Sabiedriskā transporta joslas rada neskaidrības katram otrajam autovadītājam 19

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Olsen+Partners | 22.maijs 2024 11:42

Vairāk nekā puse jeb 54% autovadītāju apliecina, ka ikdienā, pārvietojoties ar automašīnu, viņu maršrutā ir sabiedriskā transporta joslas.

Tomēr, neraugoties uz sabiedrisko joslu neizbēgamību ceļu satiksmē un ikdienas maršrutā, teju katrs otrais (44%) autovadītājs atzīst, ka attiecībā uz to lietošanu ir saskāries ar neskaidrībām. Piemēram, kad un kā pareizi pārkārtoties uz sabiedriskā transporta joslu, ja nepieciešams veikt manevru pa labi, un kuri ceļu satiksmes dalībnieki drīkst pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslu.

Aptaujas laikā noskaidrots, ka 7% autovadītāju ar šādām neskaidrībām saskaras regulāri, savukārt 44% ir pilnībā pārliecināti par savām ceļu satiksmes noteikumu zināšanām attiecībā uz sabiedriskā transporta joslu.

Lai gan lielākā daļa autovadītāju respektē sabiedriskā transporta joslas, tiek novērots, ka pa sabiedriskā transporta joslām tomēr regulāri pārvietojas ceļu satiksmes dalībnieki, kuriem tur nevajadzētu atrasties. Steidzīgākie autovadītāji mēdz pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus un tomēr braukt pa sabiedriskā transporta joslu, lai apsteigtu citus ceļus satiksmes dalībniekus. Vēlāk šie autovadītāji cenšas nokļūt atpakaļ savā joslā, radot sastrēgumus un avārijas situācijas, un, kavējot sabiedriskā transporta kustību. “Sabiedriskajā transportā ik dienu pārvietojas vairāki simti tūkstoši pasažieru un ir ļoti svarīgi, lai transports būtu prognozējams un pēc iespējas mazāk tiktu pakļauts sastrēgumiem. Sabiedriskā transporta joslas ļauj autobusiem un trolejbusiem galapunktā nokļūt ātrāk, tāpēc aicinām ikvienu autovadītāju neizmantot sabiedriskā transporta joslas,” skaidro “Rīgas satiksmes” sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Rīgas pašvaldības policija atgādina, ka pārkārtoties uz sabiedriskā transporta joslu, ja nepieciešams veikt manevru pa labi, drīkst īsi pirms manevra veikšanas, šķērsojot pārtraukto līniju. Pa joslu, kas paredzēta sabiedriskajiem transportlīdzekļiem, drīkst pārvietoties arī taksometri ar dzelteno numura zīmi, elektroautomobiļi, divriteņu mopēdi un motocikli, kā arī visi operatīvie transportlīdzekļi. Savukārt ar velosipēdu un elektroskrejriteni pa sabiedriskā joslu drīkst braukt tikai gadījumos, kad ir uzstādīta papildzīme, kas to atļauj.

Lai veicinātu autovadītāju izpratni par sabiedriskā transporta joslu nozīmi galvaspilsētas satiksmē un sekmētu autovadītāju un sabiedriskā transporta vadītāju savstarpējo cieņu, maijā norisinās informatīvā kampaņa “Cieni sabiedrisko!”. Tās mērķis ir skaidrot un atgādināt autovadītājiem, kāpēc Rīgā ir ierīkotas atsevišķas braukšanas joslas sabiedriskā transporta satiksmei, un kāds ir šo joslu mērķis, kā arī izglītot autovadītājus, atgādinot ceļu satiksmes noteikumus.

Iedzīvotāju aptauju pēc biedrības “Izglītības, kultūras un inovatīvo projektu asociācija” pasūtījuma veica pētījumu kompānija “Norstat”, aptaujājot vairāk nekā 1000 iedzīvotāju visā Latvijā šā gada aprīļa otrajā pusē.

Kampaņa tiek finansēta no ceļu satiksmes negadījumu novēršanai un profilaksei paredzētajiem līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju veiktās iemaksas no OCTA polisēm.

Kampaņu atbalsta Rīgas satiksme, Rīgas pašvaldības policija, Autotransporta direkcija.

 

 
Visi komentāri
 
0pis 22.maijs 2024 11:49
0 2 Atbildēt

Jāsecina, ka brīvās Latvijas izglītības sistēma nespēj sagatavot domājošus cilvēkus. Ja cilvēks nevar saprast tik vienkāršas lietas - jāprasa, ko viņš šajā dzīvē ir palaidis garām?

Vidzeme 22.maijs 2024 12:38
8 4 Atbildēt

jau reiz tev teicu - izskaidro man kā cilvēkam, kurš reti, bet tomēr atbrauc uz Rīgu un mājup braucot nolemj iegriezties Alfa centrā jeb Akropole, nezinu kā pareizāk. Kā man izskaitļot, kurā brīdī jānogriežas uz sab.joslu, lai veiktu pagriezienu uz to centru? - skaitīt krustojumus no Teikas, pētīt iepriekš google vai mēģināt saskatīt norādes, ko tas pats priekšā braucošais sab.transports var būt aizsedzis. Kā gudriniek?

0pis 22.maijs 2024 12:46
2 1 Atbildēt

Pirmajā reizē skaties apkārt, otrajā jau vajadzētu atcerēties?

Man braucot nepazīstamā apkaimē  ir tāds paradums - ieņemt pozīciju, lai smagie un busi netraucētu redzēt ceļa zīmes un vispār. Vai es ko daru nepareizi?

nu nu 22.maijs 2024 18:22
1 0 Atbildēt

Nepārtrauktā līnija neko neizsaka?

Vidzeme 22.maijs 2024 20:38
1 0 Atbildēt

Ja tur par pagriezienu uz Alfa, tad - kur tu tādu līniju redzi? - P.S.pie Teikas krustojuma es Alfu vēl neceru ieraudzīt.

Kanibaals 22.maijs 2024 22:20
2 0 Atbildēt

Tikai pēc "A" joslas beigām. Tas nav gadījums, kad drīkst no A joslas griezt.

Bradypus 23.maijs 2024 17:31
0 0 Atbildēt

Izskaidro tad, kā tu vispār spēj nogriezties? Kā un no kurienes izskaitļo kura brīdī to pagriezinu veikt? Kā vispār priekš nogriešanās karti un aizsegtās norādes pēti?

rupicii 24.maijs 2024 15:11
1 0 Atbildēt

Tur sab.josla jau ir izbeigusies

maps.app.goo.gl/4x4oGyG4UB9wJE719

Freijers 22.maijs 2024 12:11
5 1 Atbildēt

Tak beigās labi paskaidro kur visa neskaidrība - līdzekļus apguva un veica pētijumu....

Tikai jāņem vērā, ka Rīgā ir varka ar kamerām uz sabiedriskā joslām sākusies, kameras kā jau varkai pienākas ir saliktas kretīniski tuvu sab joslas beigām (labs piemērs Kalpaka bulvārī). .....

uupis 22.maijs 2024 12:33
3 1 Atbildēt

Mums ar Labo roku ir milzīgas problēmas, bet jūs te par A joslām - ha ha ha!!!

0pis 22.maijs 2024 16:12
0 0 Atbildēt

Rokas ir jāmaina! Lai strādā arī ar Kreiso!

Vissslikti 22.maijs 2024 17:41
1 0 Atbildēt

Vienmēr interesējis, kas skaitās īsi pirms.. 😄

Kanibaals 22.maijs 2024 22:42
0 0 Atbildēt

Īsi pirms ir šeit, fiziski neiespējami  - 

maps.app.goo.gl/C7LHHuX2zkyPPCMz8

uupis 23.maijs 2024 7:00
0 0 Atbildēt

Es apskatījos to vietu - kamera bija PIRMS nepārtrauktā apzīmējuma!

Atlikt paniku!

Andis 23.maijs 2024 13:45
0 0 Atbildēt

Nav CSN tāda termina" īsi pirms",ir termins savlaicīgi

iJuris 23.maijs 2024 9:10
1 0 Atbildēt

Tad sākam no sākuma. Kas veidoja rakstu? 

Olsen un Partneris.

Mājas lapā lasam info. "Vai jums ir nepieciešama preses relīze, mediju pasākums, preses birojs, influenceru mārketings, komunikācija sociālajos medijos, mārketinga vai reklāmas kampaņa, videoreklāma, animācija, makets, pasākums, nestandarta komunikācijas risinājums, lobēšana vai atbalsts krīzes komunikācijā? Klienti bieži atnāk pie mums pēc tā, bet paliek pateicoties mūsu stratēģiskajai pieejai un orientācijai uz rezultātu."

secinam, ka visvairāk der vārds lobēšana, no tā secinam, ka kādam vajag papiuldus traci ap tizlajām sabiedriskajām joslām, gan jau kādam, kam no tā ir precīzi mērāms ieguvums, saprotams ko ar to domāju.

Kārtējā aptauja, kur nav norādīts nekas, kkādi daži cilvēki kkur nezinnkur, nezin kādā veumā aptaujāti.

Daļai jau to tik vien kā vajag, pavicināt karogu ar A joslām un ir gatav skriet sistiem pret auto vējstikliem sakot cik vadītāji lieli lohi, bet to, ka kāds finansiāla izdevīguma dzīts to visu dara nevienam negribas redzēt...

650 24.maijs 2024 13:34
0 0 Atbildēt

Neviens ne pat ne mazākais meeslarakstelis "šodien" netop bez aizpakaļējās domas.

Tā iet, kad gadu desmitiem podā aizlaistos stratēģiskas nozīmes krustojumus mums tagad pārbūvē Lielveikali. Kamerām būt jābūt visur- ieskaitot šo veikalu publiskajās stāvvietās,kuras (pēc būtības tie paši) "ierēdņi" savulaik noteica cilvēka cieņu pazemojošā platumā.

Tāpat nav zināms, cik tad (mums,Lohiem) ir par sabtransa joslu lietošanu "sodīto" 2riteņ braucēju (un cik vēl par mobilo ierīču lietošanu brauksanas laikā sodīto Lohu).

Lai "garantēti" apkarinātu visu pilsētu ar Kamerām un veiksmīgi iekassētu no katra (vai vismaz katra pusotrā) uz ielas izgājušā (izbraukušā) loha, visupirms ir jāatrod pamatojums un sabiedrību tam jāsagatavo.Jāsapulcina ir arī tā dēvētos "noderīgos idiōtus",kuri to visu attaisnos un vairumā gadījumu pat priecāsies/Par! ,tāpēc katru dienu top arvien jauni Lohiem adresētie raksti.

Andis 23.maijs 2024 13:41
0 0 Atbildēt

Iesaku raksta autoram un arī pašvaldības policijai izlasīt CSN 70 un 93 punktus.

Bradypus 23.maijs 2024 20:56
0 0 Atbildēt

RS varētu arī izglītot savus tupeņus stūrētājus, ka baltā nepārtrauktā līnija ir arī viņiem saistoša un jābrauc pa sev izdalīto joslu līdz vietai, kur tā beidzas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.567 un 95 benzīns 1.637 EUR - 14.06.2024 (+ VIDEO)

iAuto uzpilda degvielu un secina, ka salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu tās ir nedaudz kritušās. Lasīt vairāk

 

Par 20 Zs lielāka jauda un jaunas iespējas - BMW modernizējis M2 (+ FOTO)

Vācijas autobūves uzņēmums BMW modernizējis sportisko modeli M2. Galvenais ieguvums – par 20 Zs jaudīgāks motors un modernāka multimediju iekārta. Lasīt vairāk

 
 

775 Zs, 20 tonnu graudu bunkurs, 18 m heders - New Holland pastāsta par jauno flagmani (+ FOTO) 19

Lauksaimniecības tehnikas ražotājs New Holland atklājis informāciju par jauno labības kombainu CR11. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti