IKT nozares mērķis – oglekļa neitralitāte, ziņo Barselonas Mobilajā pasaules kongresā 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 7.jūlijs 2021 10:56

Ik gadu Barselonā tiekas tehnoloģiju nozares pārstāvji no visas pasaules, lai diskutētu par aktuālajām tēmām, prezentētu jaunākos sasniegumus un plānotu nākamos soļus nozares attīstībā.

Šogad Barselonas Mobilā pasaules kongresa tēma bija IKT nozares pienesums, virzoties uz Eiropas Zaļā kursa mērķiem, un tas, kā digitālās tehnoloģijas palīdz Eiropai attīstīties ilgtspējīgi. Reģiona lielākie tehnoloģiju un telekomunikāciju uzņēmumi dalījās ar saviem novērojumiem, veikumiem un plāniem attiecībā uz zaļo attīstību, kā galveno mērķi izceļot vienu – oglekļa neitralitātes sasniegšanu.

Eiropas izvirzīto ilgtspējas mērķu sasniegšanā liela loma būs tieši informācijas un komunikāciju tehnoloģijām (IKT). To īpaši uzsvēra Eiropas Parlamenta locekle Sūzana Pereza (Susana Solís Pérez), norādot, ka “praktiski katra nozare gūs kādu labumu no digitālajiem risinājumiem.” Tādēļ liela nozīme būs tehnoloģiju uzņēmumu iesaistei zaļākas nākotnes veidošanā, jo tieši IKT risinājumi palīdzēs ātrāk un efektīvāk samazināt kaitīgo izmešu daudzumu un pāriet uz atjaunojamiem enerģijas resursiem, samazinot uzņēmumu ekoloģiskās pēdas nospiedumu un virzoties uz oglekļa neitralitāti.

Viens no Barselonas Mobilā pasaules kongresa partneruzņēmumiem, tehnoloģiju ražotājs Huawei norādīja, ka atbalsta Eiropas Zaļā kursa mērķus un strādā pie risinājumiem, kas ļautu klientiem darboties dabai draudzīgāk. “Mūsu un Eiropas Savienības nākotnes mērķi ir līdzīgi – mēs vēlamies attīstīties ilgtspējīgā un dabai draudzīgākā veidā. IKT nozare šobrīd rada tikai 2% no pasaules kaitīgo izmešu apjoma, tāpēc tā jau ir ļoti zaļa. Taču tieši ar digitālo tehnoloģiju palīdzību mēs varam samazināt pasaules kopējo kaitīgo izmešu daudzumu par 20%, tādējādi padarot visu pasauli tīrāku un nākotni – zaļāku,” stāsta Inese Šuļžanoka, "Huawei Technologies Latvia" komunikācijas vadītāja.

Mobilā pasaules kongresa laikā daudz uzmanības tika veltīts arī jautājumiem par sadarbības veidošanu zaļākas nākotnes vārdā – gan sadarbību starp dažādām nozarēm, gan valdības līmenī. Iniciatīvas “Mobilās pasaules galvaspilsēta – Barselona” Digitālās nākotnes sabiedrības nodaļas vadītāja Karina Lopeza (Carina Lopes) uzsvēra, ka “nepietiek tikai ar oglekļa neitralitātes sasniegšanu. IKT un telekomunikāciju nozarēm ir iespēja kopīgi mainīt mūsu sabiedrības domāšanu.” Savukārt Globālās Mobilo komunikāciju sistēmu asociācijas (GSMA) Klimata pārmaiņu vadītājs Stīvens Mūrs (Steven Moore) atgādināja, ka telekomunikāciju operatoriem ilgtspējas mērķu sasniegšanai ir nepieciešama zaļā enerģija un sakārtots regulējums šajos jautājumos: “Mūsu galvenā ziņa, ko vēlamies nodot lēmumpieņēmējiem – mēs nevaram pāriet uz atjaunojamiem enerģijas veidiem tikai pašu spēkiem.”

Kongresa dalībnieki dalījās arī ar konkrētiem ilgtspējīgas attīstības plāniem, galvenokārt fokusējoties uz oglekļa neitralitātes sasniegšanu. Viens no lielākajiem Spānijas sakaru operatoriem Orange informēja, ka uzņēmuma grupas līmenī plāno sasniegt oglekļa neitralitāti līdz 2040. gadam, samazinot tīkla enerģijas patēriņu, pakāpeniski palielinot atjaunojamās enerģijas lietošanu tīklos un vairāk ieviešot aprites ekonomikas principus. Par līdzīgiem, ambicioziem plāniem informēja arī Spānijas vadošais telekomunikāciju uzņēmums Telefonica, kas plāno sasniegt nulles izmešu līmeni jau 2025. gadā. Uzņēmuma operatīvās transformācijas direktors Huans Manuels Karo Bernats (Juan Manuel Caro Bernat) skaidroja, ka “mēs maksimāli samazināsim savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, bet atlikušās emisijas neitralizēsim ar dažādu oglekļa absorbēšanas projektu palīdzību.”

Barselonas Mobilā pasaules kongresa laikā vairums uzņēmumu uzsvēra, ka IKT nozares galvenais fokuss šobrīd ir oglekļa emisiju samazināšana un enerģijas taupīšana. No enerģijas taupīšanas viedokļa uzmanība tiek vērsta no kopējā uz individuālā enerģijas patēriņa samazināšanu un enerģijas izmantošanas efektivitātes uzlabošanu. Savukārt no oglekļa emisiju samazināšanas viedokļa tiek radīta jauna pieeja tīkla “zaļuma” mērīšanai – oglekļa izmeši uz datu vienību. Tai gan vēl jāpiemēro precīza definīcija, lai vienību veiksmīgāk ieviestu nozarē un tā palīdzētu labāk monitorēt un pārvaldīt oglekļa līmeņa samazināšanos Eiropā.

 

 
Visi komentāri
 
WALA 7.jūlijs 2021 16:14
0 0 Atbildēt

Šitas viss ir diezgan liela diršana, jo IKT var kļūt zaļāks attiecībā pret kaut kādu datu daudzuma vienibu ko glabā vai apstrādā, taču šifrēšana, datu apjoma, datu analizes, ML, AI un Interneta pieejamibas ziņā patēriņš tikai kapitāli pieaugs, enerģija tiks "rīta" stipri vairāk.

Krotow 7.jūlijs 2021 17:37
0 0 Atbildēt

Iesākumam pietiks ar datu centru un superdatoru barošanu no atjaunojamās enerģijas. Un vispasaules kriptorakšanas aizliegumu.

WALA 7.jūlijs 2021 18:21
0 0 Atbildēt

Nū man izskatās kā tās ir lietas kuras nenotiks nekad, jā atjaunojamā enerģija palīdz tikt galā labvēlīgos laikapstākļos, bet teiksim vētras laikā, ne saules paneļi, ne vēja turbīnas nestrādā, bet enerģijas pieprasījums IKT tādēl nemazinās, un pat verētu palielināties jo mājās kāds aiz nav ko daŗit vairāk sēž pie tāda vai cita ekrāna.

Un kriptorakšanas pasākumi, ir bija un būs, ja ne tieši valūtas ieguvei, tad daudzām citām leitām jebkurā gadijumā - kriptogrāfija uz vietas nestāvēs, un ja vēl kāds kvantu datoru sāks izmantot lauzšanai, tad pieaugs prasība pēc algoritmu sarežģītības vai kvantu -datošanas noturības ( tiesa tas gan ne vienmēr prasa šausmīgi lielas jaudas salīdzinot ar klasisku web datu šifrēšanas algoritmu, bet nu tomēr).

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti