"Nitrous blue" sapnis - "Ford Focus RS" ar 350 ZS (+ video) 5

 

Ford Focus RS Foto: Publicitātes attēls

iAuto | 13.marts 2016 10:02

Par spīti racionālistu iebildumiem (kur tu ar tādu Latvijā brauksi, kāpēc maksāt divreiz vairāk par jaudu, kuru ļoti reti lietosi...) šis auto segments, saukts par "hot-hatch", pasaulē tomēr zeļ un plaukst.

Dinamikas valdzinājums ir varens. Tādēļ - lai sveikts vēl viens "zilais sapnis" ("nitrous blue" laikam jau ir populārākā ielas sporta auto krāsa), kurš tuvojas Latvijai, un jau ir viena mūsu "Ford" dīlera izvēlēta eksperta iemēģināts testos gleznainajā Valensijā.

Vispirms par jaudu. Dinamikas kārajiem būtu labi priekšplānā virzīt nevis pliku zirgspēku vai kilovatu skaitli, bet lietot jaudas un svara attiecību. Piemēram, ja jums ir vidējās klases auto, kurš sver 1,5 tonnu un ir bruņots ar 150 ZS dzinēju, tādā gadījumā šī attiecība ir 100 ZS/t. Proti, jūs esat ikdienas apstākļiem un diezgan aktīvai kustībai gatavs. Šādam auto ieskrējiens no nulles līdz simtam (100 km/h) aizņems nedaudz vairāk par 10 sekundēm.

Ja 100 ZS uz tonnu nesanāk, gan jau arī iztiksiet. Taču pasaulē ir "Caterham" ar 950 ZS uz tonnu, ir "Porsche", "Ferrari", "McLaren" utt. ar 600... Un citi adrenalīna atkarīgu miljonāru sapņu auto.

Laižamies tuvāk reālajai zemei. Ap 200 ZS/t ļauj pirmā simta robežu šķērsot jau aptuveni piecās sekundēs. Tas ir jau ļoti strauji – puse no brīva kritiena paātrinājuma. Un šādas klases sportists atrodams teju ikvienas sevi cienošas autobūves firmas piedāvājumā, tostarp arī tādiem ražotājiem, kas tiek uzskatīti par izteikti demokrātiskiem.

"Ford Focus RS" lepojas ar 227 ZS/t. Tikpat, cik "Maseratti 4200 GT", "BMW 550i xDrive", "Bentley Continental V8S"... Turklāt atšķirībā no visiem šeit uzskaitītajiem tas pieejams tikai par (aptuveni) 38 000 eiro. Neapšaubāmi – vārdiņš "tikai", raksturojot cenu, šoreiz ir gluži vietā, jo līdzvērtīgas izmēru kategorijas un dinamikas "Audi" modelis – starp citu arī ar abreviatūru "RS" modeļa nosaukuma paplašinājumā – maksā pusotru reizi vairāk.

Un nu par svarīgāko jaunumu "Ford" sportisko modeļu tehnikā. Daudziem "karstajiem" hečbekiem ir priekšējo riteņu piedziņa. Arī iepriekšējam "Focus RS" tāda bija. Un tādēļ automobiļu rīcībā esošā jaudas pārpilnība ir visai grūti realizējama – to auto vadīšana lielā ātrumā prasa labas, visai grūti apgūstamas iemaņas.

Taču "Ford" inženieri ir parūpējušies, lai atvieglotu dzīvi sportiskas braukšanas cienītājiem. Lieta tāda, ka jaunais, Vācijā ražotais "Focus RS" vairs nav tikai augstas klases profesionāļiem knapi savaldāms, pārslogotu divu riteņu vilkts monstrs. Tas tagad ir apgādāts ar unikālu pilnpiedziņas sistēmu. Zilais sapnis ir padarīts "muļķudrošs" – tā apgalvo tie nedaudzie laimīgie, kam izdevies ar to tuvāk iepazīties Spānijā notikušajā dinamiskajā prezentācijā.

Mierīgā taisnvirziena kustībā motors piedzen tikai priekšējās ass riteņus. Taču kolīdz auto elektroniskais vadības bloks konstatē darbības ar stūri un (vai) jebkurā virzienā sānis vērstus paātrinājuma spēkus, notiek operatīva griezes momenta pārdale, aktivizējot arī aizmugurējo riteņu vilkmi. Kritiskās situācijās aizmugurē nonāk līdz 70 % griezes enerģijas, bet tur savukārt līdz pat 100 % var tikt pievadīti vairāk slogotajam (līkumā ārējam) ritenim. Efekts – gluži vai fantastisks. Jaunais "Focus RS" izceļas ar klasiskai piedziņai raksturīgu neitrālu pagriežamību pat ļoti ātrās virāžās. Tas pieļauj pat tādas draiskulības kā sānslīdes uz asfalta. Tikvien kā jāizvēlas attiecīgu braukšanas režīmu. Šķiet transmisijas režīma ar nosaukumu "Drift" – tas atrodas līdzās "Sport", "Track" un "Normal" pozīcijām – nav nevienā citā auto pasaulē.

Ford Focus RS Foto: Publicitātes attēls

Un piedevām vēl "Launch control"! Tas jau ir kaut kas no F-1 vai lielā rallija pasaules. Nav grūti iedomāties, ka pat šādu "ugunsratu" vadīšanā kaut cik trenētam lietotājam startā precīzi nodozēt šādu galvu reibinošu vilkmi ir gandrīz neiespējami. Vai nu visu piedāvāto nepaņemsi, vai arī pārķersi un zirgspēkus liekā buksēšanā nelietderīgi izšķiedīsi. Tāpēc "Ford" paredzējuši speciālu datorprogrammu, kas šo smalko darbu veic pilota vietā. Gāzi grīdā un sajūgu strauji vaļā! Pārējo paveic elektronika. Automobilis 4,7 sekundēs "palecas" līdz simtam...

Protams, "Focus RS" 350 zirgus ir jāspēj droši kontrolēt. Tam palīdz jaudīga bremžu sistēma no pasaulē skanīgākās markas ražotāja – "Brembo".

Un vēl viens pasaulē pazīstams vārds, kurš cieši saistīts ar "Focus RS" projektu. Tas ir amerikānis Kens Bloks. Viņš ir dažāda līmeņa (līdz pat WRC) ralliju pilots, savdabīga sacīkšu seriāla "Gymkhana Series" (tāds kā rallijkross ar drifta elementiem) krusttēvs. Kens piedalījies "Focus RS" tapšanā jau kopš 2014. gada – testējis prototipus, palīdzējis "noskaņot" drifta sistēmu, darbojies gan kā testa pilots, gan tehniskais konsultants, gan arī publiski uzstājies kā jaunā modeļa mārketinga tēls. Jautāts, vai "Focus RS" redzēsim "Gymkhana Series" trasēs, Kens atbild - vēl par agru, taču jau tuvākajā nākotnē – iespējams.

Allaž esmu bijis skeptisks par šādu auto (riepas 19 collas un tikai 35% augstums) gaitu normālā ikdienā. Ar "Ford Focus RS", braucot ne tikai sacīkšu trasē, bet arī pa nomaļākiem Valensijas apkārtnes ceļiem, kuru segums ir ļoti līdzīgs mūsu ierastajam, var baudīt un priecāties, jo, pateicoties regulējamas cietības amortizatoriem un īpašajām riepām (auto iespējams pasūtīt arī ar kaltiem vieglmetāla diskiem un "Michelin Pilot Sport Cup 2" trases riepām), diskomforta nav. Un iespējas sirdi veldzēt ar "motormūziku" pastāv, pat īpaši nesteidzoties un noteikumus nepārkāpjot. Atliek tikai ieslēgt izplūdes sistēmas "akustisko tūningu", un "RS" varenais zirgu aizjūgs bubinās jūsu priekam. Izvēlieties tikai noskaņojumam atbilstošu toņkārtu, t.i., pārnesumu (ātrumkārba tikai manuāla!).

Vēl viena laba vēsts – inženieri nav centušies "Focus RS" pārlieku "nosēdināt". Auto pavisam normāls klīrenss, ne jau nu gluži bezceļa apstākļiem domāts, bet ziemā netīrītai Rīgas ielai būs gluži piemērots.

Praktiskā ietilpība? Grēks sūdzēties. Tam ir normāls kompaktklases salons, kurš nepretendē uz vācu "premium" perfekcionismu, tomēr ir visnotaļ kvalitatīvi apdarināts. Ja gribat dziļus "Recaro" sēdekļus – tie būs jāpasūta atsevišķi.

Tātad - "Ford Focus RS" iespējams pasūtīt "Ford" autosalonā, Skanstes ielā 4a. Šo auto, tāpat kā jauno "Ford Mustang", jau aprīlī varēs apskatīt autoindustrijas izstādē "Auto 2016" Ķīpsalā.

Ford Focus RS Foto: Publicitātes attēls

"Ford Focus RS" tehniskie parametri:

  • Virsbūves gabarīti (garums x platums x augstums mm) 4390 x 1823 x 1472
  • Riteņu bāzes garums (mm) 2647
  • Klīrenss (mm) 145
  • Pašmasa (kg) 1599
  • Bagāžnieka tilpums (l) 277/1148
  • Degvielas tvertne (l) 51
  • Dzinējs:
  • rindas četrcilindru turbomotors; novietots šķērsām garenasij
  • 2261 cm3;16 vārsti
  • max. jauda (kW/ZS) 257/350 pie 6000 apgr./min.
  • max. griezes moments (Nm) 470 pie 2000–4500 apgr./min.
  • Max. ātrums (km/h) 266
  • Paātrinājums 0–100 km/h (s) 4,7
  • Vid. degvielas patēriņš (pilsētā/ārpus pilsētas/ kombinētajā ciklā l/100 km) 10,0/6,3/7,7
  • Max. CO2 izmeši (g/km) 175
  • Riepas: 235/35 R 19

KONKURENTI

 
Visi komentāri
 
rt 12.marts 2016 19:13
5 1 Atbildēt

Latvijā 99% autovadītāju kW un Nm NELIETO!

Uldis 13.marts 2016 14:28
1 0 Atbildēt

Tas gan ir jaudīgs! Esmu gatavs izbraukt!

LMT 14.marts 2016 11:52
2 1 Atbildēt

Liekas labi, bet mustanga cena ir zem 37k

Bils 14.marts 2016 16:40
1 3 Atbildēt

Muļķības, saliku normālu Mustangu viņu mājas lapā un sanāca 50600eur un bija vēl kur ieskrieties ;)

Pliko versiju diez vai kāds jaunu vispār pirktu.

iAuto 15.marts 2016 5:38
2 0 Atbildēt

Kabrioleta versija ir + 5000 eur, vai to vajag?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 1

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 17

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti