Nākamajā sezonā plāno atbalstu energoresursu sadārdzinājumam (+ VIDEO) 20

 
LTV Ziņu dienests | 8.jūnijs 2023 9:32

Ja nākamajā apkures sezonā strauji pieaugs cenas energoresursiem, valdība plāno ieviest mērķētu un automatizētu valsts atbalsta sistēmu mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem. Kompensācijas lielums būs atkarīgs no mājsaimniecību ienākumu līmeņa.

 
Visi komentāri
 
Jūrmalnieks 8.jūnijs 2023 10:03
4 0 Atbildēt

Atkal kaut kādu figņu taisa. Nu ir cilvēkam 2000 euro alga. Pēc valsts standarta, turīgs cilvēks. Atbalsts nepienākas. Cilvēks ir paņēmis krītu bankā lai uzbūvētu māju. Katru mēnesi maksā bankai 700 euro. Dēļ EURIBOR likmes pieauguma kredīta maksājums cilvēkam izaug līdz 1100 euro mēnesī. Uz rokas paliek vairs tikai 900 euro. Cilvēks bija pieradis par gāzes apkuri maksāt izlīdzināto maksājumu 70-100 euro mēnesī, bet pagājušā gada decembrī Latvijas gāzes rēķins jau bija 700 euro mēnesī. Nu un tagad jautājums, kuram beigās uz rokas paliek vairāk, maznodrošainātajam bezdarbniekam, kas saņem pabalstus un valsts atbalstu, vai cilvēkam, kas strādā no rīta līdz vakarm, lai dzīvotu normāla cilvēka dzīvi?

Zapte 8.jūnijs 2023 10:05
5 0 Atbildēt

Tu aizmirsi arī elektrības rēķinu, kosmiski dārgo pārtiku, degvielas izmaksas, nu un gan jau vēl jāapģērbjas un bērnus jāskolo.

MMX 8.jūnijs 2023 11:11
4 7 Atbildēt

No cilvēka ar 2000Eur algu tiek sagaidīts, ka viņš pērkot māju izpētīs arī ECB likmju ietekmi uz viņa kredītu. Tiešām visi domāja ka visus 20+ gadus hipotekārā kredīta atmaksas bankas likme būs 0%? Hipotekārā kreditēšana jau pati par sevi ir podstava jo neviens nevar garantēt, ka 20 gadu laikā nezaudēs darbu, nesaslims, utt., bet neņemt vērā to, ka ECB likme laika gaitā mainās jau ir paša kredītņēmēja atbildība. 

Tālāk uz ko cilvēks ir balstījis ka viņa izvēlētais apkures veids - gāze - būs mūžīgi lēts, pie fakta ka gāze pamatā nāk no Krievijas ar kuru mums vēsturiski ir saspīlētas attiecības? 

Priekš cilvēka ar 2000Eur ieņēmumiem drusku tā kā par daudz dažādu līdz galam nepārdomātu lēmumu. Plus ja cilvēks no tiem saviem 2000Eur nav izveidojis sev drošības spilvenu, tad rodas jautājums kā viņš vispār izdzīvo?

Pilsonis bezdarbnieks savukārt jau startā lielākoties ir pārāk dumjš lai par sevi parūpētos, bet tā kā pilsonis 2000Eur saņēmējs ir nolēmis, ka viņš grib būt sociāli atbildīgs un civilizēts, viņš no saviem nodokļiem uztur arī pilsoni bezdarbnieku. Varētu jau likt tiem bezdarbniekiem tīrīt grāvjus, bet tas neesot ekonomiski pamatoti un piespiedu darbs esot necivilizēts.

Slinkais 8.jūnijs 2023 11:40
1 0 Atbildēt

Vietuļš cilvēks ar māju ir tuvu bezdarbnieka statusam. Ar 2k vienā sejā ir pagrūti visu normāli izvilkt

MMX 8.jūnijs 2023 12:06
3 0 Atbildēt

Ja vientuļam cilvēkam ar 2K algu ir māja īpašumā, tad neredzu problēmas izvilkt, es īrētā dzīvoklī velku ar mazāku summu. Ja minētajam vientuļajam cilvēkam minētā māja ir hipotēkā, tad vai nu viņam ir ahujennā ticība pašam savā ahujennismā un darba spējās, vai arī viņš ir sap*sies meistarībā. 

2000Eur uz rokas ir ~3000Eur uz papīra. Tas ir faktiski divas vidējās Latvijas algas un manā nozarē tādu naudu saņem tikai vadītāji (varbūt arī projektu vadītāji kopā ar objektu nodošanas prēmijām). Nespēt pa šo naudu savilkt galus ir uzdirsiens visiem, kas strādā ap vidējo algu vai zemāk.

Šī diskusija laikam parāda to cik liela atšķirība jau ir starp atsevišķām pelnošajām nozarēm un pozīcijām, un visu pārējo tautu, kura izdzīvo hvz kā. Pirms diviem gadiem es ar savu algu biju vidusslānis, tagad drīz būšu maznodrošinātais.

Krotow 8.jūnijs 2023 12:42
0 0 Atbildēt

Pēdējos 5 gados kovida bardaks un karš tiešām daudz ko padarījis par 30-40% dārgāku. 1000 EUR uz rokas tagad ir līdzvērtīgs apmēram 650-700 EUR uz rokas toreiz. Tagad daudziem reāli ir sajūta "nu bļin, tikko sāku iziet pa nullēm (vai ar mazu plusiņu) .... atkal!!!". Un nebrīnīšos ja augšminētais cilvēks ar 2kEUR uz rokas algu pirms 5 gadiem vnk ignorēja pasaulē notiekošo un bija pārliecināts, ka tā turpināsies mūžīgi. Gadījums no sērijas - "ziņas nelasu, uz vēlēšanām neeju. Nez kāpēc man ir slikti."

Krotow 8.jūnijs 2023 12:45
0 0 Atbildēt

Piebilde par 2K uz rokas un māju īpašumā. Ir liela atšķirība ja māja ir +/- nokomplektēta un saremontēta un tur var tikai dzīvot. Vai arī māja ir nesen mantota vai nopirkta un ir stāvoklī kas prasa nopietnāku remontu lai tur varētu dzīvot. Otrajā gadījumā ar visiem 2K ir pamatīgs žo...

Ieva 8.jūnijs 2023 15:58
1 4 Atbildēt

Tur jau tā lieta, ka tu velc savu nožēlojamo dzīvi kaut kādā vecā, īrētā dzīvoklī. Dzīvokli jaunā projektā nevari atļauties, jo tas iespējams maksā vairāk kā māja! Iztiec ar aliņu no divlitrenes un kad paliek švaki ar naudu, aizbrauc pie mammas pieēst pilnu vēderu. Dzīvo pelēku, nožēlojamu dzīvi un un izgāz savas negācijas uz tiem, kas dzīvē grib sasniegt kaut ko vairāk.

MMX 8.jūnijs 2023 17:11
4 1 Atbildēt

Vov kāda psihoterapija, bet tūlīt gan mazliet salauzīšu Jūsu iedomas. Dzīvokli īrēju jo šobrīd man tā ir izdevīgāk un neesmu drošs ka plānoju palikt Rīgā. Visi brīvie līdzekļi tiek ieguldīti lauku saimniecībā un ja es to pasākumu uzsitu gaisā pat pa kadastra vērtību, tad es varu atļauties nopirkt māju Pierīgā bez hipotekārā. Vai braucu pie vecākiem? Jā, bet parasti gan ar pretēju domu un tā māja ir vienkārši vēl viena izdevumu pozīcija. Alkoholu lietoju labi ja pāris reizes gadā un pat tad kādu puslīdz normālu viskiju.

Laikam tādēļ ka esmu spiests ar saviem līdzekļiem žonglierēt starp veselām trim saimniecībām manas prioritātes ir mazliet savādākas un atbildība par savu nākotni nedaudz lielāka. 

Kas attiecas uz sasniegt vairāk, tad es īsti nezinu kādā ekonomikas grāmatā būtu rakstīts ka mājoklis hipotēkā un auto kuru nevari atļauties saremontēt būtu uzskatāmi par sasniegumiem. Es visu savu domu bāzēju uz to, ka savai līdzekļu plānošanai jāpieiet ar vēsu prātu un aprēķiniem, nevis "man gribās jaunu māju davai pērkam kamēr banka dod kredītu"

Skābenene 9.jūnijs 2023 12:52
0 0 Atbildēt

Kaut kas te nelīmējas! Ar ienākumiem zem 2k var uzturēt 3 saimniecības!?Kā?

Truknis 8.jūnijs 2023 16:00
1 1 Atbildēt

Nu tas ir tipisks Kauguru un Maskačkas iedzīvotājs, mans un Ušaka elektorāts. Kad piesola pabalstu un uguņošanu, šiem vairāk nekā nevajag, skrien un balso!

Jūrmalnieks 8.jūnijs 2023 13:53
1 1 Atbildēt

Nu karoče tad pēc tavas saprašanas jādzīvo vienā padomju laiku bloķenē ar tādiem pašiem mudakiem kā tu, kas mūžīgi piečurā liftu un miseni izmet pa logu?

Cilvēks vadās pēc iepriekšējo 10-15 gadu pieredzes. Nu nemaksāja gāze vairāk par 30 euro megavatā, līdzarto arī gāzes apkure bija pamnatota! Cenas tika uzpūstas mākslīgi, lai Krievija varētu nopelnīt! Un tie kas salika saules baterijas un siltumsūkņus drīz kodīs pirkstos, kad sadales tīkls ierubīs 18 centus par katru pārvadīto kilovatsundu. 

Gudri cilvēki slēdza arī pagājušā ziemā ilgtermiņa līgumus par zemu cenu un nesaņēma valsts atbalstu, jo cena bija zem 16centiem par kilovatu, bet visādi pohujisti saņēma atbalstu, jo viņiem phuj cik kas maksā.

MMX 8.jūnijs 2023 16:24
2 0 Atbildēt

Nē, pēc manas saprašanas mājoklis jāizvēlās atbilstoši sūdīgākajam scenārijam, mūsu gadījumā 2008 gada krīzei, kad ECB procentu likme vienu brīdi bija pat 4%. Ja viss ir kārtībā mājokli var atmaksāt ātrāk, ja viss saiet dēlī tad ar to esi rēķinājies. Kas visiem ir ar to blokeni un čurāšanu liftā? Kaut kāds fetišs? Šeit ir vienkāršs ekonomisks jautājums ko mums jau vienreiz iemācīja 2008. gada krīze, tiešām kopš tā laika neesam izdarījuši secinājumus? Tik ļoti gribās Īrijā zemenes ravēt?

Tālāk par gāzi - no gāzes bija laiks tikt vaļā jau 2021. gadā, ja visu gadu nesanāca ziņas paskatīties un salikt kopā to ka krievi kaut ko muhļī tad ko es varu teikt. Šeit pat nav runa par karu, krievi gāzes tirgu čakarēja jau labu brīdi pirms kara un jau tad reāli vilka uz problēmām šajā jomā. Ok, piekrītu par to, ka karš ar visām tam sekojošajām spekulācijām ieviesa negaidītas korekcijas un neredzētu cenas lēcienu, tajā pašā laikā nav tā ka viss notika pilnīgi klajā laukā.

Kas attiecas uz elektrību - pavisam gudri cilvēki neraustījās, pārgaidīja lielākos lēcienus un pārgāja uz biržas tarifu. Es tā arī nesapratu uz kāda pamata cilvēki metās noslēgt 5 gadu līgumus pa 30 centiem, ja bija skaidrs, ka gada laikā viss normalizēsies. Gudrākie un bāgātākie vispār jau startā pamanījās uzmest saules paneļus un labu daļu jau no izmaksām ir atpelnījuši. Tie kas siltumsūkņus un paneļus liek tagad principā jau brauc otrā grāvī, bet arī šis grāvis nebūs mūžīgs.

Tas ko gribu pateikt - ja skatās mazliet tālāk par savu mazo burbuli liela daļa no šīs krīzes bija menedžējama vienkārši paturot vēsu galvu un sekojot tai pašai 10-15 gadu pieredzei, ka neviens lēciens vai kritums nav mūžīgs.

Ābols 8.jūnijs 2023 13:26
0 0 Atbildēt

Jā! Ja pirms kovida laikā saņēmu 980€ uz rokas, atļavos gandrīz visu.. turklāt īrētā dzīvoklī un vēl vienītī.

 Tagad ir sieva(tātad kopejie ienakumi ir palielinajusies) īri un komunalos dalam 60% es/40% sieva, mājas lietas ta viņa ta es pērku... Man alga tagad ir 1400€ uz rokas, bet ik menesi ir jāsķiro un jāplano, ko šomeness atļauties, ko nākameness. Savādāk būs mīnusi.

Vienalga kāds veikals pat 'pēc krīzes' gados- 2010..11..15 gadā ar 30€ (bez alko) mājā stiepu 2 pilnus veikala lielos maisus un ledussk. bija pilns uz nedēļu ar normālu paiku.(ne tikai roloniem) Tajos laikos bieži metu paiku ārā...

  Tagad samaksajot 30€ sanāk knapi lielais maiss un ēdiens diviem pietiek uz 2 dienām(kadus makaronus po flocki vai ko tādu ja sataisi tad 3 dienām) un atkal pērc jo skapis tukšs.

Nezinu.. Varbūt patlaban ja 2K vai 2.5K uz rokas saņemot tad var baigi nedomājot dzīvot, bet atkal ar tādu algu kādā hrušcovkā nedzīvosi, būs laba māja hipotēkā, labs autiņš operatīvajā... viss visam ceļas un arī ar tādu algu tāpat būs jāčīkst, ka nevari dzīvot kā gribētos!

Jūrmalnieks 8.jūnijs 2023 13:59
0 0 Atbildēt

Nu un kā ir dzīvot daudzdzīvokļu mājā ar čīkstošiem penžukiem, kas nepiekrīt ne māju siltināt, ne apkuri modernizēt, ne kanalizācijas trubas nomainīt, lai sūdi uz galvas netek!? Tad vēl maksāt par visiem tiem zvizģukiem, kas ūdeni zog un liek kaimiņiem segt iztrūkumus?

Krotow 8.jūnijs 2023 14:47
0 0 Atbildēt

Penši, kuri pretojas mājas siltināšanai, gan mēdz gadīties. Taču dzīvot vienā mājā ar krāniem, kas met miseni laukā pa logu, nav vajadzības. Tādu kadru iespējama klātbūtne ir redzama jau pēc mājas atrašanās vietas   Gāzes cenas celšanās gan bija paredzama jau pirms 10 gadiem. Ne vēlāk kā 2014. gadā, kad tuvākā gāzes krāna nominālais īpašnieks un viņa draugi galīgi sajuka prātā.

"Sadales tīklam", ja daudz leksies, arī kādu korķi atradīs.

Ābolam - varbūt iemācieties paši gatavot ēst? Darbā arī ir kolēģi, kuri mēnesī divatā noēd ap 400-500€. Kad painteresējos kur tik daudz, izrādījās, ka ēd vai nu ārpus mājas vai dzīvo no gatavotajiem pusfabrikātiem.

Zapte 8.jūnijs 2023 15:52
0 0 Atbildēt

Ja man pirms energokrīzes pārtikas rati LIdlā uz nedēļu ģimenei maksāja ~70 euro, tad šobrīd tie ir ~130 euro par to pašu grozu. Pareizinot ar 4 nedēļām mēnesī ~520 euro pārtikā. 

Un var jau prātuļot par gāzi tā un šā, bet valsts politika līdz šim bija kurināt ar gāzi un lielākā daļa Rīgas siltumam pieslēgto māju tāpat ir atkarīgas no TEC un no gāzes.

Tad kad mums ieviesa elektrības brīvo tirgu un sadalīja LAtvenergo, mums taču arī stāstīja, ka elektrība būs lētāka, bet realitātē esam redzējuši par 4 eur par kwh.

Tie, kas izrāva savus gāzes katlus un teica, ka granulas ir štelle, raudāja, kad bija jāsūta palete ar granulām par 600 euro. 

Tie kas paņēma valsts atbalstu gāzes katla izravēšanaia un pārejai uz siltumsūkni nebūs ieguvēji. Ieguvēji būs tie, kas būs atstājuši gāzes katlu, kā otru apkures iespēju, jo krītot pieprasījumam pēc gāzes, arī cena ies lejā. Elektrības cena tikai augs, jo pieaug pieprasījums pēc elektrības!

Knariņš 8.jūnijs 2023 15:55
5 2 Atbildēt

Taupiet, taupiet, tāpat izdomāsim, kā no Jums noslaukt piķi!

Krāniņš 9.jūnijs 2023 8:21
0 0 Atbildēt

Ko taupa taupītājs, to laupa laupītājs!

Knariņš 9.jūnijs 2023 12:53
0 0 Atbildēt

Jā, jā, Latvenergo, Latvijas gāze, Rīgas siltums un VID!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti