Par 1/4 pieaudzis CSN zaudējumu atlīdzību skaits 5

 
31.augusts 2007 11:55

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) datiem 2007.gada pirmajā pusgadā apdrošināšanas sabiedrībām piekritušo atlīdzību prasības sastādīja 13,4 miljonus latu, kas ir par 41 % vairāk nekā tādā pašā laika periodā pērn. Pirmajā pusgadā OCTA polises izsniegtas 15,6 milj. latu apmērā.

Rādītāji liecina, ka šogad par 1/4 pieaudzis ceļu satiksmes negadījumos cietušo pieteikumu  skaits zaudējumu atlīdzību saņemšanai. Šis faktors, kā arī remontdarbu izmaksu kāpums sekmējis straujo atlīdzību izmaksu pieaugumu.

Vidējās atlīdzības izmaksas lielums pirmajā pusgadā ceļu satiksmes cietušajiem veidoja 569,84 latus.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Šogad pirmajā pusgadā nopelnīto prēmiju apmērs ir pieaudzis par 27 %. Salīdzinājumam piekritušās atlīdzības palielinājušās daudz straujāk - par 41 %, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn. Izmaksājamo atlīdzību pieaugums ir izskaidrojams ne tikai ar inflācijas kāpumu, bet arī ar to, ka apdrošināšanas sabiedrībās par 25 % pieaudzis zaudējumu pieteikumu skaits”.  

Lielākā daļa 91 % no pirmajā pusgadā pieņemtajiem lēmumiem apdrošināšanas sabiedrībās bija par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu. 

Palielinājies arī uz Saskaņoto paziņojumu pamata reģistrēto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars. Šogad pirmajā pusgadā tie bija 56,5 % no visiem reģistrētajiem ceļu satiksmes negadījumiem, kas ir par ¼ vairāk nekā pērn tādā pašā laika posmā. Visaktīvāk Saskaņotie paziņojumi tiek izmantoti Rīgā. No visiem Saskaņotajiem paziņojumiem galvaspilsētā reģistrēti 61%.

Saskaņoto paziņojumu izmantošana paredzēta tikai gadījumos, kad ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti divi transportlīdzekļi, nav cietuši cilvēki, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts braukt.

OCTA Latvijā 10 gadus

OCTA sistēma Latvijā tika izveidota 1997.gada 1.septembrī, kad stājās OCTA likums. Saskaņā ar likumu jebkuram transportlīdzekļa īpašniekam, lai piedalītos ceļu satiksmē, bija obligāti jāslēdz civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas līgumu, kas nodrošina ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem radušos zaudējumu atlīdzināšanu. Nolūks ieviest OCTA sākotnēji radīja lielas diskusijas gan no valdības, gan no sabiedrības puses - vai sistēma neveicinās „ļaunprātīgi” izraisītas avārijas un vai policijai netiks uzlikts papildu slogs negadījumu reģistrēšanā.

Ja sākotnēji liela daļa Latvijas sabiedrības uzskatīja OCTA par nevajadzīgu un autovadītājiem neizdevīgu sistēmu, tad šodien par tās lietderību neviens vairs nešaubās. Desmit gadu laikā OCTA attīstības jomā ir sasniegti atzīstami rezultāti, ko atzinīgi novērtējuši arī ārvalstu kolēģi.
 
Visi komentāri
 
241965. viesis 1.septembris 2007 17:58
0 0 Atbildēt

Lai tak apdrošinātāji maksā, nebūtu izdevīgi nepiedāvātu pakalpojumu OCTA.

241983. viesis 2.septembris 2007 17:41
0 0 Atbildēt

Cik ta var vārīties, jāsāk beidzot kkas maksāt atpakaļ! :D

Laikam šķiļamies vairāk...

241993. viesis 2.septembris 2007 23:58
0 0 Atbildēt

Cilvēki brauc tā, ķipa tiesības Rumbulā iegādājušies, protams ka gadījumu vairāk, pat parkoties nemāk, vai arī brauc ar X5 un domā ka ceļš pieder viņam, ņirga nāk, pēc tam bola acis ka OCTa tik dārga, kaut arī jautājums, vai OCTa pa apt 100,- Ls ir dārga? Man liekas ka nē, jo izraisīta situācija apdrošinātājam maksā vidēji 590,- Ls apmērā, protams arī servisi grib pelnīt, statistika... satiksmes kustība(kultūra) Latvijā ir drausmīga...

242017. viesis 3.septembris 2007 11:06
0 0 Atbildēt

Paši vainīgi. Atcēla sodus par avāriju izraisīšanu ar tiesību atņemšanu un lūdzu - rezultāts. Cilvēks izraisa avāriju, viņam ierubī ceļa nedošanu ar 10 Ls sodu un viss. Kā brauca, tā brauks tālāk.

242346. viesis 7.septembris 2007 11:13
0 0 Atbildēt

tevnet.lv : Trešo vietu populārāko apdrošināšanas veidu topā saglabā sauszemes transportlīdzekļu OCTA apdrošināšana. Šā gada 2 ceturkšņos tajā parakstītas prēmijas Ls 26,2 milj. apmērā (17% no tirgus), kas ir par Ls 10 milj. jeb 62% vairāk nekā pērnā gada 2 ceturkšņos. Pēc izmaksātajām atlīdzībām OCTA apdrošināšana atrodas 2.vietā ar Ls 13,7 milj. (23% no tirgus) – par Ls 4,6 milj. jeb 51% vairāk nekā pērn.

Un nestāstiet, ka OCTAs bizness ir nerentabls!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti