IUB aizliedz "Pasažieru vilcienam" slēgt līgumu ar "Talgo" par elektrovilcienu piegādi

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com/maps

Nozare.lv | 29.janvāris 2019 10:12

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis AS "Pasažieru vilciens" slēgt iepirkuma līgumu ar Spānijas uzņēmumu "Patentes Talgo S.L.", ("Talgo") par elektrovilcienu piegādi, liecina paziņojums IUB mājaslapā.

IUB lēmums paredz aizliegt sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam - "Pasažieru vilciens" - slēgt iepirkuma līgumu ar sarunu procedūrā "Piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde un personāla apmācība" noteikto uzvarētāju un atcelt iepirkuma komisijas lēmumu par rezultātiem.

IUB vadītāja Dace Gaile Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" skaidroja, ka iepirkuma līgumu aizliegts slēgt tāpēc, ka "Pasažieru vilciens", izvērtējot pretendentu piedāvājumus, nebija ņēmis vērā faktu, ka "Škoda Vagonka" piedāvāja vilcienos izmantot inovatīvu bremzēšanas tehnoloģiju, kas ļautu ekonomēt elektroenerģiju.

"Pasažieru vilcienam" uzdots 20 darbadienu laikā novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā iesniegtos piedāvājumus, un atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumam pieņemt lēmumu, nosūtot paziņojumu IUB un visiem pretendentiem, vienlaicīgi nosūtīt IUB visu informāciju attiecībā uz lēmuma pieņemšanu un komisijas konstatēto pārkāpumu novēršanu.

"Pasažieru vilciena" pārstāvis Egons Ālers aģentūrai LETA pastāstīja, ka "Pasažieru vilciens" ir ļoti ieinteresēts, lai šis iepirkums izdotos.

"Mēs sakām paldies IUB, ka tas ir norādījis uz nepilnībām iepirkumā un mēs tās nekavējoties sāksim novērst, ja tur ir kļūdas, tās labot, ja tur ir nepilnības, tās novērst, lai atbilstoši IUB lemtajam varētu veikt atkārtotu pretendentu izvērtēšanu," pauda Ālers.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aģentūrai LETA norādīja: "Iepazīsimies ar Iepirkumu uzraudzības biroja lēmuma saturu. Atbilstoši tam izvērtēsim līdzšinējo uzņēmuma pārvaldību un "Pasažieru vilciens" atbildību notikušajā iepirkuma procesā".

Jau ziņots, ka "Pasažieru vilciens" par uzvarētāju elektrovilcienu iegādes iepirkumā atzina "Talgo", kura piedāvātā līgumcena ir 225 303 262 eiro. Līgumcenā ietilpst vilcienu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde, rezerves daļu fonda piegāde pirmajiem pieciem gadiem, kā arī personāla apmācība.

"Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis skaidroja, ka "Talgo" piedāvājums bija saimnieciski izdevīgākais visā vilcienu paredzētajā ekspluatācijas laikā jeb 35 gados. Jautāts, kādas bija pārējo pretendentu piedāvātās līgumcenas, Grigulis sacīja, ka nākamais izdevīgākais piedāvājums bija par nepilniem 20 miljoniem eiro dārgāks.

Par tiesībām piegādāt 32 jaunus elektrovilcienus sacentās četri pretendenti - "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums, Spānijas "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF) un "Škoda Vagonka".

Čehijas "Škoda Vagonka" un CAF iesniedza sūdzības par "Pasažieru vilciena" rīkoto sarunu procedūru "Piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde un personāla apmācība".

Šis ir Latvijas trešais mēģinājums nopirkt jaunus vilcienus. Pirmajā iepirkumā piedalījās CAF un "Stadler", par uzvarētāju tika pasludināts CAF, taču "Stadler" ierosinātās tiesvedības rezultātā konkursa rezultāts tika atcelts. Otrajā iepirkumā piedalījās "Hyundai Rotem" un "Stadler". Labākās cenas piedāvājumu iesniedza "Hyundai", taču tika izslēgts no konkursa tehnisku iemeslu dēļ, savukārt toreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss paziņoja, ka vilcienu iegādei no "Stadler" nav finansējuma, un "Pasažieru vilciens" līgumu nenoslēdza.

"Pasažieru vilciens" ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti