Latvijā janvārī jauno auto tirgus turpina kritumu - 32% 11

 
Auto Asociācija | 9.februāris 2021 14:30

Janvārī jauno auto tirgus turpina uzrādīt kritumu 32%. Tas ir lielākais kritums kopš pandēmijas otrā viļņa, kuru veicinājusi arī klātienes tirdzniecības ierobežojumi. Janvāra auto pārdošanas dati arī visai uzskatāmi ilustrē to, kā tirdzniecības ierobežojumi ir ietekmējuši mūsu ekonomiku.

Ja smagais komerctransports jau kuro mēnesi piedzīvo strauju pieaugumu, janvārī uzrādot 90% pieaugumu pret iepriekšējo gadu, tad vieglā komerctransporta pārdošanas apjomi ir piedzīvojuši kritumu 16% jauno un 22% lietoto vieglo komerc auto segmentā.

Tas ir vērtējams kā indikators, ka tieši mazais bizness uzņem lielāko epidemioloģisko ierobežojumu triecienu. Lielāko kritumu piedzīvojis lietoto vieglo auto tirgus, tas ir samazinājies par 34% attiecībā pret 2020. gada janvāri. Visticamāk ka, gan jauno, gan lietoto vieglo auto pārdošanas apjomu līdzvērtīgo kritumu var izskaidrot ar tirdzniecības ierobežojumiem, jo automašīna ir ilgtermiņa ieguldījums, kura attālinātai iegāde ir visai sarežģīta, sevišķi privātajā sektorā, kur izvēle pamatā tiek izdarīta uz vietas, konkrētajā tirdzniecības vietā.

Latvija - jauni vieglie automobiļi (M1 un N1) Foto: Auto Asociācija

Līdz šim auto tirgotāji ir centušies pārsturkuturēt savu uzņēmējdarbību, lai turpinātu darbu pielāgojoties apstākļiem un neizmantojot valsts atbalsta mehānismus, vai izmantojuši tos minimāli. Taču, ja klātienes tirdzniecības ierobežojumi saglabāsies arī auto tirdzniecība un pārdošanas apjomi turpinās kristies, arī šai nozarei nāksies lūgt valsts atbalstu. Bez tam, ņemot vērā auto tirdzniecības specifiku ar plašām tirdzniecības vietām, kas neparedz lielu cilvēku pulcēšanos, būtu visai vienkārši nodrošināt arī visaugstākās epidemioloģiskās drošības prasības, ja klātienes tirdzniecībā tiktu atļauta.  Atgādināsim ka Auto Asociācijas biedri valsts kasē ik gadu iemaksā vismaz 210 miljonus eiro nodokļos un daudz labprātāk turpinātu to darīt strādājot, nevis izmantotu valsts atbalsta mehānismus.

“Iepriekšējās krīzēs auto tirgotāji ļoti labi ir apguvuši spēju ātri mobilizēties, pielāgoties un izdzīvot pašu spēkiem. Taču situācijā, kad valsts ir noteikusi klātienes tirdzniecības ierobežojumus, arī iespējas pielāgoties ir ierobežotas. Šai situācijai ievelkoties, mēģinājumi izdzīvot pašu spēkiem sāk zaudēt racionālo jēgu, tāpēc aicinu valdību tuvākjā laikā atjaunot klātienes tirdzniecību, nodrošinot visas epidemioloģiskās prasības.”

 
Visi komentāri
 
anonimikis 9.februāris 2021 15:46
7 11 Atbildēt

Mazs un dārgs elektroauto piedāvājums. Cilvēki, kam ir nauda, saprot ka iekšdedzes dzinēja dienas ir skaitītas. Tādus iegādāties ir liels risks, jo pēc 5-7 gadiem otrreizējā tirgus uz vietas vairs nebūs. Arī pilsētā iebraukt nevarēs. Nav jēgas jaunam tādam tērēties.

Krotow 9.februāris 2021 20:19
6 2 Atbildēt

Nevarēs iebraukt ar dīzeļiem. Un ja izvāktu iestādes un skolas no centra, pārējais vairs neraustītu.

Par iekšdedzes auto neuztraucies. Tie ripos kamēr vien degvielu tirgos.

imzz 10.februāris 2021 11:01
1 0 Atbildēt

Par iekšdedzes auto neuztraucies. Tie ripos kamēr vien degvielu tirgos.

Pareizi. Turklāt tagad vairāki autoražotāji pievērsušies hibrīdiem, un tiem tak tāpat degvielu vajadzēs.

Ccxr 10.februāris 2021 9:05
1 0 Atbildēt

Haha, ko nozīmē dārgs? Tāds pats kā visur Eiropā BEZ Valsts subsīdijām! Latvijai būtu noziegums tērēt budžeta naudu dāvinot to Elonam Maskam jo Latvijas CO2 pret pasaules izmešiem ir 0.02% vai pat mazāk, un kamēr Ķīna, Krievija, Indija, Ārābija, Dienvidamerika un ASV neko nedarīs mēs varam katrs droši braukt ar ko vien gribam, klimatam nekas nemainīsies! Par lokālo piesārņojumu gan, kvēpu filtru kontrole utml. pilsētās ir svarīga, bet par 2003. Gada auto ir adekvāti ekoloģisks, ja labā kārtībā

Freijers 10.februāris 2021 9:28
0 0 Atbildēt

Lai arī parasti nepiekrītu, bet šeit zināms racions ir, arī neredzu jēgu no jauna auto pirkšanas, tostarp finansiāli, ja protams Rīgas centrs nafig nav vajadzīgs, tad nu tā, bet, ja tur iegriežas, tad šobrīd (kamēr nav gudri visu atcēluši) e auto ir izdevīgs dēļ sabiedriskā jolām (mazākā mērā) un stāvvietām (tas tiešām ir bonuss)...taču cik tas ir aktuāli attālinātā darba laikā (kad ir izdevīgāk vispār neko netērēt un nekusētēt), kas protams tā var strādāt, ir reāls jautājums.

Vienu brīdi jau dažu ražotāju produkcijai, ford piemēram, bija nullītēm, saldas cenas....iespējams, kas vēl būs.

GTD2 10.februāris 2021 13:30
1 1 Atbildēt

Nu gan dzīvo mākoņos, Pēc 5 un 7 gadiem nekas nebūs mainījies cilvēki tāpat brauks ar auto kuru vidējais vecums pārsniegs desmit gadus, pašreizējā ekonomiskā situācija neliecina ,ka kaut ,kas uz labo pusi varētu mainīties Domāju ,ka tieši el.auto otreizējais tirgus būs tāds ,kā būs,jo padsmit gadus vecam auto baterijas mūžšs būs beidzies , bet jaunu pirkt neatmaksāsies. . pat hibrītam kam lētākas baterijas maksā ap 2k, vairs tās mainīt neatmaksājās , jo paša auto cena zemāka par baterijām

:D 9.februāris 2021 16:21
3 1 Atbildēt

uz ierēdņiem un dažādiem pašvaldības iestāžu

kadriem, vajag orientēt tirgu. Cik pazīstu, neviens šobrīd nesūdzas. Darbs no mājām. Jārakstot tik projekti, lai var apgūt naudu, kuras esot šobrīd gana daudz ;)

reku 9.februāris 2021 17:10
1 1 Atbildēt

Ja cirvis grimst ezerā tad kāts arī aizies līdzi,nav jābūt ne Nostradamusam ne Pāvelam Globam lai to saprastu.

Šumba 9.februāris 2021 20:07
1 2 Atbildēt

iAuto, kas tas tāds "komertstransports" (2.rindkopa)? Es zinu "komerctransportu"!

iAuto 9.februāris 2021 22:42
0 0 Atbildēt

Paldies, labots

anoagask 9.februāris 2021 20:13
5 2 Atbildēt

lol viens neliels uzņēmums atjauno/neatjauno autoparku, un vieglais komerctransports nosvārstās. Tie -16% ir 28 kabluki

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti