Ar viedtālruni ceļā uz ilgtspējīgāku dzīvesveidu 4

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 18.janvāris 2022 14:23

Daudzi no mums vēlas sākt dzīvot videi draudzīgāk, taču nereti nezina, kā tieši ieviest ilgtspējīgus paradumus savā ikdienā. Uztraukumam nav pamata, jo videi draudzīgāku dzīvesveidu var piekopt, sākot arī ar pāris vienkāršiem soļiem.

Viedtālruņi ir lielisks rīks, ar kuru palīdzību ieviest pirmos “zaļos” paradumus, jo vienmēr ir plaukstas stiepiena attālumā un ir līdzi ik uz soļa, tāpēc tehnoloģiju eksperts ir apkopojis vērtīgus padomus videi draudzīgāka dzīvesveida uzsākšanai.

1. Veic viedierīcēs esošo failu revīziju

Atkritumi ir jāšķiro ne tikai mājās, bet arī savā viedtālrunī. Nevajadzīgu digitālo failu glabāšana ierīces atmiņā tikai apgrūtina tās veiktspēju, taču mākoņglabātuvēs – patērē vērtīgus energoresursus, kas nepieciešami lielo serveru apsaimniekošanai, tādejādi veicinot klimata pārmaiņas. Dzēšot nevajadzīgus dokumentus, vecus e-pastus, neizmantotās lietotnes, dublētos un izplūdušos fotoattēlus vai videoklipus, kas aizpilda ierīču atmiņu, mēs varam labāk organizēt savu digitālo dzīvi un samazināt pēc sevis paliekošo “oglekļa pēdu”.

“Ikkatrs no mums ir kādreiz pierakstījies, lai saņemtu kāda pakalpojuma sniedzēja jaunumus e-pastā, pēc tam nekad neatverot saņemtās vēstules. Šīs vēstules vēlāk glabājas turpat iesūtnē vai virtuālajā atkritumu tvertnē, tikai tērējot kādu no resursiem. Lai izvairītos no šādu failu glabāšanas, katrā viedtālrunī ir iespējams uzstādīt automātisku e-pasta atkritumu tvertnes tīrīšanu, bet, lai izvairītos no šādu e-pastu saņemšanas vispār, atliek atvērt saņemto vēstuli un pašā apakšā izvēlēties iespēju “atteikties”. Tā katra lietotāja e-pasts būs tīrs no nelasītām vēstulēm un līdz ar to – videi draudzīgāks,” uzsver Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā. 

2. Samazini energopatēriņu, izmantojot vienu ierīci visam

Arvien populārāka kļūst viedās mājas sistēmas ieviešana, kas ļauj ērti uzraudzīt un pārvaldīt, piemēram, apgaismojumu un apkures darbību mājās. Viedtālruni var izmantot kā viedās mājas sistēmas pārvaldības rīku, tādējādi neinvestējot jaunās ierīcēs, bet izmantojot esošās daudzpusīgi.

“Atrodoties darbā vai ilgstošā atvaļinājumā nav nepieciešams mājoklī uzturēt tikpat augstu temperatūru kā esot mājās, tāpēc, viedtālruni savienojot ar viedās mājas sistēmu, var ērti pielāgot mājās esošo siltuma līmeni, lai lieki netērētu vērtīgos energoresursus. Tādā veidā viedtālrunis aizvieto arī atsevišķus viedās sistēmas vadības paneļus. Pie tam viedtālrunis vienmēr būs pa rokai un aizņems mazāku uzlādes laiku, it sevišķi tādas ierīces, kā Huawei nova 9, kas atbalsta ātro uzlādi nieka 38 minūšu laikā,” stāsta eksperts.

Viedās mājas sistēmas iekļauj arī tādus risinājumus, kā kontaktligzdu pārvaldība, kas ir īpaši noderīga brīžos, kad, iespējams, ir aizmirsts par kādas iekārtas izslēgšanu. Tāpat jāpievērš uzmanība, vai kāda no iekārtām nepatērē elektrību arī esot izslēgta. Bieži vien tādas iekārtas, kā televizors vai mikroviļņu krāsns patērē elektrību mums nenojaušot, kas beigās var sasniegt pat 10% no visas mājsaimniecībā patērētās elektrības.

3. Izmanto alternatīvus pārvietošanās veidus

Ikdienā, mērojot maršrutu no mājām uz darbu un atpakaļ, mēs reti aizdomājamies par to, ka var arī izvairīties no sastrēgumu stundas, pārplānojot savu dienas kārtību. Hibrīdrežīms daudziem darbiniekiem ir devis iespēju pielāgot dienas grafiku savām vajadzībām, kas attiecīgi ļauj izvēlēties “zaļāku” braukšanas laiku un veidu. Tiem cilvēkiem, kas dzīvo netālu no savas darba vietas, labs risinājums būs pārvietošanās ar kājām vai velosipēdu, bonusā nebūs jāuztraucas par automašīnas novietošanu un būs izpildīta ieteiktā fizisko aktivitāšu dienas norma.

“Viedtālrunis ļauj lietotājam lejupielādēt dažādas navigācijas lietotnes, kas norāda uz braukšanas ilgumu un sastrēgumu apjomu izvēlētajā laikā. Ilgstoša stāvēšana iedarbinātā automašīnā sastrēgumu stundā ne tikai patērē degvielu un rada nevajadzīgus izmešus, bet arī iznieko mūsu laiku. Brauciena veikšana stundu agrāk vai vēlāk ļaus gan ietaupīt laiku, gan arī pārvietoties videi draudzīgāk,” skaidro M. Tillers.

4. Samazini izmantotā papīra daudzumu

Viena no tehnoloģiju priekšrocībām ir iespēja samazināt papīra izmantošanu, kas savukārt palīdz saglabāt pasaules mežus un samazināt gaisā nonākošo oglekļa emisiju daudzumu. Viedtālrunis lieliski kalpo kā papīra aizstājējs.

“Lielākoties biļetes uz pasākumiem vai citām kultūras vietām iegādājamies internetā, kas sniedz mums iespēju uzreiz tās saglabāt turpat tālrunī. Daudzi vēl piekopj biļešu drukāšanu uz papīra, taču tas jau labu laiku nav nepieciešams, jo svītrkodu vai QR kodu var ērti noskenēt no viedtālruņa ekrāna, tādējādi arī neapgrūtinot sevi ar liekiem papīriem, kas tāpat agrāk vai vēlāk nonāks atkritumu tvertnē. Šobrīd daudziem aktuāla ir Covid-19 sertifikāta uzrādīšana, ko arī var ērti izdarīt ar tālruņa starpniecību. Saglabājot lejupielādēto sertifikātu pie fotoattēliem vai viedtālruņa sākuma ekrānā, ierīces īpašnieks varēs daudz ātrāk un ērtāk piekļūt sertifikātam un arī neriskēt ar drukāta dokumenta aizmiršanu mājās,” stāsta eksperts.

Tāpat viedtālruņos ir pieejamas vairums lietotnes, kas ļauj ērti atvērt dažādus darba vai mācību failus to rediģēšanai un papildināšanai. Tādā veidā lietotājs var jebkurā brīdī piekļūt svarīgiem failiem un tajos iekļautajai informācijai, nepatērējot papīru un pasargājot vidi sev apkārt.

 

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vēsu prātu 19.janvāris 2022 8:50
6 1 Atbildēt

1. Aicina neturēt bildes telefon;a, bet maķonī, par ko būs jāmaksā savi 15EUR mēnesī.

2. Puse Latvijas dzīvo 1-2 istabu dzīvokļos, kur nav vajadzīgs tālrunis, lai izslēgtu gaismu virtuvē. Pacel pēcpusi un izslēdz slēdzi, pie reizes ietaupīsi naudu.

3. Attālināta darba apstākļos nekur nav jābrauc, no tā, ka es izvēlēšos velosipēdu lietainā vai sniegotā laikā cietīs tikai mana veselība, jo visticamāk samirkšu un nosalšu, labāk strādāt no mājām, siltumā.

4. Autors varētu pats sākt ar papīra taupīšanu atejā un tīrīt dupsi ar telefona lietotni!

18.janvāris 2022 19:44
5 0 Atbildēt

Mazāk lasi iAuto, taupi elektrību!

darklight 19.janvāris 2022 9:08
2 0 Atbildēt

+10 par ceturto punktu!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Vācijā uziet pamestu Lada un Kia autosalonu (+ VIDEO) 1

Youtube kanāla Forgotten Buildings autori ierodas Vācijā, lai uzfilmētu materiālu par autosalonu, kas sākotnēji nodarbojies ar Lada, bet vēlāk – ar Kia automobiļu pārdošanu. Lasīt vairāk

 

Latvijas munīcijas ražotne darbu daļēji varētu sākt līdz gada beigām (+ VIDEO) 3

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ieguvusi finansējumu no Eiropas Komisijas fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Kamēr līgumi vēl nav parakstīti, Aizsardzības ministrijā par summām un termiņiem izsakās piesardzīgi. Tomēr aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca sāks darbu jau šā gada beigās. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti