Kā rīkoties situācijās, ja uz ceļa pēkšņi parādās dzīvnieks 5

 
5.aprīlis 2011 13:16

Piedāvajam iepazīties ar BALTA, DBS un Valsts Meža dienestu ekspertu sagatavotu materiālu par auto un dzīvniekiem uz ceļa...

Aplūkoti tikai 3 no vairākiem iespējamiem variantiem:

Tieši auto priekšā uz ceļa izskrien dzīvnieks

Šādos gadījumos autovadītājam vairs nav ne laika, ne arī vietas, lai veiktu kādas darbības, tāpēc sadursme visticamāk ir neizbēgama. Risinājums – bremzēt pēc sadursmes, turot stūri iepriekšējā braukšanas virzienā. Savukārt pēc automobiļa apstāšanās ir jārīkojas atbilstoši situācijas apstākļiem un nepieciešamībai.

Auto priekšā nelielā attālumā uz ceļa izskrien dzīvnieks

Šādos gadījumos autovadītājam ir minimāls laiks un vieta manevra veikšanai, tāpēc ieteicams aktīvi bremzēt. Savukārt, ja dzīvnieks STĀV uz ceļa vai gatavojas to šķērsot, nepieciešams spiest automobiļa skaņas signālu. Būtiski vērot dzīvnieka pārvietošanās virzienu. Turklāt ātrumam samazinoties, īsi pirms dzīvnieka jāveic stūres pagrieziens nost no dzīvnieka, bet ne vairāk kāds nepieciešams joslas maiņas manevram, jo vairumā gadījumu, joslas maiņa atrisina problēmu.

Svarīgi ņemt vērā – ja esat pārliecināti, ka stresa ietekmē spēsiet pagriezt stūri tikai minimāli nepieciešamā daudzumā, tad veiciet manevru. Savukārt, ja gribās stūrēt vairāk, tad neveiciet nekādus manevrus, tikai bremzējiet, iespējams, piedzīvojot sadursmi.

Auto priekšā pietiekami lielā attālumā uz ceļa izskrien dzīvnieks

Šādos gadījumos autovadītājam ir pietiekami laika un vietas manevra veikšanai, tāpēc ieteicams aktīvi bremzēt, ieslēgt automobiļa avārijas signalizāciju, tādējādi brīdinot citus satiksmes dalībniekus par nestandarta manevra veikšanu. Nepieciešamības gadījumā vajag apstāties, sagaidīt, kad brauktuve ir brīva, pārliecināties vai nav nekādu apdraudējumu un tikai tad turpināt ceļu.

Ieteikumi, kā rīkoties situācijās, ja notikusi sadursme ar dzīvnieku

• Ja sadursmes rezultātā dzīvnieks ir gājis bojā un atrodas uz brauktuves, tad transportlīdzekļa vadītājam ir jānodrošina un jāpasargā citi satiksmes dalībnieki no sadursmes ar to, iededzot automobiļa avārijas ugunis vai izliekot uz ceļa trijstūri. Bez tam pašam, kā arī citiem ārpus automobiļa esošajiem cilvēkiem drošības nolūkos mugurā jāuzvelk košā, atstarojošā veste un tikai tad, ja tas ir iespējams, jāatbrīvo brauktuve. Taču vienlaikus jāatceras, ka meža dzīvnieki var būt dažādu infekciju pārnēsātāji, tāpēc jāievēro īpaša piesardzība. Savukārt par dzīvnieka bojāejas faktu autovadītāji aicināti zvanīt un informēt Valsts Meža dienestu vai ceļu policiju.

• Ja sadursmes rezultātā dzīvnieks ir smagi ievainots, tad autovadītājs aicināts ziņot par notikušo Valsts Meža dienestu vai ceļu policiju, kuri tālāk nodrošinās informācijas nodošanu par iespējamo dzīvnieka savākšanu attiecīgajiem dienestiem.

• Ja dzīvnieks pēc sadursmes ir pazudis vai aizskrējis, un ja transportlīdzekļa bojājumi vai ceļu satiksmes negadījuma prasības to atļauj – auto vadītājs drīkst pamest negadījuma vietu.

• Ja notikusi sadursme ar kādu mājdzīvnieku (piemēram, govi, zirgu, suni vai kaķi u.c.), tad tā klasificējama kā trešās personas mantas bojājums, un šādos gadījumos par notikušo nepieciešams informēt ceļu policiju.

Konsultēja un informāciju sagatavoja:
Drošas Braukšanas Skolas, AAS “BALTA”, Valsts Meža dienesta eksperti

 

 
Visi komentāri
 
282346. viesis 5.aprīlis 2011 17:43
0 0 Atbildēt

Vareetu veel pie reizes papildinaat ar Valsts Meža dienestu operatiivo taalruni uz kuru jaazinjo...

282349. viesis 5.aprīlis 2011 21:08
0 0 Atbildēt

Tāds pajocīgs tas "ekspertu sagatavotais materiāls"...."savukārt,ja gribās stūrēt vairāk,tad neveiciet nekādus manevrus".

282358. viesis 6.aprīlis 2011 21:21
0 0 Atbildēt

Jāskatās, cik vērtīgs ir tas dzīvnieks. Ja laba gaļa un trofeja, tad pedāli grīdā un mauc tik virsū.

282369. viesis 8.aprīlis 2011 0:47
0 0 Atbildēt

Par sabrauktu kaķi ir jāziņo ceļu policijai?

282380. viesis 8.aprīlis 2011 20:29
0 0 Atbildēt

Jāizkāpj no mašīnas un trīs reizes tai jāapskrien apkārt uz kreiso pusi un jābrauc tālāk, ja autiņš kustas :))

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti