Atskats uz aizraujošo «Red Bull Air Race» 2007.gada sezonu

 
5.decembris 2007 11:04

Ar amerikāņa, "Team Cobra" pilota Maika Mangolda uzvaru ir noslēgusies pasaules aviācijas sacensību sērijas "Red Bull Air Race World Series" 2007. gada sezona, kas bija ar pārsteigumiem un spilgtiem momentiem bagātākā sezona šo sacensību trīs pastāvēšanas gadu vēsturē.

Sezonas gaitā čempionāta līdera pozīcijas ieņēma anglis, "Team Matador" pilots Pauls Bonhoms, un tikai viņa neveiksme pēdējā sacensību posmā Austrālijā, Pērtā ļāva Maikam Mangoldam čempionāta kopvērtējumā iegūt tieši tikpat daudz punktus, cik čempionāta līderim, un izcīnīt uzvaru visā sezonā.



0,43 sekundes izšķir čempiona likteni
Paula Bonhoma un Maika Mangolda cīņa visas 2007. gada sezonas laikā šogad "Red Bull Air Race" padarīja par īpaši interesantām sacensībām. Līdz šim vēl nebija piedzīvota situācija, ka "Red Bull Air Race World Series" noslēdzas ar ļoti līdzīgu divu pilotu rezultātu kopvērtējumā. Sezonas gaitā abi piloti nopelnīja 47 punktus, bet, lai uzvarētāju noteikt būtu grūtāk, abiem pilotiem kontā bija vienāds izcīnīto vietu salikums – katram no tiem bija trīs 1. vietas, trīs 2. vietas, trīs 3. vietas un pa vienai 5. vietai. Taču sacensību žūrija atklāja, ka "Red Bull Air Race World Series" 8. posmā Portugāles pilsētā Porto, pusfinālā Mangolds sacentās aci pret aci ar Bonhomu, un bija par 0,43 sekundēm ātrāks. Un šī nepilnā pussekunde bija tā, kas izšķīra čempionāta likteni.

2007. gada sezonas spraigumu izsaka arī tas, ka sezonas gaitā uzvaras svinēja pieci dažādi piloti. 2005. gada čempions Maiks Mangolds un Pauls Bonhoms izcīnīja pa trijām uzvarām. Ungārs, "Team Red Bull" pilots, Peters Bešenijs uzvarēja sezonas pirmajās sacensībās – Abū Dabī. Brits, "Team Matador" pilots Stīvs Džons, pieveicot Mangoldu, uzvarēja Porto, bet francūzis, "Team M.R.T" pilots Nikolass Ivanovs visus pārsteidza ar uzvaru sezonas pēdējās sacensībās Pērtā. Vienīgi pagājušā gada čempions, amerikānis, "Team Red Bull" pilots Kirbijs Čamblis šogad nespēja uzvarēt nevienu pašu reizi. Kopvērtējumā Peters Bešenijs izcīnīja 3. vietu, bet 4. ieguva pagājušā gada čempions - Kirbijs Čamblis.



Kas ir "Red Bull Air Race World Series"?
"Red Bull Air Race World Series" ir kompānijas "Red Bull" organizēta aviācijas sacensību sērija, kas kopš 2005. gada ļauj noskaidrot pasaulē ātrāko un spēcīgāko sporta lidmašīnu pilotu. Šīs aviācijas sacensības tiek dēvētas par jaunu motorsporta veidu un aviācijas F1. Tajās piedalās tikai pieredzējušākie pasaules sporta lidmašīnu piloti, kuri pirms tam izturējuši īpašu pārbaudi un ir saņēmuši īpašu atļauju startēt vienās no trakākajām pasaules sacensībām. Tajās lidojuma ātrums sasniedz 400 km/h un pārslodze uz pilota ķermeni, kurš nav ietērpts pārslodzes mazinošā tērpā, var sasniegt 10 G, kas ir gandrīz divreiz vairāk kā pārslodzes, kādas sacensībās piedzīvo Formula 1 piloti.



Kā notiek sacensības?
Sacensību trase, kas parasti ir izveidota lielu pilsētu upju grīvās vai īpaši skaistās vietās, kā, piemēram, Amerikas Lielajā kanjonā, ir aptuveni 1,4 km gara, un tā nosprausta ar speciāli izstrādātu piepūšamu pilonu vārtiem. Katram pilotam kvalifikācijas un sacensību lidojumu laikā ir jāveic divi trases apļi, un visu piepūšamo pilonu vārti ir jāizlido noteiktā secībā un atbilstoši noteikumiem - ne pa zemu, ne pa augstu, taisni vai sagriežot lidmašīnu uz sāna. Izlidošana ārpus trases vai lidošana pārāk zemu nozīmē izslēgšanu no sacensībām, bet par nepareizu vārtu šķērsošanu tiek piešķirts trīs sekunžu sods. Ja pilotam gadās kļūdīties, un viņa lidmašīna pārplēš kādu no piepūšamajiem piloniem, rezultātam tiek pieskaitītas desmit sekundes.



Katru "Red Bull Air Race" sacensību ceturtdaļfināla dalībnieki tiek noskaidroti kvalifikācijas sacensībās, un tikai astoņi ātrākie un precīzākie piloti turpina cīņu par godalgotām vietām. Attiecīgi pusfinālā sacenšas četri labākie, no kuriem divi labākie finālā sacenšas par pirmo vietu.

Katrās sacensībās pirmo sešu vietu ieguvēji apgrieztā secībā saņem no sešiem līdz vienam kopvērtējuma punktam. Tas pilots, kurš sezonas laikā nopelnījis visvairāk punktus, saņem "Red Bull Air Race World Series" čempiona titulu. Savukārt labākā divu pilotu komanda saņem "Red Bull Air Race World Team Trophy".



Sacensību lidmašīnas
"Red Bull Air Race World Series” sacensībās tiek izmantotas četru dažādu tipu lidmašīnas – "EDGE 540", "EXTRA 300S", "MX2" un "CAP 232". To aptuvenā masa ir tikai 600 kg, to sešu cilindru, 8,9 litru dzinēju jauda pārsniedz 300 zirgspēkus un to maksimālais lidojuma ātrums ir aptuveni 400 km/h. Atkarībā no lidmašīnas modeļa to fizelāža ir izgatavota, izmantojot metāla cauruļu, koka vai oglekļa šķiedru rāmi un oglekļa šķiedru paneļus, bet spārni ir izgatavoti tikai no oglekļa šķiedrām. Spārnos atrodas arī papildus degvielas bākas ilgstošiem lidojumiem, bet sacensību laikā tās parasti netiek izmantotas. Pilota sēdeklis līdzīgi kā rallija automašīnās ir aprīkots ar piecu punktu drošības jostām. Ņemot vērā zemo lidojuma augstumu, lidmašīnas nav aprīkotas ar katapultēšanas iekārtu, bet katram pilotam lidojuma laikā līdzi ir izpletnis.



G-Force pārslodze
Tikai paši labākie un pieredzējušākie sporta lidmašīnu piloti var piedalīties "Red Bull Air Race World Series” sacensībās. Tiem ir jābūt perfektai fiziskai un psiholoģiskai sagatavotībai, jo sacensību laikā netiek izmantoti pārslodzes mazinoši kostīmi, kādus lieto reaktīvo iznīcinātāju piloti, taču sacensībās pārslodzes uz pilota ķermeni brīžiem var sasniegt pat 10G, kas ir teju vai divreiz vairāk kā pārslodzes ko piedzīvo Formula 1 piloti un vairāk kā trīs reizes pārsniedz tās pārslodzes, ko cilvēki izbauda atrakciju parkos. Pie šādām pārslodzēm rodas asinsspiediena starpība sirdī un smadzenēs, kas var izsaukt tuneļa tipa redzējumu, radīt problēmas atšķirt krāsas un saprast balss komandas. Vājāki organismi pat pie mazākām pārslodzēm jau var izbaudīt apziņas aptumšošanos un nonākt bezsamaņā.



Pasaulē lielāko pārslodzi 178G 1977. gadā pārcieta angļu Formula 1 pilots Deivids Purleijs, kura formula kvalifikācijas sacensību laikā Silverstonas trasē ar ātrumu 173 km/h ietriecās sienā, un pēc 66 cm sasniedza ātrumu 0 km/h. Pēc šīs avārijas viņš izdzīvoja, un pēc neskaitāmo lūzumu sadziedēšanas atgriezās sportā. Deivids pievērsās avio akrobātikai, taču gāja bojā 1985. gadā, kad viņa "Pitts Special" divplāksnis iegāzās jūrā.



"Red Bull Air Race World Series” jaunumiem un notikumiem iespējams sekot līdzi www.redbull.lv un www.redbullairrace.com interneta mājas lapās.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti