Labāk gan nebrauc ... 35

 
Atis Jansons, „Latvijas Avīze” | 2.marts 2014 11:34

Neregulēti, nekādām ceļazīmēm negreznoti mazo „vienādas nozīmes” ceļu vai ieliņu krustojumi allaž bijuši satiksmes noteikumu (CSN) eksāmenu kārtotāju bieds. Un daudzu jau licenzēto arī...

It kā jau vienkārši – paskaties pa labi, ja tur tukšums, brauc. Taču uzdevumu veidotāji šo vienkāršību meistarīgi  (sadistiski?) sapin ar kāda tramvaja parādīšanos (pa sliedēm braucošajiem priekšroka!), ar kādu ieslēgtu kreisā pagrieziena signālu, nobaida pilnīgi un galīgi ar topversiju – sadzen priekšrokas pretendentus reizē no visām četrām pusēm. Un dimbā tu esi.

Ne tikai labās rokas likums

Treniņam ierosinu izspēlēt vienu rēbusu no „Tematisko uzdevumu” grāmatas. Skatieties bildē. Kurš brauks pirmais? Skaidrs – mazais pelēkais no lejas. Tam labā puse brīva. Nākamais? Oranžais? Tam taču arī labās rokas likums smaida. Nekā. CSN punkts Nr. 150 saka – nogriežoties pa kreisi vai apgriežoties jādod ceļš tiem, kas brauc taisni. Tātad par spīti brīvai labajai pusei šim jāgaida. Melnajam džipam labā puse paliek aizņemta, tomēr otrais brauks tieši viņš, jo atrodas pa labi no pelēkā un oranžais, kā jau teicu braukt arī nedrīkst. Skaidrs?

Ne visai...

Dzīves likums un angļu miers

Turpmāk teiktais būs mazliet pretrunā ar Latvijas CSN. Bet pilnīgā saskaņā ar britu „Highway code” („Lielceļu kods”, mūsu CSN attāls radinieks), veselo saprātu un dzīves pieredzi. Mūsu noteikumi saka (p.6) - katram kustības dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka citi noteikumus zina un ievēros. Angļi piekodina (p.147) – esi pacietīgs, atceries, ka jebkurš var kļūdīties. Viņi nebūvē augsti intelektu un kapitālas zināšanas prasošus rēbusus, bet vienkārši brīdina (p.146) – esi vērīgs nemarķētos sīkceļu krustojumos, kuros NEVIENAM NAV PRIEKŠROKA.

Pie viņiem nav. Pie mums ir. Bet kādas garantijas, ka šis tur pa labi zina punktus Nr. 147 un 150? Nekādas. Kā jau teicu  - „Auto akadēmijas” viena rudens minieksāmeni apliecina, ka no 160 kvalifikācijas paaugstināšanas kursantiem neviens nezina vairāk kā divas trešdaļas pareizu atbilžu uz elementāriem CSN jautājumiem. Un punkts Nr. 150 ir tas, kuru līdzās pazīstamākajam labās rokas likuma nespēj nolikt gandrīz neviens...

Ja gribiet – izmantojiet savas tiesības ticēt citu zināšanām. Es iešu angļu miera un pacietības ceļu, nekustēšos ne soli, ne metru, kamēr nebūšu nodibinājis acu kontaktu, kamēr nebūšu redzējis, ka tas, kuram „nav priekšroka” smaida un lapni mājot atdod to man. Tikai tā var iztikt bez sabojātiem nerviem un bleķiem.

Un vispār – vairāk jums vēsa miera un piesardzības! Ne jau tāpēc šajos krustojumiņos notiek pat visai smagas avārijas, ka gudrie CSN punkti nav iezubrīti. Tās izraisa plānprātiņi, kas Bolderājas, Mārupes, Vecmilgrāvja mazās šķērsieliņas vispār nepamana un pat piebremzēt pirms tām nevīžo. Šādi nemarķēti krustojumi sakārtotā Eiropas galvaspilsētā, protams, nedrīkstētu būt. Kamēr ir – esiet modri!

Foto: Auto akadēmija

 
Visi komentāri
 
darklight 2.marts 2014 11:47
27 1 Atbildēt

Manā prātā situācija modelējas drusku savādāk.

1) Pelēkais no apakšas un oranžais uzsāk braukt vienlaicīgi

2) Pelēkais aizbrauc, oranžais paliek krustojuma vidū

3) Melnais apbrauc oranžo gar aizmuguri

4) Aizbrauc pelēkais no augšas, tikai tad pabeidz nogriešanos oranžais.

Manuprāt, tas būtu loģiski, bez tam pilnīgā saskaņā ar CSN.

xxx 2.marts 2014 18:59
2 0 Atbildēt

Pilnīga saskaņā ar CSN ir jau uzīmeta secība , kā jaizbrauc krustojums :D

solaris 2.marts 2014 20:07
4 0 Atbildēt

Tev nav taisnība. Brūnajai mašīnai, kas vēlas nogriezties pa kreisi NAV jādod ceļš melnajai mašīnai, kas ir tai kreisajā pusē. Pareizo secību norādīja darklight - brūnā mašīna IEBRAUC krustojumā un, tur apstājoties, dod ceļu pretimbraucošajai pelēkajai. Kura, savukārt, vispirms palaiž melno. Šis ir elementārs uzdevums, ko māca autoskolās. Savukārt, ja aiz brūnās un arī aiz melnās mašīnas atrastos vēl citas mašīnas, kas arī gribētu tādā pašā virzienā braukt, tad vienkārši pamīšus pa vienai brauktu. Kam priekšroka, tas pirmais iebrauc krustojumā.

Jamulejs 2.marts 2014 20:49
1 0 Atbildēt

Es ar to pašu iedomājos, ko saka darklight.

Vienīgi praksē sanāk divdomīga situācija. Melnais redz, ka oranžais taisīs kreiso pagriezienu. Ko darīt Melnajam? Gaidīt, kad Oranžais aizbrauc līdz centram? Vai braukt pāri, zinot, ka oranžais gaidīs? Labi, ja krustojums liels, tad oranžajam daudz vietas, kur palikt viducī. Bet, ja krustojums mazs, tad oranžais uztaisīs probku krustojuma centrā. Te bez saskatīšanās ar acīm - neiztikt.

Krotow 3.marts 2014 11:32
1 0 Atbildēt

Atkarīgs no ielas platuma. 4 joslu ielas krustojumā oranžais var aizbraukt arī līdz ielas vidum, taču 2 joslu ielā tas uztaisīs korķi šķērsām braucošajiem. Te piekrītu autoram, ka oranžajam vispirms jāpalaiž garām šķērsām braucošais melnais un tad tikai jābrauc iekšā krustojumā. Pats darītu tieši tā. Protams, pīķa stundā, lai vispār izmainītos, var braukt pamīšus - sākumā viens taisni, tad otrs šķērsām utt.

ieraugot šo video, vispirms ienāca prātā Krievijas reģistratoru klipi - krievu versijā oranžais uzreiz un neskatoties grieztos pa kreisi un tiktu nonests ar sekojošu visu krustojumā esošo auto apskādēšanu :D

Krotow 3.marts 2014 16:47
0 0 Atbildēt

Atvainojos - attēlu, nevis video o_O

zinātājs 2.marts 2014 12:45
5 0 Atbildēt

gandrīz katru dienu nākas saskarties ar tādiem, kas nezina labās rokas likumu. t- veida krustojums. Lielākā daļa no tiem, kas brauc taisni, domā ka viņiem priekšroka. Ja kāds zina, ka tam nav priekšroka, atrodas no sāna braucošs tupaks, kurš atkal grib tos laist un bremzē kustību.

Aigarcix 2.marts 2014 18:12
1 0 Atbildēt

Krustojumi jau ir mazākais,bet stāvlaukumi pie veikaliem ir kronis visam.Lielai daļai liekas ,ka ir mūžīgais galvenais ceļš.:) Vispār var jau maukt ar kādam ,kas tūļājas priekšā,bet jarēķinās ,ka būs strauji jaatraujas no vietas lai kāds nepaspētu tev sānos ielikt,ja to var un māk,tad OK,un dažu tajā rakstā rakstīto rindu var laist gar ausīm.Bet ja neesi pārliecināts,tad labāk uzgaidi.

Krotow 3.marts 2014 11:36
0 0 Atbildēt

Te pa daļai pie vainas arī stāvlaukumu uzbūve. Daudz kur pie lielveikaliem auto atvēlētā vieta ir tik šaura, ka izbraucot redzi tikai blakus stāvošā auto sānus. Tur vāl klāt nāk gājēji, kuri atmuguriski braucošam auto regulāri mēģina aizskriet garām gar aizmuguri (!) un pat ar maziem bērniem pie rokas.

imis 3.marts 2014 0:31
0 0 Atbildēt

Pirms vairākiem gadiem , kādas pilsētas guļamvagonā pamanīju , ka visos krustojumos ir četri STOPi . Strādā vienkārši ideāli:

1.Visi izvairās braukt caut dzīvojamo zonu;

2.Tiek samazīnāts ātrums;

3.Brauc pirmais tas ,kurš pirmais apstājas(acu kontakts)

Būtu priecīgs ,ja pie mums dzīvojamajā zonā ieviestu šo principu.

aizejošais 3.marts 2014 3:46
1 1 Atbildēt

Princips no ASV. Strādā ideāli, tik jāpierod. Kurš pirmais piebrauc, tam priekšroka.

aansis 3.marts 2014 9:08
1 0 Atbildēt
aizejošais 3.marts 2014 10:05
1 0 Atbildēt

Protams, aplis labāks. Bet, kas lētāks un ātrāk izveidojams?

aizejošais 3.marts 2014 20:20
0 0 Atbildēt

turklāt, ne visur vajadzīgs. Kur satiksme mazāka, kā šajos vienādas nozīmes krustojumos, tikai jāizkar STOP zīmes.

Bet vispār jau varētu iztikt vispār bez lielas daļas zīmju.

ml 3.marts 2014 1:42
1 0 Atbildēt

Vai kāds var atbildēt, kāpēc pilsētās pirms vienādas nozīmes krustojumiem netiek uzliktas brīdinājuma zīmes?

anonimikis 3.marts 2014 10:14
2 0 Atbildēt

tāpēc jau tas ir vienādas nozīmes krustojums, lai netērētos ar liekām zīmēm. tā jau to zīmju ir pārāk daudz. daudziem pajoļiem gribētos arī zīmi Dzīvojamās zonas beigas dublēt ar Dodiet ceļu, jo citādāk tak nevar zināt ka tā ir jādara ...

tālis 3.marts 2014 7:51
0 0 Atbildēt

Bet ja brūnās automašīnas vietā ir piemēram fūre? Ja tā iebrauks krustojumā, tad melnais nekur netiks!

Krotow 3.marts 2014 11:39
0 12 Atbildēt

Nav manīts, ka fūru vadītāji censtos par katru cenu ielīst krustojumā. Domāju, ka viņi labi apzinās savu zirgu dinamiskās iespējas un gabarītus. Kāreiz tāpēc reizēm viņus palaižu pa priekšu. Apbraukt vienmēr paspēsi.

d'Artanjans 3.aprīlis 2014 22:04
3 0 Atbildēt

ja fūres vadītājs rīkosies pēc tava šablona,tad vadoties pēc saviem gabarītiem un pārējo braukšanas kultūras,viņš šjā krustojumā var mierīgi ikdienas atpūtu taisīt

aansis 3.marts 2014 12:09
0 0 Atbildēt

Interesanti, kā braukšana apļos tiek mācīta amerikāņiem, kas ir pieraudši pie vienādas nozīmes krustojumiem un 4 stop zīmēm :)

www.youtube.com/watch?v=r7Svgp6xgto

anonimikis 3.marts 2014 12:45
0 0 Atbildēt

Vispār kaut kur realitatē pastāv neregulējams krustojums, kur krustojas vismaz viens 4 joslu ceļš ar citu ?

aansis 3.marts 2014 13:26
0 0 Atbildēt
Krotow 3.marts 2014 16:49
0 0 Atbildēt

Tā tak nav ne Anglija ne ASV.

aansis 4.marts 2014 10:34
0 0 Atbildēt

"Kaut kur realitātē" ir tikai Anglijā un ASV? Ar ko šīs divas valstis ir tik īpašas? Vienīgais, ko varu iedomāties, ka tās ir tuvas pretējām galējībām - ASV vispār īsti nezin, kas ir apļveida kustība, bet Anglija ir sasniegusi apbrīnojamu izcilību apļu konstruēšanā :)

en.wikipedia.org/wiki/Magic_Roundabout_(Swindon)

Pļurkt 3.marts 2014 14:27
4 0 Atbildēt

Nu i sasmērējuši!

Iebrauc krustojumā un izbrauc krustojumu ir pilnīgi dažādi jēdzieni!

Iebrauc 1 + 4, tad 2 un 3.

Izvrauc kā parādīts zīmējumā!

Tā ir kad kursos degunu urbina, vai tiesības nopērk reizē ar džipu.

Vernons 3.marts 2014 21:15
2 13 Atbildēt

Rīgā ir daudz vienādas nozīmes krustojumu, bet daudzi to nemaz nezin!

"Solaris" atbildēja pareizi, bet velkot puspiekabi, var gadīties ka melnais traucē, tad katram ir jārīkojas TĀ, lai neradītu neveselīgu situāciju! Viss šajā dzīvē ir stipri nosacīti, visi jau nebrauc tikai ar vieglo!

x 9.marts 2014 2:14
0 0 Atbildēt

Nesen apstājos pretējā ceļa pusē, kur stāvēja citas mašīnas, lai palaistu pretīm braucošo miskastes vedēju, kaut pēc noteikumiem viņam bija mani jālaiž, mana ceļa puse bija brīva. Viņš vēl paspēja pamāt, pateikt paldies, kaut droši nevarēja zināt, vai es tur netaisījos parkoties. Manuprāt tas ir elementāri - ja uz ceļa gribi uzvesties tā, lai citiem netraucētu un pie vajadzības izpalīdzētu, tad ceļa zīmes un noteikumi pat īsti nav vajadzīgi. Ja tavs mērķis uz ceļa ir cīnīties par savām tiesībām, un pierādīt, ka otram nav taisnība, tad nekādi noteikumi nelīdzēs...

KillerMiller 4.marts 2014 9:06
3 0 Atbildēt

Atis Jansons jau nu pirms taisa rakstu varētu labāk papētīt noteikumus. Tā taču standarta situācija, kuru māca gadu desmitiem - brūnais pirmais (kopā ar zaļo) iebrauc krustojumā, pēdējais izbrauc.

Tik un tā labi bija šo krustojumu no jauna paskatīt. Taču kāds var iedomāties, ka raksta autors piedāvā pareizo izbraukšanas secību.

Vernons 4.marts 2014 9:20
5 7 Atbildēt

Vieglo auto vadītāji vislielākie speciālisti! Tāpēc nav jabrīnās, ka CSN ir jāievēro katram otram, vai katram trešajam satiksmes dalībniekam.

aansis 4.marts 2014 10:49
4 0 Atbildēt

CSN pilnībā nav iespējams ievērot. Un lielākie un regulārākie pārkāpēji ir tieši lielgabarīta transportlīdzekļi. Ne jau tādēļ, ka šoferi to darītu sava prieka pēc, bet gan gluži vienkārši tādēļ, ka ir prasības, kuras tīri tehniski nav iespējams izpildīt.

Vernons 4.marts 2014 12:49
1 9 Atbildēt

Tāpēc arī eksistē CSN 88. punkts! Piekabini klāt CSN 10. un nosacījumi loģiskai rīcībai gatavi!

aansis 4.marts 2014 10:46
0 0 Atbildēt

Burtiskā saskaņā ar CSN jau tev ir taisnība. Bet pat uzzīmētajā krustojumā tas radīs sastrēgumu, jo, brūnajam iebraucot krustojumā un tur paliekot, satiksme apstāsies. Tas ir pat zīmējumā redzamajos mērogos, tomēr tieši vienādas nozīmes krustojumi mēdz būt mazi, tāpat arī braucošie auto mēdz būt lielāki - ir skaidrs, ka pat kārtīgs garais B kategorijas buss spēj pilnībā aizšķērsot nelielu krustojumu, nemaz jau nerunājot par lielākiem transportlīdzekļiem un piekabēm. Līdz ar to varam nonākt pie secinājuma - reālā situācijā, lai izbrauktu šādu krustojumu, ir jāpārkāpj CSN prasības!

Pļurkt 4.marts 2014 14:51
0 0 Atbildēt

Pat Zapītis var aizšķersot, ja krustojums ir šaurs!

Elementāri - pagriežoties pa kreisi vai apgriežoties krustojums ir jāizbrauc tā lai iedomātais visuspunkts paliktu pa LABI no mašīnas - t.i. tās lai ja pretīmbraucošaas automašīnas abas griežas pa kreisi (skatoties katrai no sevis) vienlaicīgi izdarīti šo manevru saskaņā ar visiem CSN punktiem, bet izņemot vienīgo - tieši šajā gadījumā traucējošo labās rokas principu.

KillerMiller 4.marts 2014 11:25
9 0 Atbildēt

Šādos vienādas nozīmes krustojumos pēc iespējas cenšos prognozēt situācijas izveidošanos. Laicīgi pirms krustojuma piebremzēju, lai pie krustojuma visi auto reizē nepiebrauktu.

Jefiņš 8.marts 2014 14:10
7 0 Atbildēt

Visos lielveikalu stāvlaukumos ir tik viegli tikt pie jauniem spārniem sarūsējošo vietā uz taisni braucošo rēķina :D

Un ne auto marka, ne izlaiduma gads nosaka rīcību n. krustojumā, bet vadītāja smadzenes :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti