Pētījums: 14% joprojām brauc ar vasaras riepām 8

 
4.decembris 2009 11:01

1. decembrī SIA Latakko veica pētījumu apsekojot 5600 automašīnas dažādos Latvijas reģionos. Pētījums rāda, ka vidēji 14% no Latvijas autovadītājiem, joprojām brauc ar vasaras sezonai paredzētajām riepām.

<seesam>Katrā Latvijas reģionā tika apsekotas aptuveni 1000 mašīnas un kopēja situācija izskatās sekojoši: Vidzemē ar vasaras riepām joprojām brauc 13%, Zemgalē – 12%, Latgalē un Kurzemē – 17%. Galvaspilsētā situācija ir nedaudz labāka, salīdzinoši tikai 9% mašīnu ar vasaras riepām.

Esošo situāciju komentē SIA Latakko mārketinga departamenta pārstāvis Ģirts Lagzdiņš: „Iemesli tādai autovadītāju rīcībai ir vairāki. Protams, galvenokārt to var saistīt ar ekonomiskiem apstākļiem valstī un elementāru līdzekļu trūkumu ziemas riepu komplekta iegādei. Cits ne mazāk svarīgs iemesls ir klimatiskie apstākļi – aiz vien vēlāks ziemas sākums, siltais laiks un sniega neesamība. Protams, ir autovadītāji, kuri atliek riepu maiņu uz pēdējo brīdi, tādā veidā it kā ietaupot līdzekļus, lai gan patiesībā ietaupījuma šeit nekāda nav.”

„Ražotājs rekomendē veikt riepu maiņu pie āra temperatūras +7C un zemākas, jo tādos apstākļos vasaras riepas sāk zaudēt savas īpašības, un braukšana paliek bīstama, - turpina Ģ.Lagzdiņš.- Nomainot riepas apmēram 2-3 nedēļas pirms iespējamā pirmā sniega riepas tik būtiski nenodils un to veiktspēja pie pazeminātām temperatūrām vienalga būs labāka kā vasaras riepai. Līdzīgi kā pavasarī autovadītāji taču nemaina riepas uz vasaras tiklīdz nokūst sniegs, bet gan sagaida siltāku laiku braucot pa asfaltu un tikai tad nomaina. Mūsu klimatiskajos apstākļos vasaras riepas mainīt pret ziemas riepām lietderīgāk būtu oktobra sākumā vai vidū.

Liela daļa autovadītāju tieši tā arī rīkojas un riepas maina savlaicīgi, piemēram, 27. oktobrī, veiktais pētījums Rīgā, kad pirmais sniegs jau bija uzsnidzis, riepas vidēji nomainījuši jau bija 63%, par ko varētu pat teikt, ka ir daudz uz oktobra beigām. Taču turpmākā tendence bija stipri lēnāka un pat pēc otrā sniega uzsnigšanas cilvēki riepas mainīja bez steigas, par ko liecina dažu reģionu pētījumu dati, piemēram, Kurzemē uz 11.novembri tikai 65% automašīnu ar ziemas riepām, Latgalē 68%. Daudz pozitīvāk izskatījās Zemgalē, kur riepas nomainījuši bija 78%.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pētījuma rezultāti demonstrē pozitīvo tendenci, norādot uz to, ka vairāk autovadītāju domā par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību uz ceļa.

Pētījuma rezultātus komentē Valsts policijas sabiedrisko attiecību daļa:
„Pasliktinoties laika apstākļiem un redzamībai rudens mēnešos ļoti bieži ceļu satiksmes negadījumos iekļūst tie transportlīdzekļi, kuri nav aprīkoti ar laika apstākļiem atbilstošām riepām. Tādēļ riepas būtu vēlams mainīt savlaicīgi, nesagaidot pirmo sniegu vai 1.decembri. Tāpat vēlamies atgādināt, ka ar transportlīdzekli, kurš nav aprīkots ar ziemas sezonai atbilstošām riepām (minimālais protektora dziļums 4mm) nevar iziet valsts tehnisko apskati. Sods par šādu pārkāpumu ir paredzēts LAPK 149.24.15.punktā un sastāda 20 LVL” .

 
Visi komentāri
 
273157. viesis 4.decembris 2009 13:22
0 0 Atbildēt

Vot mļe ārā +8 grādi un kāds muld par ziemas riepām - da nevajag tās ziemas riepas pilsētā, ja pat pa nakti ir virs 0 grādiem !!!

273175. viesis 4.decembris 2009 15:11
0 0 Atbildēt

Pie +5 vasaras riepa jau ir cieta kā koks!

273186. viesis 4.decembris 2009 16:47
0 0 Atbildēt

šorīt ar vasarenēm uz tallinas piķi būtu Zopa

273193. viesis 4.decembris 2009 18:21
0 0 Atbildēt

pie tiem pashiem +4 manas vasarenes uz asfalta turaas daudz labaak, nekaa ziemenes Dunlop Graspic2, gan liikumos, gan uz bremzeeshanu ziemenes vnk sliid un ja veel mazliet mitrs asfalts, tad chau, taapeec pat no droshiibas viedokla labaak braucu ar vasareneem ,bet sonedeel biju spiests nomainiit.

uz sniega gan neko sliktu par ziemeneem nevaru pateikt.

273197. viesis 4.decembris 2009 21:43
0 0 Atbildēt

KO CEPĀS ?

iDEĀLI APSTĀKĻI VASARAS TUPELĒM!

kO JŪS GRIB , LAI NOPLĒSTU ZIEMENES!

zIEMENES VAJAG PIETAUPĪT ZIEMAS APSTĀKĻIEM...

p A ŠITĀDU SAUSU ASFALTU ZIEMENĒM BŪS PIZ DIK...

A_P

273206. viesis 5.decembris 2009 20:00
0 0 Atbildēt

Pie +5 vasarenes kļūst par koku tad ja tās ir aizpērnā gada vasarenes. Tiešī tikpat "labā" stāvoklī ir aizpērnā gada ziemenes - absolūti nav ne ar ko labākas !!!

Man ir tikko iepirktas lietus riepas un nekas jamām tur nav ciets ( tiesa auto gan vairs netiek braukts, un iespējams līdz pavasarim arī netiks) pat pie 0 gradiem.

273223. viesis 6.decembris 2009 16:59
0 0 Atbildēt

smadzenes izskalotas ar tam ziemas un vasaras riepam tapat ka visiem pashlaik megina ieboret ka mazi auto ir ok par lielajiem bet vislabakie ir auto uz elektro! tas nekas ka mazajos auto saspiezhas visi ka sprotes bundzha un pareja uz elektro auto nesis mezhonigu pelnu autoindustrijai un ne tikai. ar vasaras vai vissezonu riepam ari var braukt izveloties piemerotu atrumu. nedzivojam jau polarajos apgabalos lai vajadzetu kaukadas specriepas vai vsp tanks.

zbl tas viss

273226. viesis 7.decembris 2009 8:44
0 0 Atbildēt

Da tas viss ir tikai bizness!

Riepas un mazauto u.tt

Da tas 1.4 megane ar 130 zs = daudz bendžu rij...

2.2 - audi vw mazāk tērē....

A_P

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 6

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Ko dara šī tehnika? (+ VIDEO) 5

Kravas auto ar piekabi kaut ko vienmērīgi izkaisa uz ceļa. Vai varētu būt, ka šādi ātrā un vienkāršā veidā tiek atjaunots ceļa segums? Lasīt vairāk

 

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 18

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Tiesai būs vēlreiz jāskata lieta par bēgšanu no policijas pirms 5 gadiem (+ VIDEO) 3

Tiesai atkārtoti būs jāizskata krimināllieta, kurā pirms aptuveni pieciem gadiem kāds autovadītājs narkotisko vielu reibumā bēga no policijas. Pakaļdzīšanās laikā – no Rīgas līdz Ogrei – cieta vairāki likumsargi. Bēgošo autovadītāju izdevās apturēt, tikai lietojot šaujamieroci. Un tieši ar vīrieša ievainošanu galvā saistīts Augstākās tiesas Senāta lēmums, kas paredz daļēji atcelt zemākās instances tiesas lemto, ka vīrietim par izdarīto jāizcieš piecarpus gadu cietumsods. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti