Mūžīgais jautājums: "Kā uzlabot satiksmes drošību" (+ VIDEO) 16

 
LTV Ziņu dienests | 3.septembris 2024 15:24

RE TV sižetā Satiksmes ministrijas plāni attiecībā uz satiksmes drošību.

Mērķis ir panākt to, ka 2027. gadā būtu par 35% mazāk bojāgājušo un smagi cietušo nekā 2020. gadā. Paredzēts, ka tiks uzlabota autoceļu infratsruktūra, pastiprināta kontrole uz ceļiem, kā arī plānots pastiprināt sodus par ātruma pārsniegšanu.

Viens no sodiem, ko plānots ieviest, ja atļautais braukšanas ātrums tiks pārsniegts līdz 10 kilometriem stundā, par ko jau runāts arī iepriekš. ReTV uzrunātie autovadītāji šādu iespēju neuzskata par labu risinājumu, norādot uz potenciālajām problēmām, kas var rasties. Līdz šī gada 20. augustam ceļu satiksmes negadījumos Latvijā ir bojāgājušas 63 personas, savukārt līdzvērtīgā laika posmā pērn – 88 personas.

Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, Latvijā pagājušajā gadā ceļu satiksmes negadījumos ir bojāgājušas 76 personas uz miljons iedzīvotājiem, kamēr vidēji Eiropas Savienībā tās ir 46 personas, bet, piemēram, Zviedrijā – 21 persona. Satiksmes ministrijas Autoceļu infrastruktūras departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns norāda, ārpus apdzīvotām vietām vairāk nekā puse autovadītāju pārkāpj atļauto braukšanas ātrumu.

Jo lielāks ātrums, jo avārijas sekas ir krieni vien smagākas. “Protams, autovadītājiem šķiet, ka varētu paātrināt ātrumu tādā vai citādā posmā, kurš šķietami ir taisns, ceļš ir pārredzams. Bet situācija rāda, ka Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kurā nav paredzētas soda sankcijas arī par šo pirmo mazākā ātruma pārsniegumu. Mērot faktisko ātrumu uz ceļiem, redzam, ka ārpus apdzīvotām vietām teju 60% no vadītājiem brauc ātrāk, nekā tur ir atļauts. Tas arī ietekmē tās sekas, ja apzinātu vai neapzinātu rīcības gadījumā notiek sadursme.”

Jau gadu Latvijā darbojas vidējā ātruma kontroles sistēma. Tā kā vietās, kur vidējā ātruma radari uzstādīti vērajomi uzlabojumi, satiksme kļuvusi rāmāka, plānots, ka nākotnē uz Latvijas autoceļiem to skaits trīskāršosies. Tiesa gan – arī par tiem uzrunāto autovadītāju domas dalās. VSIA “Latvijas Valsts ceļi” pārstāve Anna Kononova: “Par pusi ir samazinājies to ceļu satiksmes negadījumu skaits, kurās ir bojāgājušie, respektīvi, smagākie ceļu satiksmes negadījumi.

Tā ir ļoti pozitīva tendence. Arī autovadadītāji norāda, ka pie vidējās kontroles ātruma posmiem satiksme ir kļuvusi mierīgāka šajos posmos. Tur vairs nemēdz būt tik bieži pārgalvīgās apdzīšanas, kas var apdraudēt paša manevra veicēja drošību un citu satiskmes dalībnieku drošību.” Lai sasniegtu plānoto mērķi – 2027. gadā samazināt bojāgājušo un smagi cietušo skaitu par 35% –, plānots uz galvenajiem autoceļiem samazināt arī vietas, kur veikt kreiso pagriezienu un apgriezties braukšanai pretējā virzienā. Tā, piemēram, pagājušonedēļ šādas vietas jau tika likvidētas uz Vidzemes šosejas – netālu no Rīgas un Garkalnes.

 
16 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 3.septembris 2024 22:22
26 0 Atbildēt

Mērķis ir autobraukšanas sabotāža kā tāda.Citu (svarīgu!) dēlī salaistu "satiksmes" jautājumu risināšanu aizklāt ar šo te nepierādāmo demagoģiju un bezjēgas diskutēšanu par 1km/h sodīšanas škietamo lietderību.Vistīrākais iekasēšanas/slaukšanas plāns, kurš 1kārt ir ''izdevīgs" tā ieviesējiem un patiesajiem pārvaldītājiem.Varas izpausme caur tehniski/datorizēto līdzekļu pielietojumu- tāda diemžēl ir tuvākā nākotne.

No visiem V/vid kontroles zonās reģistrētajiem pārkāpumiem ātruma pārsniegšana ir tikai viena (mazākā!) sodīto pārkāpumu daļa.Kā arī, konkrēti ieksētās SUMMAS sadalījums pa konstatēto pārkāpumu veidiem nekur nav publiski publicēts.Jo īstenībā aizkadra ieņēmumi par TA,Octa un vinjetes pārkāpumiem un par braukšanu vispār ar nereģistrētu transp.līdzekli ir gana "naudīgāks" pasākums par kkādu tur suuda ātruma pārkāpšanu. 

Treknie pr-nieki GADIEM ILGI aizkadrā propagandēja sodīšanu tikai no +13km/h (reālo +13, nevis no kaut kādu tur +/- "lēkājošo" spidometru uzrādīto).Tajā pat laikā viņi no tv e-krāniem bezkaunīgi propagandonistiski maldināja sabiedrību ,muldēdami par "vajadzību" ievērot no "pirmā pārsniegtā".Ja gadiem ilgi ieaudzināto šo te "uzspļaušanas iemaņu" vietā tagad pēkšņi uzlikt sodu no +1 ,tas viņiem būs Garantēts ieņēmums vismaz uz pāris gadiem.Jo sodīt varēs principā jebkuru, un jebkura elektroniskās kontroles ierīce nesīs peļņu.Maksās ļoti daudzi, ieskaitot tos noderīgos idiotus, kuri par šo te skaļi jīusmo.Ir praktiski tikai ļoti maza daļa Vadītāju, kuri spētu satiksmes plūsmā vienmērīgi noturēt jebkādu vienmērīgu ātrumu..Brauksiet turpmāk ar -10 visur un vienmēr!

Kur palika (acīmredzmi nelikumīgā!) dzirciema ielas videokamera? Cik Lohu tika tās darbības laikā sodīti un cikiem tika atmaksāts šis bezkaunīgi nelikumīgais iekasētais "sods"?

Vidzeme 3.septembris 2024 15:53
5 3 Atbildēt

Riskēšu saņemt "pērienu", bet divreiz 2 nedēļu laikā izbraucot Rīgu secināju, ka vidējā ātruma radars uz A2 ir patīkami nomierinājis trakos, kas līdz tam aiz Siguldas metās uzbrukumā 95-110 km/h braucošajiem tajā bīstamajā posmā līdz Augšlīgatnei, nekādas gonkas aiz radara neredzēju, pie citiem radariem, kas posmā līdz Gulbenei sen pierasts.

Vernons 3.septembris 2024 23:29
5 0 Atbildēt

. Ekspluatācijā:

a) nobrauktais attālums:

± 4% faktiskā attāluma, ja tas ir vismaz 1 km;

b) ātrums:

± 6 km/h no faktiskā ātruma;

c) laiks:

2 min dienā vai

10 min septiņās dienās.

4. Pielaides, kas norādītas 1., 2. un 3. punktā, attiecas uz temperatūru no 0 °C līdz 40 °C, ko mēra tuvu pie ierīces.

5. Pielaides, kas norādītas 2. un 3. punktā, nosaka saskaņā ar IV nodaļā minētajiem nosacījumiem.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.477 un 95 benzīns 1.517 EUR; bet Igaunijā? - 15.09.2024

iAutolv uzpilda degvielu par 1.477 eiro litrā, Gulbenē todien Neste cena bija 1.42 par litru, bet Igaunijā 15. septembrī par dīzeļdegvielas litru prasīja 1,419 eiro. Lasīt vairāk

 

Pjastri veiksmīgi aizsargājas no Leklēra un uzvar Azerbaidžānas "Grand Prix" 2

Austrālijas autosportists Oskars Pjastri svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 17.posmā - Azerbaidžānas "Grand Prix" - un viņa pārstāvētā "McLaren" komanda kļuva par līderi Konstruktoru kausā. Lasīt vairāk

 

Lielas problēmas BMW: Dingolfingas rūpnīca uz laiku aptur ražošanu, atsaukums izmaksās miljonus 4

BMW uz laiku apturējis ražošanu savā Eiropas lielākajā rūpnīcā Vācijas pilsētā Dingolfingā. Iemesli lēmumam ir vairāki. Lasīt vairāk

 

Dzelzceļa stacija RIX lidostā un vilciena savienojums ar Rīgu būtu jāiesaldē vismaz uz 10 gadiem (+ VIDEO) 23

iAutolv apskata topošo Rail Baltica stacijas ēku Rīgas lidostā un izsaka savas domas attiecībā par šo projektu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti