Vai tiešām visi latvieši ir komunisti?

Protams, šoreiz nerunāju par vēsturi, lai gan nevar nepieminēt faktu, ka Ļeņina nākšana pie varas nebūtu iedomājama bez latviešu strēlnieku lomas. Mani vairāk interesē mūsdienas un mūsu domāšanas veids.

Paskatīsimies, kā strādā valsts un tās institūcijas. Valsts iestāžu galvenais uzdevums nav palīdzēt uzņēmējiem attīstīties, bet gan atrast iemeslu viņus sodīt. Komersants pie mums parasti tiek uztverts nevis kā cilvēks, kurš rada darba vietas un maksā nodokļus, bet gan kā bandīts no kura vajag izspiest naudu.

Spilgts piemērs bija kādas VID nodaļas vadītājas kritika, ka Polijas kolēģi vispirms domā par to, kā nepieļaut zaudējumus saviem uzņēmējiem. Latvijā šāda pieeja praktiski neeksistē. 

Vēl vairāk mani pārsteidz politiskā vide. Latvijā es neredzu NEVIENU izteikti kapitālistisku partiju, kas konsekventi aizstāvētu brīvā tirgus, uzņēmējdarbības un privātās iniciatīvas principus. Toties ir politiķi, kuri publiski rēķina, cik daudz katrs cilvēks iegūtu, ja sadalītu, piemēram, Īlona Maska bagātību. Tā nav kapitālisma loģika – tā ir pārdales domāšana.

Paradoksāli, ka gandrīz visi latvieši simpatizē ASV Demokrātu partijai, kuri īsteno kreiso politiku, bet nicinoši izturas pret republikāņiem. Tajā pašā laikā tieši republikāņu dēļ sabruka PSRS un  notika Latvijas neatkarības atjaunošana. Savukārt ASV demokrāti iestājās PRET PSRS sabrukšanu un sadalīšanos. 

Man rodas sajūta, ka mēs  ar aizdomām skatāmies uz bagātību, uzņēmējdarbību un peļņu, bet sagaidām, ka valsts visu sadalīs "taisnīgi". 

Man ir 46 gadi, un, godīgi sakot, man ir grūti nosaukt kaut vienu latvietu,  kurš konsekventi un pārliecinoši aizstāvētu kapitālisma idejas. Visur tikai kapitāla sadalīšanas idejas. 

Tas, manuprāt, ir ļoti raksturīgs signāls tam, kādā virzienā esam aizgājuši.

Vai tiešām latvieši ir galvenie pasaules komunisti?

“…Paradoksāli, ka gandrīz visi latvieši simpatizē ASV Demokrātu partijai, kuri īsteno kreiso politiku, bet nicinoši izturas pret republikāņiem…”

Šitā gan ir totāla .iršana. Bija aptauja pirms pēdējām ASV prezidenta vēlēšanām (uz sitiena tagad netradīšu, bet gan jau pats mācēsi sameklēt, ja interesēs), kur Harisu atbalstīja 50%, Trampu - 20%, pārējie bija neizlēmušie. Sanāk, ka Demokrātus stabili atbalsta tikai puse, nevis “gandrīz visi”. Un te jāsaka nākamais - atbalstu republikāņiem ietekmē tieši Trampa faktors, kas rada nedrošību (pamatotu vai nē - tas jau cits stāsts) saistībā ar Krievijas izgājieniem. Ja viņa vietā būtu bijis kāds cits, iespējams, atbalsts dalītos 50/50 vai republikāņiem tas pat būtu lielāks, ņemot vērā dažas Latvijas sabiedrības īpatnības.

P.S. Šo rindu autors arī vairāk atbalsta Republikāņus… 

Brīvais tirgus? Nekāda atvaļinājuma, nekādu pensiju, notekūdeņus - upēs, un katrs pats lai labo savu ceļu?

Kaut kāda valsts regulācija tam visam ir vajadzīga.

Tikai regulācija arī ir… jāregulē

Brīvais tirgus? Nekāda atvaļinājuma, nekādu pensiju, notekūdeņus - upēs, un katrs pats lai labo savu ceļu?

Nekas no tevis uzskaitītā neattiecas uz brīvo tirgu. Tu laikam gribēji definēt "mežonīgo kapitālismu" ;)

Vispār, šīm lietām vairāk atbilst topiks "nodokļi politika sabiedriskie procesi".

Latvieši nav galvenie komunisti ne pasaulē, ne Eiropā. Eiropā pirmrindniece ir Francija, dzeltenās vestes vien ko vērts, Pasaulē: ASV, Ņujorkā "plosās" komunists mērs Mamdani :-/ Un Maska naudas sadalīšana vairāk attiecas arī uz ASV.

Par Poliju. "Polijas kolēģi vispirms domā par to, kā nepieļaut zaudējumus saviem uzņēmējiem". Būtībā uzņēmumu aizstāvēšana jau ir pret kapitālisma brīvā tirgus principu. Atceraties, kā poļu zemnieki bloķēja Ukrainas graudus ? 

Vēl par Poliju: valsts atbalsts zemnieku sīksaimniecībām tieši ir pretrunā kapitālisma pamatprincipiem. "Ezim skaidrs, ka mazās platībās ( dārgi izmaksājošo ) tehniku nevar izmantot efektīvi. Toties pietiek kruto traktoru, ar ko braukt protestēt uz Briseli. 

Un no informācijas "getliņiem : does support of small farmers takes substantial part of budget in Poland ? 

Jā, atbalsts maziem un vidējiem lauksaimniekiem patērē ievērojamu daļu no Polijas lauksaimniecības budžeta. Saskaņā ar Polijas stratēģisko plānu kopējā lauksaimniecības politika (KLP) piešķir prioritāti saimniecībām, kuru platība ir līdz 25 līdz 30 hektāriem, un tām tiek piešķirti miljoni mērķtiecīgu Eiropas un valsts līdzekļu.

Pie šī atcerējos, ka pagājušā gada oktobra beigās biju Krētā un tur katru dienu vietējie zemnieki bloķēja galvenos ceļus, protestējot pret pārāk zemām valsts subsīdijām… Nācās tos apbraukt caur vietējām pilsētām un sēdēt visai pamatīgos sastrēgumos… Krētā, tūrisma sezonas pašās beigās.

Lasītākie raksti

Jaunie raksti