Igaunijas pētījums: Bargi sodi neattur dzērājšoferus no atkārtotiem likumpārkāpumiem 13

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 1.jūlijs 2015 13:48

Mūsu CSDD vajadzētu ar šo pētījumu iepazīties padziļināti! Vē interesantāka aina iespējams parādītos ar pārspīlēto reakciju par ātrumu 100 un 110 km/h..

Igaunijā spēkā esošie likumi un soda sistēma nedarbojas dzērājšoferu apkarošanā, tāpēc nepieciešamas jaunas metodes, lai izskaustu sēšanos pie stūres alkohola reibumā, paziņojusi Igaunijas Tieslietu ministrija.

Soda sistēmas un likumpārkāpēju uzvedības izvērtējums liecina, ka pašreizējā soda sistēma dzērājšoferus neattur no atkārtotiem pārkāpumiem.

Pašlaik spēkā esošā sistēma ir orientēta uz tūlītēju sodu, kas izrādījusies neefektīva kārtība, tāpēc vajadzētu mainīt šo politiku, orientējoties uz sabiedrības izglītošanu un attieksmes veidošanu pret sēšanos pie stūres dzērumā.

"Dzērājšoferu skaits ir tik liels, ka viņu lietu kārtošana policijai, prokuratūrai un tiesai ir kļuvusi par ikdienu. Pētījums liecina, ka dzērājšoferi ir neviendabīga grupa, kurā nākotnē labāk vajadzētu izdalīt visproblemātiskākos vadītājus un mainīt sodu sistēmu, lai novērstu atkārtotus pārkāpumus," sacīja tieslietu ministrs Urmass Reinsalu.

Katru gadu Igaunijā alkohola vai narkotisko vielu reibumā tiek aizturēti vairāk nekā 6000 autovadītāji. Dienā notverto dzērājšoferu skaits sniedzas no desmit līdz 30.

No pērn reibumā aizturētajiem autovadītājiem 37% bija smagā reibumā, par ko paredzēts administratīvais sods, un 61% vieglā reibumā, par ko likuma priekšā paredzēts naudas sods. 2% no aizturētajiem bija narkotisko vielu reibumā.

"Šis pētījums parāda, ka bargi sodi nekādi nerisina dzērājšoferu problēmu un nenovērš jaunus pārkāpumus. Lielāki naudas sodi vai cietumsodi diemžēl nav efektīvi, lai novērstu šo vadītāju atkārtotus likumpārkāpumus," sacīja Reinsalu.

Pētījuma autori iesaka soda mērus piemērot pārkāpuma smagumam, kā arī koncentrēties uz individuāliem dzērājšoferiem, izvērtējot viņu riskus un vajadzības, lai novērstu atkārtus pārkāpumus.

Tāpat pētījuma autori norāda uz nepieciešamību pēc valsts mēroga alkohola ārstēšanas sistēmas, kas būtu saistīta ar tieslietu sistēmu.

Pēc aizvadītajā mēnesī notikušiem vairākiem traģiskiem satiksmes negadījumiem, kurus izraisīja dzērājšoferi, Igaunijas parlamentā izstrādāts likumprojekts, kas dzērājšoferiem liek nozīmēt psihologa ekspertīzi.

"Tas nav maģisks risinājums, bet vairākās Eiropas nācijās ir secināts, ka atkārtotu satiksmes noteikumu pārkāpumu skaits divas, trīs reizes zemāks ir tajās valstīs, kur likumpārkāpējiem tiek nozīmēts atkārtots apmācību kurss," skaidroja ekonomikas ministrs Kristens Mihals.

 
Visi komentāri
 
LMT 1.jūlijs 2015 13:50
2 3 Atbildēt

To jau Senajā Romā pierādīja. Mūsu CSDD patīk vākt līķus un kropļus no ceļiem.

ezis71 1.jūlijs 2015 18:16
5 0 Atbildēt

Tu tik par līķiem,gluži kā nekrofīls.

Aģents x 1.jūlijs 2015 20:14
4 0 Atbildēt

Tu sāc apnikt... Ja reiz esi tik gudrs, tad varbūt ej uz CSDD vai Satiksmes Ministriju strādāt? Varēsi mācīt, kā jādara pareizi...

LMT 1.jūlijs 2015 22:07
1 0 Atbildēt

Esmu eksperts un apsveru tādu domu. Patreiz strādāju pie savas komandas izveides, arī iauto ir daži augstas klases eksperti.

7 2.jūlijs 2015 0:33
5 1 Atbildēt

Tu neesi eksperts, tu esi iedomīgs muļķis, kurš nejauši iekārtojies tavām spējām un attieksmei pilnīgi neatbilstīgā darbā.

kasinsh79 1.jūlijs 2015 15:12
7 8 Atbildēt

Reāls cietumsods par pieķertu virs 1.0 promiles un negribēs vairs dzert nekad!

Aģents x 1.jūlijs 2015 20:12
6 0 Atbildēt

Nu nezinu gan... Man viens pazīstams čalis ir iesēdies jau trešo reizi pēc kārtas... Tagad sēdēs ilgāku laiciņu, cik esmu dzirdējis...

Haha 10.augusts 2015 15:30
1 0 Atbildēt

Tas neko nemainiis. Pat naavessods ne.

eseris 1.jūlijs 2015 17:08
0 0 Atbildēt

Nav ticams pētījums - pašiem (savējiem) vajag veikt pētījumu pa kādu, nu teiksim apalu cipariņu un tad jau manīs ....

ezis71 1.jūlijs 2015 18:20
4 0 Atbildēt

Visā pasaulē sēžas pie stūres šmigā,šī paraža nekad nebūs izskaužama.

m 2.jūlijs 2015 16:35
2 1 Atbildēt

Sabiedriskie darbi publiskā vietā specapģērbos (piemēram oranžā krāsā) ar uzrakstu - dzērājšoferis. Ne uz visiem bet uz daudziem tas iedarbotos. Publiskā nokaunināšana ir diezgan efektīvs veids.

GB12 2.jūlijs 2015 17:06
2 1 Atbildēt

Es arī atbalstu publiskos darbus - proporcionāli promiļu skaitam un dubultojas, trīskāršojas atkārtotajos gadījumos. Tikai ir tāds nelāgs vārdiņš šajā visā - cilvēktiesības, uz kuru tad nu apelēs tie, kas negrib strādāt un viņu aizstāvji.

martinslusis 3.jūlijs 2015 8:39
0 0 Atbildēt

Katru gadu Igaunijā alkohola vai narkotisko vielu reibumā tiek aizturēti vairāk nekā 6000 autovadītāji. Dienā notverto dzērājšoferu skaits sniedzas no desmit līdz 30.

Baigi daudz. Latvijā nav mazāk noķerto?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti