Paula elektriķis

LilBrain Reģ.: 10.08.2023

youtu.be/HS8ouZjoy2E?feature=shared

Ko domājiet par izmaiņām noteikumos par neto sistēmu saules enerģijas ražotājiem?

Paula drauģels tagad krata plecus, ka neko neesot varējis paredzēt par izmaiņām neto sistēmā.

Ministrija skaidro, ka patreizējā neto sistēma nav izdevīga valstij, jo elektrības mājražotāji elektrību saražo un nodod tīklā lielākoties vasaras mēnešos, kad elektrība biržā ir lētāka, bet tērē ziemas mēnešos, kad biržā cena augstāka.

No tā izriet arī pamatojums celt sadales tīklu tarifus, lai segtu šos zaudējumus valstij. Tātad vēl 5 gadus pensionāre Daugavpilī, kuras elektroenerģijas rēķins vismaz divkāršojies, subsidēs biezos/turīgos, kas izmanto neto sistēmu ar savu saules paneļu parku?!

Cik esmu dzirdējis, Paula drauģeļa pakalpojumi esot, padārgi mūsu tirgū salīdzinot(lai to apgalvotu 100%, nepieciešama sikāka tirgus izpēte, ko neesmu veicis), un interesanti, ka šis mazgājas tīrs, lai gan, manuprāt, vienīgais loģiskais tiešām efektīvais autonomais enerģijas ražošanas/terēšanas veids, bija jau no sākuma likt paneļus kopā ar baterijām - pats ražo, pats tērē, jo, kas tad tagad sanāk: veiklie darboņi kopā ar iepriekšējo valdību izšepteja subsīdijas, bet zaudējumus apmaksā visi elektroenerģijas lietotāji no tīkla.

P.S. interesanti arī, ka zem šiem Baltik Elektro reklāmrullīšiem ir liegta iespēja komentēt.

Paldies, Jūsu domas, lūdzu.

 
LilBrain Reģ.: 10.08.2023
0 0 Atbildēt

Neprotu pievienot video

MMX Reģ.: 03.03.2022
6 0 Atbildēt

Bet ko visi gaidīja? Neto sistēma bija enkurs jau pašā startā, jo ziemā elektrība parasti ir dārgāka kā vasarā un to zināja visi iesaistītie. Viss pārējais jau bija lobisms un mārketings, attiecīgi tie, kas no šī nopelnīja ir pirmie paneļu licēji, sistēmu tirgotāji un montāžas firmas. Šobrīd pasākums jau ir zaudējis savu jēgu tik tālu cik tas attiecas uz kaut kādu peļņu un uzkrāšanu.

Saules paneļiem jēga ir tajā gadījumā, ja saražotā elektrība tiek turpat uz vietas arī patērēta, attiecīgi ir jēga paneļus likt firmām, kam darba laiks ir robežās kad paneļi ražo. Jā, teorijā variants ir likt baterijas, bet neesmu dzirdējis ka kādam šāda sistēma reāli atmaksātos. 

Pavisam drīz šajā saules staciju epopejā iestāsies vēl viena hohma, jo cerot uz lielo piķi paralēli tiek projektēti vairāki lieljaudas saules parki, un man ir nopietns čujs, ka pēc šo saules parku pabeigšanas parku īpašnieki sāks prasīt subsīdijas, mēģinās parkus pārdot Latvenergo, vai kā citādi centīsies atgūt savus ieguldījumus, un pilsonis parastais beigās to visu apmaksās.

imzz Reģ.: 27.02.2015
2 0 Atbildēt

"kā citādi centīsies atgūt savus ieguldījumus, un pilsonis parastais beigās to visu apmaksās."

Tā leišu "Zaļā ģēnija" mātes firma no Nīderlandes jau bija iesaistīta tiesu darbos Ukrainā, jo ukraiņi tai pārstāja maksāt pēc paaugstinātā zaļā tarifa.

topinamburs Reģ.: 12.04.2019
3 0 Atbildēt

Nav tik viennozīmīgi par cenām vasarā vs ziemā; ja sausa un saulaina vasara un hesos maz ūdens, elektrība ir pat ļoti dārga. Un, ja slapja plus vējaina ziemas diena, cena var būt lēta. Dzivosim-redzēsim.

Nelabojams Reģ.: 04.04.2016
1 0 Atbildēt

Jebkurā gadījumā, tiklīdz uz skatuves parādās nauda, visi "zaļās enerģijas" lobētāji momentā aizveras.

Motorolers Reģ.: 19.07.2002
1 1 Atbildēt

Šobrīd akumulatori vēl ir dārgi, bet pēc gadiem 5-10, to cenas varētu būt pieejamākas, jo tad tūkstošiem elektroauto tās būs jāmaina, nu nevarēs viņas maksāt tik cik šobrīd, tad tie auto visi rindā ies uz tolmetu.

Man pašam šobrīd ir 6kw paneļi, domāju vēl tikpat fiksi piemest klāt, 5 gadus pasēdēšu uz neto sistēmu, pēc tam akumulatori.

msh Reģ.: 16.04.2007
3 0 Atbildēt

Kāpēc, tavuprāt, aķiem būtu jāpaliek lētākiem, ja pieprasījums pēc tiem tikai augs?

Centis_Nuudele Reģ.: 26.11.2007
1 1 Atbildēt

Izlasīju topika nosaukumu un nesapratu, kāds ziņģu Ješkam sakars ar elektriķi.😜

LilBrain Reģ.: 10.08.2023
1 1 Atbildēt

Kas tas par Ješku? Topiks par elektriķi, kas Paulam skaidro...

Motorolers Reģ.: 19.07.2002
1 0 Atbildēt

msh rakstīja: Kāpēc, tavuprāt, aķiem būtu jāpaliek lētākiem, ja pieprasījums pēc tiem tikai augs?

Par šo cenu, viņus daudzi nevarēs nopirkt, cik esmu runājis ar zinošiem šai jomā, drīz ir gaidām jaunumi...

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

Jaunumi būs tādi ka jaunie aķi būs vēl dārgāki. Un vecos lētākos vnk neražos.

Davidich Reģ.: 13.01.2018
0 0 Atbildēt

Ja arī tagad cenu nometīs, piecu gadu laikā inflācija to uzcels vēl augstāk kā šodienas "augstā" cena.

Motorolers Reģ.: 19.07.2002
4 0 Atbildēt

Ar to inflāciju ej nu saproti, manā nozarē ir daudzas preces, kuru cena 2022.gadā uzskrēja debesīs, bet šobrīd cena ir zemāka nekā 2021.gadā. Tas ka mums te Latvijā daudzi mēģina izspiest max cenas jebkuram produktam, tas ir cits stāsts, tie paši saules paneļi jau ir jūtami lētāki.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti