Renault Type B atzīmē 120 gadu jubileju (+ FOTO) 1

 

Foto: Publicitātes attēls

LEAD | 25.augusts 2020 13:37

Ir pagājuši 120 gadi kopš Renault Type B ieraudzīja dienas gaismu.

·         Tikai gadu pēc leģendārā Voiturette laišanas tirgū Luijs Reno iezīmēja jaunu posmu automobiļu attīstībā.

·         Type B bija viens no pirmajiem modeļiem pasaulē ar slēgto virsbūvi, kura autovadītāju un pasažieri sargāja no vēja un sliktiem laika apstākļiem. Tas bija ievērojams solis uz priekšu, jo tajā laikā populāras bija atvērta tipa virsbūves, kas līdzinājās zirgu pajūgiem.

Ņemot vērā mūsdienīgos standartus, stingrs jumts automašīnai piešķīra visai netipisku izskatu. Tas bija tikpat augsts, cik garš. Virsbūve bija 1,9 metrus gara – par 50 cm mazāk nekā mūsdienu Renault Twizy – un iespaidīgi augsta – 1,8 metri. Luijs Reno šo virsbūves tipu nosauca par “coupé” jeb kupeju, atsaucoties uz tā laika zirgu karietēm. Kupeja bija divvietīga kariete, taču atšķirībā no Type B tās vadītāji sēdēja tālu priekšā un – pats galvenais – tie atradās ārā.

Otrajā sērijveida Renault modelī lielākoties tika izmantotas Voiturette – ko devēja arī par Type A – mehāniskās detaļas. Cita starpā tas bija aprīkots ar piedziņas vārpstu ar kardānsavienojumu. Tas bija moderns risinājums, salīdzinot ar tolaik plaši izmantoto piedziņas ķēdi. Automašīnu darbināja viena cilindra, ar gaisu dzesēts 450 cm3 dzinējs ar 2,7 ZS jaudu, kas Type B ļāva sasniegt iespaidīgu ātrumu – 45 km/h. Arī automašīnas svars bija ievērības cienīgs – 360 kg.

Type B sniedza iepriekš nebijušu komforta līmeni, ko augsti novērtēja turīgie pircēji. Tas deva nozīmīgu ieguldījumu uzņēmuma attīstībā, kur 1900. gada beigās strādāja 110 cilvēki – par 50 vairāk nekā gada sākumā. Pēc  gada automobilis tika aizstāts ar Type C, kas arī tika ražots kā kupeja ar slēgta tipa virsbūvi. Šis risinājums ir palicis ar mums līdz šai dienai.

 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 25.augusts 2020 15:45
2 0 Atbildēt

Smieklīgs aparāts. Interesanti, kā viņš iet līkumos braucot ar savu max ātrumu - 45 km stundā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 20

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 

Alfa Romeo Junior kļūst pieejams pasūtīšanai 2

Alfa Romeo jaunākais modelis, kas tika pieteikts kā Milano, taču tagad pārdēvēts par Junior, kļūst pieejams pasūtīšanai Eiropas tirgū. Lasīt vairāk

 

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 38

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti