"Ford" izpētījis, kādēļ braucot mašīnās slikta dūša piemetas pat zelta zivtiņām 9

 

Foto: Publicitātes attēls

Inchape | 6.aprīlis 2017 14:55

Pētījums par sliktu dūšu automašīnā, no kā cieš pat zelta zivtiņas, uzlabos ģimenes izbraucienu kvalitāti.

 „Man ir slikti!” – šī frāze, kas iedveš bailes ikvienam vecākam, nākamajā nedēļā tiks izdvesta automašīnās visā Eiropā. Paredzams, ka Apvienotajā Karalistē vien garajās Lieldienu brīvdienās dosies 16 miljoni cilvēku.

Sastrēgumi un līkumotie ceļi pasliktinās situāciju vēl vairāk, to vismaz vienu reizi piedzīvojušas divas trešdaļas no mums, un nelabums visbiežāk skar tieši automašīnas pasažierus, sevišķi bērnus un pusaudžus. Visu vēl vairāk pasliktina sēdēšana aizmugurējā sēdeklī, ar noliektu galvu spēlējot videospēles vai skatoties filmas.

Jaunajā pētījumā, ko veica Ford sadarbībā ar ekspertiem, kas pēta kustības izraisītu nelabumu, tika konstatēts, ka pasažieri, kuri īsa pārbrauciena laikā skatījušies ekrānos, jutuši nelabumu vidēji jau pēc 10 minūtēm. Turklāt tie visi bija pieaugušie.

„Slikta dūša automašīnā var pārvērst ilgi gaidītu ģimenes izbraucienu murgā. Mamma un tētis nervozi skatās pār plecu, baidoties no visļaunākā,” sacīja Eike Šmits /Eike Schmidt/, pētniecības inženieris Ford Pētniecības un inovāciju centrā Āhenē, Vācijā. „Izstrādājot nākotnes automašīnas, mēs pievēršam ļoti lielu uzmanību komfortam, un mēs vēlamies darīt visu, lai mazinātu nelabumu automašīnā.”

Žāvāšanās un svīšana ir brīdinājums, ka signāli, ko smadzenes saņem no acīm un ko uztver ausīs esošie līdzsvara orgāni, vairs nedarbojas saskaņoti. Zīdaiņi automašīnā nelabumu nejūt, nelabums bērnus piemeklē tikai tad, kad viņi iemācās staigāt. Nelabums piemeklē arī mājdzīvniekus, un, lai cik neticami tas neizklausītos – jūrnieki novērojuši, ka sliktu dūšu jūt pat zelta zivtiņas.

„Nelabums automašīnā ir sarežģīta problēma. Tā ir dabiska reakcija uz nedabiskiem stimuliem, kurus pašus par sevi nevar izārstēt. Taču mēs varam meklēt veidus, kā šos simptomus mazināt,” sacīja profesors Dr. Jelte Boss /Jelte Bos/ TNO, Perceptuālo un izziņas sistēmu nodaļas vadītājs Sūsterbergā /Soesterberg/, Nīderlandē.

Sākotnējās pārbaudēs tika konstatēts, ka tad, ja ekrāni tiek piestiprināti augstāk un abās pusēs redzams priekšā esošais ceļā, pētījuma dalībnieki sajuta nelabumu daudz retāk. Turpmākajos pētījumos tiks apskatīti alternatīvi brauciena attēlošanas veidi, lai pasažierus, kuri neredz ceļu, varētu brīdināt par straujiem līkumiem vai izliektiem tiltiem.

„Daudziem autovadītājiem, kuri domā, ka bērniem, braucot automašīnā, paliek nelabi fizisku īpatnību dēļ, iespējams, vienkārši jāpārdomā savs braukšanas stils,” piebilda Prof. Boss, kurš ir Kustību uztveres nodaļas vadītājs Vrījes /Vrije/ Universitātē Amsterdamā un kurš ir strādājis pie ierīces, kas norāda, kad noteikta rīcība pie automašīnas stūres var radīt nelabvēlīgu ietekmi pasažieriem, kuriem ir nosliece uz nelabumu. „Attīstot vienmērīgāku braukšanas stilu, tiek ievērojami mazinātas nelabuma sajūtas, turklāt šādas pārmaiņas samazina arī degvielas izmaksas.”

Lūk, dažas lietas, ko profesors iesaka nelabuma mazināšanai automašīnā:
• Sēdiet aizmugurējā sēdekļa vidū vai vēl labāk – priekšējā sēdeklī, lai redzētu priekšā esošo ceļu;
• Brauciet vienmērīgi un, cik vien iespējams, izvairieties no pēkšņas bremzēšanas, straujas gaitas uzsākšanas un bedrēm uz ceļa;
• Novērsiet nelabuma skarto pasažieru uzmanību – palīdzēt var kopīga ģimenes dziedāšana;
• Dzeriet kokakolu, ēdiet ingvera cepumus, bet izvairieties no kafijas;
• Izmantojiet spilvenu vai galvas atbalstu, lai turētu galvu pēc iespējas nekustīgu;
• Ieslēdziet gaisa kondicionieri, lai salonā cirkulētu svaigs gaiss.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 6.aprīlis 2017 15:54
2 1 Atbildēt

bet kā ir toyotā chr, kurai aizmugurē vispār nav logu?

Tādā auto savus bērnus sēdinās tikai totāls nabags vai tirāns.

imzz 6.aprīlis 2017 18:22
2 0 Atbildēt

totālam nabagam nav auto.

Kanibaals 7.aprīlis 2017 10:36
4 0 Atbildēt

>Ieslēdziet gaisa kondicionieri, lai salonā cirkulētu svaigs gaiss.

Kāds apmaldījies tulkojumā. Ne jau kondicionieris nodrošina svaigu gaisu.

Šoferītis 7.aprīlis 2017 11:20
7 0 Atbildēt

Vai profesors Eike Šmits /Eike Schmidt/ ieteikdams -

"Brauciet vienmērīgi un, cik vien iespējams, izvairieties no ... bedrēm uz ceļa"

kaut reizi ir braucis latvijas ceļos?

Mūsējiem slikta dūša paliek, ja pēkšņi nekrata.

Kanibaals 7.aprīlis 2017 14:42
1 0 Atbildēt

kādēļ braucot mašīnās slikta dūša piemetas pat zelta zivtiņām?

Kur rakstā atbilde uz to?

solaris 7.aprīlis 2017 23:09
0 1 Atbildēt

Es vienīgais te saskatu kokakolas slēpto reklāmu (t.s. "partizānu mārketinga" metodi)?

es 8.aprīlis 2017 8:43
2 1 Atbildēt

Bet raksts taču ir par fordiem, tur jau slikta dūša piemetās no domas vien ka tādā jākāpj iekšā.

Palaidniex 8.aprīlis 2017 10:50
0 0 Atbildēt

Klasiskā "stūrmaņa slimība"

Ja galvu noliec, tad paātrinājums un palēninājums iedarbojas nevis virzienā no pieres uz pakausi un otrādi, bet virzienā no galvas augšas uz kaklu un otrādi.

Lūk arī vestibulārais aparāts jūk prātā.

Ne velti stūrmanis sēž cik vien var zemu, galvu tur taini un lasa steni paceltu acu augstumā...

Noliecot galvu un blenžot klēpī stūrmanis rallijā ātri vien sāk pūst...

Tieši tā 8.aprīlis 2017 11:55
3 1 Atbildēt

Tādēļ jāizlidina no mašīnas visi tie stulbie mūsdienu gadžeti un ierīces, jāatņem bērniem glāstāmie telefoni un nevajadzēs nekādu pētījumu un uzlabojumu

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti