“Renault” izstrādā unikālu audumu, kas izgatavots no 100% pārstrādātiem materiāliem 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Renault | 16.novembris 2019 10:09

• Novatorisks pielietojums ražošanā, ko kopīgi izstrādāja “Renault”, Francijas uzņēmums Les Filatures du Parc, kas specializējies kārstas dzijas jomā, un Adient Fabrics, pasaules vadošais automašīnu sēdekļu piegādātājs, ar Ademe un Oksitānijas reģiona atbalstu Francijā.

Lai īstenotu stratēģiju, kā palielināt pārstrādātu materiālu integrāciju savos transportlīdzekļos, “Renault” 2015. gadā uzsāka projektu ar nosaukumu “àfiler” (“savērpt”) sadarbībā ar Filatures du Parc, vērpšanas rūpnīcu Francijas Tarnas reģionā, un Adient Fabrics, automašīnu sēdekļu piegādātāju Arjēžā, Francijā, lai izstrādātu unikālu tekstilizstrādājumu, kas izgatavots tikai no pārstrādātiem materiāliem.

Pateicoties tradicionālajai lietpratībai kārstās dzijas apstrādē un kopīgi izstrādātām inovācijām, šis tekstilizstrādājums — izgatavots no drošības jostām, tekstilrūpniecības atliekām no automobiļu rūpniecības un poliestera šķiedrām no plastmasas pudeļu pārstrādes (PET) — tagad klāj jaunā Renault ZOE iekšieni, Zen un Intens apdarēs. Audums, kura kopējā platība ir 8 m², tiek izmantots sēdekļu pārvalku, paneļu pārsegumu, pārnesumu sviru stiprinājumu un durvju furnitūras ražošanā, un tas atbilst augstām komforta, tīrīšanas, UV izturības un ilgmūžības prasībām.

Šīs pārstrādātās kārstās dzijas piedāvāšana un īsā cikla ražošana bez ķīmiskas vai termiskas pārveidošanas samazina saistītās CO2 emisijas par vairāk nekā 60%, salīdzinot ar iepriekšējo, ar standarta metodēm ražoto ZOE audumu..

Žans Filips Ermīns (Jean-Philippe Hermine), “Renault” vides aizsardzības stratēģijas un plānošanas direktors, sacīja: "Saskaroties ar enerģijas pārejas problēmu, rūpniecībai var būtiski, mainīt ražošanas metodes un samazināt to ietekmi uz vidi. Ar mūsu partneru Filatures du Parc un Adient Fabrics atbalstu mēs pierādām, ka ir iespējams ieviest cirkulārus un konkurētspējīgus uz resursiem vērstus attīstības modeļus, vienlaikus iegūstot vērtīgu konkurences priekšrocību laikā, kad izejvielu pieejamība un izmaksas kļūst par arvien nopietnāku stratēģisko jautājumu. Šī pieeja veicina grupas apņemšanos samazināt katra transportlīdzekļa ietekmi uz vidi visā tā dzīves ciklā un samazināt tā kopējās oglekļa dioksīda emisijas 2022. gadā par 25%, salīdzinot ar 2010. gadu.”

Filatures du Parc menedžeris, Fabriss Lodeti (Fabrice Lodetti), piebilda: “Mūsu uzņēmums pēdējo 15 gadu laikā ir strādājis pie pārstrādātu diegu izgatavošanas no lietotiem tekstilmateriāliem, jo īpaši apģērbu un mēbeļu ražošanai. Šobrīd pārstrādātu diegu ražošana veido vairāk nekā 60% no mūsu darbības, un mūsu mērķis ir to galu galā palielināt līdz 100% no mūsu produkcijas. Mēs esam pārliecināti ka šis atbildīgais, uz aprites ekonomikas principiem balstītais sociālais un ekonomiskais modelis ir piemērots, lai turpmākajos gados ierobežotu ietekmi uz vidi un saglabātu dabas resursus. Lai turpinātu strādāt šajā virzienā, mēs iedrošinām visus mūsu partnerus un cieši sadarbojamies ar viņu radošajām komandām, lai izstrādātu ekoloģiski veidotus produktus.”

Matiass Deinī (Mathias Daynie), ADIENT Fabrics rūpnīcas direktors, Larokdolmsas apgabalā, norādīja: “Tādu audumu izstrāde, kas izgatavoti no pārstrādātiem īsā cikla izstrādājumiem, piemēram, Nouvelle ZOE, ir nenoliedzami mūsu biznesa nākotne. Šādas perspektīvas ir ļoti svarīgas gan autobūves nozarē, gan citās darbības nozarēs, kuras noteikti izmantos šo pieeju no vides, ētikas un ekonomiskā viedokļa. Kopš tā dibināšanas 1955. gadā, pateicoties Mišelam Tjerī (Michel Thierry), mūsu komplekss ’Larokdolmsā — gan ražotne, gan pētniecības un attīstības izcilības centrs — var lepoties ar 60 gadu pieredzi, un 20 gadiem, kas veltīti tikai automobiļu rūpniecībai. Mēs veltām īpašus pūliņus tam, lai izstrādātu produktos ar augstu pievienoto vērtību nākotnei sadarbībā ar mūsu partneriem. Papildus tradicionālajiem vai ekoloģiski izstrādātajiem audumiem, kas paredzēti automobiļu rūpniecībai, kompleksā tiek pētīti citi novatoriski tekstilizstrādājumu risinājumi, kas varētu atvērt jaunus tirgus, lai palīdzētu klientiem sasniegt mērķus tehniskajā un vides saglabāšanas jomā.”

Piecpadsmitajā gadsimtā uzplaukusī tekstilizstrādājumu, apģērbu un ādas rūpniecība,  ir neatņemama ekonomiskā mantojuma sastāvdaļa Oksitānijas reģionā, Francijā, jo īpaši Tarnā un Arjēžā. Šī brīža sarežģītajā tirgus situācijā jaunu, tehnisku, ilgtspējīgu un konkurētspējīgu tekstilizstrādājumu izstrāde kalpotu par īstu izaugsmes sviru reģiona spēlētājiem, sniedzot iespēju sevi pozicionēt jaunos tirgos, nodrošināt darba vietas un attīstīt jaunas prasmes.

Šajā kontekstā projekts “àfiler” saņēma Ademe un Oksitānijas reģiona atbalstu, kā arī ENSAIT (Nacionālā Tekstilmākslas un rūpniecības vidusskola) atbalstu Rubē, lai apvienotu šī jaunā tekstilmateriāla produktu izpēti un tehnisko apstiprināšanu.

Koncentrēšanās uz rūpniecības procesu:

·         Savākšana un piegāde

Renault Environment, 2008. gadā izveidotais “Renault” meitasuzņēmums, kas nodarbojas ar aprites ekonomiku, savāc materiālus, kas paredzēti otrreizējai izmantošanai, piemēram, drošības jostu atgriezumus un atliekas no neapstrādātu audumu ražošanas automobiļu rūpniecībai.

·         Pārstrādātas kārstas dzijas ražošana

Dzijas ražošanā grupa paļaujas uz Filatures du Parc, uzņēmumu, kas atrodas Brasaka-Tarnas reģionā. Pateicoties šī projekta finansiālajam un tehniskajam atbalstam, Les Filatures du Parc ir spējuši izstrādāt jaunu rūpniecisko šķiedru atdalīšanas līniju, kas ir pielāgota drošības jostu izturībai un sper nozīmīgu soli izejvielu sagatavošanā un šķiedru garuma optimizācijā.

Pēc sagriešanas un sasmalcināšanas jostas un tekstilšķiedras tiek sajauktas ar poliestera šķiedrām no plastmasas pudelēm, kas garantē šķiedru salipšanu, pirms tās tiek pakļautas vairākiem kāršanas cikliem. Atvasināts no termina “dadzis” jeb aromātiska, dzēlīga auga, tradicionālā kāršanas tehnika ļauj iegūt jaunu aušanas pavedienu, pateicoties cilindru sistēmai, kas izklāti ar ļoti smalkiem, ātri rotējošiem tērauda uzgaļiem. Šāda lietpratība ļauj bez ķīmiskas vai termiskas pārveidošanas izjaukt un sadalīt, izstiept, pēc tam izlīdzināt un visbeidzot savīt šķiedras, kas attīrītas no piemaisījumiem. Šo 100% pārstrādāto kārto dziju patentēja “Renault” un Filatures du Parc.

·         Aušana un audumu izgatavošana pirms montāžas

Adient Fabrics, kura austais un piegādātais audums sedz trešdaļu no visām automobiļu sēdvietām pasaulē, saņem atjaunotu dziju uz ruļļiem savā  Larokdolmsas ražotnē (Arjēžā), kas atrodas tikai 120 km attālumā no vērptuvēm, lai austu un ražotu automašīnu audumu, polsterējumu un salona apdari.

“Renault”, aprites ekonomikas pionieris un līderis:

Papildus pārstrādātajai šķiedrai “Renault” izvērš daudzus materiālu ciklus, it īpaši vara, plastmasas, platinoīdu un melno un krāsaino metālu ražošanai. Jaunajā ZOE ir arī 17,5 kg pārstrādātas plastmasas, no kuras daļa pirmo reizi mūsu sortimentā tiek izmantotas redzamās daļās pasažieru salonā, piemēram, zemā polipropilēna kabīnes.

Ar Renault Environment un jo īpaši tās meitasuzņēmuma Gaia starpniecību “Renault”  izstrādā arī virkni darbību aprites ekonomikā, piemēram, nolietotu transportlīdzekļu apstrādi (caur meitasuzņēmumu Indra sadarbībā ar Suez), metālu atjaunošanu (Bonne Comenor, vēl viens kopuzņēmums ar Suez), elektrisko akumulatoru remontu, pārkārtošanu vai otrreizējo pārstrādi un atkārtotu ražošanu (mehānisko detaļu un dažādu izmantoto komponentu atjaunošana) Šuazīleruā rūpnīcā.

 

 
Visi komentāri
 
gunbox 17.novembris 2019 14:21
0 0 Atbildēt

To kas gadiem jau eksistē, pasniedz kā kaut kadu jaunumu. Es pat nezinu, cik sen visus sporta apģērbus no pārstrādāta PET ražo, bet savus 10 gadus Renault būs nokavējis ar reklāmu, jo gan jau paši dēļ izmaksu samazināšanas to izmanto vismaz gadus 5.

Tā pat kā daži audio lauciņā - dolby souround jau būs 40 gadus vecs, bet joprojam kā kaut ko unikālu un jaunu reklamē.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti