Aptauja: Latvijā 78% iedzīvotāju atbalsta pāreju uz plašāku atjaunojamās enerģijas izmantošanu 9

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.februāris 2024 16:32

Latvijā 78% iedzīvotāju atbalsta pāreju uz plašāku atjaunojamās enerģijas izmantošanu, aģentūrai LETA pavēstīja Vēja enerģijas asociācijā.

Vienlaikus asociācijā atzīmē, ka lielāks atbalsts atjaunojamo resursu izmantošanā novērojams gados jaunāku cilvēku un respondentu ar augstāku izglītības līmeni atbildēs.

Pēc aptaujas datiem, pāreju uz arvien lielāku atjaunojamās enerģijas izmantošanu Latvijā atbalsta 91% respondentu vecumā līdz 24 gadiem un 86% respondentu vecumā līdz 34 gadiem. Šai sabiedrības daļai elektroenerģijas ieguves avotu izvēlē biežāk svarīgi nekā citām vecumgrupām ir tādi faktori kā ražošanas efektivitāte un ietekme uz apkārtējo vidi, dabu.

Pusei Latvijas iedzīvotāju ir ļoti svarīgi, lai maksimāli daudz elektroenerģijas tiktu saražota Latvijā, no vietējiem resursiem, savukārt 73% iedzīvotāju piekrīt, ka būtiska ir elektroenerģijas ražošanas decentralizācija, lai mazinātu pilnīga atslēguma riskus kritisku situāciju gadījumā. Ražošanas decentralizāciju vairāk atbalsta gados jaunāki respondenti, respondenti ar vidējiem līdz augstiem ienākumiem, kā arī iedzīvotāji, kuriem sarunvaloda ģimenē ir latviešu.

Elektroenerģijas ražošanas kontekstā iedzīvotājiem svarīgākā ir elektroenerģijas gala cena - to, līdzīgi kā pērn, atzīmējuši teju 60% iedzīvotāju. Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem visvairāk pieaudzis elektroenerģijas piegādes drošības un stabilitātes faktors - to kā svarīgu elektroenerģijas avota izvēlē jaunākajā aptaujā atzīmējuši 35%, kamēr pērn - 29%. Trešais nozīmīgākais kritērijs sabiedrības vērtējumā ir ietekme uz cilvēku veselību. Samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuriem saistībā ar elektroenerģijas ražošanu rūp enerģētiskā neatkarība no citām valstīm.

"Sabiedrības atbalsts atjaunojamās enerģijas izmantošanai kopumā pēdējos gados ir nemainīgi augsts, taču katru gadu novērojam, kā dažādas izvēles ietekmē ārējie faktori. Ja pērn strauji paaugstinājās enerģētiskās neatkarības faktors, tad šogad tas ieņem tikai piekto svarīgāko pozīciju elektroenerģijas ražošanas portfeļa izvēlē," norāda pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Viņš arī min, ka gados jaunākiem respondentiem ar augstāku izglītības līmeni biežāk svarīga ir ietekme uz vidi un dabu, un šie cilvēki izrāda lielāku atbalstu gan atjaunojamo resursu izmantošanai kopumā, gan vēja parku izbūvei pašu mājvietu tuvumā. Palielinoties iedzīvotāju vecumam, cilvēki vairāk izceļ praktiskumu pār abstraktiem, tiem grūtāk aptveramiem ieguvumiem.

Pēc aptaujas datiem, gadījumā, ja cena būtu vienāda un iedzīvotājiem būtu izvēle, 71% dotu priekšroku elektroenerģijai, kas tiek ražota no atjaunojamiem energoresursiem, bet 4% dotu priekšroku elektroenerģijai, kas tiek ražota no fosilajiem, piemēram, naftas, gāzes enerģijas avotiem.

Domājot par dažādu elektroenerģijas ražošanas veidu attīstīšanu un ražotņu celšanu Latvijā, visvairāk iedzīvotāji atbalsta saules enerģijas iegūšanu jeb saules paneļu uzstādīšanu, seko vēja enerģijas iegūšana jeb vēja parku izbūve un elektroenerģijas ražošanu hidroelektrostacijās uz Daugavas. Ja pirms gada veiktajā aptaujā būtiski bija audzis sabiedrības atbalsts atomenerģijas izmantošanai, tad patlaban mazāka sabiedrības daļa atomelektrostaciju izbūvi vērtē pozitīvi, norāda asociācijā.

Ja tiktu pieņemts lēmums dzīvesvietas tuvumā izveidot kādu jaunu elektroenerģijas ražotni, iedzīvotāji visbiežāk akceptētu jaunu saules enerģijas parku (62%) izbūvi, seko atbalsts vēja enerģijas parkiem (47%). Trešā biežākā izvēle iedzīvotāju skatījumā būtu ar šķeldu darbināmas koģenerācijas stacijas (29%), secināts aptaujā.

"Jaunās paaudzes atbalsts atjaunojamo resursu izmantošanai rada labu pamatu ticēt, ka arvien vairāk virzāmies uz plašāku sabiedrības izpratni un arī praktisku atbalstu atjaunojamai un vēja enerģijai. Tomēr, kad enerģētikas krīze daudz maz pārdzīvota, racionālie apsvērumi arvien biežāk paliek otrajā plānā un sabiedrībā pieaug subjektīvo faktoru ietekme, sākam domāt, ka tiks ietekmēta ainava, apsīks tūrisms, kritīs īpašumu vērtības," norāda Vējaenerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs.

Aptauja veikta 2023.gada decembrī sadarbībā ar pētījumu centru SKDS, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Vēja enerģijas asociācija darbojas kopš 1998.gada, un tās mērķis ir sekmēt vēja enerģijas izmantošanu Latvijā, līdzdarbojoties nozares normatīvā regulējuma un vides sakārtošanā, kā arī veicināt sabiedrības informētību un izpratni par atjaunojamajiem, it īpaši vēja, energoresursiem.
 

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 3.februāris 2024 14:50
4 0 Atbildēt

Aptaujājātie 1005 iedzīvotāji no uzskaitē esošajiem 1883000 latvijiešiem ir aptuveni 0,05% (divdesmitā daļa procenta no visu LV iedzīvotāju kopskaita). 

Kur var uzzināt "standartu" attiecībā uz to, kādas (procentuāli cik lielas) iedzīvotāju daļas viedokli varētu (drīkstētu?) uzskatīt par Visu LV iedzīvotāju kopējo viedokli.Jā.

felix65 3.februāris 2024 14:48
1 1 Atbildēt

Propaganda sakarīgus cilvēku, ierobežotā laikposmā, pielietojot modernās tehnoloģijas, var pārvērst par idiotiem.

ZZZZ 3.februāris 2024 17:57
1 0 Atbildēt

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

333 Zs – Volkswagen laiž klajā jaudīgāko Golf (+ FOTO)

Kompaktā modeļa Golf jaudīgākā modifikācija Golf R var lepoties ar 333 zirgspēku jaudu un ieskrējienu līdz simtam 4,6 sekundēs. Lasīt vairāk

 

"Volkswagen" investēs piecus miljardus dolāru ASV elektroauto ražotājā "Rivian" un izveidos kopuzņēmumu 3

Vācijas autobūves gigants "Volkswagen" investēs piecus miljardus dolāru ASV elektrisko automobiļu ražošanas uzņēmumā "Rivian" un izveidos kopuzņēmumu, kas varētu nodrošināt abiem autoražotājiem lietderīgas tehnoloģijas. Lasīt vairāk

 

Porsche Latvija būvē klientu komandu izturības sacīkstēm (+ VIDEO)

Porsche Latvija sadarbībā ar Porsche Experience instruktoru un autosportistu Valteru Zviedri uzsākusi unikālu klientu autosacīkšu programmu. Tās mērķis ir izveidot Porsche Latvija komandu, kas varētu piedalīties autošosejas un izturības sacīkstēs ne tikai Baltijā, bet arī tālākās ārzemēs. Lasīt vairāk

 

Prognoze: naftinieku gals jau 2030.gadā - zaļā enerģija uzvarēs, naftu nevajadzēs 44

Pasaulē līdz 2030.gadam, visticamāk, izveidosies būtisks naftas pārpalikums, ņemot vērā ieguves apjoma kāpumu un pieprasījuma samazināšanos, ko veicina pāreja uz videi draudzīgu energoresursu izmantošanu, trešdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti