai tad sēdies pie stūres!”

Kampaņu “Ballējam – izguļam” rīko CSDD sadarbībā ar Valsts policiju. To atbalsta apdrošināšanas sabiedrības ERGO Insurance SE Latvijas filiāle, degvielas uzpildes stacija “Circle K Latvia”, akciju sabiedrība “Cēsu Alus”, kopbraukšanas platforma “Bolt”, “Drošas braukšanas skola”. Kampaņas īstenošanā atbalstu sniedza Viesību un atpūtas māja „Annas”, Ādažu novads un Veselības Centrs 4. Kampaņu informatīvi atbalsta ziņu portāls TVNET un Latvijas Radio. Kampaņa tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

*CSDD 2019. gada jūnijā veiktā aptauja, sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”. Pētījumā aptaujāti 1017 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 16

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti