Sāk meklēt iespējamo "Balticconnector" bojājuma vietu 4

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 10.oktobris 2023 16:41

Igaunijas un Somijas gāzes pārvades sistēmu operatoru nolīgts uzņēmums otrdien sāka darbu, lai noskaidrotu, kur varētu būt iespējamā noplūde abas valstis savienojošajā gāzesvadā "Balticconnector" un Somu līcī esošā gāzesvada iespējamo bojājumu apmēru.

Pārbaudes tiks veiktas šonedēļ. Pēc tam, kad tiks noskaidrota noplūdes vieta un bojājuma apmērs, varēs sagatavot remonta plānus, informēja Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering".

Tikmēr Somijas laikraksts "Iltalehti", atsaucoties uz ārpolitikas un drošības politikas avotu ziņoja, ka Somijas valdībai un Aizsardzības spēkiem esot aizdomas, ka gāzesvadam uzbrukusi Krievija.

Arī Somijas sabiedriskās raidorganizācijas "Yle" avoti ziņo, ka noplūde "nešķiet negadījums".

Otrdienas vakarā gaidāmā preses konference par Somu līcī notiekošo, kas, kā ziņo "Yle" avoti, būs par "satraucošām izmaiņām Somijas drošības situācijā". Preses konferencē gaidāma premjerministra Peteri Orpo un aizsardzības ministra Anti Hekenena piedalīšanās.

Notikušo izmeklē Somijas Drošības izlūkošanas dienests ("Supo") un Somijas robežsardze.

Gan Igaunijas, gan Somijas seismologi apliecinājuši, ka pēdējā laikā nav reģistrēta seismoloģiskā aktivitāte, kas atbilstu eksplozijai, kuras rezultātā varētu rasties būtisks cauruļvada bojājums.

"Elering" un Somijas sistēmas operators "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kad liecina par iespējamu gāzes noplūdi.

"Balticconnector" slēgšana neietekmē gāzes piegādes patērētājiem Igaunijā, jo gāzi Igaunija joprojām var saņemt no Latvijas. Pirms slēgšanas gāze pa "Balticconnector" plūda no Somijas uz Igauniju. Lielākā daļa no Somijas saņemtās gāzes tika nogādāta Latvijā, kur Inčukalnā ir gāzes krātuve.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā to nodeva 2020.gada sākumā.

 
Visi komentāri
 
0pis 10.oktobris 2023 18:32
0 0 Atbildēt

Tak esot jau atrasts bojājums, diezgan nopietns, pats tāds rasties nevar Aizdomas uz rasejāņiem - atriebība Somijai par Natu.

WALA 11.oktobris 2023 8:04
0 0 Atbildēt

Pie tā spiediena ļoti daudz kas "var rasties pats", tā kā 100% pārbaudīt caurules un to metinājuma vietas ir grūti + ieguldīšanas procesā ar vēl notiek fiziska iedarbība uz caurulēm ... Brāķa itkā tehniski ir ļoti maz, taču tas nenozīmē ka tā nav, ASV pat ir ļoti liela pretestība gāzes un naftas vadu būvniecībai - jo aprēķinis iekļautie aprēķini "ietekmei uz vidi" ļauj neņemt vērā vidējo statistiko avāriju un radītā piesārņojuma "izmaksas", kuras pārsvarā vispirms gulstas uz valsts vai pavalsts nodokļu maksātājiem, un tikai vēlāk tiek sodu vai šad tad tikai tiesas ceļā piedzītas no īpašnieka ...

es 11.oktobris 2023 12:49
0 0 Atbildēt

Ja ņem vērā ūdens staba radīto pretspiedienu, tad nemaz tik traki neizskatās.

WALA 11.oktobris 2023 13:47
0 0 Atbildēt

Jā, taču viena "neveikla kustība" kaut vai tikai ieguldot/nolaižot  cauruli, un var būt ziepes. Tiesa varbūtība ir zema, bet ja var ticēt seismologiem, tad pasākums nav uzspridzināts, tātad bijusi cita mehāniska iedarbība, kurai atkal ir loti zems ticamības moments, pie tiem spiedieniem jābūt psiham lai kaut ko daritu tiešā šī vada tuvumā ...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Traģisks negadījums rallija ātrumposmā Lietuvā - Latvijas rallija ekipāža iebrauc skatītājos 10

Lietuvas pilsētā Utenā piektdienas vakarā latviešu rallija ekipāžai iebraucot skatītāju pūlī, gājis bojā viens cilvēks un 14 ievainoti. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas turpina kristies, Staujupīte dīzelis 1.354, bet Neste 1.397 (+ VIDEO) 14

iAutolv nobrauc gar vairākām degvielas uzpildes stacijām, sākot ar Straujupīti un beidzot ar Neste, parādot video cenas, kādas tās ir 22. septembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti