Vai uzvarēs debitants?

 
iAuto | 13.augusts 2013 16:42

18. augustā ar sacensībām Indianapolisā atsāksies „Moto GP” čempionāts, kur sezonas otrajā pusē gaidāma cīņa starp 20 gadus veco „Repsol Honda” debitantu Marku Markesu un viņa komandas biedru Daniju Pedrosu, kā arī „Yamaha” līderi, divkārtējo pasaules čempionu Horhi Lorenco.

Pēc deviņiem posmiem „Moto GP” čempionāta vadībā 163 punktiem atrodas jaunais un talantīgais Markess, kuram ar 147 punktiem seko komandas biedrs Pedrosa, savukārt Lorenco spējis izcīnīt 137 punktus.

Pagājušā gada „Moto2” čempionāta uzvarētājs Markess no tuvākajiem sekotājiem atrāvies salīdzinoši drošā attālumā un, teorētiski, var kontrolēt notikumus čempionātā, tomēr jāatceras, ka par pirmo vietu iespējams tikt pie 25 kopvērtējuma punktiem, līdz ar to atliek debitantam vienu reizi kļūdīties, un viņa daudz vairāk pieredzējušie konkurenti jau mīs uz motocikla aizmugurējā riteņa.

Pats Markess pēc sezonas pirmās puses uzsvēris, ka viņš bijis patīkami pārsteigts par savu sniegumu sezonas pirmajā pusē un viņam būs jābūt ļoti veiksmīgam, lai līderpozīcijas noturētu līdz sezonas beigām. Arī Pedrosa, kurš gan vēl joprojām atkopjas pēc kreisā atslēgas kaula lūzuma, žurnālistiem paudis pārliecību, ka sezonas noslēgumā viņa sniegums uzlabosies un iespējas tikt pie trešā čempiona titula ir visai reālas. Vienlaikus viņš atzīst, ka Markess sezonas pirmajā daļā pieļāvis mazāk kļūdu nekā viņa konkurenti, jo ļoti ātri apgūst visu jauno.

Rokas stiepiena attālumā no pirmā trijnieka, ar 117 punktiem, atrodas arī septiņkārtējais pasaules čempions Valentino Rosi no „Yamaha” rūpnīcas komandas, kurš pēc ilgāka pārtraukuma šīs sezonas vidusdaļā atgriezās peletona galvgalī. Nīderlandē Rosi izcīnīja uzvaru, kas viņam nebija izdevies kopš 2010. gada 10. oktobrī notikušā Indianapolisas GP, un šim panākumam sekoja 2. vietas Vācijā un ASV. Ja pieredzējušais itālis spēs saglabāt uzņemto tempu, arī viņam ir reālas iespējas pacīnīties vismaz par vietu pirmajā trijniekā. 

Punktu no Rosi atpaliek „Monster Yamaha” braucējs Kels Kračlovs, kurš nupat parakstījis divu gadu līgumu ar „Ducatti” vienību, tomēr no viņa lieli pārsteigumi gaidīti netiek. 

Bukmeikeru favorīti

Bukmeikeri par 2013. gada čempionāta galveno favorītu pēc aizvadītas pussezonas uzskata tieši jauno un talantīgo Markesu, kura izredzes izcīnīt titulu jau pirmajā sezonā tiek vērtētas ar koeficientu 1,66 līdz 1,8. Daudz mazākas izredzes ir viņa tuvākajiem sekotājiem – Lorenco iespējas tiek vērtētas no 3,8 līdz 4,33, savukārt Pedrosas – no 3,8 līdz 4. Rosi un Kračlova izredzes tikt pie titula tiek vērtētas kā ļoti vājas, un šiem braucējiem likmju koeficienti sasniedz jau attiecīgi 12 – 19 un 75 – 81. 

Ja Markesam izdosies attaisnot cerības, viņš kļūs par visu laiku jaunāko pasaules čempionu šajā sērijā. Līdz šim jaunākais titula ieguvējs ir amerikānis Fredijs Spensers, kurš brīdī, kad kļuva par čempionu, bija 21 gadu un 258 dienas vecs. Vienu ar vecumu saistītu rekordu Markesam šosezon jau izdevies labot – Ostinas trasē izcīnot uzvaru jau savā otrajā startā, viņš kļuva par „Moto GP” sacensību jaunāko uzvarētāju. Markesam gan nav nekādu cerību kļūt par pirmo braucēju, kurš prestižākajā motošosejas čempionātā uzvarējis savā debijas sezonā. Pirms viņa 70.gadu beigās tas izdevās pirmajam amerikāņu pasaules čempionam Kenijam Robertsam, turklāt trīs reizes pēc kārtas. 

Atgriešanās sacensībās

Nedēļas nogalē gaidāmajās sacensībās Indianapolisā pēc septiņu posmu izlaišanas atgriezīsies amerikānis Bens Špīss, kurš, kaut arī nekad nav ticis uzskatīts par sacensību galveno favorītu, savās mājās noteikti centīsies parādīt maksimāli labāko iespējamo sniegumu, tā apgrūtinot dzīvi čempionāta favorītiem. „Man jāseko ārsta norādījumiem un jādara tas, ko viņi saka,” sarunā ar žurnālistiem ironizējis Špīss, uzsverot, ka jūtas labi un nevar vien sagaidīt, kad varēs atgriezties trasē. Kā norādījis Špīss, viņam sezona sākšoties Indianapolisā.

Sezonas pārtraukumā uzvirmoja baumas par divkārtējā pasaules čempiona Keisija Stounera atgriešanos sacīkšu trasē. Stouners, kurš pagājušās sezonas beigās pārsteidza motosporta pasauli ar paziņojumu par došanos pensijā 27 gadu vecumā, augusta sākumā atgriezās uz motocikla, ar „Repsol Honda” komandu piedaloties testos Japānā. Kaut arī Stouners publiski pauda savu prieku par dalību testos, iespēja atgriezties sacensībās tika noliegta.

Kaut arī Stouners ar savu parādīšanos trasē varētu krietni sarežģīt dzīvi titula galvenajiem pretendentiem, arī bez viņa sezonas turpinājums solās būt ārkārtīgi interesants. 

„Moto GP” 2013. gada sezona beigsies 10. novembrī ar sacensībām Spānijas pilsētā Valensijā.

 

2013.gada sezonas kopvērtējums pēc deviņiem posmie 

Pos.

Braucējs

Komanda/Motocikls

Valsts

Punkti

1

Marks Markess

Honda

Spānija

163

2

Danijs Pedrosa

Honda

Spānija

147

3

Horhe Lorenco

Yamaha

Spānija

137

4

Valentino Rosi

Yamaha

Itālija

117

5

Kels Kračlovs

Yamaha

Lielbritānija

116

6

Stefans Bradls

Honda

Vācija

84

7

Andrea Dviciozo

Ducati

Itālija

81

8

Alvaro Bautista

Honda

Spānija

71

9

Nikijs Haidens

Ducati

ASV

65

10

Alekss Espargaro

ART

Spānija

52

11

Bredlijs Smits

Yamaha

Lielbritānija

51

12

Mikele Piro

Ducati

Itālija

36

13

Andrea Janone

Ducati

Itālija

24

14

Hektors Barbera

FTR

Spānija

24

15

Rendijs de Punjē

ART

Francija

19

16

Danilo Petruči

Ioda-Suter

Itālija

18

17

Kolins Edvards

FTR Kawasaki

ASV

17

18

Bens Špīss

Ducati

ASV

9

19

Jonijs Ernandess

ART

Kolumbija

7

20

Alex de Angelis

Ducati

San Marino

5

21

Klaudio Korti

FTR Kawasaki

Itālija

5

22

Karels Abrahams

ART

Čehija

5

23

Maikls Lavertijs

PBM

Lielbritānija

3

24

Braiens Sterings

FTR Honda

Austrālija

2

25

Hiroši Ojama

FTR

Japāna

1

26

Havjērs del Amors

FTR

Spānija

1

 

 

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti