PAPILDINĀTS 19:00 Jaunākais Krievijas-Ukrainas karā: 16.diena 11.03 (+ VIDEO) 2

 
Nozare.lv | 11.marts 2022 11:37

Krievijas karaspēks turpina uzbrukumu Ukrainai: raķešu triecienos tiek grautas pilsētas, iet bojā cilvēki, bēgļu gaitās dodas miljoni. Pārskatā arī aizvadītās diennakts svarīgākie notikumi.

plkst 01:03 ASV: Ukrainai vajadzīgas "zeme-gaiss" tipa raķetes, nevis iznīcinātāji

 LETA--AFP. ASV Valsts departaments ceturtdien noraidīja priekšlikumus nosūtīt iznīcinātājus "MiG" Ukrainai caur amerikāņu bāzi un paziņoja, ka Ukrainas centieniem atvairīt Krievijas iebrukumu labāk kalpotu "zeme-gaiss" tipa raķetes.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir vairākkārt aicinājis ASV un NATO nosūtīt kara lidmašīnas viņa valstij vai izveidot lidojumu lieguma zonu virs Ukrainas tās aizsardzībai pret Krievijas gaisa triecieniem.

Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss sacīja reportieriem Vašingtonā, ka uz zemes bāzētas aizsardzības sistēmas izrādījušās efektīvākas cīņā pret Krievijas gaisa spēkiem. 

"Mēs turpināsim apgādāt mūsu ukraiņu partnerus ar "zeme-gaiss" tipa sistēmām, kas viņiem vajadzīgas, lai vērstos pret draudiem, kurus viņiem rada Krievijas raķetes un artilērija," teica Praiss.

Viņš piebilda, ka Ukrainai jau ir "vairākas eskadriļas" ar savām lidmašīnām, bet ASV, nosūtot vairāk lidmašīnu Ukrainai, varētu saasināt konfliktu.

"Izlūkdienesti ir snieguši vērtējumu, ka lidmašīnu nosūtīšanu šādā veidā (..) Maskava varētu uzskatīt par [konfliktu] eskalējošu [darbību]," sacīja Praiss.

Varšava bija ierosinājusi savu iznīcinātāju "MiG-29" nosūtīšanu uz ASV Ramšteinas aviobāzi Vācijā, lai ASV tos tālāk nogādātu Ukrainā. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins trešdien savam Polijas kolēģim Mariušam Blaščakam paziņoja, ka Vašingtona nevēlas iesaistīties šādā plānā.

PAPILDINĀTS plkst.01:42 Krievija pieprasa ANO Drošības padomes sēdi par ASV "militāri bioloģiskām darbībām" Ukrainā

LETA--DPA. Krievija ir pieprasījusi piektdien sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai tajā apspriestu Krievijas apgalvojumus par ASV atbalstītām ķīmisko un bioloģisko ieroču laboratorijām Ukrainā.

"Krievijas misija [ANO] ir lūgusi [sasaukt ANO Drošības padomes] sēdi 11.martā, lai apspriestu ASV militāri bioloģiskās darbības Ukrainas teritorijā," tviterī paziņoja Krievijas pastāvīgā pārstāvja ANO pirmais vietnieks Dmitrijs Poļanskis.

Krievijas Aizsardzības ministrija ir apgalvojusi, ka Ukrainā ASV Aizsardzības ministrijas uzdevumā darbojas bioloģisko ieroču laboratoriju tīkls.

Arī Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova šonedēļ, neminot pierādījumus, apgalvoja, ka Ukrainā ar ASV atbalstu darbojas ķīmisko un bioloģisko ieroču laboratorijas.

ASV ir brīdinājušas, ka Maskavas nepatiesie apgalvojumi par masu iznīcināšanas ieroču ražošanu Ukrainā var kļūt par ieganstu, lai Krievija pati lietotu šādus ieročus Ukrainā. 

Arī Lielbritānija ir ļoti nobažījusies, ka Krievija varētu izmantot ķīmiskos ieročus Ukrainā, ceturtdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa. 

"Krievijai izteica šos jaunos nepatiesos apgalvojumus. Mēs esam redzējuši, ka Ķīna atbalsta šo propagandu, tāpēc mums jābūt piesardzīgiem, jo Krievija varētu lietot ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus Ukrainā vai radīt "false flag" operāciju," paziņoja ASV vēstnieka ANO vietnieks Džefrijs Preskots.

Preskots sacīja, ka ķīmisko ieroču lietošana no Krievijas puses ir labi dokumentēta, ieskaitot Krievijas prezidenta Vladimira Putina politisko pretinieku indēšanas un slepkavības vai to mēģinājumus Krievijā un Lielbritānijā. Viņš atgādināja, ka Maskava atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas vairākkārt lietojis ķīmiskos ieročus.

Pentagons: Krievija izšāvusi uz Ukrainu vairāk nekā 775 raķetes

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Krievija kopš sava iebrukuma Ukrainā sākuma 24.februārī ir izšāvusi uz Ukrainu vairāk nekā 775 raķetes, paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas augsta ranga ierēdnis.

Ierēdnis sacīja, ka tika izšautas visu tipu un dažādu paveidu raķetes, tai skaitā maza un vidēja darbības rādiusa raķetes, ballistiskās un spārnotās raķetes.

Viņš atzīmēja, ka Pentagons novērojis "tā saukto tālo apšaužu, bombardēšanu, raķešu palaišanu gan no lidmašīnām, gan no mobilām palaišanas iekārtām uz zemes skaita palielināšanos", kamēr kaujas darbības uz zemes palēninājušās. 

PAPILDINĀTS plkst.05:43 Zelenski satrauc Krievijas apgalvojumi par bakterioloģiskajiem un ķīmiskajiem ieročiem Ukrainā

LETA--UKRINFORM. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis videouzrunā ceturtdienas vakarā pauda satraukumu par Krievijas mediju nepatiesajiem apgalvojumiem, ka Ukrainā tiekot izstrādāti bakterioloģiskie ieroči un gatavoti ķīmiskie uzbrukumi.

"Krievijas propagandisti šodien jūtami atdzīvojās un ļoti centās. Droši vien tāpēc, lai piesegtu savas armijas noziegumus Ukrainā. Noziegumus pret Mariupoli, pret Donbasu, pret Harkivu, pret desmitiem citu pilsētu. Piesegt ar jaunām apsūdzībām. Jaunām vecām viltus ziņām. Viņi mūs apsūdz ... Atkal mūs! Ka mēs it kā izstrādājam bakterioloģiskos ieročus. It kā gatavojam ķīmisko uzbrukumu. Mani tas ļoti satrauc, jo mēs ne vienreiz vien esam pārliecinājušies: ja gribi uzzināt Krievijas plānus - paskaties, par ko Krievija apsūdz citus," sacīja Zelenskis. 

Viņš pauda pārliecību, ka šādu apsūdzību izplatīšana Krievijas medijos parāda, ka Krievijas militārie specdienesti ir spējīgi uz bakterioloģisko vai ķīmisko uzbrukumu un to grib.

"Viņi jau to ir darījuši citās valstīs. Tāpat! Paši paziņoja, paši organizēja, paši sūdzējās. Un to darīs vēl. Atkal un atkal. Ja viņus neapturēs," uzsvēra Zelenskis.

Viņš pieminēja, ka Krievija no Moldovas atšķēlusi Piedņestru, no Gruzijas - Abhāziju un Dienvidosetiju, no Ukrainas - Donbasu un Krimu. "Bet apsūdz mūs! Tos, kas kļuvuši par upuriem. Tos, kas ir spiesti aizstāvēties. Cīnīties vienkārši par savām tiesībām dzīvot. Paši atnāk pie mums tankos un ar raķetēm. Pievāc svešo. Sagrābj. Pat kautrējas rādīt savus virsniekus! Slēpj savus ģenerāļus. Slēpj no savas tautas, ka sūta uz šo karu obligātā dienesta karavīrus, lai tikai iebrukuma spēkus padarītu lielākus. Bet vainīgi esam mēs!" sacīja Zelenskis.

Krievijas Aizsardzības ministrija ir apgalvojusi, ka Ukrainā ASV Aizsardzības ministrijas uzdevumā darbojas bioloģisko ieroču laboratoriju tīkls.

Arī Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova šonedēļ, neminot pierādījumus, apgalvoja, ka Ukrainā ar ASV atbalstu darbojas ķīmisko un bioloģisko ieroču laboratorijas.

ASV ir brīdinājušas, ka Maskavas nepatiesie apgalvojumi par masu iznīcināšanas ieroču ražošanu Ukrainā var kļūt par ieganstu, lai Krievija pati lietotu šādus ieročus Ukrainā.

Arī Lielbritānija ir ļoti nobažījusies, ka Krievija varētu izmantot ķīmiskos ieročus Ukrainā, ceturtdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa.

Krievija ir pieprasījusi piektdien sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai tajā apspriestu savus apgalvojumus par ASV atbalstītām ķīmisko un bioloģisko ieroču laboratorijām Ukrainā. 

PAPILDINĀTS plkst.07:39 Krievija Harkivā veikusi triecienu pētnieciskajai kodoliekārtai 

 LETA--UNAN. Krievijas karaspēks ceturtdienas vakarā bombardējis pētniecisko kodoliekārtu "Neitronu avots", kas atrodas Harkivā Nacionālā zinātniskā centra "Harkivas Fizikas tehniskais institūts" teritorijā, pavēstīja Ukrainas Valsts kodolregulējuma inspekcija.

"Kārtējo reizi Krievija veikusi kodolterorisma aktu! Atbilstoši provizoriskajai informācijai pētnieciskajai kodoliekārtai "Neitronu centrs" pilnībā apturēta strāvas piegāde, ēkai nodarīti ārēji bojājumi. Šis postījumu uzskaitījums vēl nav pilnīgs. Personāls šobrīd precizē informāciju par postījumu sekām," teikts paziņojumā.

"Neitronu avots" paredzēts zinātnisko un lietišķo pētījumu veikšanai kodolfizikas, radiācijas materiālzinātnes, bioloģijas un ķīmijas jomās, lai ražotu medicīniskos radioizotopus.

Iekārta tika bombardēta jau 6.martā.

Līdz Krievijas agresijas sākumam iekārta "Neitronu avots" atradās fiziskās palaišanas stadijā, un tās ietvaros aktīvā zona tika piepildīta ar  kodoldegvielu.

24.februārī centra personāls iekārtu iestatīja "dziļajā pirmskritiskajā stāvoklī", norāda inspekcija.

PAPILDINĀTS plkst.08:47 ASV Kongress apstiprina 14 miljardu dolāru palīdzībai Ukrainai

LETA--AFP. ASV Kongress ceturtdien pieņēmis 2022.gada budžeta likumu, kurā paredzēti arī 14 miljardi dolāru humānajai un militārajai palīdzībai Ukrainai.

"Mēs turam savu solījumu palīdzēt Ukrainai, viņiem cīnoties par savām dzīvībām pret ļauno Vladimiru Putinu," paziņojumā apliecināja Senāta demokrātu līderis Čaks Šūmers.

"Ar teju 14 miljardiem dolāru ārkārtas palīdzībā Kongress to, ko administrācija sākotnēji pieprasīja, apstiprinās vairāk nekā dubultā apjomā."

13,6 miljardus dolāru lielā palīdzība ietver atbalstu bēgļiem, bruņojuma piegādes un atbalstu NATO sabiedrotajiem Austrumeiropā.

Šūmers sacīja, ka palīdzība nodrošinās pārtiku, medikamentus un patvērumu vairāk nekā diviem miljoniem bēgļu, ar to tiks maksāts par pasākumiem, lai atjaunotu Ukrainas sapostīto ekonomiku.

"Tā arī injicēs miljardus militārajam atbalstam - tā nodrošinās bruņojuma, tāda kā "Javelin" un "Stinger", piegādes, tā sniegs atkārtotas garantijas un stiprinās NATO, dos papildu spēku mūsu aizsardzībai pret Krievijas ļaunprātīgo kiberkaru," viņš piebilda. 

PAPILDINĀTS plkst.09:55 Ukrainas deputāts: Pie Kijevas izvietoti kadirovieši, kas neļauj atkāpties Krievijas karavīriem

LETA--UNIAN. Kijevas reģionā izvietoti Krievijas bruņoto spēku čečenu formējumu, tā dēvēto kadiroviešu, "aizšķērsošanas vienības", kas citiem Krievijas karavīriem neļauj atkāpties, pavēstīja Ukrainas parlamenta deputāts, Nacionālās aizsardzības un drošības komitejas loceklis Fedirs Venislavskis.

"Ir informācija, ka okupācijas karaspēkā tiek veidotas "aizšķērsošanas vienības". Tas ir, tiek atkārtotas Staļina un Hitlera kara vešanas metodes, " televīzijas maratona "UArazom" ēterā sacīja Venislavskis.

Atbilstoši deputāta teiktajam šādas kadiroviešu vienības izvietotas Kijevas virzienā (Kijevas jūra, Irpiņa, Hostomeļa, Buča). Tās cenšas ar uguni apturēt Krievijas karavīrus, kas izvairās no sadursmēm ar Ukrainas Bruņotajiem spēkiem.

"Aizšķērsošanas vienības" tika izmantotas Josifa Staļina un Ādolfa Hitlera laikos.

Vienlaikus Venislavskis šajās norisēs saredz iemeslu optimismam, "jo ienaidnieks ir spēcīgs, bet ne neuzvarams".

PAPILDINĀTS plkst.10:44 Pēc bombardēšanas Černihiva palikusi bez ūdensapgādes, sagrautas ēkas

LETA--UNIAN. Ukrainas ziemeļu pilsētā Černihivā pēc Krievijas karaspēka veiktās bombardēšanas pārtraukta ūdensapgāde, kā arī sagrautas vairākas ēkas, paziņoja amatpersonas.

"Nakts triecienu laikā tika izpostīts ūdensvadu tīkls, visticamāk, lielā diametra [caurules]. Noplūžu dēļ tika pārtraukta ūdensapgāde pilsētā," lasāms  pilsētas ūdensvada uzņēmuma paziņojumā.

Sagrautas vairākas ēkas, tostarp bibliotēka un muzejs. Izpostīts stadions. 

PAPILDINĀTS plkst.15:52 Ukrainā Sumu apgabalā policija un vietējie iedzīvotāji sagūstījuši 29 Krievijas karavīrus

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Ukrainā Sumu apgabala ciemata iedzīvotāji pavēstījuši policijai par 29 Krievijas karavīriem, kas klīduši pa laukiem, un tad likumsargi kopā ar teritoriālās aizsardzības vienības dalībniekiem šos Ukrainā iebrukušās armijas karavīrus aizturējuši, piektdien pavēstīja Ukrainas policijas preses dienests.

"Pateicoties Romnu rajona nevienaldzīgajiem iedzīvotājiem, līdzās ciematam laukā tika pamanīta militārās formās tērptu personu aizdomīga grupa."

"Policija kopā ar teritoriālās aizsardzības pārstāvjiem uzreiz reaģēja uz sniegto informāciju un aizturēja 29 Krievijas Federācijas karavīrus."

Gūstekņi apgalvojuši, ka viņi bijuši ceļā uz robežu, vadoties pēc savām kartēm.

Krievijas karavīri nodoti tiesībsargājošajām struktūrām, kur tiks noskaidroti apstākļi visiem noziegumiem, ko viņi pastrādājuši pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Ceturtdien Ukrainā sagūstīti 500 līdz 700 Krievijas karavīru, pavēstīja Ukrainas prezidenta birojs.

PAPILDINĀTS plkst.15:09 Stoltenbergs: Ukrainas karš nedrīkst pāraugt visaptverošā konfliktā starp NATO un Krieviju

LETA--AFP. NATO nedrīkst pieļaut, ka Krievijas iebrukums Ukrainā kļūst par visaptverošu karu starp aliansi un Maskavu, piektdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kārtējo reizi noraidot iespēju virs Ukrainas noteikt lidojumu aizliegumu zonu.

"Mēs esam atbildīgi par to, lai novērstu šī konflikta eskalāciju ārpus Ukrainas robežām un tā pāraugšanu visaptverošā karā starp Krieviju un NATO," Stoltenbergs sacījis ziņu aģentūrai AFP Turcijas pilsētā Antaljā, kur apmeklē diplomātijas forumu.

Viņš brīdinājis, ka lidojumu aizlieguma zona virs Ukrainas, "visticamāk, novedīs pie kara starp NATO un Krieviju, izraisot "daudz vairāk ciešanu, daudz vairāk nāvju un iznīcības".

Stoltenbergs norādījis, ka lidojumu aizlieguma zonas ieviešanai virs Ukrainas NATO būtu jāiznīcina Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas ne tikai Ukrainā, bet arī Baltkrievijā un Krievijā.

"Tas nozīmētu, ka mums jābūt gataviem notriekt Krievijas lidmašīnas, jo lidojumu aizlieguma zonu vienkārši neizsludina, tā ir arī jāievieš," paskaidrojis NATO ģenerālsekretārs.

Viņš piebildis, ka NATO dalībvalstis pēdējo gadu laikā ir apmācījušas desmitiem tūkstošus Ukrainas karavīru, kā arī piegādājušas militāro aprīkojumu, kam bijusi "ārkārtīgu liela nozīme" Ukrainas cīņā pret krievu iebrucējiem.

Vienlaikus Stoltenbergs uzsvēris, ka šobrīd vissvarīgākais ir panākt, lai Krievijas prezidents Vladimirs Putins izbeigtu šo bezjēdzīgo karu.

Viņš arī atzinīgi novērtējis Turcijas centienus veicināt dialogu, ceturtdien Antaljā sarīkojot Krievijas un Ukrainasārlietu ministru tikšanos, kurā būtisks rezultāts gan netika sasniegts.

"Ir svarīgi, lai sabiedrotie mēģinātu turpināt atbalstīt, veicināt politisku risinājumu," uzsvēris Stoltenbergs.

PAPILDINĀTS plkst.15:32 Ukrainas izlūkdienests: Putins gatavo provokāciju Čornobiļas AES

LETA--UNIAN. Ukrainas izlūkdienestu dati liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir devis rīkojumu sagatavot teroraktu Čornobiļas atomelektrostacijā (AES), lai par to vainotu Ukrainu.

Kā feisbukā piektdien paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde, tās rīcībā esošā informācija liecina, ka krievu iebrucēji mēģina viltot pierādījumus, kas šķietami liecinātu, ka avāriju Čornobiļas AES izraisījuši ukraiņu diversanti.

Kā pierādījumu tāda safabricējuma gatavošanai Ukrainas izlūkdienests min apstākli, ka Hostomeļas lidostā manītas Krievijas refrižeratoru mašīnas, kurās savākti kritušo Ukrainas karavīru līķi. Pastāv iespējas, ka šos kritušos ukraiņusKrievija plāno uzdot kā Čornobiļas AES avārijas izraisītājus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavs šantažēt pasauli ar kodolkatastrofu, jo nav guvis sev vēlamo rezultātu ne militāri, ne diplomātiski, pieļāvis Ukrainas izlūkdienests.

Krievijas karaspēks, kas kontrolē spēkstaciju, neļauj tajā iekļūt Ukrainas darbiniekiem, bet piekļuve ir nodrošināta Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko nosūtītajiem "baltkrievu speciālistiem", kuru vidū stacijā iekļūst arī krievu diversanti, kuri organizēs teroraktu, liecina Ukrainas izlūku rīcībā esošā informācija.

Jau vēstīts, ka otrdien Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā atomenerģētikas aģentūra (IAEA) paziņoja, ka no Čornobiļas AES netiek pārraidīti dati, un pauda bažas par darbiniekiem, kurus uzrauga Krievijas karaspēks.

Stacijai kopš trešdienas ir pārtraukta elektroapgāde, un, kā informē Ukrainas puse, resursu dīzeļģeneratoriem, lai garantētu drošības sistēmu darba nepārtrauktību, pietiek 48 stundām.

Apturētajā AES joprojām strādāja vairāk nekā 2000 cilvēku, jo stacija ir nepārtraukti jāuzrauga, lai novērstu vēl vienu kodolkatastrofu.

24.februārī Krievija sāka iebrukumu Ukrainā un sagrāba AES, kur 1986.gadā notika pasaulē plašākā kodolavārija, kurā gāja bojā simtiem cilvēku un Eiropas rietumos izplatījās radioaktīvais piesārņojums.

Ukrainas prezidenta kanceleja jau iepriekš paudusi bažas, ka Krievijas puse var izraisīt provokācijas AES.

PAPILDINĀTS plkst.16:53 Ukraina: Krievu lidmašīnas bombardējušas Baltkrievijas teritoriju

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Ukraiņu gaisa spēki un robežsargi ziņo, ka Krievijas lidmašīnas noUkrainas gaisa telpas piektdien devušas triecienu Baltkrievijas teritorijai.

"Šodien plkst.14.30 no Valsts robežsardzes dienesta saņemta informācija, ka krievu lidmašīnas izlidoja no Dubrovicjas lidlauka [Baltkrievijā], sasniedza Ukrainas teritoriju, apgriezās virs mūsu apdzīvotajām vietām Gorodiščes un Tumeņas un pēc tam atklāja uguni uz apdzīvoto vietu Kopani [Baltkrievijā]," teikts Ukrainas gaisa spēku paziņojumā.

Robežsargi ziņo, ka šobrīd Kopanus ieņem Krievijas karaspēks.

"Tā ir provokācija. Mērķis - ievilkt Baltkrievijas bruņotos spēkus karā ar Ukrainu," teikts Ukrainas gaisa spēku paziņojumā.

PAPILDINĀTS plkst.16:59 Kijiva: Krievijas nodarītie postījumi Ukrainas infrastruktūrai sasniedz 119 miljardus dolāru

LETA--UNN. Krievijas karaspēks kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainas infrastruktūrai nodarījis postījumus 119 miljardu ASV dolāru (107 miljardi eiro) apmērā, paziņojis Ukrainas ekonomikas ministra pirmais vietnieks Deniss Kudins.

"Kad prezidenta kanceleja vakar vai aizvakar paziņoja par vairāk nekā 100 miljardu ASV dolāru [zaudējumiem], viņi runāja par infrastruktūras objektiem. Šodien šī summa jau ir nedaudz precizēta, tie ir 119 miljardi dolāru. Diemžēl ar katru nākamo kara dienu šie skaitļi augs," Kudins teica Ukrainas televīzijā.

Viņš informēja, ka Ukrainas valdība gatavo prasības starptautiskajām tiesām, lai panāktu, ka Krievijai ir jāsamaksā par šiem zaudējumiem.

Ukrainas ekonomikas viceministrs uzsvēra, ka ir jāsavāc pēc iespējas vairāk pierādījumu postam, ko radījis Krievijas karaspēks.

PAPILDINĀTS plkst. 18:59 "Bellingcat" savākusi pierādījumus par kasešu bumbu izmantošanu Krievijas iebrukumā Ukrainā

LETA--UNN. Pētniecisko žurnālistu grupa "Bellingcat" savākusi pierādījumus par kasešu bumbu izmantošanu Krievijas iebrukumā Ukrainā.

Kasešu bumbās ir desmitiem vai simtiem maza izmēra bumbu, kuras tiek izkaisītas plašā teritorijā. Kasešu bumbas tiek izšautas ar raķetēm vai nomestas no gaisa. Tās turpina nodarīt kaitējumu vēl ilgi pēc sākotnējā uzbrukuma, nogalinot un sakropļojot cilvēkus, kad iepriekš nesprāgušās atsevišķās mazās bumbas eksplodē.

Kasešu bumbas tiek uzskatītas par ieročiem, kas konflikta laikā rada tiešus draudus civiliedzīvotājiem.

Vairāk nekā 100 valstis ir aizliegušas to izmantošanu un parakstījušas attiecīgu konvenciju. Tomēr Krievija šim līgumam nepievienojās un turpina izmantot šos ieročus, sevišķi Ukrainas austrumos un Sīrijā.

Pēdējo nedēļu laikā "Bellingcat" ir dokumentējusi šo ieroču lietošanu pie skolām, slimnīcām un dzīvojamiem rajoniem tādās Ukrainas pilsētās kā Harkiva, Odesa un Hersona. Bieži kasešu bumbas izmantotas tālu no pamanāmiem militāriem mērķiem.

Saistībā ar bažām par būtisko kaitējumu, ko kasešu bumbas var nodarīt civiliedzīvotājiem, "Bellingcat" uzrauga šo ieroču izmantošanu Ukrainas teritorijā.
 

Lasi iAuto par krievijas iebrukumu un karu pret neatkarīgo Ukrainu:

Atbilde: Kāpēc auto & tehnoloģiju portālā mēs publicējam par Krievijas okupantu noziegumiem Ukrainā? (+ VIDEO)

  1. Krievijas karaspēks sācis aktīvu uzbrukumu Ukrainai (+ VIDEO) 1.diena 24.02
  2. Ukraina turpina aizstāvēties pret Krievijas uzbrukumu (+ VIDEO) 2.diena 25.02
  3. Ukraina aizstāvās pret Krievijas iebrukumu (+ VIDEO) 3.diena 26.02
  4. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai (+ VIDEO) 4.diena 27.02
  5. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai, sākās pārrunas starp Ukrainu un agresoru Krieviju (+ VIDEO) 5.diena 28.02
  6. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; stāvoklis frontē (+ VIDEO) 6.diena 01.03
  7. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; ASV prezidenta uzruna (+ VIDEO) 7.diena 02.03
  8. Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; kritusi Hersona (+ VIDEO) 8.diena 03.03
  9. Uz kurieni virzās tanki pie Pleskavas? (+ VIDEO) 9.diena 04.03
  10. Krievijas iebrukums Ukrainā; Krievija izsludinājusi "klusuma režīmu", bet neievēro (+ VIDEO) 10.diena 05.03
  11. Krievijas iebrukums Ukrainā; (+ VIDEO) 11.diena 06.03
  12. Krievijas iebrukums Ukrainā; Krievija iesūtījusi Ukrainā 95% sakoncentrēto spēku (+ VIDEO) 12.diena 07.03
  13. Karš Ukrainā - Situācija Ukrainas frontē (+ VIDEO) 13.diena 08.03
  14. Jaunākais Krievijas-Ukrainas karā: 14.diena 09.03 (+ VIDEO)
  15. Jaunākais Krievijas-Ukrainas karā: 15.diena 10.03 (+ VIDEO)
  16. JaunākaisKrievijas-Ukrainas karā: 16.diena 11.03 (+ VIDEO)

JAUNĀKIE VIDEO NO UKRAINAS mūsu Telegram kanālā šeit >>> seko https://t.me/iAutolv un raksta apakšā.

 

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Kanibaals 11.marts 2022 18:15
3 0 Atbildēt

Nosauc kur vēl autoritārs režīms šobrīd uzbrūk demokrātiskam?

Mairis 11.marts 2022 16:19
2 3 Atbildēt

Es varu uz sitienu nosaukt vēl 7-8 esošus karus. Kur ir info?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti