Citroën un Peugeot piedāvās vieglos komercautomobiļus ar degvielas šūnu sistēmu 3

 

Foto: Publicitātes attēls

PSA | 9.aprīlis 2021 8:33

Stellantis, autobūves uzņēmumu grupa, kas izveidojās pēc PSA Groupe un Fiat Chrysler Automobiles (FCA) apvienošanās, ir paziņojusi par pilnīgi jaunu vidējas veiktspējas ūdeņraža šūnu sistēmas arhitektūru. Pirmie ražotāji, kas to izmantos, būs Citroën, Peugeot un Opel.

Šobrīd Citroën un Peugeot piedāvā plašu elektrisko vieglo kravas auto klāstu, taču, izmantojot ūdeņraža degvielas šūnas, tie vēlētos panākt braukšanu bez emisijām, lielu sniedzamību, īsu degvielas uzpildes laiku un izslēgt kravnesības kompromisus.

Sadarbībā ar partneriem – Faurecia un Symbio – Stellantis ir nolēmuši izmantot vidējas veiktspējas risinājumu, ko veido 45 kWh ūdeņraža šūnu sistēma, 4,4 kg ūdeņraža tvertne (izvietota zem grīdas, 700 bāru spiediens) un 10,5 kWh gaitas akumulators.

Degvielas šūnu sistēmas uzdevums būs nodrošināt salīdzinoši vienmērīgu jaudas atdevi, savukārt akumulators nodrošinās paātrināšanos un izmantos palēnināšanos (reģeneratīvo bremzēšanu), turklāt to varēs uzlādēt no elektrotīkla.

Pirmais solis vidējas veiktspējas degvielas šūnu automobiļu ieviešanā būs vieglie komercauto. Citroën un Peugeot pašlaik piedāvā plašu elektrisko komercauto klāstu – no mazā e-Partner līdz pasažieru e-Traveller un lielajam furgonam e-Boxer.

Stellantis grupas degvielas šūnu automobiļi nodrošinās vairāk nekā 400 km sniedzamību (WLTP), un ūdeņraža uzpildes laiks būs apmēram 3 minūtes. Kravas telpas ietilpība un kravnesība būs tieši tāda pati kā iekšdedzes dzinēja versijām, turpretī emisiju apjoms būs nulle.

Papildu ieguvums būs iespēja 10,5 kWh akumulatoru uzlādēt no elektrotīkla ar līdz pat 11 kW jaudu. Elektromotors ar 100 kW jaudu un 260 Nm griezes momentu būs tāds pats kā elektriskajiem modeļiem.

Ar ūdeņradi darbināmo vieglo komercautomobiļu ražošana sāksies 2021.gada nogalē.

 
Visi komentāri
 
Freijers 9.aprīlis 2021 9:03
0 0 Atbildēt

Būs interesanti, cerams aizies process un tad iespējams arī citi sāks to lietot

Skaļa reklāma 9.aprīlis 2021 10:54
3 1 Atbildēt

Tā ir tīrākā Reklāma no Psa grupas.

PSA nav pateikuši kādi būs ražošanas apjomi, līdz ar to tā ir muļķošanās. Jo noteikti nebus vairak par 1000 mašīnām gadā, jo uzņēmuma Simbio (tas ir degvielas šūnu ražotājs) nevar izgatavot vairak kā 5000 šūnas gadā.

Toyota pateica ka jauno Mirai 2021 modeli var ražot līdz 40000 vienību gadā.

Hyundai pateica ka no 2022.g. ražos Nexo vismaz 40000 vienību.

imzz 10.aprīlis 2021 16:01
0 0 Atbildēt

Man tā ūdeņraža sistēma izskatās sarežģīta un neekonomiska. Pirmkārt, paša auto enerģijas agregāts sastāv no 3 daļām: paātrinājuma baterijas, degvielas šūnas un ūdeņraža augstspiediena sistēmas. Tas kopā drīzāk būs dārgāks, nekā lētāks par parastā elektroauto bateriju.

Otrkārt, ūdeņraža uzpildes stacijas ne tikai būs dārgas, bet arī prasīs lielu elektriskās enerģijas patēriņu ne tikai ūdens elektrolīzei, bet arī ūdeņraža saspiešanai līdz minētajiem 700 bāriem.

Saprotams , ja lielvalstis izdomās, ka viņu nodokļu maksātāji labprāt subsidēs gan ūdeņraža auto auto, gan uzpildes stacijas, tad kaut kas var sanākt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes 3

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

Kāpēc jaunais Toyota Land Cruiser ir principiāli cits auto? (+VIDEO) 10

Uz plašās planētas ražošanā vairs nav atlicis daudz tādu automašīnu kā Toyota Land Cruiser. Tāpēc pirmā iepazīšanās ar jaunās jeb J250 paaudzes modeli Skotijā ir īpaši svarīga. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 3

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti