Pilsētās ievieš "Superkvartālus", ierobežojot autosatiksmi un radot patīkamāku dzīvesvidi (+ video) 13

 

Satiksmes princips "Superkvartālos" Barselonā Foto: Ekrānšāviņš no Youtube

iAuto.lv | 16.jūnijs 2017 11:52

Attīstoties autobūvei un automobiļiem kļūstot arvien pieejamākiem, pēdējā gadsimta laikā pieauga arī tiem nepieciešamās infrastruktūras loma pilsētās. Šobrīd automobiļiem pilsētās atvēlēta lielākā daļa telpas, savukārt gājēji un velosipēdisti drīzāk jūtas kā pilsētas viesi.

Protams, esam pieraduši pie ērtībām, ka ar auto no savām namdurvīm varam piebraukt pie paša veikala, biroja un citur, bet vai tas liecina par augstvērtīgu dzīves kvalitāti, vai arī šādā veidā to tieši bremzējam? Nemaz nerunājot par gaisa un trokšņa piesārņojumu, kas rodas blīvas autosatiksmes dēļ. Jā, arī pie tā varam pierast, tāpat kā pie ikdienas sastrēgumu rutīnas. Bet vai tas ir patīkami? Un vai to varam mainīt vien ar infrastruktūru, vai  tomēr arī jāpievērš uzmanība saviem paradumiem?

Par pilsētu piemērotību cilvēkiem arvien skaļāk runā arī citās pasaules pilsētās, kur lielā iedzīvotāju skaita un transporta vienību dēļ pilsētas vairs nav piemērotas nevienam – nedz tajās brīvi var justies autovadītāji, nedz tie kas pārvietojas kājām un divriteņiem.  

Platu soli pretī kājāmgājējiem spērusi Spānijas pilsēta Barselona, kuras mērķis no 2013. līdz 2018. gadam ir samazināt satiksmes intensitāti par 21%. Viens no iedarbīgākajiem veidiem izrādījās satiksmes organizācijas pārveidošana, veidojot t.s. “Superkvartālus” – tiek izveidots 3x3 kvartālu perimetrs, kura vidienē tiek slēgta satiksme automobiļiem, vai tā ierobežota līdz minimumam - pieļaujot to iebraukšanu, bet ne caurbraukšanu.

Šādā veidā pilsētas centrālajā “Superkvartālā” gājējiem  pieejamā pieauga no 45 līdz 74 procentiem. Ievērojami kritās trokšņu līmenis un gaisa piesārņojums. Radot cilvēkiem patīkamu vidi, šie kvartāli kļuvuši daudz pievilcīgāki arī uzņēmējdarbībai.

"Superkvartālu" princips plašāk izskaidrots šajā videosižetā:

Arī Rīgas pilsētā augstā autosatiksmes intensitāte un tās noteikšana par prioritāti, kā arī tai sekojošie negatīvie blakusefekti ik gadus kļūst par arvien lielāku problēmu, un pilsēta kļūst arvien nepatīkamāka dzīvošanai. Iespējams, ka šāds "Superkvartālu" risinājums būtu atslēga, lai Rīgas centru padarītu pievilcīgāku.

Vai esam gatavi šādam kvartālam bez autosatiksmes, piemēram, starp A. Čaka, Brīvības, Merķeļa un Lāčplēša ielām?

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Bradypus 16.jūnijs 2017 12:45
7 2 Atbildēt

Nē. Es kā šī rajona iedzīvotājs tad būšu spiests izvākties. Auto ir līdzeklis, kas sasaista dzīvošanu pilsētā ar iespēju baudīt ārpilsētu brīvajā laikā. Satiksmes problēma slēpjas dzīvesvietā maksājamā IIN, kas rada "guļampilsētas", kuru pašvaldībām nan nekāda interese par darba vietu radīšanu un iedzīvotāji neizbēgami uz darbu ikdienā brauc ar auto un rada intensīvo satiksmi un sastrēgumus. Ir jāpanāk pēc iespējas mazāka ikdienas pārvietošanās, auto atstājot tikai neregulārajiem tālākajiem izbraukumiem. Ideālā variantā - pilsētniekiem mājām, darbam un skolai ir jāatrodas kājām ejamā attālumā, lai nebūtu jāizmanto nekāda veida transports! Tieši šādus "superkvartālus" ir jāveido, nevis ar mākslīgiem dzīves kvalitāti pazeminošiem ierobežojumiem.

viencexperc 16.jūnijs 2017 16:02
6 5 Atbildēt

Es tagad uzsāku darbu pie jauna projekta. Es gribu uztaisīt vēl superīgākus superkvartālus. Es tos nosaucu par Hipersuperajoniem. Tajos NEBŪS elektrības. Lai radītu mazākus CO izmešus, rajonos varēs pārvietoties ar zirgiem, bet ēkās - dedzināt sveces. Nekādu elektroniku, nekādas tehnikas.

imzz 17.jūnijs 2017 13:18
2 0 Atbildēt

Es 80.gados vairākus mēnešus dzīvoju Kijevā pie apvedceļa, un tur tādi superkvartāli PSRS izpildījumā jau bija. Auto ierobežojumu gan nebija, jo PSRS laikā auto nebija daudz. Tātad, pats kvartāls ir četrstūris ar daudzstāvu namiem, apm 1km x1km pa perimetru. Pa vidu ir bērnudārzi un skolas, tradicionālie sadzīves pakalpojumi, apģērbu ateljē un frizētava, 2 stāvu ēstuve,ēdnīca apakšstāvā un neaugstas klases krogs augšstāvā. Nu, un kaut kas līdzīgs supermārketam, nu , un vēl kino izklaidei. Tā, ka utilitāri vari uzturēties kvartāla iekšpusē, ja tev ir darbs fabrikā pie kvartāla, gadiem ilgi un nedoties nekur tālāk par 1km , ja negribi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti