Izveidota spēle šoferīšiem par pirmās palīdzības sniegšanu 12

 
27.novembris 2007 12:53

Latvijā liela daļa šoferu ceļu satiksmes negadījuma rezultātā nemaz nezinātu, kā būtu pareizi cietušajam jāsniedz pirmā palīdzība. Tomēr uzreiz uz ceļa sniegtā pirmā palīdzība var izglābt līdzbraucēja vai cita cietušā dzīvību.

Tāpēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) par godu OCTA 10 gadiem izstrādājis speciālu spēli šoferīšiem, ar kuras starpniecību aicina autovadītājus kļūt atbildīgākiem un nepieciešamības gadījumā atsvaidzināt savas zināšanas pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā.  Spēle tapusi sadarbībā ar Katastrofu medicīnas centra speciālistiem.
Spēle jebkuram interesentam ir pieejama LTAB mājas lapā www.ltab.lv.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Ikviens šoferis reiz ir izgājis pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas kursus, bet cik no visiem gūtās zināšanas un iemaņas varētu prasmīgi pielietot, ja pēkšņi rastos šāda vajadzība? Tāpēc OCTA 10 gadu jubilejā vēlējāmies aicināt šoferus un viņu draugus novērtēt savas pirmās palīdzības sniegšanas prasmes un varbūt nepieciešamības gadījumā atjaunot zināšanas un praktiskās iemaņas.”

Nekad iepriekš nevar zināt, kurā brīdī uz ceļa tuviniekam, draugam, paziņam vai svešiniekam vajadzēs sniegt pirmo palīdzību. Katrai sekundei ir nozīme, bet nezināšana var būt liktenīga. Tāpēc ar šīs spēles starpniecību šoferi tiek aicināti būt atbildīgi. OCTA atlīdzinās cietušajiem zaudējumus, bet nesniegs morālo gandarījumu, ja izšķirošajā brīdī nespēsiet palīdzēt, bet zināsiet, ka jūs to būtu varējis izdarīt, ja tikai nebūtu tik vieglprātīgi izturējies pret pirmās palīdzības sniegšanu. Šī spēle domāta visiem tiem, kas piedalās ceļu satiksmē – gan kājāmgājējiem, gan šoferiem, gan līdzbraucējiem. 

Katastrofu medicīnas centra (KMC) direktors Mārtiņš Šics norāda: „Latvijā ir nepiedodami liels traumu skaits un ierobežotas mediķu iespējas nekavējoties ierasties katrā negadījuma vietā, lai savlaicīgi sniegtu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Tomēr būtisku ieguldījumu situācijas uzlabošanā varam sniegt arī paši. Mūsu speciālistu pieredze liecina, ka savlaicīgi un pareizi sniegta pirmā palīdzība ievērojami palielina negadījumā cietušā cilvēka iespējas izdzīvot vai arī samazina uz veselību atstāto seku dziļumu. Ar lielāko prieku atbalstām ikvienu ieceri, kas veicina iedzīvotāju interesi par pirmo palīdzību, jo tieši nezināšana ir galvenais iemesls, kas cilvēkus attur no palīdzības sniegšanas cietušajam.”
 

OCTAI 10 gadi

OCTA sistēma Latvijā tika izveidota 1997.gada rudenī. Līdz ar to šogad aprit 10 gadi, kopš sistēma uzsākusi savu darbību. Šo gadu laikā atlīdzībās ceļu satiksmes cietušajiem izmaksāti vairāk nekā 100 milj.latu. Veiksmīgi ieviests Saskaņotais paziņojums, izstrādātas modernas informācijas datu bāzes, palielināti atlīdzību limiti, ieviestas nemateriālās atlīdzības. Vairākkārt pilnveidoti ar OCTA saistīti likumdošanas akti, veidojot OCTA sistēmu Latvijā par vienu no modernākajām starp Eiropas Savienības valstīm.

Šobrīd OCTA tirgū darbojas 9 apdrošināšanas sabiedrības: „Balta”, „Baltikums”, „Balva”, „BTA”, „Ergo Latvija”, „Parekss Apdrošināšanas Kompānija”, „IF Latvia”, „Seesam Latvia”, „Baltijas Apdrošināšanas Nams”.

LTAB tika izveidots, lai sekmīgi ieviestu OCTA sistēmu Latvijā. Sākotnēji tas darbojās LR Finanšu ministrijas pakļautībā ar nosaukumu Satiksmes Birojs. Kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija un tās darbības mērķis ir nodrošināt ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību un OCTA sistēmas stabilitāti un attīstību.
 
Visi komentāri
 
247836. viesis 27.novembris 2007 13:03
0 0 Atbildēt

super spēle es jau 50 reizes izgāju :)

247838. viesis 27.novembris 2007 13:11
0 0 Atbildēt

interesanti, cik piemēram DE negadījumos citi šoferi cenšas palīdzēt?

Jeb viņi principiāli to nedara, jo ja būsi, ko aplamu nodarījis, var iznākt visu mūžu pensiju maksāt.

P.S.

„Katastrofu medicīnas centra (KMC) direktors Mārtiņš Šics norāda: „Latvijā ir nepiedodami liels traumu skaits un ierobežotas mediķu iespējas nekavējoties ierasties katrā negadījuma vietā, lai savlaicīgi sniegtu neatliekamo medicīnisko palīdzību...."”

par to vajadzētu valdībai domāt pirms ieguldīt kādos aplamos megaprojektos.

247848. viesis 27.novembris 2007 14:12
0 0 Atbildēt

ibio - nebūš gan taisnība

Ja diabētiķis zaudē samaņu - pirmo vajag iedõt cukurūdeni vai saldu koņču, nevis insulīnu, jo

ja diabētiķim ir mazs cukura līmenis asinīs, tas var zaudēt samaņu, to ātri dabūt uz pekām var iedodot ko saldu (tāpēc diabētiķiem vienmēr ir kāds saldums līdzi), ja tas nelīdz cukura ir par daudz un tam nepieciešams insulīns un/vai ātrie.

Ja iedosi diabētiķim pirmo insuilīnu, kad tam jau tā cukurs ir maz asinīs tas nomirs adatas galā, MOMENTĀLI!

No pārlielu liela cukura daudzuma memirst uzreiz, no pārlieku maza - uz sitiena.

247854. viesis 27.novembris 2007 14:58
0 0 Atbildēt

man arī ar pirmo klikšķi "pacients" atdeva galus!Aizmirsies ir viss...

247864. viesis 27.novembris 2007 15:49
0 0 Atbildēt

1 līmenis tikai :(

247876. viesis 27.novembris 2007 17:13
0 0 Atbildēt

nez...es gan minutes laikaa pareizi visu sadariju...domaaju,ka buus kas incantaaks...bet nu jaa, droshvien, ka par kaadiem 10k (ko izteereeja speeles veidoshanai) neko vairaak jau nevareeja izveidot :(

247890. viesis 27.novembris 2007 20:50
0 0 Atbildēt

Ja Pēcis tik ātri atstiepj galus,tad tā vietā lai sauktu ātros prātīgāk ir sniegt pirmo plīdzību un tad...,bet katrā situācijā ir savādāk un ne vienmēr ir kā šajā spēlītē. Un tiko nosistam baudīt pulsu vai šis dzīvs vai ne ir ne pārāk patīkami,kurnu j pats esi to izdarījis.Bet nu citādi jau tīri jauka spēlīte.

247898. viesis 28.novembris 2007 0:03
0 0 Atbildēt

Baigi maz. Es jau saberzeeju kjepinjas un atsaucu atminjaa visaadus guljas veidus un zhnjauga uzlikshanas metodiku. A tur tikai pashi pamati.

247899. viesis 28.novembris 2007 8:44
0 0 Atbildēt

pa īsu :(

247963. viesis 28.novembris 2007 20:22
0 0 Atbildēt

būtu incanti uzzināt cik man kā OCTA pircējam šitā spēlīte ir izmaksājusi ;)

248094. viesis 30.novembris 2007 11:49
0 0 Atbildēt

Man arii gribeetos uzzinaat cik izmaksaaja shiis megaspeeles izveidoshana...

248119. viesis 30.novembris 2007 14:58
0 0 Atbildēt

Baigais abloms,biju taa jau sagatavojies,tipa kaa uz samaariesu kursiem,bet nekaa...viilies esmu dikti!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti