Restaurētais SMZ S1L Rīgas motormuzejā (+ FOTO) 6

 

Foto: Publicitātes attēls

Rīgas Motormuzejs | 8.septembris 2020 12:28

No 2020. gada 7. septembra Rīgas Motormuzejā aplūkojams tikko res-taurētais spēkrats – Serpuhovas Motobūves rūpnīcā 1954. gadā ražo-tie invalīdu motorratiņi S1L.

Kara invalīdiem paredzētie motorratiņi ar trīs riteņiem un motocikla motoru tika ražoti no 1952. līdz 1957. gadam, izgatavojot 19 128 eksemplāru. 1 cilindra divtaktu motors ar 123 cm3 tilpumu un 4,2 zirgspēkiem aizgūts no vieglā motocikla Moskva M1A. Motorratiņu pašmasa ir 275 kg un maksimālais ātrums 30 km/h. SMZ S1L kara invalīdiem tika piešķirti bez maksas.

Rīgas Motormuzejā aplūkojamais eksemplārs pirms vairāk nekā 20 gadiem atrasts pārbūvētā stāvoklī Ogrē – tajā bija ievietots lielākas kubatūras motors, stūres iekārta aizstāta ar automobiļa stūri, daudzas sīkdetaļas pazudušas un virsbūve stipri korodējusi.

Restaurācijas procesā, kas ildzis aptuveni 1,5 gadus, atklājās nopietni ārējā apšuvuma un karkasa rūsas bojājumi, kas bija izveidojušies ne tikai caurumu veidā, bet arī apdraudēja kopējo konstrukcijas izturību. Procesā nomainīta daļa karkasa un lielāka daļa apšuvuma paneļu.

Rīgas Motormuzeja galvenais restaurators un S1L restaurācijas projekta vadītājs Gunārs Dortāns stāsta: “Komplektējot spēkratu, sarežģītākais bija zudušā dzinēja detaļu meklēšana un atjaunošana, savukārt restaurācijas procesā izaicinoša izrādījās orģinālā virsbūves montāžas procesa atdarināšana, kā arī orģinālā krāsas toņa un spīduma pakāpes iegūšana”.

Restaurācijas darbi noritēja sadarbībā ar vairākiem ārvalstu kolēģiem, kuri tobrīd atjaunoja līdzīgu spēkratu. Abpusēja palīdzība sniegta, apmainoties gan ar foto materiāliem, gan trūkstošo detaļu skicēm.

Invalīdu motorratiņi SMZ S1L iekļauti muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā un aplūkojami muzeja 2. stāvā līdzās jau iepriekš izstādītajam spēkratam SMZ S3A M – daudz stabilākajai S1L nākamajai modifikācijai ar četriem riteņiem un spēcīgāku motoru.

 

 
Visi komentāri
 
viencexperc 8.septembris 2020 15:26
1 6 Atbildēt

Viņu modificēja uz četru riteņu aparātu, laikam tāpēc, ka tie sakropļotie pamuļķi, kuri idejas dēļ tādi palika, riskējot ar vienīgo cilvēka vērtību - dzīvību, krita ārā un palika vēl lielāki kropļi. Trīs riteņi un bez durvīm, žēl, kā ātri nebrauca...

Pļurkt 9.septembris 2020 17:27
0 0 Atbildēt

Aizveries stulbeni!!

Nedod dievs tev piedzīvot to pašu!

DALJNOBOJS 8.septembris 2020 18:42
5 0 Atbildēt

Respekts motor muzeja čaļiem par restaurāciju. Nevarēt iedomāties, ka ar tādu braukt, labāk jau kājām, bet paga tas tak invalīdam, kāpēc padomju vara tā ņirgājās par nabaga, tā jau viņu dēļ cietušu cilvēku.

ZZZZ 9.septembris 2020 9:35
1 1 Atbildēt

Tas pa kreisi no Gunāra ar brillītēm ir īsts brīnumu retaurātors. Bet vai mūsu laiku auto restaurēs pēc gadiem 50 ???

Pļurkt 9.septembris 2020 17:26
1 0 Atbildēt

Kāda velna pēc bija vajadzīgs atdzīvināt šito izsmieklu??? Šis auto un 2 nākamie bija totāls spļāviens sejā tiem kas zaudēja kādu locekli AIZSTĀVOT IT KĀ SAVU VALSTI!!!

Turklāt šī valsts kā IZRĒĶINĀJĀS AR šiem aizstāvjiem.... Cik ātri šī pati valsts nolikvidēja desmitiem tūkstošu "čaiņiku"! T.i. tādu kas karā zaudēja abas rokas un abas kājas vienlaicīgi!!!

GK1968 4.oktobris 2020 12:31
0 0 Atbildēt

Pat pieņemot, ka saprotam kāpēc atjaunot šos ratiņus, nebija nozīme atjaunot dzinēju! Vai ne?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti