Klimata un enerģētikas ministrija plāno veicināt veco mežu izciršanu, ornitologi to uzskata par neprātu 27

 

Foto: iAutolv

Nozare.lv | 30.oktobris 2023 20:23

Vecu mežu iznīcināšana būtu neprāts, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus, komentējot Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) ieceri klimata mērķu vārdā veicināt vecu mežu izciršanu.

Ķerus atgādināja, ka šī gada martā Eiropas Komisija (EK) publicēja vadlīnijas vecu mežu aizsardzībai, kas tapušas ilgās diskusijās starp ES dalībvalstīm, dabas aizsardzības organizācijām un meža nozares pārstāvjiem. Šajā dokumentā atgādināts, ka vecie meži ir starp Eiropas vērtīgākajām ekosistēmām, jo tie ir ārkārtīgi svarīgi dabas daudzveidības saglabāšanai un daudzu ekosistēmu pakalpojumu nodrošināšanai, tostarp tajos uzkrāts liels daudzums oglekļa.

Pēc viņa vārdiem, ES dalībvalstis vienojušās, ka būtu nepieciešama visu atlikušo veco mežu stingra aizsardzība, kas jāpanāk līdz 2029.gada beigām. Ķerus domā, ka patlaban Latvijā var redzēt, kāpēc meža nozares pārstāvji grib šo termiņu pavilkt pēc iespējas tālāk, - lai līdz tam paspētu izcirst pēc iespējas vairāk veco mežu. To apliecinot arī KEM plāni, uzskata ornitologs.

Viņš uzskata, ka esot jau pierādīts, ka doma, ka vecu mežu izciršana, aizstājot tos ar jaunaudzēm, veicina oglekļa piesaisti, tādējādi mazinot klimata pārmaiņas, esot maldinoša. Ķerus redzējumā, šī pieņēmuma aplamību parādot jaunākajā Latvijas ziņojumā par siltumnīcefekta gāzu emisijām publicētais, ka oglekļa piesaiste Latvijas mežos samazinās un ka šis piesaistes samazinājums noticis "galvenokārt mežizstrādes intensitātes pieauguma dēļ".

Pēc Ķerus sniegtajiem datiem, mežizstrādes rezultātā palielinās jaunu mežu īpatsvars. Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" dati rādot, ka 2011.gadā mežu, kuru vecums nepārsniedz 40 gadus, bija 41% kopējās mežu platības, bet 2021.gadā - 45%. Mežu vecuma struktūras un dabas aizsardzības pasākumu dēļ 100 gadu vecumu pārsniegušu mežu īpatsvars šajā laikā mainījies maz, pieaugot no 7% līdz 8%. "Tātad jau pašlaik tiek izcirsti veci meži, tos aizstājot ar jauniem, taču tas oglekļa piesaisti mežā samazina, nevis palielina," secina Ķerus.

Viņš skaidro, ka svarīgs ir ne tikai oglekļa piesaistes ātrums, bet arī kopējais mežā uzkrātais oglekļa apjoms. Ja runā par dzīvajos kokos uzkrāto oglekli, tas ir proporcionāls dzīvo koku krājai jeb uzkrātajam koksnes apjomam. "100 gadu vecumu pārsnieguši meži veido vien 8% Latvijas mežu platības, taču tajos ir 13% Latvijas mežu kopējās koksnes krājas. Savukārt mežos līdz 40 gadu vecumam, kas aizņem 45% Latvijas teritorijas, ir vien 17% Latvijas mežu koksnes krājas. Skatoties šos datus hektāru griezumā, redzam, ka mežos līdz 40 gadu vecumam uz vienu hektāru vidēji ir 78 kubikmetri koksnes, mežos virs 100 gadu vecuma - 364 kubikmetri," akcentē LOB valdes priekšsēdētājs.

Viņš skaidro, ka veco mežu nocērtot, tajā piesaistītais ogleklis agri vai vēlu nonāk atpakaļ atmosfērā, turpinot veicināt klimata pārmaiņas, bet jaunais mežs to nespēs piesaistīt atpakaļ, kamēr vien pats nebūs kļuvis vecs. Visātrāk kokā uzkrāto oglekli atmosfērai atdod, koksni sakurinot. Būvējot no koka mājas vai izgatavojot mēbeles, oglekli teorētiski var pieturēt ilgāk, bet reālajā dzīvē tā nenotiekot. Oglekļa piesaiste koksnes produktos nespējot kompensēt piesaistes samazināšanos mežā.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, liktos loģiski - ja reiz mūs interesē oglekļa piesaiste mežā un tā samazinās intensīvās mežu izciršanas dēļ, vajadzētu cirst mazāk. To pašu parāda ne tikai loģika, bet arī "Silavas" aprēķinātās prognozes par oglekļa piesaisti mežā pie dažādiem apsaimniekošanas scenārijiem," pauda Ķerus. Gan 2030., gan 2050.gadā, kas ir pašreizējās ES klimata politikas atskaites punkti, vislielāko oglekļa piesaisti mežā mēs varētu panākt tad, ja par 30% samazinātu mežizstrādes apjomu, paziņoja Ķerus.

"Tad kāpēc gan KEM neizvēlas loģiskāko, faktos un zinātnē pamatoto pieeju - samazināt mežizstrādes apjomu, bet tā vietā paziņo, ka vienīgais plāns oglekļa piesaistes palielināšanai ir vecu mežu izciršana?" retoriski vaicā Ķerus un pauž aizdomas, ka pie vainas varot būt vadošos amatos KEM nonākušie cilvēki, kas jau pirms tam lobējuši mežaizstrādes nozares intereses.

Viņa ieskatā, intriģējošs aspekts KEM plānos ir tas, kā paredzēts veicināt veco mežu izciršanu, jo pie esošā regulējuma "ar ministrijas pavēli" to īsti izdarīt nevarot. Teorētiski varētu pārskatīt valdības rīkojumu, nosakot lielāku valsts mežos izcērtamo apjomu, taču, tā kā līdz šim maksimāli pieļaujamais ciršanas apjoms rēķināts tā, lai nodrošinātu iespējami vienmērīgu koksnes plūsmu, izcērtamā apjoma palielināšana ilgākā termiņā apdraudētu ne tikai atlikušos vecos mežus un tajos saglabātās dabas vērtības, bet arī pašu meža nozari - šodien tiktu izcirsti meži, kurus bija paredzēts cirst rīt.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", Eiropas uzdotos klimata mērķus Latvija plāno sasniegt, izcērtot vecos mežus un stādot jaunaudzes, atsaucoties uz Latvijas ministriju plāniem.

Tuvāko septiņu gadu laikā Eiropas valstīm strauji jāsamazina kaitīgo siltumnīcas efekta gāzu emisijas atmosfērā. Latvija to plāno darīt, vecus mežus nomainot ar jaunaudzēm, kas ir vienīgais valdības plāns.

Saskaņā ar Eiropas regulām un direktīvām valstīm jākļūst klimata neitrālām un visu oglekli, ko izlaiž atmosfērā, jāsavāc un jānoglabā. Pagaidām pētīt glabāšanas tehnoloģijas valsts neļauj, bet tā plāno izcirst vecus mežus un to vietā stādīt jaunaudzes, kas absorbē daudz oglekļa.

Līdz 2030.gadam CO2 jeb oglekļa dioksīda emisijas Latvijai jāsamazina par 17%, bet līdz 2050.gadam jāpanāk klimata neitralitāte. Plāns, kā to izdarīt, vēl nav gatavs, bet ministriju gaiteņos iezīmējušās tā aprises, atzīmē raidījums.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) atzinis, ka klimatneitralitāte Latvijā pamatā balstīsies uz mežiem. "Pašreiz tas ir tas, pie kā mēs esam nonākuši, vēl notiek diskusija, mēs par to runājam. Jā, tas ir liels izaicinājums, bet pamats ir tas, ka mums ir jāsasniedz mērķis. Mēs meklējam dažādus variantus un tas ir viens no variantiem, kas pašlaik tiek izvērtēts," teicis ministrs.
 

 
Visi komentāri
 
anonimikis 30.oktobris 2023 20:30
1 1 Atbildēt

Zaļie zemnieki rullē 😂

Jumu 31.oktobris 2023 23:18
2 0 Atbildēt

Vienas reti sastopamas vaboles dēļ ierīko veselu dabas rezervātu, bet meži tāds sīkums vien ir !!! 🐜 🐝 🐞 🐛

es 30.oktobris 2023 20:55
6 2 Atbildēt

Atbalstu ciršanu. Tas ir veselīgi ne tikai mežam, bet arī cirtējam. Sliktākais, kas ar mežu var notikt, ir tam mirt dabiskā nāvē.

650 30.oktobris 2023 21:47
0 0 Atbildēt

Pareizi ir, tie (vecie,latviešu) pukni tik pieperž visu Z-puslodes gaisu.Astes/nocirst un prom uz burgeriem! Paskat reku, kā tas sasuuda šeihs pārī ar kahmazu un visādiem citiem okupantiem visas savas atliekas kārtīgi sadedzina un cik būtiski tas uzlabo kopējo ozōna pēdu.

Līķis piem smird- bet, ja tu to uzreiz sadedzini un/vai svaigi ieroc, gaiss tādējādi paliek/Par! pāris% svaigāks.

Astro 30.oktobris 2023 23:03
3 3 Atbildēt

Jā, sevišķi mūsu tik ļoti iecienītās kailcirtes ir nenormāli veselīgas mežam.. Cērtam visu nost, stādām monokultūras, nafig to dabu un biloģisko daudzveidību.

felix65 31.oktobris 2023 7:26
3 5 Atbildēt

Daudzveidība atjaunosies pati par sevi. "Zaļie" jau ipietiekoši daudz nepamatoti kaitējuši cilvēcei. Viņus jāsāk sist ar sūdainu koku. Beidzot jāsāk klausīties saprāta balsi. Sākumā okeānu lai no plastmasas attīra. Tagad pliku pakaļu sēdēsim meža vidū un klausīsimies putnu dziesmas? Civilizācija attīstījās planētu atmežojot, nevis apmežojot.

Kanibaals 31.oktobris 2023 21:01
2 0 Atbildēt

Neticēsi, bet monokultūras kā reiz palielina daudzveidību. Kur gan augt augiem, kas vislabāk aug izcirtumos? Aizaugušos džungļos daudzveidības nav.

wons 30.oktobris 2023 23:50
5 0 Atbildēt

Ulmaņlaika Latvijā izcirta mežus daudz vairāk un tāds stulbums, ka meža īpašnieks nevar cirst savu mežu, jo lūk pāri tam redzēts lidojam kāds rets putns, kurš noteikti tur arī ligzdo, nebija.

iciks 31.oktobris 2023 7:44
5 0 Atbildēt

Ulmaņlaikā meži pie mums bija ap 25% no valsts teritorijas, tagad - virs 50%, bet nu tas tāpat slikti.

S 31.oktobris 2023 13:18
4 2 Atbildēt

Pareizi ir, meži ir laba lieta, neko tur nevajag samazināt.

Vairāk mežu, vairāk dzīvnieku kurus medīt, jeb Tev kaut kā pietrūkst?

felix65 31.oktobris 2023 19:01
1 5 Atbildēt

Gribas kādu nošaut- izaudzē cūku un nošauj, nevis atņem dzīvību brīvajiem meža zvēriem.

S 31.oktobris 2023 19:45
4 1 Atbildēt

Kādēļ Tu runā par lietām no kurām pilnīgi neko nesajēdz?

felix65 1.novembris 2023 7:11
0 2 Atbildēt

Nu ta paskaidro! Ko tādu Tu jēdz, ko es nejēdzu? Labāk braukuši uz Ukrainu krievus šaut. Tie vismaz ir to pelnījuši.

0pis 31.oktobris 2023 9:23
5 0 Atbildēt

Ak, vecie labie Ulmaņlaiki! Vajaga ātrāki atgriezt tos! Likvidēt visus auto, atstāt tikai dažus simtus kā tolaik. Un droši varēs izcirst mežus. Bet vai tolaik meži neauga, jo vajadzēja stipri vairāki lauksaimniecības zemei, jo tak exporta prece? Nu un kurināja stipri vairāki ar malku, pat smalkajos Rīgas dzīvokļos bija tikai malka.

Nu 31.oktobris 2023 0:32
6 1 Atbildēt

man te kaimiņos smuks piemērs.  Ielaida savā mežā vienu no top izcirteju firmām.  Nozageja visu ko vien varēja (posta skats i) un vēl kaimiņos pieķēra klāt.  Tagad tiesas un baļķi pūst,  jo tiesa aizliedz izvest tos.  Savukārt otrs kaimiņš pats ar palīgiem smuki pats izcirta,  atstājot jaunākos kokus un tagad staigā priecīgs,  gan par peļņu, gan par mežu,  kad joprojām ir mežs ( nevis krūmi un postaza) gan par nākošo peļņu,  kas būs jau pēc 10-20 gadiem,  nevis pēc 40 ka tas būtu pēc kailcirtes.

MMX 31.oktobris 2023 10:18
4 0 Atbildēt

Uz to otrā kaimiņa variantu arī būtu jāiet pārējā mežizstrādē, problēma, ka firmas tajā nav ieinteresētas. Pats te kādu laiku atpakaļ interesējos par tādu izlases cirti, man savukārt pretī pateica, ka vajagot vismaz 5 ha. Pie tādiem noteikumiem man pašam ir vieglāk zāģēt pašam un organizēt tikai izvešanu.

Savukārt ornitologi var vienkārši iet *irst. Gribat taisīt liegumus? Bet tak lūdzu, kompensējiet man negūtu peļņu no tā meža un es tam ērgli tur b*ed ligzdu savām rokām uzlikšu. Pie pašreizējiem noteikumiem aizdomīgie koki, kas varētu tikt izmantoti ligzdošanai aiziet pirmie. Man nevajag lai kaut kādi Rīgas kondicionēto ofisu iemītnieki uztaisa man kādu mikroliegumu visiem maniem padsmit ha meža. Pieļauju, ka tas arī ir viens no iemesliem kāpēc cilvēki izvēlas par labu pilnīgai kailcirtei visā īpašumā - cērtot pa gabaliņam lielākā meža īpašumā meža otrā pusē var ieviesties kāds ērglis un par meža tālāku izmantošanu var aizmirst. Tad jau labāk uzreiz nolīdzināt visu pa tīro.

es 31.oktobris 2023 10:31
2 1 Atbildēt

Izlases cirte pa lielam daudz vairāk sačakarē mežu. Darbietilpīgāka zāģēšana, izvešana, meža stādīšana (ja tāda ir paredzēta). Sabojā daudz mazo kociņu. Kailcirtē vienkārši - visu nost, izved visus atkritumus, nokultivē, ja grib, tad izbūvē jaunus ceļus/stigas (ir gadījumi, kad uztaisa landšafta dizianu, atjauno grāvjus, izrok kādu dīķi), un sastāda jauno mežu.

MMX 31.oktobris 2023 11:04
1 1 Atbildēt

Izlases cirtē parasti neko nestāda, izcērt tikai vajadzīgo, pārējo atstājot dabīgai ataudzei. Darba ziņā jā, čakars ir lielāks un peļņa mazāka - biežāk jātīra pamežs, koki arī jāgāž precīzāk lai nenogāztu līdzi pusi meža, izvešana arī prasa vairāk laika. Tāpēc jau ar šādam lietām pamatā nodarbojas tieši privātie, kam tas mežs ir tāds ilgtermiņa projekts. Man pašam tagad vienā meža stūrī ir palikušas 100+ gadīgas egles kuras no tā stūra būs ar palielu čakaru jāmakarē ārā neiznīcinot dabīgo jaunaudzi

No rūpnieciskā viedokļa kailcirte viennozīmīgi ir labākais variants, visu norāvi līdz ar zemi, sagatavo augsni un stādi jaunu mežu. Tomēr pēc tam tās jaunaudzes ir arī jākopj, jāretina, utt., jo ja izlases cirtē es varu iztīrīt savu pamežu, paņemt ko man vajag un aizmirst par to mežu līdz retināšanai, tad ar tie stādījumi tomēr prasa darbu nākamajos gados. Pašam šajā pavasarī vienā kailcirtē izkalta daļa priedīšu, tagad būs jāsaprot problēmas apjoms, jāizpļauj avenes un nākamgad jāaizvieto trūkstošie koki.

Un 31.oktobris 2023 12:34
2 0 Atbildēt

vēl nevaru saprast to vientuļo eko koku jēgu. Parasti tie tiek nolauzti pirmajā nopietnāka vēja...

Daudz jēdzīgāk būtu atstāt kādu koku puduriti vai nonocirstu joslu uz katru hektāru,  gan jēga lielākā,  gan kalpotu kā vejlauze un mazliet būtu arī dabīgs mežs palicis.

Pļurkt 31.oktobris 2023 14:20
0 0 Atbildēt

Vot šitais būtu ļoti saprātīgs risinājums. Taču vai Latvānijā kādam tāds interesē?

es 31.oktobris 2023 16:18
2 0 Atbildēt

Tas nestrādā! Būs tāds pats efekts kā izcērtot tikai pamežu, bet mežu neaiztiekot. Pirmais pūtiens noliks guļus. Paskaties, kas notiek iztīrītās un jaunbūvētu ceļu malās. Ja gribi vējlauzi, tad koki ir jāstāda no nulles. Tad viņiem izveidojās stabila sakņu sistēma.

Kanibaals 31.oktobris 2023 20:58
1 1 Atbildēt

Nekas paši nodegs, ja necirtīs.

Mežs 1.novembris 2023 9:38
2 0 Atbildēt

Nav jau jēgas te cepties ja nav pamata zināšanu par un ap tēmu..

Tikai kaisligajiem iesaku paskatīties naudas īsto izcelsmi tādiem lob veidigajiem un ieslēdziet lūdzu loģisko domāšanu pēc tam! 

Lai nesanāk kā ar vēlēšanām, visi tik gudri un zin ko vajag, bet paskatieties uz rezultātiem

Māris 1.novembris 2023 12:30
0 0 Atbildēt

Tajā visā biznesā nav skaidrs kāpēc tiek atļauts baļķus krāmēt uz ceļa kantēm, malām un tad vedēji var ceļus bloķēt. Protams, bizness pirmajā vietā, bet tad lai brauc savā kailcirtē ar vedēju un krāmējās cik uziet.

es 1.novembris 2023 18:17
1 0 Atbildēt

Pārsvarā tos meža ceļus uztur un būvē paši LVM, tā kā, viņiem ir pilnas tiesības kaut šķērsām stāvēt. Vietējie tikai drāž tos ceļus un bonusā izmet misenes mežā, un zog malku.

Pļurkt 2.novembris 2023 11:27
0 0 Atbildēt

Apliecinu, kas tas ir tieši tā!

Mana tuva radiniece  ceļu inženieris, konstruktors daudzus gadus tieši LVM masveidā projektēja ceļus.

Māris 2.novembris 2023 11:52
0 0 Atbildēt

Neiet runa par LVM ceļiem, tos tā kā protu atšķirt, tie pat ir apzīmēti un daudzkur, īpaši pierīgā, pasākuši uz tiem pat likt barjeras. Bet gan pārējiem. Un neizliksimies, ka pēc izvešanas kāds sakārto, arī izčakarētās ceļa malas. Reiz paši vedot smago tehniku ieslīdēja meža traktora izbradātā ceļmalā. Bet viņiem paveicās, jo veda  CAT buldozeru, kuru nobrauca nost un ar to izvilka autovedēju. Šie aiz dusmām vēl to malu nolīdzināja garākā gabalā'

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Traģisks negadījums rallija ātrumposmā Lietuvā - Latvijas rallija ekipāža iebrauc skatītājos 8

Lietuvas pilsētā Utenā piektdienas vakarā latviešu rallija ekipāžai iebraucot skatītāju pūlī, gājis bojā viens cilvēks un 14 ievainoti. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas turpina kristies, Staujupīte dīzelis 1.354, bet Neste 1.397 (+ VIDEO) 14

iAutolv nobrauc gar vairākām degvielas uzpildes stacijām, sākot ar Straujupīti un beidzot ar Neste, parādot video cenas, kādas tās ir 22. septembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti