Vai un kā lejuplādētās lietotnes spēj ietekmēt viedtālruņa darbību? 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 9.decembris 2020 12:41

Lai iespējami optimizētu mūsu viedtālruņa darbību ir būtiski pievērst uzmanību, ne vien regulāru atjauninājumu veikšanai tālrunī, bet arī izmantoto lietotņu drošībai. Nedrošas lietotnes bieži var būt iemesls tam, ka tālruņa darbība kļūst lēnāka vai parādās citas ar tā veiktspēju saistītas novirzes.

Pretēji populāram uzskatam, šīm problēmām nav saistības ar tālruņa vecumu, lietošanas ilgumu vai akumulatora uzlādes līmeni, bet gan ar vīrusiem un citām ļaunatūrām, kas, iespējams, ir inficējušas ierīci.

Eksperti norāda, ka arī vīrusu un ļaunatūras klātbūtne viedtālrunī var būt faktors, kas ir izmainījis tālruņa darbību. Tādus traucējumus tālruņa darbībā, kā, piemēram, lietotņu pēkšņa aizvēršanās, lēna tālruņa darbība un palēnināta uzdevumu izpildes reakcija, ir tikai dažas no problēmām ar kurām pēdējā gada laikā saskāries katrs piektais Latvijas iedzīvotājs, liecina tehnoloģiju uzņēmuma Huawei veiktā aptauja*. Aptaujā noskaidrots, ka visi aptaujātie jaunieši vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem, visbiežāk novērojuši, ka tālruņa darbība kļūst lēnāka, savukārt, 80% precizējuši, ka visbiežāk tas novērojams lietojot interneta pārlūka programmas, turklāt reizēm tālrunis mēdz vienkārši izslēgties.

"Parasti tiek uzskatīts, ka lēnāka ierīces darbība ir saistīta tikai ar tālruņa vecumu vai ar datiem pārpildīto iekšējo atmiņu. Tomēr eksperti ir vienisprātis, ka šādi traucējumi bieži vien var arī norādīt uz to, ka ierīcē ir vīruss. Ļaunprātīgas lietotnes parasti izmanto tālruņa resursus nelegālām fona darbībām, piemēram, datu zādzībai, sakaru kontrolei vai ierīces pārtveršanai bez lietotāja atļaujas. Tādēļ šķiet, ka viedtālrunis bez iemesla ir kļuvis lēnāks, kaut arī patiesībā tā enerģija tiek izmantota bez lietotāja ziņas. Tāpēc ir būtiski tālrunī instalēt vien drošticamu saturu un regulāri atjaunot tālruņa programmatūru. Tam, vai lietotājs to dara vai nemitīgi atliek uz vēlāku laiku, arī var būt ietekme uz tālruņa darbību,” stāsta Gunta Kursiša, “Huawei Mobile Services” Biznesa attīstības vadītāja Latvijā.

Tā kā viedtālrunis nepilda tikai zvanu, bet arī izklaides un personīgo finanšu pārvaldītāja funkcijas, iespējamība, ka uzklišķināsim uz nedrošas saites vai lejuplādēsim tālrunī nedrošu ārēju saturu, ir ļoti liela - vairāk kā 30% no visiem aptaujātajiem iedzīvotājiem atzīst, ka lejuplādējuši lietotnes no dažādām saitēm uz mājaslapām. Papildus tam, vairāk nekā 40% no respondentiem nav pievērsuši uzmanību un neatceras, kur lejuplādējuši lietotnes. Tieši tādēļ eksperte iesaka uzmanīgi izvēlēties uzticamus un sertificētus avotus lietotņu lejuplādei, kā, piemēram, Huawei Petal Search, kas ir sertificēta ar Eiropas privātuma zīmogu, lai nodrošinātu atbilstību GDPR noteikumiem vai arī Huawei AppGallery lietotņu platformu, kas veic lietotņu verifikāciju vairākos līmeņos un gandrīz 30% no lietotnēm tiek noraidītas, jo neiztur drošības kritērijus.

Ieteicams arī pārskatīt, vai visas lejupielādētās lietotnes, tiek aktīvi izmantotas. Vēlams atbrīvoties no lietotnēm, kuras pēdējos trīs līdz četrus mēnešus nav aktīvi izmantotas - visticamāk tās netiks lietotas arī turpmāk. Reizēm arī palīdz visu lietotņu aizvēršana, taču, ja secināts, ka nepilnvērtīga darbība novērojama tikai vienai no izmantotajām lietotnēm, visticamāk, ka tā ļaunprātīgi izmanto lietotāja datus un lietotni nepieciešams dzēst.

Lai viedtālrunis darbotos nevainojami un lietotāji sevi pasargātu no kiberdraudiem, svarīgi sekot saviem paradumiem un ievērot piesardzību lejuplādējot lietotnes tikai no drošām un sertificētām lietotņu platformām.

 

 

 
Visi komentāri
 
iKapeikjājējs 10.decembris 2020 1:19
0 1 Atbildēt

Raksts ir pilns ar demagoģiju un fufeli. iAuto - Tu smirdi!

nu nu 11.decembris 2020 0:48
0 6 Atbildēt

1. Backgroun App refresh - OFF

2. nekādu jaunu ne nepieciešamu apdeitu, arī operētājsistēmas.

3. Iphone

4. AppStore

problēmu nav jau 5 gadus neko nemainot, neuzlabojot un lieku neapdeitojot, rezultāts = baterija "tur" gandrīz divas pilnas dienas, nekas nekarās un nebremzē, vīrusu nav.

Maksims Ter-Oganesovs 29.janvāris 2023 20:58
0 0 Atbildēt

lejupielādētās lietotnes var ietekmēt viedtālruņa darbību, piemēram, palielinot akumulatora patēriņu, samazinot atmiņu un procesora ātrdarbību, radot drošības jautājumus, traucējot citu lietotņu darbību

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti