Porsche Panamera vēsture 10 gadu garumā (+ FOTO) 1

 

Panamera Turbo S Foto: Publicitātes attēls

Porsche | 25.marts 2020 15:27

Porsche Panamera vēsture - no idejas līdz 10 gadu jubilejas modelim

Pirms desmit gadiem sporta auto ražotāja Porsche modeļu klāstu papildināja nebijis jaunums – pirmais Porsche luksusa klases četrdurvju auto Panamera, kas spoži tika prezentēts Šanhajas debesskrāpja virsotnē un vēlāk attīstījās kā platforma tehnoloģiskiem jauninājumiem. Lai nosvinētu Panamera pirmo desmitgadi, Porsche ir radījis ekskluzīvus jubilejas modeļus, kuros apvienota luksusa klases elegance, ērtības un Porsche raksturīgā sporta auto jauda.

No idejas līdz izturības braucienam
Vairāk nekā 70 gadu ilgajā Porsche uzņēmuma pastāvēšanas laikā auto inženieri vairākkārt atgriezušies pie domas par Porsche četriem – modeli, kurā ērti varētu sasēsties četri pieaugušie. Laika gaitā tika radīti tādi prototipi kā uz Porsche 356 bāzes veidotais Type 530 vai Porsche 928 pagarinātā versija – četrdurvju coupé Type 989 –, taču neviens no tiem neizdevās tāds, lai nonāktu līdz ražošanai.
Visbeidzot 2000. gadu sākumā tika pieņemts lēmums izstrādāt četrdurvju hečbeku, kurā būtu apvienota izcila braukšanas dinamika, plašs salons, Porsche sporta auto DNS un ārējā izskata kvintesence. Dizaina izstrādes procesā tika radīti trīs koncepti ar nosaukumiem Mirage, Meteor un Phantom, un, apvienojot tiem piemītošos elementus, tika radīts jaunais modelis, kam tika dots vārds Panamera – iedvesmojoties no Meksikā notiekošajām sporta auto izturības sacīkstēm “Carrera Panamericana”.

Debija 94. stāvā
Pirmais Porsche Panamera savu debiju piedzīvoja 2009. gadā, turklāt visai iespaidīgā veidā – Panamera prezentācijas pasākums notika Šanhajā, Pasaules finanšu centra 94. stāvā. Lai jauno automašīnu nogādātu ēkas 94. stāvā, tā tika vertikālā veidā ievietota speciāli pielāgotā kravas liftā – šajā procesā bija iesaistīti 60 darbinieku un tas aizņēma vairākas stundas, lai pēc tam ar liftu automašīna tiktu nogādāta 400 m augstumā tikai vienas minūtes laikā.

Inovāciju platforma
Jau kopš pirmā Panamera modeļa radīšanas šī sērija ir kalpojusi par platformu dažādiem jauninājumiem – pirmās paaudzes Panamera bija pirmais luksusa klases modelis, kas aprīkots ar divsajūgu pārnesumkārbu un start-stop sistēmu.
Tāpat Panamera 2011. gadā iesāka jaunu ēru elektroauto pasaulē – Porsche izlaida pirmo luksus klases pilno paralēlo hibrīdauto Panamera S Hybrid, kas tobrīd bija ekonomiskākais ražotāja auto, vienlaikus spējot sasniegt 380 ZS jaudu. Vēl pēc diviem gadiem tika prezentēts pasaulē pirmais pie elektrotīkla pieslēdzamais jeb plug-in hibrīdauto Panamera S E-Hybrid.

Otrā paaudze, dažādi virzieni
Attīstot otro Panamera paaudzi, kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gadā, Porsche iezīmēja vairākus virzienus – līdzās Gran Turismo standarta un pagarinātajai versijai, tika radīts arī trešais variants Sport Turismo. Panamera otrās paaudzes automašīnas ir vēl sportiskākas un elegantākas, taču joprojām ērtas un ietilpīgas, lieliski spējot sevi pierādīt gan ielās, gan trasē.

Ekskluzīvs 10 gadu jubilejas modelis
Par godu Panamera sērijas 10 gadu jubilejai izlaisti ekskluzīvi jubilejas modeļi, kuru unikālo pamatkomplektāciju novērtēs ikviens Porsche cienītājs. Jubilejas modeļi ir elegantā metāliski melnā krāsā un aprīkoti ne tikai ar īpašiem dizaina elementiem, bet arī ar uzlabojumiem ērtībām. Uz priekšējām durvīm ir jubilejas logo baltzelta krāsā, tādā pašā tonī ir arī 21 collu Panamera SportDesign diski un ar rokām šūtās šuves, kas kontrastē ar melnas ādas detaļām automašīnas salonā. Tāpat 10 gadu jubilejas modeļu pamatkomplektācijā iekļauts arī ParkAssist ar visaptverošā skata funkciju, 4 zonu klimata kontrole, stūres un aizmugurējo sēdekļu apsilde, kā arī citi vērtīgi papildinājumi.

Pirmie desmit gadi Panamera sērijai bijuši pietiekami spilgti un veiksmīgi, lai varētu droši apgalvot, ka no eksperimenta un sapņa par četriem cilvēkiem piemērota Porsche radīšanu tā pārtapusi par neatņemamu Porsche ģimenes sastāvdaļu, kuru ielās redzēsim vēl ilgi.

Vairāk informācijas par 10 gadu jubilejas modeļa Panamera 4 Edition īpašo piedāvājumu skatīt mājas lapā: https://panamera.lv/.

Porsche Panamera 4 10 Years Edition kombinētais degvielas patēriņš: 8,4 l/100 km, CO2 emisija: 194 - 192 g/km.

Panamera dizaina skice

Panamera prezentācija Šanhajā

Panamera prezentācija Šanhajā

Panamera Turbo S

Panamera S

Panamera S Hybrid

Panamera S Hybrid

Panamera Turbo Sport Turismo

Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo

Panamera Turbo Executive

Panamera Turbo Executive

Panamera Turbo Executive

Panamera S E-Hybrid

Panamera GTS

Panamera 4 Sport Turismo Edition 10 years

Panamera 4 Sport Turismo Edition 10 years Foto: Publicitātes attēls

 
Visi komentāri
 
feciic 26.marts 2020 10:03
1 1 Atbildēt

Varena vēsture-10 gadi un divas paaudzes.

Tad jau XC90 piemineklis jāceļ, to nabagu 14 gadus bez dižām izmaiņām klapēja.

Auto, protams, lielisks!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 14

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti