Kāpēc izvēloties saņemt naudu uz savu kontu maksā par 30% mazāk no remonta tāmes

iAuto Reģ.: 17.07.2001

No 2017.gada 1.janvāra, ja pēc OCTA apdrošināšanas negadījuma atsakies savu auto remontēt apdrošinātāja piedāvātajā autoservisā, bet izvēlies saņemt kompensāciju naudā uz kontu, tad apdrošinātājs Tev maksā par 30% mazāk no apdrošinātāja remonta tāmes. Pluss vēl nemaksā 21% PVN, bet PVN var saņem, ja 3 mēnešu laikā uzrādi remonta izdevumus apliecinošus dokumentus.

 
Eriks_Grigis Reģ.: 25.02.2002
0 0 Atbildēt

OCTA 25.pants. Mantai nodarītie zaudējumi

(1) Ceļu satiksmes negadījumā trešās personas mantai nodarītais zaudējums ir zaudējums, kas radies:

1) sakarā ar transportlīdzekļa bojājumu vai bojāeju;

2) sakarā ar ceļa, ceļa būves, ēkas vai būves bojājumu vai bojāeju;

3) sakarā ar cita personai piederošā īpašuma, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā minēto īpašumu, bojājumu vai bojāeju;

4) veicot nepieciešamos ceļu satiksmes negadījumā cietušo personu glābšanas darbus;

5) sakarā ar cietušās personas nogādāšanai ārstniecības iestādē izmantotā transportlīdzekļa bojājumu vai šā transportlīdzekļa salona notraipīšanu;

6) evakuējot transportlīdzekļus no ceļu satiksmes negadījuma vietas;

7) sakarā ar kaitējumu videi.

(2) Ja apdrošināšanas atlīdzību par transportlīdzekļa bojājumu trešā persona vēlas saņemt naudas summas veidā, apdrošinātājs vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs izmaksā naudas summu 70 procentu apmērā (-30%) no zaudējumu aprēķinā norādītās zaudējumu summas bez pievienotās vērtības (-21%) nodokļa. Apdrošināšanas atlīdzības neizmaksāto daļu izmaksā saskaņā ar šā panta ceturtās daļas nosacījumiem.

(4) Ja ceļu satiksmes negadījumā bojātais transportlīdzeklis ir atjaunots tādā stāvoklī, kāds tas bija pirms ceļu satiksmes negadījuma, un trešā persona ne vēlāk kā četru mēnešu laikā pēc apdrošināšanas atlīdzības izmaksas iesniedz apdrošinātājam vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam rēķinu par transportlīdzekļa atjaunošanu (remontu) un maksājumu apliecinošu dokumentu par rēķina samaksu, tad apdrošinātājs vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs ne vēlāk kā 15 dienu laikā pieņem lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības neizmaksātās daļas izmaksu un šajā likumā noteiktajā termiņā izmaksā apdrošināšanas atlīdzības neizmaksāto daļu atbilstoši rēķinā norādītajām faktiskajām transportlīdzekļa atjaunošanas (remonta) izmaksām, tai skaitā rēķinā iekļauto pievienotās vērtības nodokļa summu, nepārsniedzot zaudējumu aprēķinā norādīto kopējo zaudējumu summu, kurā iekļauts pievienotās vērtības nodoklis.

Jautājums.

Kas notiek tad, ja automobili neatjauno? To var pārdod vai norakstīt. Kam tad tiek neizmaksātie 51% un vai Saeima par šo lēma pareizi?

sirga Reģ.: 29.10.2002
2 1 Atbildēt

(4)

kā auto var būt atjaunots tādā stavoklī kā pirms avarījas

da kaut vai pats dievs viņu labojis....sists ir sists

+ laiks pavadītais bez sava auto......

kārtējo reizi pierāda ka deputātiem nav pilna saeima..

p.s

tā vismaz salabo pie sašas un sanāk drusku $ moraļņjikam

Eriks_Grigis Reģ.: 25.02.2002
0 0 Atbildēt

Auto vērtības mazinājumu pēc remonta OCTA atlīdzina!

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
0 0 Atbildēt

Iepriekš rakstos bija ?maldinoši? uzsvērts, ka tikai izmaksām SKAIDRĀ naudā. Pat Likums un Taisnība žurnālā šādi bija interpretēts. Par kontu paliek tie paši 21%, kas it kā saistīts ar PVN, lai gan reāli tā ir VID kompetence, ne apdirsinātāju. Es ar labprāt privātā biznesā ieturētu 21% ;)

GB12 Reģ.: 29.03.2011
2 2 Atbildēt

"ja pēc OCTA apdrošināšanas negadījuma atsakies savu auto remontēt apdrošinātāja piedāvātajā autoservisā, bet izvēlies saņemt kompensāciju naudā uz kontu, tad apdrošinātājs Tev maksā par 30% mazāk no apdrošinātāja remonta tāmes"

iauto, lūdzu, izlasi sevis rakstīto, ko es nocitēju, un vēlreiz likuma 25.panta 2.daļu, ko pats nocitēji. Tur nav rakstīts, ka, "ja neremontēsi apdrošinātāja piedāvātajā auto servisā". Konkrētā tiesību norma attiecas uz gadījumiem, kad cilvēks vēlas no apdrošinātāja vienkārši saņemt naudu un bez čekiem remontēt pie jankas/koļas vai tamlīdzīga subjekta, vai arī neremontēt vispār. Tas nozīmē, ka, pa lielam, vari remontēt, kur gribi, un, ja varēsi uzrādīt čekus, metodikā noteiktajā apmērā tev naudu atmaksās ar visu PVN, neieturot arī tos 30%. Kāpēc tas tā tiek darīts, man šķiet, ka anotācijā ir rakstīts - lai kaut kā nebūt cīnītos ar pelēko ekonomiku, motivētu cietušos tos auto tiešām sataisīt, un lai, kā daži paraduši, vienu defektu nemēģinātu pieteikt vairākas reizes. Starp citu, tāda kārtība (izņemot tos 30%) bija arī līdz šim. Un, 4.daļā ir minēts, ka, uzrādot čeku, var dabūt visu ieturēto atpakaļ, tai skaitā tos 30%, ne tikai PVN.

Kā arī, norma ir par BOJĀJUMU. Kas notiek ar bojāeju (tevis pieminēto norakstīšanu), palasi mazliet tālāk - 27.pantā.

Maigi izsakoties, dīvaina ir sirga nostāja - deputātiem nav pilna saeima, jo viņam, redz, nesanāks kaut kādam iedomātam "moraļņikam" plus, aģitē par nodokļu nemaksāšanu, bet, redz, deputāti vainīgi

Pareizi vai nepareizi, grūti spriest. Katrā ziņā, prakse rāda, ka cilvēkiem, kas apdrošināšanu vēlas izmantot tam paredzētiem mērķiem un tipiskā letiņa stilā neshēmo, kā uz tā visa uzvārīties, kopumā uztraukumam nav pamata.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
3 0 Atbildēt

Kādi cēli bruņinieki tie privātie apdrošinātāji un cīnās pret ēnu ekonomiku un rūpējās, lai auto būtu sataisīti pa fikso. Kaut kā grūti tam noticēt.

Nez ko, kad nozagtie spogulīši pa KASKO jāliek atpakaļ, tad spiež pirkt no tiem pašiem bandjugām. Kur tad paliek bruņinieciskums?

Eriks_Grigis Reģ.: 25.02.2002
0 0 Atbildēt

Es nepieminēju bojāeju un neatsaucos uz OCTA 27. pantu.

GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 0 Atbildēt

Ko tad? Vienkārši norakstīt, jo auto ir nolietojies? Kāds tādā gadījumā tam sakars ar OCTA? Kāpēc apdrošinātājam būtu jāmaksā pilna summa? Nesapratu tavu domu laikam...

Eriks_Grigis Reģ.: 25.02.2002
2 0 Atbildēt

No prakses gan apdrošināšanā, gan ikdienā.

Īpašnieks saņem OCTA atlīdzību naudā. Tā kā viņš nevēlas braukt ar auto, kas reiz ir cietis CSNg, tad viņš auto pārdod vai noraksta, kaut auto ir bojātas tikai durvis vai aizmugurējais panelis.

Te nav jāiebrauc OCTA likumā, bet tikai jādomāt kā klientam. Un ne tam krāpnieka klientam, par kuru murgo apdrošinātājs!

GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 0 Atbildēt

Nu, man pirms laikam pusotra gada ar vienu poļu apdrošinātāju, tb., viņa pārstāvi Latvijā, bija tā - klients ar pircēju sastādīja pirkuma līgumu (vispār jau to sastādīju es, bet, nu, nav svarīgi). Tobiš, klients bija cietis no poļa, tāme ap 1000 euro. Līgumā ierakstījām, ka auto vērtība (pārdošanas cena) bija, ja pareizi atceros, 6500 euro, ir tādi un tādi defekti pēc CSNg, kuru novēršana izmaksā 1000 (tāmi, bildes un visu pārējo pievienojām), attiecīgi pārdošanas cena - 5500 euro. Klients dabūja kontā savus 1000 euro. Tiesa gan, toreiz lieta vilkās kādus 7 mēnešus, bet tas vairāk bija saistīts ar to, ka polis, plus arī viņu pārstāvji (kaut kāds juridiskais kantoris) nebija baigi ieinteresēti ātri to lietu noregulēt.

No klienta viedokļa - attiecībā uz pārdošanu, kur problēma to mašīnu sataisīt un tad pārdot?

Ja par norakstīšanu - ja auto jānoraksta dēļ pāris bojātām detaļām un šo detaļu nomaiņa nav auto vērtībā, tad jājautā, vai pēc tā auto jau kapsēta nesauca pirms avārijas, vai ne tā?

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

A kādu čeku lai uzrāda ja detaļas pirktas jebajā vai, vēl labāk, no kāda rietumu foruma biedriem?

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
1 0 Atbildēt

nu, jebaju mierīgi varētu iebāzt, parādot pajpala vai paša bankas maksājuma izdruku. Ja no privātā - hvz, vai ņems pretī, bet ja nemaksā uz ķepas klātienē tiekoties, papīrs par maksājuma faktu tak ir dabūjams, ne?

nomiks Reģ.: 30.10.2002
0 0 Atbildēt

Ja izvēlas remontu nevis $, tad neviens neko nespiež pirkt no apšaubāmiem pārdevējiem. Kur ņem detaļas, vairs nav Tava problēma.

Ir svarīgi vienmēr atcerēties, ka tik svarīgā lietā kā KASKO ir jāizvēlas nevis lētākais, bet kvalitatīvākais pakalpojums.

iAuto Reģ.: 17.07.2001
0 0 Atbildēt

Te vairāk par OCTA

nomiks Reģ.: 30.10.2002
1 0 Atbildēt

Saprotu, bet, paņemot arī KASKO, atlīdzību ir vienkāršāk pieteikt caur KASKO un pēc tam apdrošinātājs pats regresē summu no OCTA apdrošinātāja. Prēmijas apmēru nākamajā periodā tas neietekmē!

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti