Sākusies Latvijā līdz šim lielākās OCTA apdrošināšanas atlīdzības izmaksa 6

 
21.marts 2011 7:47

Apdrošināšanas akciju sabiedrība “Seesam Latvia”, balstoties uz ārvalstu sadarbības partneru prognozēm, izmaksu plānā rezervējusi atsevišķu pozīciju 1 000 000 eiro apmērā.

Tāda varētu būt aptuvenā apdrošināšanas atlīdzības summa par Vācijā notikušu satiksmes negadījumu. Pirmo reizi OCTA vēsturē Latvijā ir runa par tik lielu iespējamo atlīdzību.

Precīza atlīdzības summa tiks paziņota, kad noslēgsies satiksmes negadījuma izmeklēšana un tiks apkopotas visas izmaksas. Taču atlīdzības izmaksa par pierādītām un apstiprinātām pozīcijām jau ir sākusies. Pagaidām veikti tikai pirmie pārskaitījumi 11 000 eiro apmērā, lai segtu izdevumus par dažādām ekspertīzēm un veiktu priekšapmaksu par cietušā ārstēšanos. Tālākie maksājumi būs saistīti ar automašīnai nodarīto bojājumu atlīdzību, cietušās personas ārstēšanās izdevumu segšanu, invaliditātes iestāšanās kompensāciju un cietušās personas pārstāvošā advokāta pakalpojumu apmaksu.

Satiksmes negadījums, kurā kopumā bija iesaistīti vismaz pieci transporta līdzekļi, notika 2009. gada oktobrī Vācijā uz ātrgaitas maģistrāles. Un tam bija smagas sekas – straujas bremzēšanas dēļ starp divām smagajām automašīnām tika iespiesta vieglā automašīna.

Lai gan visas negadījumā iesaistītās mašīnas brauca ar atļauto ātrumu, distance starp transportlīdzekļiem tomēr izrādījās nepietiekama. Vispirms strauji bremzēja smagais auto ar Čehijas reģistrācijas numuriem, jo tā šoferis tuvu priekšā pēkšņi pamanīja tikko notikušu ceļu satiksmes negadījumu. Aiz šīs mašīnas brauca 2006. gada izlaiduma “Renault Espace”, kuru vadīja 61 gadu vecs Austrijas pilsonis, bet tālāk sekoja “Scania”, pie kuras stūres sēdēja 39 gadus vecs šoferis no Latvijas. Izmeklētāji līdz pat šim brīdim nav precīzi noskaidrojuši, vai “Renault Espace” vadītājs paguva vai nepaguva nobremzēt savu auto pirms priekšā braucošās fūres. Līdz ar to nav skaidrs, vai vieglais auto pats ietriecies smagajā auto vai iestumts tajā – šoferis no Čehijas neatceras, vai uzreiz pēc apstāšanās sajutis vienu vai tomēr divus triecienus aizmugurē. Taču jebkurā gadījumā “Scania” no Latvijas nobremzēt nepaguva, tāpēc “Renault Espace” tika burtiski saplacināts starp divām fūrēm. Vieglās automašīnas vadītājs guva nopietnas traumas. Mediķiem neizdevās saglābt viņa kāju. To nācās amputēt.

Šoferis no Latvijas netiek uzskatīts par šī satiksmes negadījuma izraisītāju, tomēr nepareizi izvēlētā braukšanas distance neļāva viņam kritiskā situācijā apstādināt savu auto. Pagaidām izmeklēšana turpinās, un vēl tiek lemts par viņa atbildības pakāpi notikušajā satiksme negadījumā, kā sekas bija neglābjami sabojāts citas personas auto un bojātā transportlīdzekļa vadītājam nodarītie smagie miesas bojājumi, kuru dēļ cietušais kļuva par invalīdu.

– “Seesam Latvia” eksperti ziņu par šo negadījumu saņēma tikai pagājušā gada augustā no Austrijas kolēģiem – desmit mēnešus pēc notikuma. Jāpiebilst, ka mēs laiku pa laikam saskaramies ar to, ka cietušie par satiksmes negadījumu, kas noticis ārzemēs, apdrošinātāju informē tikai pēc kāda laika. Šajā reizē notikums juridiski ir ļoti sarežģīts – negadījums noticis Vācijā, smagi cietis Austrijas pilsonis, bet negadījumā iesaistītie smagie transportlīdzekļi ir no Čehijas un Latvijas.

Neraugoties uz to, ka “Scania” šoferis no Latvijas nebija tieši vainojams satiksmes negadījuma izraisīšanā, viņš nepameta notikuma vietu un sniedza visus nepieciešamos paskaidrojumus Vācijas policijai, tomēr tieši viņa vadītais transportlīdzeklis radīja smagas sekas. Līdz ar to “Seesam Latvia”, kā viņa civiltiesiskās atbildības apdrošinātājam, jāuzņemas OCTA līgumā paredzētās saistības. Kad no saviem ārzemju kolēģiem saņēmām informāciju par šo apdrošināšanas gadījumu, mēs sazinājāmies ar “Scania” īpašnieku, kas ir juridiska persona, un lūdzām sniegt paskaidrojumus par notikušo, – skaidro “Seesam Latvia” atlīdzību departamenta speciāliste Anna Celmiņa.

– Par atlīdzības summas aptuveno apmēru, kas “Seesam Latvia” varētu būt jāizmaksā cietušajai pusei, mūs informēja sadarbības partneri Austrijā – uzņēmums, kas nodarbojas ar ārzemju apdrošināšanas gadījumu izskatīšanu un ar kuru esam noslēguši līgumu par mūsu pārstāvniecību šajā valstī. Summa ir ļoti liela, jo daudzās Eiropas valstīs, tostarp Austrijā un Vācijā, ir noteikti daudz augstāki apdrošināšanas atlīdzību limiti vai arī tiem vispār nav ierobežojumu. Protams, transportlīdzekļa vadītāja pienākums bija paziņot mums par šo ceļu satiksmes negadījumu nekavējoties, tiklīdz tas viņam bija iespējams, taču realitātē šo prasību ne visi ievēro. Tāpēc arī OCTA likumā apdrošinātājiem ir noteiktas tiesības pieprasīt no apdrošinātā informāciju par ceļu satiksmes negadījumu, ja apdrošinātais pats to nav izdarījis.

Jāatzīst, ka mēs informāciju par šo negadījumu ar smagajām sekām saņēmām novēloti. Diemžēl Eiropā nav izveidots vienots OCTA reģistrs. Līdz ar to gadās, ka informāciju par negadījumiem saņemam tikai tad, kad izmeklēšanas process jau rit pilnā sparā. Kad tiks noskaidroti visi negadījuma apstākļi un izmeklēšana noslēgsies, tiks arī pieņemts gala lēmums par Latvijas transportlīdzekļa vadītāja atbildības pakāpi notikušajā un paziņota precīza summa, kas izmaksājama kā apdrošināšanas atlīdzība. Taču jau tagad noteiktais iespējamais un “Seesam Latvia” rezervētais apdrošināšanas atlīdzības apmērs 1 000 000 eiro apmērā liek prognozēt, ka šī summa varētu būt līdz šim lielākā Latvijas OCTA vēsturē.

 
Visi komentāri
 
282145. viesis 21.marts 2011 10:26
0 0 Atbildēt

------------------------------------

Visi Latvijas autoservisi

www.autoserviss24.lv

282162. viesis 22.marts 2011 11:53
0 0 Atbildēt

vainīgs nav, bet bāleliņu octakantoris jau skaita projām ļimonu :D:D:D

282170. viesis 23.marts 2011 8:55
0 0 Atbildēt

Kā zināmsm, tad policijas lēmums apdrošinātājiem nav saistošs. Gaidām regresu...

282180. viesis 24.marts 2011 10:24
0 0 Atbildēt

282170. laikam nav lasījis octa likumu un nezin, kādos gadījumos var un kādos nevar piestādīt regresu.

282182. viesis 24.marts 2011 10:44
0 0 Atbildēt

Distances neievērošana ir pilnīgi pietiekams pamats regresam.

282183. viesis 24.marts 2011 12:20
0 0 Atbildēt

282182. kurš tieši octas likuma pants to paredz?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti