Mūžīgais jautājums: "Kā uzlabot satiksmes drošību" (+ VIDEO) 16

 
LTV Ziņu dienests | 3.septembris 2024 15:24

RE TV sižetā Satiksmes ministrijas plāni attiecībā uz satiksmes drošību.

Mērķis ir panākt to, ka 2027. gadā būtu par 35% mazāk bojāgājušo un smagi cietušo nekā 2020. gadā. Paredzēts, ka tiks uzlabota autoceļu infratsruktūra, pastiprināta kontrole uz ceļiem, kā arī plānots pastiprināt sodus par ātruma pārsniegšanu.

Viens no sodiem, ko plānots ieviest, ja atļautais braukšanas ātrums tiks pārsniegts līdz 10 kilometriem stundā, par ko jau runāts arī iepriekš. ReTV uzrunātie autovadītāji šādu iespēju neuzskata par labu risinājumu, norādot uz potenciālajām problēmām, kas var rasties. Līdz šī gada 20. augustam ceļu satiksmes negadījumos Latvijā ir bojāgājušas 63 personas, savukārt līdzvērtīgā laika posmā pērn – 88 personas.

Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, Latvijā pagājušajā gadā ceļu satiksmes negadījumos ir bojāgājušas 76 personas uz miljons iedzīvotājiem, kamēr vidēji Eiropas Savienībā tās ir 46 personas, bet, piemēram, Zviedrijā – 21 persona. Satiksmes ministrijas Autoceļu infrastruktūras departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns norāda, ārpus apdzīvotām vietām vairāk nekā puse autovadītāju pārkāpj atļauto braukšanas ātrumu.

Jo lielāks ātrums, jo avārijas sekas ir krieni vien smagākas. “Protams, autovadītājiem šķiet, ka varētu paātrināt ātrumu tādā vai citādā posmā, kurš šķietami ir taisns, ceļš ir pārredzams. Bet situācija rāda, ka Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kurā nav paredzētas soda sankcijas arī par šo pirmo mazākā ātruma pārsniegumu. Mērot faktisko ātrumu uz ceļiem, redzam, ka ārpus apdzīvotām vietām teju 60% no vadītājiem brauc ātrāk, nekā tur ir atļauts. Tas arī ietekmē tās sekas, ja apzinātu vai neapzinātu rīcības gadījumā notiek sadursme.”

Jau gadu Latvijā darbojas vidējā ātruma kontroles sistēma. Tā kā vietās, kur vidējā ātruma radari uzstādīti vērajomi uzlabojumi, satiksme kļuvusi rāmāka, plānots, ka nākotnē uz Latvijas autoceļiem to skaits trīskāršosies. Tiesa gan – arī par tiem uzrunāto autovadītāju domas dalās. VSIA “Latvijas Valsts ceļi” pārstāve Anna Kononova: “Par pusi ir samazinājies to ceļu satiksmes negadījumu skaits, kurās ir bojāgājušie, respektīvi, smagākie ceļu satiksmes negadījumi.

Tā ir ļoti pozitīva tendence. Arī autovadadītāji norāda, ka pie vidējās kontroles ātruma posmiem satiksme ir kļuvusi mierīgāka šajos posmos. Tur vairs nemēdz būt tik bieži pārgalvīgās apdzīšanas, kas var apdraudēt paša manevra veicēja drošību un citu satiskmes dalībnieku drošību.” Lai sasniegtu plānoto mērķi – 2027. gadā samazināt bojāgājušo un smagi cietušo skaitu par 35% –, plānots uz galvenajiem autoceļiem samazināt arī vietas, kur veikt kreiso pagriezienu un apgriezties braukšanai pretējā virzienā. Tā, piemēram, pagājušonedēļ šādas vietas jau tika likvidētas uz Vidzemes šosejas – netālu no Rīgas un Garkalnes.

 
Visi komentāri
 
Vidzeme 3.septembris 2024 15:53
5 3 Atbildēt

Riskēšu saņemt "pērienu", bet divreiz 2 nedēļu laikā izbraucot Rīgu secināju, ka vidējā ātruma radars uz A2 ir patīkami nomierinājis trakos, kas līdz tam aiz Siguldas metās uzbrukumā 95-110 km/h braucošajiem tajā bīstamajā posmā līdz Augšlīgatnei, nekādas gonkas aiz radara neredzēju, pie citiem radariem, kas posmā līdz Gulbenei sen pierasts.

uupis 3.septembris 2024 16:07
2 1 Atbildēt

Drošības uzlabošana?

1. Samazināt ātrumu - ja līkas roķeles un nemāk braukt ātri tad nevajag!

2. Promiles atpakaļ uz NULLI un pļēguru paliks mazāk! Bet tagad ir tā ka nu aliņu jau var... Viens, divi, trīs, četri... ai nu nav jau tik traki, neuzķeršos. Pie nulles teiks - ne, ne - nedrīkst ne pilītes!

uupis 3.septembris 2024 17:01
1 1 Atbildēt

3. Nu un protams GĀJĒJU PĀREJAS (sodus par gjēju nelaišanu kā Vācijā un Somijā)!

Sergejs 4.septembris 2024 13:03
0 0 Atbildēt

Kameras ar MI un sasaitītas ar pasu daļas biometrijas datiem  pie katras pārejas un bārgs sods visiem kas nepilda savus pienākumus, gan vadītājiem gan gājējiem.

 Pēc pusgada negadijumi ar letālu iznākumu vai smagām sekām uz gājēju pārejas būs labi ja reizi trīs gados, kad gan vadītājs gan gājējs abi būs riktīgī pālī.

0pis 3.septembris 2024 17:17
0 1 Atbildēt

Izrādās, ka ātrumam dubultojoties, spēks ar ko atduras auto jau četrkāršojas. Tātad, ja ātrums palielinās nevis 2x bet tikai 1.5x (nevis 90km/st. bet 135km/st) - sanāk ka šādā gadījumā ietekme sadursmes laikā jau dubultojas, salīdzinot ar standarta 90km/st.Ar kādu ātrumu tiek apdzīti tie, kas "velkas uz 90"? Nuja, ar tiem pašiem 120-130 arī ir.

Sergejs 4.septembris 2024 13:05
1 0 Atbildēt

Jā , tīra fizika, mv^2/2. Bet apdzenot to kas raustās kā puņķis uz drāts 80-85 ar atļautiem 90 sanāk pretējā joslā pavadīt ap 1.5 km

650 3.septembris 2024 22:22
26 0 Atbildēt

Mērķis ir autobraukšanas sabotāža kā tāda.Citu (svarīgu!) dēlī salaistu "satiksmes" jautājumu risināšanu aizklāt ar šo te nepierādāmo demagoģiju un bezjēgas diskutēšanu par 1km/h sodīšanas škietamo lietderību.Vistīrākais iekasēšanas/slaukšanas plāns, kurš 1kārt ir ''izdevīgs" tā ieviesējiem un patiesajiem pārvaldītājiem.Varas izpausme caur tehniski/datorizēto līdzekļu pielietojumu- tāda diemžēl ir tuvākā nākotne.

No visiem V/vid kontroles zonās reģistrētajiem pārkāpumiem ātruma pārsniegšana ir tikai viena (mazākā!) sodīto pārkāpumu daļa.Kā arī, konkrēti ieksētās SUMMAS sadalījums pa konstatēto pārkāpumu veidiem nekur nav publiski publicēts.Jo īstenībā aizkadra ieņēmumi par TA,Octa un vinjetes pārkāpumiem un par braukšanu vispār ar nereģistrētu transp.līdzekli ir gana "naudīgāks" pasākums par kkādu tur suuda ātruma pārkāpšanu. 

Treknie pr-nieki GADIEM ILGI aizkadrā propagandēja sodīšanu tikai no +13km/h (reālo +13, nevis no kaut kādu tur +/- "lēkājošo" spidometru uzrādīto).Tajā pat laikā viņi no tv e-krāniem bezkaunīgi propagandonistiski maldināja sabiedrību ,muldēdami par "vajadzību" ievērot no "pirmā pārsniegtā".Ja gadiem ilgi ieaudzināto šo te "uzspļaušanas iemaņu" vietā tagad pēkšņi uzlikt sodu no +1 ,tas viņiem būs Garantēts ieņēmums vismaz uz pāris gadiem.Jo sodīt varēs principā jebkuru, un jebkura elektroniskās kontroles ierīce nesīs peļņu.Maksās ļoti daudzi, ieskaitot tos noderīgos idiotus, kuri par šo te skaļi jīusmo.Ir praktiski tikai ļoti maza daļa Vadītāju, kuri spētu satiksmes plūsmā vienmērīgi noturēt jebkādu vienmērīgu ātrumu..Brauksiet turpmāk ar -10 visur un vienmēr!

Kur palika (acīmredzmi nelikumīgā!) dzirciema ielas videokamera? Cik Lohu tika tās darbības laikā sodīti un cikiem tika atmaksāts šis bezkaunīgi nelikumīgais iekasētais "sods"?

Vernons 3.septembris 2024 23:29
5 0 Atbildēt

. Ekspluatācijā:

a) nobrauktais attālums:

± 4% faktiskā attāluma, ja tas ir vismaz 1 km;

b) ātrums:

± 6 km/h no faktiskā ātruma;

c) laiks:

2 min dienā vai

10 min septiņās dienās.

4. Pielaides, kas norādītas 1., 2. un 3. punktā, attiecas uz temperatūru no 0 °C līdz 40 °C, ko mēra tuvu pie ierīces.

5. Pielaides, kas norādītas 2. un 3. punktā, nosaka saskaņā ar IV nodaļā minētajiem nosacījumiem.

John 4.septembris 2024 7:55
1 0 Atbildēt

Ja gribas uzlabot satiksmi, tad vajadzētu sākt ar koku un krūmu izciršanu, lai uzlabotu redzamību. Rīgā un Mārupē ir krustojumi, kur no mazākas nozīmes ceļa vajag izbraukt galveno ceļu, bet redzamība ir tikai kādi varbūt max 10metri. Tas nav normāli.

Lupste 4.septembris 2024 8:03
0 1 Atbildēt

Mārupē jābrauc ar lielāko iespējamo ātrumu, un nekad ne citādi. Pilsētas ar kokiem nav pareizas pilsētas, jo traucē braukt ātri.

uupis 4.septembris 2024 9:34
0 0 Atbildēt

Neredzi - nelido!

Elementāri!

hue 4.septembris 2024 9:45
3 1 Atbildēt

Bez CSDD valdes atlaišanas diezgan nereāls pasākums. Vajag jaunas galvas, idejas, ātrākus risinājumus. Pašreizējie baigi velk garumā.

650 5.septembris 2024 2:56
0 0 Atbildēt

Trešdienas pievakakarē posmā aiz apvedceļa radara līdz newOlainei pamatvadošie Vadītāji savus spēkaratus vadīja (vidusmēra Valstiskajā plūsmā) apmēram tā uz kādi 14.Ok.Bet, neskatoties uz TO, atradās vēl atsevišķi Augstākie Vadītāji, kuri nekautrējās daļu šī garlaicīgā posma novadīt tā apmēram ar 17-18.Tāda ira drr.Brrrēkšķēma inspirētā (Valstiski/virtuālā) realitāte.Kā drršam, tā arī brraucam.Jā.Brrr.

ZZZZ 6.septembris 2024 18:57
0 0 Atbildēt
ZZZZ 6.septembris 2024 19:00
0 0 Atbildēt
ZZZZ 6.septembris 2024 19:36
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ceļu būvnieki uzliek zīmi 50, bet paši brauc uz 70 km/h ar smago pa Rīgas Jūrmalas šoseju būvdarbu zonu (+ VIDEO) 9

iAutolv uzfilmē būvnieku transportu, kas brauc ar ātrumu 70 km/h objektā, kur paši būvnieki uzlikuši maksimālā ātruma ierobežojumu 50 km/h. Lasīt vairāk

 

Kur lai tos liek? - Zēbriges osta Beļģijā sāk pārpildīties ar elektromobiļiem 6

Zēbriges osta Beļģijā ir viens no lielākajiem loģistikas centriem Eiropā, taču arī tam ir savas robežas. Lasīt vairāk

 

Sākusies Eiropas ceļu policijas tīkla "Roadpol" akcija "Drošības dienas" (+ VIDEO) 10

“Joprojām kā ikdienā, tā arī šīs akcijas laikā visvairāk konstatēto pārkāpumu skaits ir tieši par ātruma pārkāpšanu, kas ir apmēram puse no visiem pārkāpumiem arī ikdienā,” sarunā par “Drošības dienu” akciju raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis. Lasīt vairāk

 

Likumsargi dažu stundu laikā aptur vairākus steidzīgus autovadītājus (+ VIDEO) 5

Aizvadītās nedēļas izskaņā, 14. septembrī, Valsts policijas Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki, veicot ikdienas satiksmes uzraudzību gan Ropažu novadā, gan Smiltenes novadā, fiksēja trīs īpaši steidzīgus autovadītājus – viens no viņiem brauca ar 177 km/h pie atļautajiem 110 km/h, taču vēl viens autovadītājs ne tikai krietni pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu, bet brauca arī bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Minētie autovadītāji tika apturēti un saukti pie atbildības. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti