Akcijā policijas darbinieki dāvinās atstarotājus 10

 
26.oktobris 2004 0:04

2004. gada 9 mēnešos Latvijā ceļu satiksmes negadījumos cietis 4721 un bojā gājuši 350 cilvēki. No visiem ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušajiem 142 bija mopēdisti, velosipēdisti un gājēji.

Statistikas dati liecina, ka vairāk kā puse no negadījumiem, kuros cieš velosipēdisti un gājēji, notiek diennakts tumšajā laikā, un viens no šādu negadījumu galvenajiem iemesliem ir gaismu atstarojošu elementu trūkums gājēju un velosipēdistu apģērbā.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām gājējiem, kas pārvietojas pa brauktuvi, jābūt apģērbā ar gaismu atstarojoša materiāla elementiem, vai jātur rokās iedegts lukturītis. Tomēr jāpiebilst, ka atstarotāja lietošana ir ne mazāk būtiska arī apdzīvotās vietās un pilsētās.

Atstarotājs brīdinās vadītāju tumsā un nepietiekamas redzamības apstākļos. Tas dod iespēju automašīnas vadītājam līdz pat astoņām reizēm palielināt iespēju tumsā pamanīt velosipēdistu vai gājēju, piemēram, miglā tas ļauj pamanīt gājēju no 136 metru attāluma, savukārt, ja gaismu atstarojošais elements nav izmantots, automašīnas vadītājs var pamanīt gājēju tikai pēdējos 30 metros, kad savlaicīgi apstādināt transporta līdzekli un novērst negadījumu, ir daudz grūtāk.

Valsts policijas darbinieki jau vairākus gadus rudens mēnešos rīko akcijas, kuru mērķis ir ne tikai izskaidrot svarīgākos jautājumus, kas jāatceras katram satiksmes dalībniekam, bet arī dāvināt gaismu atstarojošus elementus. Arī šogad Valsts policija organizēs akcijas "Esi redzams" un "Esi uzmanīgs uz ceļa", tikai ar mainītu koncepciju.

Jau drīzumā policijas darbinieki Latvijas rajonos saņems īpašas gaismu atstarojošas uzlīmes, kuras paredzētas velosipēdu aplīmēšanai akcijas "Esi redzams!" ietvaros. Policijas darbinieki piedāvās ar šiem atstarotājiem aplīmēt velosipēdus gan preventīvo pasākumu laikā, gan ceļu policijas patrulēšanas maršrutos un iecirkņa inspektoru apkalpojamajās teritorijās, atbilstoši faktiskajai situācijai uz ceļa. Līdzīgi tiks organizēta gaismu atstarojošo kulonu, kas paredzēti gājējiem izdale akcijas "Esi uzmanīgs uz ceļa" ietvaros. Plānots, ka atstarotājus saņems ne tikai bērni, bet arī vecāki ļaudis, kuri ikdienā ir spiesti kājām mērot lielus attālumus pa ceļu malām.

Kā uzsver Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas dienestu nodaļas priekšnieks Lauris Arājs, ceļu satiksmes noteikumos noteiktā prasība gājējiem izmantot gaismu atstarojošo elementus diennakts tumšajā laikā nav radusies nejauši, bet iestrādāta rūpīgi analizējot iespējas visveiksmīgāk novērst ceļu satiksmes negadījumu iemeslus. Mēs lūdzam visus cilvēkus nejokoties ar savu, kā arī tuvinieku dzīvību un beidzot sākt izmantot gaismu atstarojošos elementus. Īpaši to vēlamies lūgt tiem vecākiem, kuri bērniem izdalītos atstarotājus iekāruši savās automašīnās vai novietojuši citviet, kur tie nespēj palīdzēt. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam apturēt daudzas nejēdzības.

Valsts policijas
Preses un sabiedrisko
attiecību birojs
 
Visi komentāri
 
145181. viesis 26.oktobris 2004 1:10
0 0 Atbildēt

Kāpēc tas tiek darīts tikai akciju veidā 1 reizi gadā? Kādēļ netiek risināts jautājums par atstarotāju pieejamību tirdzniecības vietās (avīžu kioskos piemēram) un pats galvenais - sabiedrības izglītošanu par atstarotāju nepieciešamību. Ja sabiedrība uzskatīs ka tas ir vajadzīgs tad būs tie pieejami arī bodēs.

Kautgan nu protams, tas tak nau izdevīgi. Ja visi vazāsies ar atstarotājiem tad nevarēs ik gadu ar lielu pompu vilkt krustiņus labo darbu sarakstā ko pēc tam vicināt vēlētājiem...

145189. viesis 26.oktobris 2004 7:35
0 0 Atbildēt

atbalstu!

145194. viesis 26.oktobris 2004 8:34
0 0 Atbildēt

Neredzu jēgu, viņi paši varētu apkārties kā jaungada eglītes, mioš tad būtu tolks. Tie kas vazājas tumsā gar šosejām un piedzērušies izlien no krūmiem - NEKAD nelietos atstarotājus.

145222. viesis 26.oktobris 2004 10:06
0 0 Atbildēt

Uzskatu, ka lieka naudas izgrūšana, jo pēc iepriekšējām akcijām tāpat nekas nemainijās, tie atstarotāji mētājas kautkur mājās, nevis tiek nēsāti līdz:(((, manam puikam arī iedeva, bet nenēsā, jo stulbi izskatās:((((

145225. viesis 26.oktobris 2004 10:09
0 0 Atbildēt

Jā , bet tie atstarotāji ļoti noderētu . Daudz reizes ir bijis , ka braucu tumsā ar tuvajiem uguņiem , pēkšņi ceļa malā balsotāji , kurus pamanu ļoti vēlu . Kā tādi rēgi , pelēki saģērbušies . Varētu padomāt . ka maskējas :) Labi ka vismaz uz ceļa nelien.

145279. viesis 26.oktobris 2004 12:46
0 0 Atbildēt

kur var nopirkt līmējošu atstarojošu lentu? (3M ražo, bet Latvijā nepārdod)

145290. viesis 26.oktobris 2004 13:49
0 0 Atbildēt

viesis 26.10.2004 12:46

Gan 3M gan Oracal līmplēves nopirkt nav nekādu problēmu...

Pilna Rīga ar firmām kas piedāvā plotergriešanas pakalpojumus. Iespējams, ka atgriezumus var dabūt pat bez maksas...

145320. viesis 26.oktobris 2004 16:54
0 0 Atbildēt

priexkam "vecaaki ljaudis"? vinji tak ir lieks slogs valstij, labuma nekaada,a nauda jaateeree...shamiem vareeja maskhalaatus driizaak daliit :D

145933. viesis 30.oktobris 2004 18:50
0 0 Atbildēt

Kad tad bus??????

146656. viesis 4.novembris 2004 13:59
0 0 Atbildēt

cik maksaa zaljaa vaqi oranzjaa veste?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 14

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti