Renault 5 prototips - ar iedvesmu no pagātnes 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Renault | 17.februāris 2021 10:30

70. gadu kulta automašīna ar šarmantiem lukturiem – vai tas jums kaut ko izsaka? Protams, tas ir Renault 5! Tā rotaļīgais “skatiens” ir daļa no zīmola mantojuma, un janvārī atklātā Renault 5 jaunā prototipa autori nevarēja neņemt vērā šo elementu.

Prototipa virsbūves dizaineris Nikolā Žardens atklāj, kā ir izdevies interpretēt slaveno Renault 5 ārieni no mūsdienīga skatu punkta.

Visi zina Renault 5 rotaļīgo un dumpīgo “skatienu”, kas ātri vien kļuva tikpat leģendārs kā pati automašīna. Jau 1972. gadā, kad šis modelis tika laists tirgū, Renault personificēja šo “skatienu” – tas notika slavenajā reklāmas animācijā ar nosaukumu “Les aventures de Supercar” (“Superauto piedzīvojumi”). Renault 5, kuru rotāja uz priekšējiem lukturiem uzlīmētas skaistas acis, devās uz tikšanos ar franču tautu. Tieši šo simbolisko un atpazīstamo skatienu Nikolā Žardens vēlējās atdzīvināt Renault 5 prototipā, vienlaikus radot nākotnes automašīnu.

No kulta skatiena līdz jaunai interpretācijai

14. janvārī atklātais Renault 5 prototips ir stāsts par nākotnes elektroauto, kas vienlaikus turpina leģendāro Renault 5. Tas jau ir izraisījis plašu rezonansi. Dizaineri prasmīgi interpretējuši 1972. gada modeļa oriģinālo stilu. Prototips nešķiet senils un uzreiz parāda tā kulta priekštecim raksturīgās iezīmes. Nikolā Žardens, kurš strādā Technocentre, proti, vietā, kur tiek izstrādātas Groupe Renault koncepcijas un modeļi, atklāj projekta pirmsākumus: “Darbs pie prototipa nebūt nebija brīvs domu lidojums. Mērķis bija interpretēt Renault 5 un mēģināt paredzēt nākotni, lai padarītu šo modeli par modernu auto.”

Projektējot priekšējos un dienas gaismas lukturus, “kā sākuma punktu izvēlējāmies oriģinālā Renault 5 priekšpuses elementu līnijas, leņķus un rādiusus. Pēc tam ar katru nākamo skici priekšējie lukturi mainījās, iegūstot pavisam jaunas proporcijas un formu.”

Prototipa gala versija rada priekā smejošu, nedaudz piemiegtu acu efektu. Savukārt taisnstūra formas dienas gaismas lukturi, kuri atrodas bampera apakšdaļā, atgādina 70. gadu miglas lukturus. Tāpat kā toreiz, arī mēs iegremdējām lukturus  virsbūves krāsas bamperī. “Trīsdimensiju lukturi rada kristāla efektu, bet to forma atgādina par risinājumiem, kas izmantoti aerodinamikas un aeronautikas pasaulē.”

Izteiksmīgumam pakļautā tehnoloģija

Jaunā kulta “skatiena” ražošanas procesā tika izmantotas moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas. Pamatā tika izmantota LED matricas tehnoloģija, kas ļauj integrēt kustību, ieprogrammējot animācijas, lai lukturi liktos dzīvīgāki. Jaunais automašīnas logotips iedegas un aktivizē animāciju, kas turpinās līdz pat priekšējam režģim. Pēc tam lukturi atdzīvojas tā, it kā automašīna mirkšķinātu acis. To nevar nepamanīt! “Pateicoties matricas tehnoloģijai un animācijām, mēs spējām turpināt un atjaunot oriģinālā automobiļa “skatiena” izteiksmīgumu un draiskulību."

Gan no dizaina, gan tehnoloģiju viedokļa Renault 5 prototipa priekšējiem lukturiem teorētiski ir maz kopīga ar oriģinālā Renault 5 lukturiem. Taču šo “skatienu” nav iespējams neatpazīt. "Lai šo modeli varētu dēvēt par īstu Renault 5 mantinieku, automašīnai bija jākļūst izteiksmīgai un dzīvespriecīgai. Projektējot prototipu, mums izdevās paveikt šo varoņdarbu. Esam izstrādājuši mūsdienīgu automašīnu, kas iemieso Renault dzīvesprieku,”  stāsta Nikolā Žardens.

 

 

 
Visi komentāri
 
imzz 17.februāris 2021 11:00
1 0 Atbildēt

Daļu no laba paskata dod lieli riteņi, un šajā sakarībā dīvaini, ka zaļie nepieprasa atgriešanos pie R13 vai R12 riteņu izmēra, jo tāds daudz ekoloģiskāks.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti