Hakeri var vadīt automašīnu (+ video) 9

 
iAuto | 26.jūlijs 2013 17:18

Zinātniekiem no Indiānas (ASV) universitātes pirmoreiz izdevies pilnībā uzlauzt automašīnas elektronisko sistēmu un pārņemt absolūtu kontroli pār spēkratu.

Britu izdevums Dailymail.co.uk vēsta, ka stundu garā eksperimenta laikā zinātnieki pierādījuši, ka spēj ielauzties Toyota Prius un Ford Escape elektroniskajās sistēmās un veikt visas nepieciešamās darbības, lai pārņemtu tos savā kontrolē.

Izmantojot portatīvo datoru un attālināti nosūtot automašīnu programmnodrošinājumam attiecīgus kodus, „hakeri” varēja stūrēt (uzdodot citas GPS koordinātes), piedot gāzi un nobremzēt, nemaz nerunājot par tādām salīdzinoši vienkāršākām darbībām kā gaismu ieslēgšana vai signāltaures lietošana.

 

 
Visi komentāri
 
iDmore 26.jūlijs 2013 23:24
1 0 Atbildēt

Tas tikai pierāda to, ka drīzumā drošāk būs braukt ar auto, kur ir pēc iespējas mazāk elektronikas..

DekstersFF 27.jūlijs 2013 9:18
0 0 Atbildēt

Tas tikai pierāda, ka arī auto drīzumā tiks aprīkoti ar ugunsmūri un pretvīrusu programatūru.

solaris 27.jūlijs 2013 11:02
0 0 Atbildēt

Manuprāt, tehnisks risinājums būtu tāds, ka "ļaunie" apzināti uz ielas sarīko sadursmi, saskrāpējot upura auto, pēc kā viņš to nodod servisā. Tur gūstot piekļuvi, tā vadības blokam jau pa tiešo pieslēdz speciāli sagatavotu datoriņu ar kaut kādu tālvadību (kaut vai WiFi), kas tad arī nodrošina auto vadību, pašu datoriņu noslēpjot panelī. Šādā veidā pieslēdzoties vadības blokas pa taisno, nekādi ugunsmūri un antivīrusi nav aktuāli. Vienīgais glābiņš būtu jau rūpnīcā auto vadības bloku programmatūru veidot ar papildus aizsardzību pret šādām manipulācijām. Bet sagaidīt no ražotāja tādu piepūli ir maz cerību.

Tāpēc es sliecos piekrist iDmore. Protams, tas būtu aktuāli tikai tādos gadījumos, kad "ļaunie" var būt ieinteresēti par konkrētā auto pasažiera nolaupīšanu vai nobendēšanu (piemēram, kāds oligarhs vai kriminālās vides cilvēks).

solaris 27.jūlijs 2013 11:06
0 0 Atbildēt

Jo ugunsmūri un antivīrusi jau domāti kā barjera operētājsistēmas savienojumā ar tīkla servisiem, bet auto programmatūrai savienojums ar tīklu nemaz nav paredzēts (vismaz līdz šim).

es 27.jūlijs 2013 11:00
0 0 Atbildēt

Ja tu vēl saprastu, ko tas nozīmē...

DekstersFF 27.jūlijs 2013 12:00
0 0 Atbildēt

Solaris izdomājis trojāni automobīlim :) bet gan jau arī šādam gājienam var izdomāt antimalware rīku... Un tā līdz bezgalībai - ļaunais vs labais.

solaris 27.jūlijs 2013 12:49
1 0 Atbildēt

Cik sapratu no ta video, tad viņi nevis instalēja trojāni, bet pieslēdza savu datoru auto vadības blokam ar kabeli.

DekstersFF 27.jūlijs 2013 14:58
0 0 Atbildēt

Tā jau arī ir instalācija, tikai hardware, noskaidro, kas bija Trojas zirgs, tad sapratīsi, ka arī šis gadījums plašākā nozīmē klasificējas kā "trojānis".:)

es 27.jūlijs 2013 17:42
4 0 Atbildēt

Kautkāds fufelis. Ja jau bija tik daudz prāta, lai tiktu iekšā aizslēgtā auto un pieslēgtos ar kabeli, tad jau vajadzēja pietikt arī prātam piešķilt to auto un braukt nomāli.

Cita lieta, ja to izdarītu sēžot mājās, caur wi-fi ar svešu auto apsargājamā stāvvietā. Vai arī, piemēram, ar šīs sistēmas palīdzību nomestu auto no pacēlāja servisā vai TA stacijā inspektoram uz galvas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Hyundai ST1 – komerctransports mazajiem uzņēmējiem

Dienvidkorejas autoražotājs Hyundai izstrādājis minivenam Staria līdzīgu daudzfunkcionālu furgoniņu "Service Typ 1", ko varēs izmantot dažādu kravu transportēšanai. Lasīt vairāk

 

Šī auto cena patīkami pārsteidz! Bet vai tas ir vienīgais...? (+VIDEO) 3

Mūsu rīcībā ir kāds līdz šim Latvijā vēl neredzēts auto. To izmēģināt aicināsim mūsu uzticamo draugu, radio dīdžeju un kvēlu autoceļotāju Egonu Reiteru. Lai maksimāli koncentrētos uz šī auto tehniskajiem dotumiem un gaitas komfortu, Egonu automobilī mēs iesēdināsim ar aizsietām acīm un līdz pat brauciena beigām neatklāsim viņam šī auto nosaukumu. Lasīt vairāk

 

Satiksmes autobusa un vieglās automašīnas sadursme Rīgā (+ FOTO) 25

Rīgā, Zolitūdē, Gramzdas un 15.līnijas krustojumā šodien, 15. martā, notikusi sadursme starp satiksmes autobusu un vieglo automašīnu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti