Labi dzīvojam - 2023.gadā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā samazinājās par 59% 15

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 7.februāris 2024 10:29

Pagājušajā gadā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā samazinājās par 59% jeb līdz 93,89 eiro par megavatstundu (MWh), salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Vienlaikus 2023.gadā gan Latvijā, gan Baltijas reģionā kopumā būtiski palielinājās no atjaunīgajiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas apjoms, mazinot atkarību no enerģijas importa.

Baltijas valstīs kopumā 2023.gadā no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas daudzums pirmo reizi sasniedza 40% no patērētās elektroenerģijas. Savukārt Latvijā 2023.gadā no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas daudzums sasniedza 68% no patērētās elektroenerģijas.

AST valdes loceklis Gatis Junghāns norāda, ka notikumi elektroenerģijas tirgū Latvijā un Baltijas reģionā kopumā 2023.gadā iezīmējas ar pozitīvām tendencēm. Pērn gan Latvija, gan pārējās Baltijas valstis pirmo reizi nenopirka nevienu elektroenerģijas vai dabas gāzes megavatstundu no Krievijas.

Junghāns pauž, ka Baltijas valstu energosistēma ar jaudīgiem starpsavienojumiem ir integrēta vienotajā Eiropas elektroenerģijas tirgū. Papildus tam Baltijas energosistēmā tiek attīstītas vēja un saules elektrostacijas, kas mazina reģiona atkarību no enerģijas importa.

Šā gada sākumā Baltijas valstīs saules elektrostacijās uzstādītā kopējā jauda jau pārsniedz 2100 megavatus (MW) un vēja elektrostacijās uzstādītā jauda pārsniedz 1800 MW. "Saules un vēja elektrostacijas kļūst par sistēmas nozīmes resursu - 2023.gadā saules un vēja elektrostacijas saražoja jau vienu piekto daļu no Baltijas valstīs nepieciešamās elektroenerģijas - jaudīga tendence, kura turpināsies," norāda Junghāns.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu 2023.gadā galvenokārt veicināja zemākas gāzes un citu fosilo resursu cenas, kā arī augstāka vēja un saules elektrostaciju izstrāde. Pērnā gada janvārī Latvijā elektroenerģijas vidējā mēneša cena pirmo reizi kopš 2021.gada augusta paslīdēja zem 100 eiro par MWh atzīmes. Zemākā mēneša vidējā cena - 65,89 eiro par MWh - bija 2023.aprīlī, savukārt augstākā - 117,25 eiro par MWh - tika sasniegta septembrī.

Pagājušajā gadā Latvijā saražotas 6083 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 26,2% vairāk nekā pirms gada, savukārt patēriņš samazinājās par 3,4%, un bija 6887 GWh. Tādējādi Latvijas patēriņš ar vietējo ģenerāciju tika nosegts 88,3% apmērā. Iztrūkstošais elektroenerģijas apjoms - 804 GWh - tika importēts no kaimiņvalstīm.

Kopumā 2023.gadā Latvijā mazinājusies atkarība no fosilajiem resursiem - 77,6% no kopā saražotās elektroenerģijas tika ģenerēta no atjaunīgajiem energoresursiem, tostarp maijā tika sasniegts lielākais fiksētais zaļās elektroenerģijas īpatsvars, kad 99,9% elektroenerģijas Latvijā tika saražoti no atjaunīgajiem energoresursiem.

AST Tirgus uzraudzības un datu analīzes grupas vadītājs Aigars Sīlis norāda, ka pieaugums vērojams visos zaļās enerģijas veidos - hidroelektrostacijas saražoja par 38% vairāk nekā 2022.gadā, vēja elektrostacijas - par 42% vairāk, un teju 4,3 reizes pieaudzis saules elektrostaciju saražotā apjoms, tomēr to kopējais devums Latvijas elektroenerģijas kopējā bilancē vēl joprojām ir neliels - 2,1%.

AST elektroenerģijas tirgus apskatā teikts, ka hidroelektrostaciju saražotā apjoma pieaugums, sasniedzot 3778 GWh, bija iespējams, pateicoties paliem, kas sākās jau janvārī un turpinājās līdz pat aprīlim, tāpat arī gada pēdējos divos mēnešos nokrišņu dēļ upēs bija vērojams ūdens pieteces pieaugums, kas veicināja augstu elektroenerģijas izstrādi hidroelektrostacijās. Tādējādi HES apjoms 2023.gadā pieauga līdz 62% no kopējā saražotās elektroenerģijas apjoma.

Savukārt vēja elektrostaciju saražotās elektroenerģijas apjoms pēdējo divu gadu laikā ir pieaudzis aptuveni divas reizes, tostarp rudens vētru iespaidā 2023.gada oktobrī tika sasniegta arī vēsturiski augstākā vēja enerģijas izstrāde mēnesī - 37 GWh. Kopējais pieaugums skaidrojams ar Tārgales vēja parka pirmo pilno ražošanas gadu, kā arī vējainiem laikapstākļiem.

Uzskaitītais elektroenerģijas patēriņš Latvijā 2023.gadā samazinājās par 3%, kas skaidrojams ar saules ģenerācijas iekārtu uzstādīšanu pašpatēriņam mājsaimniecībās un uzņēmumos, tādējādi faktiskais saražotās un patērētās elektroenerģijas apjoms Latvijā ir lielāks, jo daļa saražotā netiek nodota tīklā, bet izmantota tūlītējam pašpatēriņam.

Ņemot vērā Baltijas valstu lēmumu par pilnīgu atteikšanos no Krievijas un Baltkrievijas elektroenerģijas ar 2022.gada maiju Krievijas uzsāktās karadarbības Ukrainā dēļ, elektroenerģija 2023.gadā no šīm valstīm vairs netiek importēta, līdz ar ko importa apjoms ir nulle GWh.

Trešo valstu imports uz Baltijas valstīm tika aizstāts ar importu, izmantojot Somijas, Zviedrijas un Polijas starpsavienojumus - kopumā uz Baltiju importētas 13 053 GWh elektroenerģijas, kas ir par 2,6% vairāk kā 2022.gadā.

Jau vēstīts, ka "Augstsprieguma tīkla" apgrozījums 2023.gada deviņos mēnešos bija 167,271 miljons eiro, kas ir par 31,4% mazāk nekā attiecīgajā periodā 2022.gadā, taču kompānija guva peļņu 5,752 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2022.gada deviņos mēnešos.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.
 

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 7.februāris 2024 11:01
3 1 Atbildēt

Nu ko biedri, kā izrādās tomēr esam uz pareizā ceļa👍 Suņi rej bet Latvija turpina ceļu! Bet to lielo peļņu ST AST varētu novirzīt kā mecenātu papildus kādu augstāko skolu fakultātes ar tīri elektro inženieru izveidei un veicināšanai!!! Trūkst pat drāšu licēji, kur nu vēl kas vairāk kā 1x kļūdīties speciālista. Komplicēta profesija un viss ar to saistīts. Nepietiek tikai uzlikt un izgatavot. Vajadzēs kopt un labot 🔔 

ps Esmu vairāk kā pārliecināts, ka pat šo portālu čeko un lasa attiecīgi ļautiņi, kas tur var kaut ko ietekmēt. Tad nu reku ir ko rakt šajā virzienā, nevajadzēs čemodānus dalīt un slēgt visu, optimizācijas nolūkā ciet. Citādi ko tie jaunieši...visi tikai IT grib podziņas spaidīt. Vajag arī kas rociņas pieliek. reāli praktiski.

Sergejs 8.februāris 2024 11:41
0 0 Atbildēt

Jūsu viedoklis mums ir ļoti svarīgs, paldies. Bet diemžēl doto priekšlikumu pašreiz īstenot nevaram jo ir jau ieplānots 0 emisijas automobīļu Rolls-Royce Spektre iegāde padomju un valdes locekļiem.

Ar patieso cieņu Jūsu Latvenergo un Sadales tīkli

ZZZZ 7.februāris 2024 11:05
3 1 Atbildēt

Enerģija ko pildam auto var maksāt arī šādu cenu 😇 

Bradypus 7.februāris 2024 18:17
1 1 Atbildēt

Var. Shēmotāji vienmēr pamanās izbraukt uz citu rēķina. Tādu cenu var maksāt tikai tas, kurš izdomā, kā uz citu rēķina uzpildīties laikā, kad citi nevar. Un tad tie citi šo ciparu izdala savā starpā. Šādu cenu reklamēt ir tāpat kā ar personīgo auto pa sabiedriskā transporta joslu braukt. Aizliegs nav, ja pašam patīk zīmēties, kā citu apjāj, var tā darīt un kas pats galvenais - neiespējami masveidā.

Llll 7.februāris 2024 11:05
1 1 Atbildēt

Bankā uzrādās kā Latvenergo, rēķinu saņemu zem Elektrum, te man cenšas iestāstīt par "Augstsprieguma tīklu".

 Augstsprieguma tīkls nodrošina ar elektrību, Elektrum izsūta rēķinu, Latvenergo saņem naudu? Esmu saputrojies.

khe 7.februāris 2024 11:52
2 1 Atbildēt

Pa lielam pareizi.

Latvenergo ražo elektrību un saņem naudu.

Augstsprieguma tīkls un sadales tīkls nogādā elektrību no ražotāja pie patērētāja, saņem sadales maksājumus.

Elektrum?enefit/Virši u.c. tikai tirgo elektrību - saņem rēķina apmaksu no klientiem, pārskaita Latvenergo, AST un ST, un pašam paliek par starpniecības paklpojumiem.

Sergejs 8.februāris 2024 11:44
0 0 Atbildēt

Nu par Enefit nav gluži tā kā tu saki, par pārējiem nezinu

view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b0cf7...=en&src=listed

Kanibaals 7.februāris 2024 13:55
0 1 Atbildēt

Ar dinamisko tarifu vidēji nekādas lielas atšķirības pa pēdējiem gadiem nav. Pārmaksā tie kas saslēguši fiksētos tarifus.

Sergejs 8.februāris 2024 11:49
0 0 Atbildēt

Pārmaksā tie kas saslēguši fiksētos tarifus.

Piebilde būtu - cenu buma laikā. Ja pamanijās saslēgt uz 4-7 gadi pa 12-17 centiem tad vienkārši dzīvo bez stresa un nevajag štukot cikos naktī veļmašīnu ieslēgt un vai no rīta tējkannas ieslēgšāna robu budžetā neiecirtīs.

 P.S. biržas tarifniekiem kā, bija "ups" sajūta kad nesen atkal parādijās uz brīdi 1eur/kWh?😉

Llll 7.februāris 2024 16:08
0 0 Atbildēt

Man tika pateikts, ka Latvenergo maina nosaukumu iz elektrum - tad sanāk, ka man tika uzspiests un melots? Labi neiešu strīdēties par to ka bez manas ziņas viņi pārslēdz līgumu, bet vienalga, kaut kā lēti, takā čigāni.

Bradypus 7.februāris 2024 18:25
0 1 Atbildēt

Tiem, kam nav skaidrs, kapēc viņiem grūti apmaksāt rēķinus, lasot reklāmrakstus ar cipariem, kas ir pavisam attālā sakarā ar reālajām patērētāja cenma, var palasīt Eurostat, kur bilde izskatās daudz mazāk rožaina:

ec.europa.eu/eurostat/web/...ddn-20231026-1

P.S. Tiem, kas nepamanīja - 2022. gadā sākās Ukrainas karš un notika šādas tādas izmaiņas energoresursu tirgū, kā rezultātā cenas uzleca kosmosā. Pret tām nav grūti sarēķināt virsrakstā minēto samazinājumu.

Gruba 7.februāris 2024 18:49
7 0 Atbildēt

Cenas energo resursiem pēc lēciena ir nolaidušās dažkārt pat zemkāk nekā pirma kara, bet rīgas udens tik palielina tarifu, lai gan iepriekš skaidroja ka energo resursu kāpums ietekmē cenu.

www.tvnet.lv/7954688/junij...s-udens-tarifi

Vai tie ir labie vai sliktie meli?

Bradypus 7.februāris 2024 20:14
0 0 Atbildēt

Ja ar "dažkārt zemāk" to domā apgrieztos pīķus, tad tie situāciju kopumā neuzlabo. Vidusmēra cena ir palikusi ievērojami virs 2021. gada līmeņa. Eurostat datus jau laikam bija slinkums apskatīt - ielikšu vismaz bildīti pa tiešo, lai saprastu, ko rāda statistika, nevis politpropagandas portāls. 

EuroMīzija 7.februāris 2024 21:10
1 0 Atbildēt

Tu te ieliki ko utilities čārģo no costumeriem.

Nevis biržas cenu pa kādu utilities perk.

Gāzes kuģi piestāj ostā un izkraujās pa biržas cenām, un tu domā ka utilities neliek nekādu maržu klāt????

Vot tas tavs eurostat parāda ka utilities uzliktā marža ir augusi, bet biržas cena ir pirmskara vai pat zem.

Sergejs 8.februāris 2024 11:56
0 0 Atbildēt

Tieši tā. Un kā par spīti Nordpool ir jauna mājas lapa kur lai paskatītos vēsturi vajag "subscription", vecajā versijā varēja visu atrast un salīdzināt bez problēmām.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

333 Zs – Volkswagen laiž klajā jaudīgāko Golf (+ FOTO)

Kompaktā modeļa Golf jaudīgākā modifikācija Golf R var lepoties ar 333 zirgspēku jaudu un ieskrējienu līdz simtam 4,6 sekundēs. Lasīt vairāk

 

"Volkswagen" investēs piecus miljardus dolāru ASV elektroauto ražotājā "Rivian" un izveidos kopuzņēmumu 3

Vācijas autobūves gigants "Volkswagen" investēs piecus miljardus dolāru ASV elektrisko automobiļu ražošanas uzņēmumā "Rivian" un izveidos kopuzņēmumu, kas varētu nodrošināt abiem autoražotājiem lietderīgas tehnoloģijas. Lasīt vairāk

 

Porsche Latvija būvē klientu komandu izturības sacīkstēm (+ VIDEO)

Porsche Latvija sadarbībā ar Porsche Experience instruktoru un autosportistu Valteru Zviedri uzsākusi unikālu klientu autosacīkšu programmu. Tās mērķis ir izveidot Porsche Latvija komandu, kas varētu piedalīties autošosejas un izturības sacīkstēs ne tikai Baltijā, bet arī tālākās ārzemēs. Lasīt vairāk

 

Prognoze: naftinieku gals jau 2030.gadā - zaļā enerģija uzvarēs, naftu nevajadzēs 44

Pasaulē līdz 2030.gadam, visticamāk, izveidosies būtisks naftas pārpalikums, ņemot vērā ieguves apjoma kāpumu un pieprasījuma samazināšanos, ko veicina pāreja uz videi draudzīgu energoresursu izmantošanu, trešdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti